Regelsökare bäst i test

När man bygger nytt eller ska renovera kan det vara bra att välja en regelsökare för att lyckas bäst med renoveringen. När du väljer att köpa en regelsökare kan du på ett enkelt sätt se vad som finns bakom dina väggar och det gör att du på ett enkelt sätt kan montera fast saker eller renovera och påbörja ombyggnation. Läs mer

Regelsökare bäst i test 2024

1. Bosch GMS 120 Regelsökare

Bosch GMS 120 Regelsökare

Bosch GMS 120 Professional är en regelsökare som ger maximal säkerhet vid borrning.

Hittar järnhaltiga och järnfria metaller, trä och ledningar.

Stor tillförlitlighet då automatkalibreringen hittar alla objekt och minimerar användarfel

Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Zircon HD900C Regelsökare

Zircon HD900C Regelsökare

Zircon HD900C är en regelsökare för smidig och noggrann detektering av trä- och metallreglar i vägg, tak och golv samt dolda spänningsförande kablar.

Utrustad med tre inställningsmöjligheter för att hitta reglar, metall och spänning blir regelsökaren en idealisk lösning för borr- och montagearbeten.

En stor belyst display och en hög ljudsignal ger en tydlig indikation av placeringen av metall, reglar och spänningsförande kablar i väggen. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Bosch D-TECT 120 Regelsökare

Bosch D-TECT 120 Regelsökare

Bosch Wallscanner D-tect 120 Professional är en batteridriven regelsökare på 12V som fungerar både med 12V batterier och vanliga alkaliska AA-batterier. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. STANLEY STHT77587-0 Regelsökare

STANLEY STHT77587-0 Regelsökare

Regelsökare med mittmarkering för exakt centrering av trä- och metallreglar. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Regelsökare – att tänka på innan köp

En regelsökare fungerar genom att du håller upp den mot en vägg och därefter flyttar den vågrätt och lodrätt. Sökaren kommer ge ifrån sig ett ljud eller markera på skärmen när den uppfattar reglar eller ledningar.

Det blir därefter enkelt att identifiera vad som sitter bakom ytan och du kan därefter börja göra dina mätningar och borra de hål du vill. Egentligen är regelsökare inte avancerade att förstå eller använda. Det är bara att hålla de mot väggen och läsa av det som displayskärmen visar. Men om du aldrig har använt en innan kan det vara svårt att veta vad du ska tänka på innan ditt köp eftersom att det finns många alternativ.

Även om det finns många användarrecensioner att kolla på berättar de inte i vilket sammanhang de använder sina regelsökare, vilket gör att du inte vet vad som passar bäst till gipsvägg eller betongvägg. Ska du dessutom börja leta efter elledningar, vattenledande plaströr m.m måste du satsa på en dyrare variant.

De regelsökare och regeldetektorer bäst i test som vi har kollat på har fått många bra recensioner från kunder. Men vi ville faktiskt testa själva vilket gjorde att vi kontaktade ett byggföretag för att testa regelsökare på gipsvägg.

I vårt test kollade vi även på följande faktorer vid köp av regelsökare:

  • Pris – En bra regelsökare måste inte kosta flera tusenlappar. Du hittar mycket prisvärda alternativ för under tusenlappen från Bosch,
  • Märke – Bosch är mitt favoritmärke när det gäller regelsökare men även när det kommer till avståndsmätare.
  • Display – Det är viktigt att displayskärmen ska vara praktiskt nog för att kunna läsa av alla indikationer.
  • Pekskärm – Om du är i behov av att kunna justera regelsökaren via pekskärm och inte knappar kan detta vara ett bra alternativ.
  • Batteritid – Det tråkigaste är att få slut på batteri när man ska hitta reglar och mäta gipsväggen. Undvik att få slut på batteri genom att köpa en bra regeldetektor.

Det finns även andra saker att tänka på som kan vara viktiga. Dessa går vi igenom på djupet:

Användarvänlighet

En regelsökare är enkel att använda men ibland kan knappar, symboler, display och andra saker vara förvirrande. Om du arbetar med professionellt byggarbete är du van vid detta men ska du snickra lite själv hemma eller hänga upp en TV så kan det upplevas som lite svårt att förstå de olika sakerna.

Därför är det bra att välja en regelsökare som är enkel att använda.

Olika mätlägen

En regelsökare har olika inställningar som gör att du kan söka efter olika material som finns bakom väggen. Har du en gipsvägg eller tegelvägg? Då kan det vara bra att kolla räckvidden och vilka mätlägen som din regelsökare behöver.

Precision

Du vill alltid ha högsta möjliga precision, och om det går, med exakthet. Detta kan dock vara svår att uppnå om du väljer att köpa en billig regelsökare.

Batteri

Det bästa med en bra regeldetektor är den långa batteritiden. Många av dagens varianter har  9V eller 120V batteriet vilket räcket länge. Andra kommer med uppladdningsbara batteriet vilket gör att du behöver ställa den på laddning.

Prioritera detta eftersom att du inte vill stå där mitt i en mätning och riskera att regelsökaren slutar fungera på grund av batteriet.

Hur använder jag en regelsökare?

Det är faktiskt enkelt. Ställ den mot väggen och börja med att göra små rörelser för att upptäcka reglar och andra ledningar.

Om du är osäker på att den är inställd korrekt kan du följa stegen nedan:

  1. Kalibrera din enhet. Är du osäker kan du kolla i instruktionsmanualen.
  2. Starta din regelsökare och håll den rakt mot väggen. Undvik hastiga rörelser.
  3. Håll inte handen mot väggen eftersom att det kan påverka signalerna.
  4. Om du inte upptäcker att det finns reglar kan du ta lite avstånd från väggen och därmed skapa ett mellanrum för att se om regelsökaren hittar något.
  5. Ha pennan redo för att markera där reglarna sitter.

Tänk på att om du har nymålade väggar kan det vara svårt att söka igenom dessa med en regelsökare eftersom att fukten från färgen förvirrar enheten.

Olika regelsökare

Det finns två typer av regelsökare, elektroniska och magnetiska. De förstnämnda är de som är mest populära och drivs av batterier och kostar mer. Magnetiska regelsökare innehåller magneter och kan inte på samma sätt upptäcka vad som finns bakom väggen. Istället läser den av om det finns skruvar eller stålledningar som finns i konstruktionen.

Vi rekommenderar er att leta efter elektroniska regelsökare eftersom att de är de bästa alternativen för alla. De är också väldigt prisvärda och du garanterar dig att göra rätt köp.

Kan regelsökare visa fel?

En regelsökare kan trigga igång på fel objekt eftersom att sensorerna kan läsa av saker som inte är reglar eller metallföremål eller ledningar. Detta kan bero på att den inte är kalibrerad eller att du kanske har lagt handen på väggen samtidigt som du gör sökningen.

Det kan vara bra att läsa av väggen flera gånger och försöka vinkla regeldetektorn så att den kan läsa av från olika vinklar.

Funkar regelsökare på alla material?

Om du ska hänga upp en TV på väggen genom ett väggfäste på gipsvägg kan en vanlig regelsökaren klara av gipsväggen. Ska du däremot hänga upp en låda i badrummet och det är kaklat måste du satsa på en dyrare regelsökare som fungerar minst lika bra på kakel.

Saker som kan vara bra att känna till om din vägg

Innan du tänker på att mäta ut punkter som du ska borra i och sätta expander eller gipsskruvar behöver du veta några saker om din vägg. Vad är det för material? Är det gips, betong, tegel eller trä? Tänk på att vid gipsväggar är det ca 40-60 cm intervall. Därför kan du börja från vänster och hitta en regel sedan förflytta dig till nästa.

Beroende på var du ska använda regelsökaren kan det vara bra att markera uttag, strömbrytare och andra saker så att du kan få en uppfattning om var ledningarna sitter. När du arbetar i kök och badrum är det extra viktigt att tänka på avlopp och vattenrör i plast.

Sammanfattning och källor

Den här artikeln är skriven av vår expert inom verktyg och redskap för hemmet och verkstaden. Med många års erfarenhet i bagaget i olika verktyg är det både kul att testa nya verktyg men också skriva om dessa på ett sätt som gör att jag kan hjälpa andra, tycker vår skribent.

Oavsett om det är ett mindre DIY-projek eller hemmafix, är det kul att ta fram verktygslådan och börja göra mätningar, ritningar och observationer innan jag börjar med att bygga.

När jag fick frågan om jag hade koll på regelsökare svarade jag genast ja. Jag kan mycket om dessa verktyg och vill dela med mig av min kunskap, vilket jag önskar du tycker att artikeln uppfyller. Om du behöver avancerade regelsökare i ditt arbete kan du köpa de dyrare varianterna från Bosch. De billiga varianterna fungerar bäst för hemmafixare och snickaren som driver den där mindre byggfirman.

Vi använde också två källor när vi skrev artikeln, nämligen ”PopularMechanics” och ”YourBestDigs”.

Vanliga frågor och svar om regelsökare

Vad kan jag använda regelsökaren till?

Du kan använda den till att hitta reglar och andra föremål som skruvar, elledningar och annat i både tak och väggar.

Vad kostar en bra regelsökare?

En bra regelsökare kostar under tusenlappen om du bara ska använda den för enklare saker.

Vilket märke är populärast?

Bosch, Dewalt och Stanley är bra och populära märken. De brukar inte skilja sig åt i pris eller funktionalitet.

Hur kalibrerar jag min enhet?

Genom att starta den och leta upp kalibreringsläget under inställningar.

Är batteridriven eller uppladdningsbar att föredra?

Detta beror helt på din budget, men jag föredrar uppladdningsbara.

Kan vem som helst använda en regelsökare?

Vem som helst kan använda en regelsökare eftersom att det inte är en svårhanterad teknisk verktyg. På bara några minuter kan du lära dig om hur verktyget fungerar.