Kaffemaskin bäst i test

I Sverige är det många som dricker kaffe. Det är fler som dricker kaffe än té och det kan bero på väldigt många olika faktorer. Bland annat är det fler kaféer som öppnats. I varje stad finns det flera ställen som erbjuder god kaffe och fika. Läs mer

Kaffemaskin bäst i test 2024

1. Sage The Barista Express Silver

Sage The Barista Express är en espressomaskin som garanterar högkvalitativt kaffe varje gång. Att använda den är både enkelt och roligt, oavsett om du önskar en espresso eller cappuccino. Denna maskin säkerställer en konsekvent kvalitet i varje kopp. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Melitta Barista TS Smart

Det närmsta du kommer en riktig espresso från en duktig kaffeälskare ur en vanlig gammaldags maskin, är Melitta Barista TS Smart.

Detta är den perfekta och stilrena maskinen för dig som vill ha gott kaffe, utan hinder.

Från böna-till-kopp med den helautomatiska motorn får du 21 olika kaffedrycker att välja mellan, tillsammans med ett par andra anpassningsalternativ. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Smeg 50’s Style

Smeg DCF02 kombinerar en stilfull 50-talsdesign med moderna funktioner och är gjord av högkvalitativa material för lång hållbarhet.

Denna kaffebryggare innehåller flera praktiska funktioner som en LED-display med klocka, möjlighet att justera aromstyrkan, en timer, och ett återanvändbart kaffefilter som bidrar till miljövänlighet.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. De’Longhi Magnifica S

Magnifica S är en högkvalitativ espressomaskin som verkligen tillfredsställer kaffedrickare.

Den har en uppdaterad kontrollpanel och ett innovativt cappuccinosystem, vilket gör den till ett populärt val.

Maskinen har ett justerbart kaffeutlopp som passar för olika höjder av glas och koppar, perfekt för allt från espresso till höga latteglas.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. De’Longhi Dedica Deluxe EC685

Delonghi Dedica Style EC685 är en stilren och högkvalitativ espressomaskin gjord helt i metall.

Den har flera avancerade funktioner som elektronisk temperaturkontroll och snabb uppvärmning.

Maskinen är utrustad med en professionell pump och filterhållare.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Så testar vi kaffemaskiner

När vi testar kaffemaskiner kollar vi på huvudsakligen fyra saker.

  1. Pris: Vad ska kaffemaskinen bäst i test, som är en favorit, få kosta? Jag ser hellre att du köper den på rea än att du betalar dyrt, men tänk också att med högre pris får du ibland bättre kvalité på den.
  2. Användarvänlighet: Ska den vara enkel att använda så räcker vilken kaffemaskin som helst. Däremot kommer en kaffe med fler funktioner vara lite svårare att använda, iallafall till en början innan du har hunnit bli bekväm och bryggt ett par liter kaffe.
  3. Funktioner: Displayskräm, touchskärm, storlek på kopp, skumma mjölken, brygga kallt och varma drycker? Allt beror på vad du vill ha. Det finns nämligen maskiner för alla olika ändamål.
  4. Smak: Vilken smak du vill ha beror helt enkelt på vad du gillar. Kapslar till kaffemaskinen går att köpa i vilken butik som helst, eller på nätet också för den delen.

Något som är bra att känna till om kaffe är att kaffebönorna inte kommer från Sverige. Det växer nämligen inga kaffeträd här. Bönorna är från Brasilien som står för mer än hälften av världens kaffe. Det finns dock flera andra länder som producerar bra kaffe som exempelvis Italien, Tunisien och ett par andra länder. Kaffe har många sorter där de allra vanligaste är Espresso, Cappucino, Caffe Latte, Caffe mocha, vanlig kaffe och americao. Med en kaffemaskin kan du brygga nästan vilket kaffe som helst.

De flesta som har en kaffemaskin hemma eller som letar efter en, vill kunna brygga god kaffe, enkelt och snabbt. I denna artikel får du därför tips på olika maskiner . Men först ska vi ge dig en introduktion till vad en kaffebryggare är, historien bakom kaffemaskinen samt hur den fungerar och generella tips.

Så här fungerar en kaffemaskin

En kaffemaskin är en typ av kaffebryggare som fungerar som sådan att den helt enkelt brygger kaffe. Du placerar kaffebönor eller malt kaffe i papper eller metallfilter som placeras i kaffebryggaren. Filtret sitter oftast i en tratt ovanför kaffekannan. Kaffekannan är gjord av glas eller keramik, just för att den ska tåla all värme. Du häller sedan kallt vatten i en separat behållare som kokas upp och därefter riktas den mot tratten där själva kaffet sitter. För att få god kvalité på ditt kaffe behöver du bra kaffe, en bra bryggare, kaffefilter och ett glatt humör.

De flesta kaffebryggare kommer i standardformat för de filter som finns ute på marknaden. Filtren är en del av två beteckningar, nämligen hundra-serien och de betecknas som 101, 102, 103, 104. Desto större siffra och desto större filter. Den andra beteckningen är 1×4, 1×6, 1×12 m.m. Den enda skillnaden är egentligen själva vinkeln på filtret samt storleken.

Förutom filtret finns det en vattenbehållare som du använder för att hälla i vattnet som ska ner till filtret. Större vattenbehållare ger större mängd kaffe.

Detta är enkelt förklarat hur många av dagens kaffemaskiner fungerar. Tidigare när man inte hade tekniken på plats brukade man värma eller koka malt kaffe i en gryta och därefter tillsatte man varmvatten. Då kunde man dricka kaffet på en gång. Idag är det många som letar efter en kaffebryggare med termos bäst i test, just för att de vill ha varmt kaffe under en längre tid. Självklart fungerar en vanlig termos eller att låta kaffet stå kvar i glaskannan, däremot kan smaken påverkas av detta.

Många maskiner har alltså istället en inbyggd termoskanna som du kan ta med dig ut till vardagsrummet eller dit du vill vara när du dricker ditt kaffe. Vi har valt att lista några med inbyggd termos just för att du ska ha flera val att välja med. Förutom detta finns det också fler bryggare och maskiner. Espressomaskiner, kapselmaskiner och kaffebryggare med termos är flera olika alternativ till det du söker.

För att få god kaffe brukar man rekommendera att använda en kaffebryggare som vunnit flera bäst i test. På så sätt garanterar du dig själv om att din maskin har de senaste funktionerna, vilket vi kommer komma till längre ned i artikeln. Du väljer sedan själv om du vill köpa färdigmalt kaffe eller kaffebönor som din maskin ska mala ner till fint kaffe. Rena kaffebönor har bättre och godare smak, dessutom håller de längre.

Livslängden på malt kaffe är kortare så det är helt enkelt en smaksak, och en kostnadsfråga, om du dricker mycket kaffe. Man brukar säga att malt kaffe håller i två veckor. För att öka livslängden ska du förvara kaffet torrt och svalt i ett mörkt skåp i maximalt rumstemperatur. Det går också att spara kaffebönor i frysen och låta de tina upp en timme innan du slänger ned de i din bryggare.

Vart köpa det bästa kaffet?

Om man är lat ska man inte ha en kaffemaskin alls, kanske. Istället funkar det att ta en kopp kaffe på ett café då och då, eller vid behov. Men har du kommit så långt att du vill investera i en bryggare tycker vi att det kan vara värt att köpa det bästa kaffet.

Eftersom kaffe, likt andra färskvaror, är en färskvara, är det bra att köpa det färskt och använda det så fort som möjligt. Köper du malt kaffe ska du följa instruktionerna på förpackningen. Oftast kommer malt kaffe i förpackningar som är återförseglingsbara. Det funkar dock att ha malt kaffe eller kaffebönor i en glasbruk som du inte använt till andra saker tidigare. Använd helst nya glasburkar till ditt kaffe då du inte vill blanda smaken med annat.

När man köper kaffe, så finns det vissa tips man kan göra för att förvara sitt kaffe på bäst sätt. Kaffe är en färskvara, så det är alltid bäst att använda dem så fort man kan. Men vill man förvara kaffebönorna, så finns det en del tips man kan följa. Undvik först och främst att exponera kaffet till ljus – det är också bra att förvara kaffet i ett så torrt ställe som möjligt och försök att undvika temperaturförändringar för ditt kaffe.

Bäst är det att ha kaffet i en påse som är åter förseglingsbar, annars kan man ha kaffet i en glasburk med ett lock. Det är dock bäst att hitta en glasburk som inte är genomskinlig, eftersom kaffebönorna eller kaffet kan exponeras för solljus då. Det är bäst att ha sitt kaffe eller sina kaffebönor i sitt skafferi, eftersom detta är det mest torra och mörka stället där man förvarar sin mat.