Handdammsugare bäst i test

Att ha ett rent hem och en ren miljö gör att du trivs bättre och får bättre livskvalité. Du slipper exempelvis smuts, andningsproblem och dåliga lukter. Det är därför många väljer att investera i en handdammsugare. Oavsett om du vill städa upp damm på golvet, soffan eller om du har tappat bröd i köket och det ligger smulor på golvet, behöver du denna variant. Läs mer

Handdammsugare bäst i test 2024

1. Bissell Pet Hair Eraser 1987N

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Einhell Li Solo TE-VC 18

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Black & Decker PD1200AV-XJ

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Nedis VCHH4BU40

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för handdammsugare

Storlek på handdammsugare

Ska du ha en liten handdammsugare för husdjurägare eller låter robotdammsugare som ett bättre alternativ, om du bara vill samla upp smuts som hår och dammtussar? Eller vill du istället ha en mer kompakt men ändå rymlig? Flera handdammsugare kommer med skaft vilket gör att den i praktiken fungerar som en vanlig dammsugare. De är väldigt ergonomiska, ibland lite dyra i pris men beroende på funktionalitet och vilken yta du avser använda den på, skulle en sådan fungera bra.

Det finns också praktiska och mindre sådana som inte tar större plats. De kan du hänga på väggen eller lägga undan i skåpet. De väger väldigt lite och i och med att de är praktiska kan du ta med den var som helst.

Du kan också dammsuga många ytor med en sådan, utan att känna att den inte gör jobbet. Eftersom att det finns olika modeller och olika fabrikat kommer vi att lista några som vi tycker bäst om, baserat på omdömen, bäst i test samt recensioner från kunder som köpt de.

Bra att känna till vid köp av handdammsugare

En stor skillnad i pris innebär inte alltid en skillnad mellan en bra och mindre bra dammsugare. Det handlar om funktionalitet, vad du föredrar och tillgänglighet. Vill du ha en dammsugare som är bra kan den kosta mer. Men då kan den också städa snabbare än en maskin som är billigare.

Vill du ha fler möjligheter till att kunna tvätta filtret, ta bort gamla filter och sätta in nya? Det är säkert något du tänkt på då du vill ta bort smuts och dammpartiklar som den fångat upp. Du behöver dock tänka på att en handdammsugare för husdjurägare inte alltid kan ta bort hund eller katthår från soffan eller matten. Köp istället en som kan göra det och då är det oftast de lite dyrare sådana.

Vad vi kollar på vid köp av handdammsugare

När vi listar olika modeller för att bespara dig huvudvärk och tiden det tar att komma till ett köp, har vi gått igenom kriterier. Kriterierna baserar sig på olika punkter och olika tester som vi gått igenom och sammanställt. De punkter vi går igenom är vanliga saker som du annars skulle missa att tänka på om du bara gör ett impulsköp. Vi kollar nämligen på följande:

 • Pris, hur dyr är den? Hur dyr får den vara sett till funktionalitet?
 • Batteritid samt laddningstid.
 • Dammbehållarens storlek. Ska du tömma den efter varje dammsugning eller tömmer du den en gång i veckan?
 • Filter och rengöring
 • Sugkraft och reglage
 • Förmågan att dammsuga på fler ytor som exempelvis mattor, soffor, gardiner, trä, klinkers
 • Städförmåga för att fånga upp damm, smuts, hår, jord
 • Ljudnivån. Hur högt får den låta?
 • Användarvänlighet och ergonomi.

Fördelen med handdammsugare

En handdammsugare är enklare än en vanlig dammsugare när det gäller att städa snabbt och effektivt på mindre ytor. Du slipper krånglet med långa sladdar och att ta ut den från skåpet. Dessutom kan den passa perfekt till andra utrymmen, vilket är anledningen till varför många kallar den bildammsugaren. Du kan få ut den och städa i bilen ganska enkelt och effektivt.

Tips på hur du kan städa effektivt

Det som samlar sig mest i våra hem och hus är damm. Vi kan inte undvika detta då damm uppstår från en rad olika saker. Däremot kan du förebygga den mängd damm som samlas och kring vilka ytor. Om du spenderar mycket tid i sovrummet är det säkert det utrymme du rengör mest. Det betyder inte att det är fritt från damm bara för att du städar det mest. När vi sover frigör vi hudceller som kommer på sängen, täcken och kudden. Detta ska du vädra med jämna mellanrum och helst ska du vädra rummet helt.

Om du inte kan dammsuga alla ytor i sovrummet kanske en handdammsugare bäst i test kan göra jobbet. Detta beror såklart på hur stort sovrum du har och hur många möbler som är placerade, exempelvis olika byrålådor, garderober, stolar eller annat.

Har du elektriska apparater som exempelvis laddare, datorer, luftrengörare eller liknande, kommer de att samla damm. Stäng alltid av dessa maskiner när du inte använder de, så att de drar mindre ström och därmed också samlar på sig mindre damm.

Som du märkt av så har handdammsugare eller kraftdammsugare som de också kan kallas, växt fram som en ersättare till de gamla dammsugarna. De är trådlösa och väldigt praktiska och gör jobbet snabbt och enkelt. Med detta sagt har också utbudet växt fram det senaste, samtidigt som teknik och prestanda förbättras.

Kapaciteten ökar för dammbehållaren och vad den kan städa upp. Men med detta kommer också ett par saker som är bra att känna till, så att just du gör rätt val i köpet av en handdammsugare bäst i test. Förhoppningsvis har denna artikel varit informativ och fått dig att komma en bra bit på vägen i valet. Glöm inte att dela artikeln med dina nära och kära om du tycker att de har nytta av informationen.

Undvik damm och smuts

Oavsett om du är astmatiker eller allergiker, eller inget utav de, finns det mycket att känna till för att hålla undan dammet och för att ha en trivsam miljö i hemmet.
Detta ger dig lugn och ro samtidigt som det inte kostar mycket eller tar tid. Beroende på det är damm eller fläckar på golvet, kan du även se över möjligheten till att använda en bra ångmoppp för att göra rent golvet. Annars kan följande tips vara bra:

 • Vädra: Se till att du vädrar i ditt rum och i hemmet flera gånger i veckan. Finns det god ventilation medans du städar? Öppna gärna ett fönster i köket och ett i vardagsrummet så att luften kan cirkulera. Gör det med korsdrag, innan och efter städningen. Om du vädrar ofta slipper du dessutom illaluktande lukter i hemmet, exempelvis från matlagning och annat.
 • Städa ofta: Att städa ofta är bättre än att städa en gång per vecka eller månad. Att dammsuga ska inte ta lång tid och beroende på vilken modell du tänker köpa kommer detta gå snabbt. Städa enkelt men också noggrant. Det är tröttsamt att städa och inse att det inte blev så rent som du tänkte dig bara för att du var stressad. Det behöver inte alltid vara skinande rent men det ska ändå vara rent nog. Det är sedan länge känt att det inte alltid behöver vara rent överallt, just för att man ska kunna hantera smutsen och inte utveckla allergier och astma utifrån det.
 • Inredningen: Inred smart och enkelt. Behöver du verkligen alla prylar i hemmet? Är de enkla att förflytta och kan du städa ovanpå och under de? Detta är bra att tänka på men ibland når man kanske inte upp till garderobens topp. Där finns det smuts och damm som du behöver damma och torka av då och då. Tänk också på att andra ytor, exempelvis golv, drar till sig smuts. Om du har en matta kan du dammsuga mattan och lyfta den och dammsuga under den samt moppa.

2 svar på ”Handdammsugare bäst i test”

Kommentarer är stängda.