Köksvåg bäst i test

Det är inte bara hemmakocken som använder en köksvåg. Dessa hittar du nämligen hos de mest erfarna kockarna, i olika restauranger. Och svaret på detta är enkelt. En köksvåg bäst i test hör hemma i alla kök och kan du mäta rätt i antal ingredienser och råvaror, kan du också laga en smaklig måltid eller få till rätt bakning. Läs mer

Köksvåg bäst i test 2024

1. Beurer KS 51

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Rosti Mensura

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Wilfa Uni

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. OBH Nordica Balance 5000

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Timemore Black Mirror Basic Plus

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Soehnle Page Compact 300

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Zwilling Enfinigy

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Soehnle Page Profi 100

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. Beurer KS 25

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. Beurer KS 34

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpa köksvåg bäst i test – köpguide

De flesta digitala köksvågar liknar varandra och det är inte mycket som skiljer de åt. Däremot finns det små skillnader i detalj, utseende och pris vilket gör att du klart hittar en favorit som du gärna köper och använder i flera år. Det är därför bra att välja rätt från början.

Ska du exempelvis ha en stor displayskärm eller liten? Ska den vara platt eller skålformig?

Som du märker finns det ändå vissa skillnader och i denna köpguide har vi tagit hänsyn till olika faktorer när vi utfört vårat bäst i test.

Pris

300-800 kr är precist för en bra digital köksvåg som är prisvärd.

Mer än så vill jag inte betala och det ska inte du heller behöva göra. En köksvåg ska bara väga ett par ingredienser så du behöver inte göra det mer komplicerat än vad det är.

Storlek

Ska du ha din köksvåg framme hela tiden? Då kan du tänka på att köpa en som är lite mindre till storleken så att du kan få plats med övriga kökstillbehör och redskap. Detta är extra viktigt att tänka på om du ska ställa fram den på köksbänken där du redan har andra saker.

Tänk dock på att en mindre variant kanske har en mindre viktyta.

Design

På Produktlistan.se la vi faktiskt inte stor vikt vid designen på köksvågen när vi utförde våra tester. Vem tänker att designen skulle vara avgörande för ett köp? Det gör inte vi iallafall. Det är därför inget du heller borde tänka på.

En billig köksvåg kostar mindre än en som är dyr och har finare design. Men om båda bara ska väga dina råvaror så spelar det ingen roll hur de ser ut.

Typ

Ska du ha en köksvåg bäst i test bör du välja en digital sådan. En digital köksvåg är ett mycket bättre alternativ eftersom att den visar rätt siffror direkt i en belyst skärm.

Märke

Märket för digital köksvåg bäst i test bör inte spela stor roll. Men välj gärna något som är känt sedan innan, som exempelvis Wilfa, Beurer, OBH Nordica eller liknande.

Maxvikt

Hur mycket maxvikt ska din köksvåg ha? Om du ska väga mindre råvaror och ingredienser till bakning eller liknande kan nästan vilken köksvåg som helst göra jobbet utmärkt.

Volymmätning

En köksvåg är till för att väga saker. Om du ska tillsätta en vätska i en gryta, exempelvis mjölk eller liknande, kan det vara bra om din köksvåg stödjer volymmätning. Du lägger då innehållet i en bunke som du sedan placerar på köksvågen.

Vad är en köksvåg?

En köksvåg är till för att mäta olika råvaror och ingredienser i ett kök.

Ska du laga eller baka och vill veta hur mycket du ska använda av något? Då kan köksvågen vara en bra indikator och hjälpmedel för detta. Köksvågen är inte bara populär bland hemmakockar. Det finns många som arbetar i restaurang som använder en köksvåg för att uppnå exakt precision när det gäller mått och noggrannhet.

Digital eller manuell köksvåg

Det finns främst två olika typer av köksvågar. Om du vill ha en retro ska du välja en gammal och manuell köksvåg. Detta kan vara en fin inredningsdetalj men det är inte i alla hem detta passar.  Dock är det ändå digital köksvåg som är det bästa om du ändå ska köpa en. Men om du föredrar en manuell våg och de fysiska förändringarna ska du köpa en sådan.

Dock hittar du fler funktioner i en digital våg som oftast är en bättre investering.

Att köpa en bra köksvåg

För många som är förstagångens köpare av köksvåg finns det olika anledningar som motiverar köpet. Är det att du bara vill ha bättre koll på matlagningen eller ska du använda matlagningen för att minska kaloriintaget? Då kan en köksvåg bäst i test som passar just detta ändamål, vara rätt var.

Det kan vara bra att tänka igenom ett par saker innan du ska köpa köksvåg och främst innan du ska köpa den bästa köksvågen som passar dina behov. Hur många kilo ska den klara? Hur mycket ska du väga? En liten köksvåg kan vara ett bra alternativ om du inte lagar mycket mat eller lagar mindre portioner.

Då kan du lägga dina råvaror på vågen en åt gången för att få bästa noggranhet.

Ska du väga saker som kryddor,frön eller örter kan det vara bra med en våg som har rätt precision. En del av marknadens köksvågar har mini och maxkapacitet vilket inte alltid är det som passar dina behov mest. Men då kan du öka din budget och kolla på alternativ som passar dig bättre.

Varför köpa en köksvåg

När du blandar ingredienser måste du först veta hur mycket du ska blanda. Då kan en digital köksvåg vara rätt väg. Annars är det svårt att veta hur mycket kryddor du ska blanda.

Rengöra köksvåg

Att rengöra en köksvåg är inte svårt. Det enda som krävs är att du hämtar en fuktig trasa och torkar av den.

Köksvågen är nämligen inte ett köksredskap som lätt blir smutsigt eller behöver rengöring kontinuerligt. Eftersom att du bara använder den för att väga råvaror och ingredienser finns det ingen risk för att den skulle bli smutsigare än vad något annat blir. En fuktig trasa gör rengöringsjobbet enklare.

Tänk däremot på att inte tvätta din köksvåg under rinnande vatten eller i diskmaskin. Detta är inte bra eftersom att det kan skada köksvågen.

Sammanfattning

Det är väldigt få hushåll som klarar sig utan en köksvåg. Det finns i många svenska hushåll och även i restauranger. En köksvåg bäst i test är bra att ha eftersom att du med noggrannare mätning kan få bättre koll på matlagningen.

Att köpa en köksvåg bär inte heller svårt. I vårat bäst i test har vi listat flera olika produkter och en recension kring dessa.

Du hittar mer information på den aktuella produktbeskrivningen.

Frågor och svar

  1. Vilken köksvåg är bäst?
    Den bästa köksvågen är från Beurer, Wilfa, OBH Nordica och de andra märken vi rekommenderar.
  2. Vad kostar en köksvåg?
    En köksvåg bäst i test kostar runt 400-800 kr.
  3. Var kan jag köpa en köksvåg?
    Du kan köpa en köksvåg på nätet.