Elvisp bäst i test

Är det dags för en ny elvisp bäst i test? Eller är du bara trött på att stå där och vispa för hand i en bunke? Då kan vi lugnt säga att du har kommit helt rätt.

Vi vill också tipsa om att hålla undan elvispen från barn. Rör aldrig de tillbehör som sitter i, medans sladden är i ett eluttag. Håll elvispen borta från barn och obehöriga. Har du långt hår ska du sätta upp håret när du använder elvispen. Låt inte kläder komma i vägen för den.

Att vispa för hand kan vara tråkigt, jobbigt och tidskrävande, speciellt om du ska baka, göra goda våfflor eller pannkakor eller annat som kräver en en bra visp lagom till huvudrätten. Men för att hitta den bästa elvispen finns det många saker att tänka på och känna till.

På Produktlistan.se har vi noggrant gått igenom de flesta av marknadens bästa elvispar. Vi har även kollat på oberoende produkttester och antalet kundrecensioner från användare. Vi fick även testa ett par olika varianter själva.

I vårat test kollade vi på flera olika faktorer för att hitta en elvisp bäst i test, som du kan läsa mer om här nedan.

Elvisp bäst i test 2023

1. Bosch MFQ4020

2. Smeg HMF01

3. Bosch MFQ40301

4. Electrolux ESM3300

5. OBH Nordica Delightful White

6. Philips HR3740/00

7. KitchenAid 5KHM9212ECU

Köpguide elvisp bäst i test

När det kommer till de vanligaste köksredskapen som finns, speciellt bakning, är elvispen det främsta redskapet som finns i hemmet och i köket. De flesta av oss har använt en elvisp eller sett hur den fungerar och den används då främst till bakning men också annat.

Gillar du därför att baka ska du verkligen köpa en elvisp bäst i test. Du kommer att spara så mycket energi och tid. Dessutom blir bakningen genast roligare med en färgglad elvisp som du kan använda i alla lägen.

Dagens varianter har många funktioner, som exempelvis en turboknapp som gör att den arbetar lite hårdare och snabbare. Tekniken utvecklas snabbt och dagens elvispar är hundratals gånger bättre än de som fanns förr. Men vad utmärker en bra elvisp? Det har vi tagit reda på, genom att göra ett test helt själva baserat på dessa faktorer:

Pris

En elvisp bäst i test kostar max 1000 kr. Mer än detta ska du inte lägga på en elvisp då det finns billiga varianter som gör jobbet helt perfekt.

Kraft

Vanligtvis får du en effekt på 400-500 watt i en elvisp. Detta räcker gott och väl för att blanda deg, smet och göra grädde.

Märke

Bosch, Electrolux, OBH Nordica, Philips är alla bra märken. Självklart finns det flera märken som rekommenderas. Dock ska inte själva märket vara avgörande för ditt köp när du väljer att köpa en billig elvisp.

Tillbehör

Om du köper en bra elvisp kan du vara säker på att du får med ett par tillbehör. Vanligast är att man får med mixerbägare, en bunke, mixstav samt rörarm och degkrok. Dessa tillbehör kan du använda på ett smidigt sätt i respektive situation när de behövs.

Är du inte säker på hur du använder tillbehören rekommenderar jag dig att kolla igenom instruktionsmanualen.

Hastighet

Antal lägen och hastigheter är bra, men inget som du ska fundera på allt för mycket.

En bra elvisp till köket kommer oftast med flera olika hastighetsinställningar. Detta kan vara extra smidigt om du ska grädda en mumsig grädde till din kärleksmums eller om du bara vill röra om i en bunke så att smeten blir flytande.

Design

Något jag har märkt allt mer är att designen på elvisp börjar bli trendig och stilig. Förr i tiden kunde man köpa en vanlig elvisp och sedan var det klar. Nu för tiden är det många som endast köper de om den är designad i ett visst tema, exempelvis retro elvisp eller i en annan färg.

Ska du köpa en bra elvisp behöver du inte tänka på detta. Designen påverkar inte funktionalitet i större utsträckning.

Vad är en elvisp?

Innan du ska köpa en elvisp är det bra om du vet vad det är för något och hur den fungerar. Även om det rent mekaniskt inte innebär någon större skillnad i hanteringen av den, för dig och din bakning, kan det ändå vara bra att veta vad det är som utmärker just en elvisp.

Kort sagt kan man säga att den består av ett motorhus. Sedan har den två hål för degkroken eller vispen som du sätter i. När du startar elvispen och håller i handtaget kommer du att se att elvispen roterar i motsatt håll.

Placera försiktigt elvispen i bunken och vispa på en låg hastighet. Du kan därefter ändra hastigheten eller trycka på turbo-knappen om du vill ha mer kraft.

Även om du tycker att elvispen är en enkel köksmaskin så kan du faktiskt tänka på att den har funnits sedan tidigt 1900-tal och den har utvecklats flera gånger i olika omgångar. Tekniken har alltså kommit långt.

Fördelarna med elvisp

Om du använder en elvisp kan du snabbt vispa ihop alla dina ingredienser till din bakning. Det blir mycket enklare att baka om du nu inte använder en bakmaskin. Även när du ska vispa fluffig grädde till din kärleksmums, tårta eller till dina våfflor, kan elvispen komma behövlig till hands.

Du slipper att belasta kroppen och behöver inte vispa med handen. Du sparar också tid men framförallt energi, som kan användas för att baka godare mat eller baka en godare bakelse.

 • Spara energi
 • Spara tid
 • Få en jämnare visp
 • Gör grädde på nolltid

Använda en köksassistent istället för en elvisp

Även om elvispen är en klar favorit hemma, men också bland kockar och bagare, finns det många gånger fall där man inte behöver använda den. Det går utmärkt att blanda och knåda deg med en köksassistent. Vispar du ingredienser är det såklart enklare att ta fram den bästa elvispen. Men ska du blanda deg eller göra något avancerat krävs det en större maskin.

Detta betyder dock inte att du enbart kan köra med köksassistenten även om du redan har den framme. Vårat råd är att du köper en av varje.

Funktioner att ha i en elvisp

Förutom att priset måste vara rätt och att den ska ha en stark motor finns det andra saker som kan vara bra att tänka på vid köp av elvisp.

Låg ljudnivå

Det är önskvärt om du köper en elvisp som är kraftfull men som inte ger ifrån sig hög ljudnivå. Det finns många som är känsliga för högt ljud och då kan en mindre elvisp vara rätt val. Det är främst de dyrare varianterna som är tystgående som har en ljudnivå på 62dB eller under detta.

Handtag

Själva handtaget som du håller i ska vara bekvämt och ergonomiskt. Då får du inte ont när du ska vispa din grädde eller blanda ingredienserna till din bakelse.

Detta är något som många missar att tänka på och eftersom att de flesta köper en elvisp på nätet eller på rea, är det många som inte hinner eller kan testa den. Det man kan göra då är att kolla i en butik men köpa den på nätet.

Rengöring av elvisp

När du använder din elvisp, kan den lätt ta emot mindre partiklar. Vanligast är att du kan få bakpulver, mjöl eller kakao på den eftersom att du då vispar torrt. Prova att häll i lite smält smör eller mjölk i bunken så ska du se att vispningen blir enklare.

Då får du även en mindre dammig elvisp vilket är enklare att rengöra.

Annars finns risken att det fastnar kakao och annat på din elvisp som är svår att få bort. Då behöver du stänga av elvispen, dra ur sladden och ta loss tillbehören som sitter i. Därefter får du torka den med en fuktig trasa.

Sammanfattning

Valet av den bästa elvispen kan vara svårt. Speciellt när marknaden erbjuder så många olika alternativ och de flesta av alternativen ligger inom samma prisklass. Då kan vi rekommendera att du lutar dig tillbaka, läser igenom vår köpguide och hela vårat test.

Jämför de alternativ som vi listar med det du hittar själv.

Finns det något vi inte har tänkt på? Har vi hittat produkten du letar efter, till ett bättre pris? Vårat mål är att du ska köpa en elvisp bäst i test, till bästa kostnaden. Om vi lyckas med detta betyder det att du som konsument kan göra rätt val.

Om du önskar att vi gör en recension på en viss elvisp eller liknande, får du mer än gärna höra av dig så kikar vi på det.

Frågor och svar

 1. Vilken elvisp är bäst i test?
  Den bästa elvispen är från Bosch, Electrolux och Philips.
 2. Går det bra att knåda deg med elvisp?
  Ja, det går till viss del att knåda deg med en elvisp.
 3. Vad kostar en elvisp?
  En bäst i test elvisp kostar runt 500 kr på nätet.
 4. Hur många watt har en elvisp?
  Det vanligaste är att elvispen har en watt på ca 500.