Kolsyremaskin bäst i test

Sedan några år tillbaka har kolsyremaskinen eller sodastreamer som den också kallas tagit stor plats i svenska hushåll. Det är ett miljövänligt gott bra sätt att snabbt kunna göra kolsyrat vatten eller läsk, precis i hemmet. Läs mer

Kolsyremaskin bäst i test

1. Aarke Carbonator III

Med Aarke kolsyremaskin kan du enkelt och bekvämt skapa din egen kolsyrade dryck hemma.

Aarke Carbonator 3 är den senaste generationen av svenska varumärket Aarkes vattenkolsyremaskiner och är ännu mer robust och lättanvänd än någonsin tidigare, samtidigt som den behåller sin eleganta design. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Aarke Carbonator II

Upptäck Aarke C2 Stål, den avancerade kolsyremaskinen som ger dig möjligheten att skapa läskande kolsyrade drycker hemma i köket.

Med denna högkvalitativa maskin slipper du släpa hem tunga flaskor från affären och kan istället njuta av goda drycker när som helst. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide kolsyremaskin bäst i test

Du kanske har hört om SodaStream som är ett bra alternativ när det gäller kolsyremaskin. Men det finns även andra alternativ och modeller, som dels har presterat bra i många andra tester men också i vårat test. Dessutom har de fått bra omdömen vilket är värt för oss att nämna och ta upp i denna guide.

Vanligtvis när vi gör en produktrecension finns det en rad olika faktorer som vi tar hänsyn till. Vi vill göra ett transparent test, där vi förklarar och går igenom alla delar som du bör ha koll på innan ditt köp och vad du ska tänka på efter köpet.

De faktorer som vi tittade på i vårat test är följande:

Pris

SodaStream är det billigaste alternativet som kostar runt 800-900 kr. Men det finns betydligt bättre kolsyremaskiner som är lite dyrare som går på 1000-2000 kr. Oftast finns det kolsyremaskin rea som gör att du kan köpa till rabatterat pris.

Beroende på hur många funktioner du ska ha, om du ska ha en knapp eller en spak som du drar i, kan du behöva tänka på vilken du ska köpa och hur mycket pengar du ska lägga på den.

Märke

Ska du ha SodaStream, Aarke, Aqvia eller något annat? Vi på Produktlistan.se tycker att dessa märken är de som är värda att utses till bäst i test.

Storlek

Det som avgör vilken kolsyremaskin du ska ha kan vara ditt utrymme i köket. En liten kolsyremaskin tar inte mycket plats men då har du en mindre tub också.

Design

Många tänker på designen och hur stilren den ska vara. En kolsyremaskin som är bäst i test men som inte har fin design, kanske inte är ett populärt alternativ hos många.

Ljudnivå

För många som är ljudkänsliga kan ljudnivån vara en avgörande faktor. Dock är det inget som låter i mer än någon minut eller till och med mindre, vilket är något man kan klara sig med om man inte står och gör kolsyrat vatten 10 gånger per timme.

Användarvänlighet

De flesta varianter är enkla att använda. Däremot kan Aarke Brass variant se lite annorlunda ut och vara svår att använda vid första anblick. Läs bara instruktionerna så blir det inte fel.

Kundrecensioner

I detta test tog vi hänsyn till produkternas samlade kundrecensioner. Vi gick igenom över 12 olika tester och därefter sammanställde vi antalet recensioner och kategoriserade dessa. Vi kunde samla över 68 recensioner som vi använde som underlag för vårat test.

Garanti

De flesta märken erbjuder en bra garantitid på minst 1 år. Vissa erbjuder garanti på en längre period och det är också bra.

Vad är en kolsyremaskin för något?

Kolsyremaskinen ger dig en snabb möjlighet att göra läsk och vatten med kolsyra, i ditt hem, utan några som helst svårigheter. I en undersökning som gjorts har nästan 39% av alla kommit i kontakt med en sådan maskin och lika många hade använt de hemma eller i arbetet.

Om ni också ska köpa en kolsyremaskin har ni märkt att det erbjuds många olika varianter på marknaden. Det kan vara svårt att veta vilken kolsyremaskin som är bäst i test och om det är värt att lägga pengar på denna.

Hur fungerar kolsyremaskinen?

Fyllflaskan med vatten och skruva fast den i maskinen. Därefter drar du i spaken eller trycker på knappen, beroende på vilken variant du har, och därefter får du välja vilken smak ditt vatten ska få. Följ denna ordningen noggrant så att det inte blir fel.

Maskinen är enkel att använda och är du osäker kan du alltid läsa instruktionsmanualen eller kolla på YouTube.

Fördelarna med kolsyremaskin

Det finns många fördelar med att använda en kolsyremaskin. Du kanske inte har tänkt på dessa saker innan men om du köper en kolsyremaskin bäst i test kommer du snabbt inse att du har gjort rätt köp.

 • Den är enkel att använda.
 • Smaksätt ditt vatten precis som du vill.
 • Alltid tillgång till kolsyra hemma.
 • Nyttigt alternativ till läsk.
 • Nästan helt sockerfritt.

Funktioner att ha i en kolsyremaskin

Egentligen är kolsyremaskinen väldigt enkel. Den ska bara fixa kolsyra till ditt vatten och därför är det bra att välja en variant som har få funktioner.

Beroende på kolsyremaskin kan det vara så att just den du kollar på har möjlighet att reglera kolsyran. Antingen är det en knapp som du trycker på eller en spak som du drar i. Det är främst de dyrare varianterna som har en spak, medans billigare modeller har en knapp. Knappen behöver du hålla inne för att få rätt mängd bubblor.

Vem har nytta av en kolsyremaskin?

De flesta som önskar kolsyra, antingen i läsk eller vatten, kommer att ha nytta av kolsyremaskinen.

Dessutom är den bra för vissa som har irritation med magen och sura uppstötningar. En kolsyremaskin bäst i test har visat sig ha många olika fördelar vilket är uppskattat.

Rengöring av kolsyremaskin

Som tur är behöver inte kolsyremaskinen mycket rengöring. Det är väldigt enkelt. Det är bar att rengöra din maskin med en fuktig trasa eller handduk.

Flaskan får du däremot tvätta och skölja ur med hand. Du kan använda lite diskmedel och tvätta den med. Därefter kan du hälla i varmt vatten, skaka om och hälla ut. Upprepa denna processen för att få en ren kolsyreflaska.

Tänk på att ytan du ställer din kolsyremaskin ska vara ren. Torka alltid av  vattenfläckar och annat för att undvika att saker fastnar i köksbänken.

Sammanfattning

När du undrar över om det är prisvärt att investera i en kolsyremaskin är det enkla svaret ja. Det är prisvärt och du har många fler fördelar än nackdelar. Förutom att alla hälsofördelar sparar du mycket pengar på att inte köpa smaksatt vatten i affärer och dessutom är det ett miljöovänligare alternativ.

Men om du ändå ska spendera en tusenlapp eller liknande, ska du välja en kolsyremaskin bäst i test. Då kan du iallafall vara säker på att den är testad och att det finns faktiska recensioner som berättar om modellen är bra eller inte.

Vi vill att du gör rätt köp och det bästa köpet som passar dina behov och plånbok. Jämför därför de olika produkterna vi listar och gör ett bra val i att välja en kolsyremaskin.

Frågor och svar

 1. Vilken kolsyremaskin bäst i test rekommenderas?
  Den bästa kolsyremaskinen som vi rekommenderar är från Aarke.
 2. Hur länge håller en kolsyremaskin?
  En kolsyremaskin håller i flera år men du behöver byta kolsyrepatron när den är färdig.
 3. Vad kostar en kolsyremaskin?
  Räkna med att spendera ca 1000 kr på en kolsyremaskin.
 4. Kan jag köpa en billig kolsyremaskin på nätet?
  Ja, det finns många bra och billiga kolsyremaskiner på nätet.