Wokpanna bäst i test

Wokpannan som har sitt ursprung i Kina uppfanns för riktigt länge sedan, nämligen många många år sedan. Sedan dess har den intagit plats runtom i världen och numera finns den nästan i alla svenska hem. Men för de som inte har en, eller för de som ska köpa en ny, kan det vara bra att veta vilken wokpanna bäst i test som rekommenderas för i år 2024. Läs mer

Wokpanna bäst i test 2024

1. Ronneby Bruk Ultra Light Original 30 cm

Ultra Light Original wokpanna från Ronneby Bruk är den bästa wokpannan på marknaden för dig som vill ha en högkvalitativ panna som är lätt att hantera.

Tillverkad i lättviktsgjutjärn har den samma fördelar som vanligt gjutjärn, men utan den tunga vikten som är förknippad med gjutjärnsstekpannor. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för wokpanna bäst i test

Sedan hundra år tillbaka har wokpannan varit en favorit i många kök, både i hemmet och restauranger. Och det är faktiskt inte konstigt. En wokgryta smakar gott, är nyttigt och mättande vilket det är få rätter som är.

Men wokpannor, precis som andra stekpannor, kommer i olika utföranden. Förvisso liknar alla wokpannor varandra men det finns en viss skillnad i material samt användningsområde.

I testet kring den bästa wokpannan har vi tagit hänsyn till en rad olika parametrar som vi har tittat närmare på, bland annat följande:

Pris

En billig wokpanna som är bäst i test kostar mellan 400-1000 kr. Om du betalar under tusenlappen kan du fortfarande få en bra wokpanna som du kan laga smakrika rätter i. Du behöver därför inte känna att det är värt att lägga mer mer pengar på en dyrare variant.

Storlek

Tänk på hur många du ska laga för. Har ni en stor familj vill du laga allt samtidigt istället för att behöva laga mat och vänta på att göra nästa portion. Välj därför en större wokpanna men som fortfarande får plats på din spis eller induktionshäll.

Material

Materialet är en av de viktigaste faktorerna när det gäller köp av wokpanna. Tänk igenom detta flera gånger och kolla så att den passar din induktion. Vissa wokpannor passar inte alla typer av spisar och vissa kan du inte sätta över grillen.

Det finns många wokpannor i kolstål, gjutjärn samt rostfritt stål. Vi kommer att beskriva de olika materialtyperna längre ned i artikeln men redan nu kan det vara bra att veta att oavsett materialtyp ska du använda en stekspade till din nya panna. Då kommer din panna få bättre form och livslängd vilket gör att maten som du gör i den smakar bättre.

Vikt

En wokpanna kan väga allt ifrån 1.5 kg till 3 kg, beroende på storlek samt material.

Vill du ha något som inte väger mycket ska du välja ett material som inte väger mycket eller känns tungt i handen. Har du dessutom din spis en bit ifrån matbordet kan det vara bra att tänka på vikten eftersom att den kommer väga mer när du har mat i den.

Antal kundrecensioner

Det viktigaste av allt, som många faktiskt missar, är att läsa på om antalet kundrecensioner. Hur många är det som föredrar den wokpannan som du kollar på? Finns det någon som är missnöjd med något, exempelvis att den är svår att rengöra eller att handtaget inte är ergonomiskt?

Kolla på detta och jämför olika alternativ därefter.

Olika material för wokpannor

Det finns wokpannor bäst i test, som kommer i olika material, och det är inte säkert att just det materialet du tänker köpa passar din induktionshäll eller spis. Det kan därför vara bra att veta vilken typ som passar bäst och vad du ska köpa till din spis.

De olika materialen är bra på olika saker och kommer i olika prisklasser. Tänk därför igenom ditt köp noggrant.

Wokpanna i gjutjärn

Oftast säger man att en workpanna i gjutjärn är en investering som du sällan blir missnöjd med. Den blir bara bättre efter mer användning och det beror på att det matfett du använder, sugs upp av pannan. Det bildar en non-stick beläggning.

Dessutom är gjutjärn ett bra material som tål alla värmekällor och därmed höga temperaturer, där det blir en jämn och fin värmefördelning längs med hela pannan.

Gjutjärnspannor kommer i olika typer och vissa är inte emaljerade, det innebär alltså att de endast får diskas med vatten. Du kan alltså inte använda diskmedel och du får inte lufttorka den. De som är emaljerade kan du diska med diskmedel och vatten.

Wokpanna i rostfritt stål

En wokpanna i rostfritt stål är ett bra alternativ till det förstnämnda. Denna tål nämligen alla sorts värmekällor och har även en lång livslängd. Den ska alltså inte rosta eftersom att den är rostfri.

När du lagar mat med denna kan du vara säker på att inget fastnar i själva pannan, varken matfett, margarin eller smaker. Detta innebär att rengöringen går enkelt till och det är något du inte ska missa att göra efter varje användning.

Använd gärna en liten mängd fett för att undvika att din mat ska brännas. Det finns många härliga recept på wokpanna som du kan använda för att laga goda maträtter med en rostfri wokpanna.

Wokpanna med keramisk beläggning

Denna typ av panna kräver inte mycket matfett vilket är bra och nyttigt för de som tränar mycket och är måna om sin hälsa. Dessutom är den keramiska beläggningen bra eftersom att mat inte fastnar på pannan.

En annan fördel är att den passar alla spishällar. Dock kan du inte använda högsta värmen på dessa wokpannor.

Wokpanna i kolstål

Vill du ha något som håller länge, som har bra värmefördelning och väger mindre än de andra typerna? Köp då en wokpanna i kolstål bäst i test. Du kommer inte att bli missnöjd.

Denna typen av panna är från början silverfärgad. Men efter användning kommer färgen att skifta. Du måste också bränna in din panna regelbundet, speciellt innan användning. För att göra detta räcker det med att du häller olja i pannan. Därefter kan du med en torr trasa dra runt detta. Tänk på att inte hälla i för mycket olja. Försök att göra detta ett par gånger innan du värmer upp pannan.

Rengör den enligt instruktioner och är du osäker kan du kolla på YouTube på hur man gör.

Välj storlek på din wokpanna

Om du ska köpa en wokpanna behöver du veta om den ska vara stor eller liten. Men det är inte bara mängden mat som avgör detta eller hur många ni är i hushållet. Det finns flera faktorer som påverkar detta, bland annat:

  • Storlek på spis eller induktionshäll
  • Hur tung wokpannan ska vara
  • Hur många du ska laga mat till

Är ni en liten familj och äter wok en gång i veckan funkar det bra att köpa en mindre wokpanna. Ska du laga mat till en större familj kan det vara en bra idé att köpa en större wokpanna.

Kom också ihåg att din spis och induktionshäll påverkar valet av panna. Du kan inte köpa en större panna än vad spisen klarar av att värma. Värmefördelningen blir ojämn och då kommer du inte kunna steka dina råvaror på ett bra sätt.

Elektrisk wokpanna

Visste du att det finns elektriska pannor för att steka wok? De är inte alltid de bästa som finns då många upplever att deras värmefördelning inte blir bra.

Du skulle dock kunna testa en sådan och se själv. Vi på Produktlistans.e har stött på dessa alternativ i restauranger främst utomlands.

Wokpanna med lock

Ska du laga mycket wok kan det vara bra om du köper en wokpanna med lock. Då kommer du garanterat att få smakrik måltid eftersom att locket inte låter ångan gå ut på samma sätt. Det blir alltså bättre värmefördelning och smakerna ligger kvar en längre tid.

Vitaminerna från råvarorna ångas upp men sluts ned igen på grund utav locket vilket är bra och smidigt. Detta kan vara något att tänka på vid köp av wokpanna.

Sammanfattning och köpråd

Det är inte alla som vet att en wokpanna bäst i test finns. De tror att de kan göra goda wokstek i en vanlig panna men så fort de inser att det finns wokpannor som är avsedda för att laga smakrika wokstek ändrar de uppfattning till något bättre.

Med denna artikeln är tanken att du ska lära dig mer kring hur du kan laga goda wok med rätt wokpanna och var du kan köpa en som är bäst i test till rätt pris.

Vi listar alltid de bästa produkterna med tillhörande recensioner och information kring pris. För mer information kring produkten kan du läsa mer på produktens webbplats.

Frågor och svar om wokpanna

Vilken wokpanna är bäst i test?

Den bästa wokpannan rekommenderas i den här artikeln.

Är det enkelt att rengöra en wokpanna?

En wokpanna är enkel att rengöra beroende på materialet.

Vad kostar en bra wokpanna?

En bra wokpanna kostar runt 500 kr och uppåt.