Köttkvarn bäst i test

Är det första gången du ska köpa en köttkvarn för att göra egen köttfärs eller stoppa korvar? Eller har du en gammal maskin och vill uppgradera dig? Oavsett var du står i kunskap vill vi presentera dig en köttkvarn bäst i test för 2024 där du med hjälp av den enkla köttkvarnen kan få en bättre matlagning. Läs mer

Köttkvarn bäst i test 2024

1. Bosch ProPower MFW68660

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Emerio MG-201798.1

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Bosch ProPower MFW66020

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Bosch MFW68640

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Bosch CompactPower MFW3520W

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Kenwood MG700

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Bosch MFW2510W

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Kenwood MG360

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. TriStar VM-4210

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. Esperanza EKM012E

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

11. Bosch MFW3850B

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

12. Tefal NE105838

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

13. BreCom BK-1200

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

14. Black & Decker BXMMA1000E

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

15. Clatronic FW 3506

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

16. Caso FW 2000

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – köttkvarn bäst i test 2024

Det finns få saker som är lika bra i köket som en köttkvarn. Att kunna mala ned ditt egna köttfärs eller fiskfärs kan ha många fördelar, speciellt om du tränar mycket eller bryr dig om din kost och hygien. Kosten är viktig eftersom att det är det du stoppar i dig. Hygienen är också viktig därför det inte alltid blir som man tänkt sig när man inte äter hälsosamt och förändringar kan ta en aning tid. Om du äter sunt och hälsosamt kan detta återspegla sig på hår, hud och välmående vilket i sin tur påverkar din hygien.

Om du ska köpa en köttkvarn för att göra din matlagning roligare finns det flera saker att känna till.

Det finns många detaljerade tester som vi har kikat på för att få inspiration. Men för att hitta vilken modell som är bäst i test är inte det tillräckligt. Vi har därför själv gått igenom samtliga produkter som vi listar och tagit i hänsyn till olika faktorer som du kan läsa om här nedan, för att få en bättre överblick kring vilken köttkvarn bäst i test som rekommenderas för 2024.

Pris

Runt 600-2000 kr är det pris du kan få betala för en köttkvarn bäst i test. Även om priset kan vara dyrt för vissa produkter måste du tänka igenom köpet så att du verkligen känner att produkten är prisvärd. Får du med flera tillbehör och det är en exempelvis en Bosch MFW3520W? Då är den helt klart prisvärd.

Märke

När det gäller köttkvarnar finns det flera olika märken. Bosch, Profi Cook, Kenwood, Alpina och Tristar.

Även om du inte är van vid att köpa köksmaskiner från Bosch eller ett annat märke är det värt att testa något nytt. Vi på Produktlistan.se har tidigare inte köpt

en köttkvarn från Kenwood men när vi läste recensionerna om Kenwood MG700 kunde vi snabbt se att detta var en marknadsledande variant med stilren design och den klarar det mesta i sin väg.

Styrka

Om du ska köpa en bra köttkvarn, se då till att motorn är kraftfull. Vanligtvis brukar man rekommendera en motor på minst 700 watt. Detta möjliggör att köttkvarnen kan mala upp till ca 2 kg kött per minut.

Hastighet

Vilken hastighet den arbetar i kan vara avgörande för hur mycket köttfärs den kan producera.

Om du inte har tid att vänta kan det vara värt att köpa en dyrare modell som kan arbeta i högre hastighet samtidigt som att den är säker nog.

Tillbehör

En bra köttkvarn kommer med flera tillbehör. Det kan vara allt ifrån korvhorn till hålskiva samt andra tillbehör.

Garanti

När du köper en köksmaskin för flera tusen är det bra att få med garanti. Kolla därför upp i förväg kring garantitiden så att du kan göra rätt val och köp.

Recensioner

Ska du köpa en bra köttkvarn måste du nästan kolla samtliga recensioner som finns för den produkten. Vi förstår att det kan ta tid, och har du inte tid kan du direkt gå upp i listan på produkter som vi rekommenderar. Vi har nämligen gjort jobbet för att förenkla för dig i valet av en bra köttkvarn.

Olika typer av köttkvarn

Känner du till att det finns två varianter av köttkvarnar? Det finns dels elektriska och de som är manuella. Skillnaden ligger helt enkelt i hur de drivs. Antingen är det ström eller så får du själv dra i veven.

Vilken köttkvarn just du ska ha beror nästan mer på ditt behov än vad som rekommenderas i bästa produkt. Först måste du veta att du kommer att ha användning för den, och därefter är det bara att kolla på olika alternativ för att göra rätt köp. Om du inte har koll på de olika typerna är det bara att läsa vidare för djupare förklaring.

Manuell köttkvarn

Den manuella köttkvarnen har funnits i över hundratals år och den utvecklas inte mer än att det tillkommer ett par tillbehör då och då.

Egentligen fungerar den bra och det finns många fördelar med en manuell köttkvarn. Beroende på vad du ska göra för typ av köttfärs kan detta lämpa sig bäst om du fortfarande vill göra ha den manuella känslan kvar.

Det är upp till dig att välja om du ska köpa en manuell köttkvarn efter att ha läst om både pris och fördelar.

Elektrisk köttkvarn

Om du ska mala stora mängder kött kan en elektrisk köttkvarn vara rätt val. Du slipper stå där och manuellt veva köttkvarnen och istället kan du lägga din tid på andra saker som är roligare.

Med endast ett knapptryck får du igång maskinen efter att ha kopplat in den i ett strömuttag.

En elektrisk köttkvarn är väldigt populär bland de som bor långt ifrån mataffärer och som vill göra egen köttfärs. Är du jägare eller bonde? Då kan en köttkvarn som är automatisk vara det efterlängtade redskapet för ditt kök. Frigör tid till annat och välj en elektrisk köttkvarn bäst i test.

Såhär använder du en köttkvarn

En köttkvarn är inte svår att hantera och vanligtvis medföljer en instruktionsmanual i paketet på hur den fungerar. Det kan vara bra att gå igenom den så att du inte missar några detaljer eller liknande som är avgörande för att kunna mala ned kött till egen köttfärs eller fiskfärs.

Först bör du montera ihop din köttkvarn enligt de anvisningar som finns i instruktionsmanualen. Följ instruktionerna noga så att du inte gör fel och tänk alltid på säkerheten först. Därefter är det bara att ställa den stabilt på ett bord och sedan kan du förbereda köttet som du vill mala ned. Tvätta gärna händerna noggrant två gånger innan du hanterar kött eller andra råvaror.

Beroende på vilken modell du ska ha kan det vara en bra idé att göra köttet mindre genom att dela upp det så att motorn i köttkvarnen kan arbeta.

Ett tips är att använda en vakuumförpackare för att frysa ned köttet innan du ska lägga in det i köttkvarnen för att den då blir går ned i kolven bättre.

 • Använd en stor hålskiva.
 • Kör igenom köttet två gånger så att alla köttdelar som fett kommer med.
 • Håll färsen kall genom att stoppa ned den i fryspåsar och lägg in den i kylen.
 • Använd färsen samma dag eller senast dagen efter för att den är fräschat som då.

En köttkvarn bäst i test har de flesta tillbehör som hålskivor och tillbehör för korvstoppning. Du behöver därför inte köpa till andra tillbehör då det mesta är med redan från början.

Fördelar med en köttkvarn

Om du i ditt kök har en bra köttkvarn kan du vara lugn och säker på att du får en bra färs, oavsett om det blir köttfärs eller fiskfärs. Det finns många bra fördelar med att göra sin egna färs, speciellt om ni är ett hushåll som äter mycket hamburgare eller vill ha kontroll över kosten.

Att äga en köttkvarn har nästan bara fördelar. Det blir aldrig lika fräsch som när du själv maler kött och steker du köttfärs kan du uppleva en helt annan smak än vad du är van vid.

För dig som är jägare eller miljömedveten kan en köttkvarn bäst i test passa utmärkt eftersom att du får större koll på vilket kött du ska äta samt om det är ekologiskt eller inte. Det är mer frihet i att välja själv.

Även om köttpriserna går upp och ibland ned, kan det vara fördelaktigt för dig som äter mycket köttfärs, att investera i en egen köttkvarn. Nedan kan du läsa de samlade fördelarna:

 • Få färskmalet färs.
 • Bättre smak.
 • Mer frihet i att göra egen färs.
 • Billigare än att köpa paketerad färs.

Rengöra köttkvarn, hur går det till?

Det finns få saker som är lika tråkigt som att diska. Att stå där och diska ur köttrester från en köttkvarn kan vara jobbigt, tidskrävande och ett moment man hellre vill undvika.

Många tycker inte att det är fräscht när köttrester blir kvar i gängor och hål men att rengöra köttkvarnen är viktig. Dels får du bättre koll på hygienen och köttet blir inte dåligt, samtidigt som att du förlänger livslängden på din köksmaskin.

Om du funderar på att köpa en köttkvarn i plast rekommenderar jag dig hellre att köpa en modell i rostfritt stål. De håller längre, är enklare att rengöra och de ser modernare ut, även om de kostar lite mer.

Sammanfattning

Att välja en köttkvarn bäst i test i Sverige skiljer sig åt från grannländerna. Det är även en stor skillnad på hur tester genomförs här och utomlands, där vissa modeller inte testas mot varandra utan mot samma produktserie.

Det är därför viktigt att läsa igenom oberoende tester och försöka hitta skillnader och likheten mellan olika modeller, samt jämföra pris och kundrecensioner. Då kan du enklare få en förståelse för vilka köttkvarnar som rekommenderas över en annan.

I detta test som vi genomförde tog vi hänsyn till många olika faktorer som kan påverka vilken köttkvarn bäst i test som ska utses för 2024. Vi hoppas därför att denna köpguide kan vara till hjälp för er i valet av en ny köksmaskin. Tveka heller inte att kontakta oss om ni har frågor, önskar köpråd, eller vill veta mer kring hur vi tog fram den bästa köttkvarnen att presentera.

Frågor och svar

 • Vilken köttkvarn är bäst i test?
  Den bästa köttkvarnen i detta test kommer bland annat från Bosch.
 • Ska jag köpa elektrisk eller manuell köttkvarn?
  Det beror helt klart på ditt behov då de olika varianterna passar olika behov.
 • Vad kostar en bra köttkvarn?
  En köttkvarn som är bra och prisvärd kostar runt 1500 kr.
 • Är det enkelt att mala kött?
  Ja, att mala kött är enkelt.