Wake-up light bäst i test

Oavsett årstid kan det vara bra att använda en Wake-up lampa som låter dig vakna långsamt med ljus. Dessutom är detta ett bra sätt att vakna upp och få en stressfri morgon vilket gör att du kan klara av vardagen på ett enklare sätt.

När du ska köpa en wake-up light bäst i test lampa måste du kolla på några saker som du kan vara nöjd med. Ska designen vara enkel eller vill du ha en som har flera funktioner?

En bra väckarklocka är den med ljus, brukar man säga. Men så är det inte för alla och ibland får man hitta och prova olika saker beroende på vad man föredrar. Många föredrar dock denna typen av lampa eftersom att man gradvis vaknar vilket gör att man stressar mindre.

Det finns vissa genomförda studier som visar att wake-up lights bäst i test har många fördelar vilket gör detta till en populär produkt bland många svenska hushåll.

I vårt test har vi undersökt den bästa wake-up lampan samt ett par andra alternativ, som också har fått toppbetyg och många bra kundrecensioner. Philips wake up-light är dock en klar favorit bland alla alternativ.

Wake-up light bäst i test 2024

1. Philips HF3672

Somna avslappnad och vakna naturligt

Philips uppvakningslampa har skapats för att hjälpa dig att slappna av, somna lättare och vakna mer utvilad. Vakna successivt av ett långsamt stigande ljus, precis som en riktig soluppgång.

Med nedvarningsfunktionen RelaxBreathe andas du i takt med ett mjukt ljus, som går från gyllene till midnattsrött, för att göra kroppen redo för sömn.

Använd appen SleepMapper för att styra lampan och ta del av information om rumsmiljön, dina sömnrutiner och få tips om hur du kan förbättra din sömn. Philips är experter på sömn och världsledande inom Wake-Up lights.

 • Solnedgång- och soluppgångssimulator
 • RelaxBreathe – insomningshjälp
 • Information om sovrumsmiljön i appen

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Philips HF3519

Soluppgången är inspirationen bakom Philips Wake-up Light, som väcker dig på ett mer naturligt sätt med en unik kombination av ljusterapi och ljud.

Morgonljusets färg går från mjukt gryningsröd via varm orange till klargul. Ljuset ökar gradvis under en 30-minutersperiod, precis som vid en riktig soluppgång. Färgen ändras från mjukt gryningsröd och orange till klargul.

Processen med allt starkare ljus får kroppen att vakna naturligt, och när ljuset har fyllt hela rummet, kompletterat av naturliga ljud som fulländar uppvakningsprocessen, kommer du att vara redo för dagen som kommer.

För närvarande är Philips Wake-up Light den enda enhet vars funktion är kliniskt bevisad. Vi har utfört en hel del kliniska studier för att göra Wake-up Light så bra som möjligt så att du verkligen väcks naturligt och med energi.

Studierna har genomförts i oberoende kliniska anläggningar där Wake-up Lights effekter på uppvaknandeupplevelsen har studerats och bevisats. På så sätt har vi bland annat kunnat bevisa att Philips Wake-up Light inte bara väcker dig mer naturligt, utan att den även ger dig mer energi och förbättrar ditt morgonhumör.

 • Soluppgångssimulering i färg
 • 5 naturliga ljud
 • FM-radio och läslampa
 • Snooze med tryckfunktion

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide wake-up light – välj rätt

På väldigt kort tid har vanliga wake-up lights blivit populära för folk som är morgontrötta eller känner att de har svårt att vakna upp. Istället för den traditionella väckarklockan har du nu en väckarklocka med ljus vilket gör att du successivt vaknar bättre under morgonen.

Det finns många tester som visar på fördelarna med dessa produkter, både forskning och tester av Philips och Beurer.

Men vilken är den bästa wake-up lampan? Ska du välja utifrån design, pris, ljusstyrka eller andra parametrar? Vi hjälper dig att leta rätt och listar därför bra alternativ så att du kan välja det som passar ditt behov bäst.

Pris

En vanlig wake-up lampa kostar ca 800 kr men så fort man ska kika på att ha de med andra funktioner måste man kolla på de lite dyrare alternativen. De kostar nästan det dubbla vilket gör att man får slänga upp 1 500 – 2 000 kr för en bra väckarlampa som har de funktioner som man önskar.

Storlek

Beroende på placering måste man tänka på storleken som en avgörande faktor. De flesta vill ha lampan vid nattbordet eller sängbordet medans andra vill placera den på golvet. Om du har andra möbler som tar plats kan du fundera en gång extra på placeringen.

Design

Det finns många olika stilar och design på wake-up lights som går att välja mellan. Detta innebär att du har stor valfrihet i vilken du kan välja men jag personligen föredrar en lampa som smälter bra in med övriga möbler.

Märke

Philips, Beurer och Lumie är de klara favoriterna när det gäller bra märken på wake-up lampor. Det är främst Philips HF3672/01 och HFS3519/01 som är de enskilda mest populära lamporna. Dock finns det också andra alternativ när det gäller wake up-lampor, som vi inte nämnt i vårt test.

Hittar ni ett bra pris för dessa är det bara att köpa.

Garanti

Philips erbjuder bra garantitid och det är något som gör att det är värt att betala tusenlappen mer för deras wake-up lights jämfört med billiga alternativ som inte alltid är så bra.

Garantitiden är ett bra sätt för dig som konsument att snabbt bli trygg med ditt köp.

Kundrecensioner

Jag skulle vilja nämna att kundrecensioner är otroligt bra att kika på om man vill läsa oberoende omdömen från riktiga användare. Vad funkar bra? Vad funkar mindre bra? Allt detta hitta du i kundrecensioner och vi på Produktlistan har gått igenom 10 olika tester och sammanlagt 64 kundrecensioner vilket blev ett bra underlag när vi beslutade oss för att lista den bästa wake-up lampan.

Hur fungerar en wake-up lampa?

Lampan arbetar med en smart teknik som innebär att den börjar lysa sakta men säkert ca 20-30 minuter innan larmet går igång. Detta är för att du ska få en mjuk uppvakning och detta är möjligt eftersom lampan ökar ljusstyrkan sakta men säkert och känner av när tiden börjar nära smig.

Din kropp hinner reagera bättre på att det är morgon och eftersom att du slipper vakna av stress kommer du känna dig mycket piggare även om du har sovit en kort stund.

En wake up lampa är således ett bra sätt att vakna pigg på.

Varför välja wake-up lampa?

Under sommarhalvåret är det inga konstigheter att vakna tidigt eftersom att solen är uppe och oftast är man pigg. Däremot kan det vara aningen svårare speciellt under vintern eftersom att klockan ställs om och det är dessutom mindre solljus under den perioden.

Du kan med en bra wake-up lampa eller väckningslampa som det också heter, vakna upp mjukare och därmed slipper du använda vanliga väckarklockor eller alarm på mobilen.

Skillnaden är egentligen att väckningslampan gör att du vaknar upp gradvis medans en väckarklocka väcker dig med ett ryck.

För- och nackdelar med wake-up lights

Det finns många för- och nackdelar som kan vara bra att känna till, speciellt om det är första gången du ska köpa din wake-up light. Har du tidigare erfarenheter så kan dessas råd fortfarande vara goda att ta hänsyn till så att du gör rätt köp.

Fördelar:

 • Exponeras för solljus även om det inte är sol ute.
 • Enkel att använda.
 • Kostar inte mycket.
 • Lindrar stress och ökar effektivitet.
 • Vakna upp utan snabba ryck.
 • Säker att använda.
 • Många extra funktioner.

Nackdelar:

 • Kostar en slant.
 • För äldre kan det vara svårt att använda om man inte är teknisk.

Olika typer av väckarklocka med ljus

Marknaden erbjuder många härliga modeller av väckarklockor med ljus. Dessa ska simulera en soluppgång i naturlig form och vissa är utrustade med ljud vilket gör att det blir ett perfekt hjälpmedel för att snabbt kunna vakna upp, pigg och alert.

Bland de bästa märken på marknaden är Philips mest populär eftersom att deras är utrustade med många funktioner och tekniker. De har bland annat insomningshjälp som hjälper dig att koppla av för att du ska få en god sömn.

Det finns också enklare alternativ som är lite billigare men du kanske blir begränsad i funktionaliteten lite grann.

För lite solljus gör oss mindre effektiva

De flesta människor behöver mängder av solljus för att överleva och vara effektiva. Med effektiv menar man att man har ett hälsosamt liv baserat på det index som man förväntas kunna få av vitaminer ifrån solljus.

Under vinterhalvåret är det ganska mörkt här i Sverige och andra delar av Skandinavien vilket gör att människor inte utsätts för solljus på samma sätt som under sommaren. Det blir svår att producera olika vitaminer och bryta ut hormoner och då är man inte lika effektiv.

Många upplever att de är trötta och blir sjuka enklare under vintern och det kan förklaras med solljuset.

SAD (Seasonal affective disorder) och hur wake-up lights kan hjälpa till med detta

När vintern smyger sig fram och det börjar bli mörkt är det många som upplever att energinivån sjunker. Man kanske inte har lika bra humör och man känner sig konstant trött. Detta kan bero på SAD, som står för seasonal affective disorder.

Detta översätts till vinterdepression och är ett tillstånd som förekommer under de mörkare månaderna under vinterhalvåret. Det beror främst på att människan inte exponeras för solljus vilket gör att lycko-hormonet serotonin inte produceras.

För att förebygga detta kan man använda sig av wake-up lights och därmed få den exponering för solljus som man förväntas få.

Är verkligen wake-up lights effektiva?

Många som aldrig har köpt en wake-up light eller lampa innan, är osäker på fördelarna och om de faktiskt är effektiva. Det kan vi svara på eftersom att vi studerat detta i över femtio timmar med egna undersökningar och tester. Även om våra test baseras sig på personnivå finns det många gemensamma nämnare med hur andra har testat.

Vi kan se att wake-up lampor är effektiva då de hjälper dig att känna dig mer aktiv, alert och starkare. Dessutom tar den bort en del av tröttheten som du har på morgonen vilket gör att du inte är trött under hela dagen.

Dessutom slipper du känna dig mindre stressad och deprimerad under dagen eller vinterhalvåret. Genom att använda en wake-up lampa kan du faktiskt må mycket bättre.

Ljusterapilampa eller wake-up lampa, vad är skillnaden?

Ljusterapilampor har mycket starkare ljus och de används främst i medicinskt syfte för att kunna bota SAD. Det är en stor mängd ljus som den producerar och den bör användas med försiktighet.

En Wake-up lampa gör precis det den ska, väcka upp dig på ett lugnt sätt genom att simulera soluppgången.

Wake-up lampor används för att behandla mildare SAD men det är även många som köper de för att de helt enkelt vill vakna till på ett bra och naturligt sätt jämfört med att vakna med ljudet från en väkarklocka. Dessutom har väckningslampor många andra funktioner.

Sammanfattning

Köp en wake-up lampa om du känner att du har svårt att vakna eller somna på nätterna. Lider du dessutom av trötthet och energiförlust på hösten ska du definitivt börja äta mer vitaminer om möjligt, samt använda wake-up lampan regelbundet.

Vi har jämfört olika modeller och skrivit flera recensioner kring olika produkter. Om du besöker produktsidorna kan du enkelt hitta all information du behöver som vi inte tagit med.

Dessa typer av väckningslampor passar både vuxna som äldre tonåringar. Men har du sjukdomar eller liknande ska du rådgöra med en läkare innan köp och användning.

Frågor och svar om wake-up light

Vilken wake-up light är bäst?

Den bästa Wake-up lampan är från Philips.

Hur fungerar ljusterapi?

Ljusterapi innebär att du med hjälp av ljus kan få bättre rutin på morgonen men också på kvällen när du vill sova.

Vad kostar en wake up lampa bäst i test?

En wake up lampa bäst i test kostar runt 1 000 kr och uppåt.