Locktång bäst i test

Ibland kan det faktiskt vara bra att prova nya frisyrer eller ändra på hårets form. Då kan du med en locktång som är bäst i test, eller hair curler som många tycker att det heter, på ett enkelt och snabbt sätt få lockar. Det behöver inte låta krångligare än vad det faktiskt är eftersom att locktången är snabb och ger dig de perfekta lockarna på kort tid så att du får den look du önskar. Läs mer

Locktång bäst i test

1. GHD Curve Soft Curl Tong

Med ghd curve® soft curl tong kan du skapa mjuka, svallande lockar och volym vid hårrötterna som håller hela dagen. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Babyliss Curl Secret 2 C1300E

Den här locktången från BaByliss är utrustad med två avtagbara och utbytbara huvuden för olika typer av lockar, vågigt, lockigt eller krusigt resultat – 25 mm och 33 mm. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide locktång bäst i test 2024

Det är alltid bra att vårda håret oavsett om det är kort eller långt. Men efter ett tag kan man faktiskt tröttna på den stil man har. Då vill man prova något nytt.

För de som har lockigt hår kan det vara bra att köpa en plattång för att platta håret och se annorlunda ut ett tag. Men för de andra som exempelvis mig själv, som inte har lockigt hår, vill jag prova något nytt. Då kan en bra och billig locktång göra mitt hår vågigt och lockigt.

Det som är bra är att man faktiskt inte behöver locka hela håret. Du kan locka topparna eller delar av håret. Om du inte vill locka håret med en locktång kan du använda en hårfön med en rund borste.

Att hitta en bra locktång kan vara lite tidskrävande. Det finns faktiskt många billiga varianter men också de lite dyrare. Vilken som passar dina behov beror mest på vad du har för hårtyp, vad du vill uppnå och din budget.

I vårat fall testade vi åtta olika locktänger. Vi kollade igenom deras tekniska beskrivningar och de recensioner som tidigare kunder hade skrivit. I testet tog vi även en koll på dessa punkter:

Pris

Runt 400 – 2 000 kr är ett bra pris på en locktång. I den prisklassen hittar du faktiskt väldigt många olika modeller från flera bra och välkända märken. Men det är i slutändan din egna budget som styr hur mycket du vill lägga.

Som en fingervisning finns det Babyliss C1300E för ca 800 kr medans OBH Artist Easy Multistyler säljes för ca 650 kr och den har fler tillbehör.

Storlek

Det finns en liten locktång att köpa och så finns det större. En bra locktång håller dock normalstorlek och de är ungefär nästan 20-30 cm långa. De tar alltså inte mycket plats.

Design

Jag personligen tycker inte att utseendet och designen på locktången ska vara avgörande för ett köp. Om du vill köpa en locktång i svart färg men har andra hårvårdsprodukter  som hårfön eller annat i en annan färg så spelar det mindre stor roll. Fokusera mer på funktionaliteten.

Funktioner och tillbehör

Om du kan göra mer än att bara locka enkla lockar med din locktång har du hittat en bra variant. Men förvänta dig inte allt för mycket. En locktång fungerar för det den är ämnad för att göra. Om det medföljer flera tillbehör kan du testa dessa och se.

Värmelägen

Det finns många locktänger som erbjuder olika värmelägen beroende på hur fasta lockar du vill ha. Om du bara ska ha lösa lockar kan du kolla på ett bra och enkelt alternativ med en eller två värmelägen men för avancerad frisering krävs det flera värmelägen. Detta hittar du främst i de dyrare varianterna som finns att köpa, som exempelvis Philips BHB878/00 eller Golden Curl GL506.

Märke

Köper du en locktång från Babyliss, Remington, OBH eller Philips kan du vara nöjd med ditt köp. Oavsett prisklass erbjuder de många bra produkter som passar dina behov utmärkt.

Att tänka på vid köp av locktång

Varje gång du använder värme på håret måste du räkna med att det sliter på håret. Sakta med säkert byggs slitningen upp vilket gör att dina hårstrån kan bli aningen svagare. Som tur är växer hår i många fall tillbaka och man märker inte problemet. Men för att vara på den säkra sidan ska du köpa en locktång med keramiska plattor.

De keramiska plattorna är skonsamma mot ditt hår. Dessutom värms de upp väldigt snabbt vilket gör att du kan locka ditt hår snabbt utan att behöva vänta på uppvärmningen.

För att locka ditt hår bäst måste du använda en locktång där du själv kan ställa in värmeläget, alltså antal grader. Då kan du på ett enklare sätt få önskat resultat. Tänk därför på att detta ska vara en funktion som din nya locktång bör ha. Eftersom ditt hår är annorlunda jämfört med någon annan måste du köpa den produkt som passar just dig.

I samband med ditt köp av locktång kan du även köpa värmeskydd. Värmeskydd är bra eftersom att det driver bort slitningarna på ditt hår och då kan du använda locktången lite mer.

Välj bland olika typer av locktänger

Som du säkert känner till eller har sett finns det olika typer av locktänger i affärerna. Även om alla har samma funktion som går ut på att locka hår, finns det några skillnader i de olika modellerna. Om du aldrig tidigare har köpt en egen locktång kan det vara bra om du jämför dessa alternativ mot varandra så att du hittar det som passar dina behov bäst.

Är ni flera i familjen som ska använda samma locktång är det extra viktigt att köpa rätt så att ni sparar pengar från början.

Locktång med klämma

Det finns många bra locktänger med klämma vilket är den klassiska och mest populära alternativet. Den är väldigt enkel att använda och passar många hårtyper. Du använder den genom att hålla fast ditt hår mot värmestaven med hjälp av klämman.

Många användare rapporterar att när de själva gör lockar föredra de denna typen av locktång med klämma tack vare att den är så enkel att använda.

Automatisk locktång

Den automatiska locktången är enkel att använda eftersom att den automatiskt drar in håret i en slinga som lockar håret beroende på vilken temperatur du har ställt in och vilken typ av lock du föredrar att få.

Konformad locktång

Locktången är något som används både av professionella hårstylister men också privatpersoner för hemmabruk. Men när det kommer till konformad locktång är det främst stylisr och salonger som har dessa. Hårslingan viras kring värmestaven och genom att du håller fast den med handen. Du behöver alltså inte klämma fast den.

Om du inte lockar håret väldigt ofta kan det vara krångligt att använda denna typen av locktång men valet är ditt.

Plattång eller locktång, vilken är bäst?

När du letar efter en bra locktång kommer du även stöta på information och massa dyra plattänger också. Det kan snabbt bli så att du skiftar fokus och letar efter något helt annat än vad det var tänkt som du skulle köpa. Vill du verkligen shoppa spontant eller tänka igenom ditt köp? Hur du vill göra är upp till dig men vi tänker nedan förklara lite kring plattångens egenskaper.

Plattången är som känt också ett värmeverktyg, främst för att göra håret plattare, rakare och lenare. Har man krulligt hår och vill ha det rakt plattar man håret. Har man rakt hår och vill ha lite lockar använder man sig av en locktång eller luftvärmsborste. Men plattången kan faktiskt också användas till att göra vissa typer av lockar som ändå håller länge.

Det du gör är att lägga håret mellan plattorna och sedan böjer du runt plattången innan du drar ut håret. Väldigt enkelt.

Dock är det locktången som ger fler möjligheter och den är enklare att använda. Du får flera val i att välja hur stora lockar du vill ha och hur de ska se ut. Men om du inte lockar håret ofta kan en bra plattång göra bra lockar samtidigt som den uppfyller sin riktiga funktion, att platta ditt hår. Frågar du mig är det väldigt prisvärt alternativ som är värt att fundera på.

Spara pengar med att köpa rätt locktång

Oavsett om du vill ha hollywoodlockar eller vara småkrulligt eller till och med mjuka vågor finns det många sätt att få dessa. En bra locktång kan vara rätt val och med det sagt kan du faktiskt spara massa pengar på ditt köp. Du slipper dyra frisörbesök och behöver inte lägga tid på att boka tid i förväg.

Det kan vara bra att locka håret om du vill byta stil då och då. Många frisörer är bekanta med att locka många olika hårtyper och de har provat många locktänger på flera olika hår. Men det är inte alla som är frisör eller jobbar med det. Då kan det vara bra att välja en locktång bäst i test som är utvald, testad och rekommenderad av oss på Produktlistan men också andra.

Hos oss hittar du nämligen modeller som är bäst i test, allt ifrån billiga alternativ till de dyrare märken som Babyliss, OBH Nordica, Philips, Remington och flera andra. Du hittar också de bästa priserna samt alla andra fördelar och bra saker som kan vara bra att känna till.

Tänk på detta vid köp av locktång

När du ska köpa din första, andra eller tredje locktång har du säkert många frågor som du behöver ha svar på. Vi hoppas verkligen att denna köpguide är till hjälp för att du ska göra rätt val och köp så att du kan spara pengar.

När du ska köpa en locktång finns det många saker att tänka på förutom det som vi nämnde i den första delen av köpguiden. Du bör bland annat tänka på att:

 • Storleken ger olika effekter
  Det finns locktänger i olika storlekar och modeller. Slutresultatet kommer att skilja sig åt beroende på vilken locktång du köper för att locka ditt hår och då kan den locktång som du nyligen använt vara annorlunda än den du köper. Oftast kommer locktången i 3-5 olika storlekar. Storleken styrs av diametern på cylindern som håret viras runt. Ska du alltså ha större lockar måste du köpa en större locktång. Om du vill ha vågigt hår med både små och stora lockar ska du köpa en mellanstor modell.
 • Köp en bra borste för att lufta till lockarna
  Om du vill få till lite mer volym kring dina lockar kan du köpa en borste. Det går bra att använda händerna men en borste gör jobbet enklare.
 • Jämför priser
  Ibland finns det locktång rea och då kan det vara bra att jämföra priserna så att du inte betalar mer för samma produkt hos en annan butik. MediaMarkt, Elgiganten och andra butiker brukar ha bra priser men håll utkik och välj det bästa priset.
 • Välj mellan konformad eller vanlig locktång
  Det kan vara svårt att få en locktång som både är konformad och vanlig. Konformade locktänger är smalare i toppen och lite tjockare nertill. Som namnet antyder är den formad som en kona. Med dessa modeller kan du själv välja storleken på dina lockar beroende på hur du placerar håret runt den. Här måste du alltså jobba på tekniken. Har du kort hår är detta alternativ att föredra. Om du har långt hår kan du fortfarande använda detta alternativ om du vill göra hårlockarna lite större med mer volym.

Funktioner att ha i en locktång

Värmeläge och inställningar

En viktig egenskap att ha i en bra locktång är värmelägen och dess inställningar. Underskatta inte hur stor vikt denna egenskap har. När du betalar 500-2000 kr för en bra locktång vill du säkert att den fungerar som den ska och att du har många lägen att välja med så att du inte tröttnar.

Det är bra att veta att temperaturen på en locktång, beroende på modell, kan ligga på 180-220 grader. Lägre temperaturer är bättre mot håret eftersom att det inte sliter på håret lika mycket. Men det kanske inte ger alla lockar du behöver. Då kan du köpa till värmeskydd.

Tänk på att en bra locktång är utrustad med sensorer i zonerna som själv kan öka styrkan och värmen jämnt. Det är inte säkert att alla billiga locktång som finns på marknaden har detta. Värmeläget är alltså något som har stor betydelse och du bör ha koll på detta i ditt köp av dyr locktång.

Automatisk avstängning

Idag tillverkas nästan alla locktänger samt andra värmeverktyg med automatisk avstängning. Detta är ett krav från lokala och internationella organisationer och myndigheter som bestämmer hur man ska tillverka olika elektroniska produkter. Om du frågar oss är detta mycket bra och relevant eftersom att denna funktionen sparar på både locktångens livslängd men också andra saker.

Många av dagens moderna locktänger är lite smartare än andra. De kan stänga av sig själva efter en kort stud när de märker inaktivitet.

Automatisk avstängning räddar dig och ditt hem. Vårat råd är att ALLTID stänga av den efter användning, placera den så att den kyls ned och dra alltid ut sladden från vägguttaget. Då slipper du vara stressad och orolig ifall den är på eller inte.

Roterbar sladd

En annan viktig sak är att kolla på att den locktång som du ska köpa har roterbar sladd, men också att sladden är lång. Har du för kort sladd kan du snabbt bli irriterad då du inte når fram och måste sitta nära både vägguttag och spegel. Oftast är detta en dålig kombination. Då är det bra om du sitter bekvämt och det gör du endast om du har en locktång med bra sladdlängd. Vanligtvis är sladdlängden ca 3m och detta är något som flera kunder skriver positivt om i deras kundrecensioner.

När vi gick igenom 20 nya kundrecensioner för Babyliss locktång och GD locktång curve fanns det 18 användare som hade skrivit att deras köp till största del baseras på sladdlängden och att den var roterbar. Det är väldigt praktiskt eftersom att du slipper att sladden viras runt och det sliter inte på den.

Det finns många locktång på 38mm och 25 mm som dessutom kommer med roterbart fäste. Se därför till att dessa egenskaper finns i den produkt du söker. Det står oftast mer om detta under tekniska beskrivningen på produktens webbplats eller på bilderna.

Sladdtyp och volt

Om du reser ofta och funderar på att ta med din locktång kan det vara bra att köpa en som stödjer olika typer av vägguttag och volt. Det kan vara så att ett speciellt munstycke krävs för att anpassa kontakten. De finns idag flera locktänger som har universal volt, men inte alla. Universal volt innebär att du kan koppla den till eluttag i andra länder, främst Europa, som använder 220/230 V. I USA har man exempelvis 110 V så där kan en adapter behövas så att den omvandlar strömmen.

Förvaringsväska

Att köpa en billig locktång kan vara bra på många sätt. Du slipper betala tusenlappen och kan komma undan genom att endast lägga några hundralappar. Men är det verkligen det bästa? Du får inte med lika många tillbehör.

Satsa hellre på en locktång som erbjuder en förvaringsväska. Den är på många sätt nödvändig, speciellt när du ska ta med din locktång ifall du ska ut och resa eller liknande.

Förvaringsväskan får oftast plats med locktången och ibland en borste. Detta är väldigt positivt eftersom att du bara kan stoppa ned allt i din resväska eller necessär väskan.

Sammanfattning och köpråd

När du står där och har tröttnat på din gamla hårlock så måste du bara köpa en ny. Välj då en som är bäst i test för 2024 så att du kan få alla bra tekniker och funktioner som finns. Du slipper bli besviken på ditt köp när du har möjlighet att välja rätt från början.

Gå igenom de produkter som vi har listat. Läs egenskaperna men välj också att jämföra själv. Gå in på varje enskild produkts webbplats för att kolla om det finns andra alternativ som är värda pengarna. Men för att göra det smartaste köpet bör du köpa en bra och billig hårlock som inte kostar allt för mycket men som ändå gör det den ska på bästa sätt.

I våran artikel hittar du alla detaljer som du ska kika på. Ifall du tycker att vi saknar något så får du gärna höra av dig till oss så att vi kan inkludera det i köpguiden för locktång bäst i test.

Frågor och svar

 1. Vilken locktång är bäst i test?
  Marknadens bästa locktång är från Remington och Babyliss.
 2. Hur lockar man håret med en locktång?
  Det beror på vilken typ av locktång det är men generellt virar man runt håret kring skaftet.
 3. Hur vet man vilken storlek på locktång man ska ha?
  Storleken beror egentligen på vilka typer av lockar du ska ha.
 4. Är Babyliss hårtång ett bra märke?
  Babyliss är ett ledande internationellt märke som tillverkar många produkter inom hårvård och de är ett rekommenderat märke.
 5. Finns det locktång och plattång i ett?
  En vanlig plattång kan användas till att locka ditt hår.