Laddbox bäst i test

I dagens moderna samhälle finns det många elbilar på våra vägar. De finns i olika varianter, både som hybrider, och rena elbilar. Elbilarna behöver laddas genom att man väljer en laddbox bäst i test.

Om du fundera på att köpa en elbil eller redan har en elbil måste du tänka på att ladda den med en bra laddbox. På många arbetsplatser och offentliga ställen som restauranger som McDonalds och bensinstationer, finns det laddstolpar och laddboxar. Däremot måste du köpa en laddbox till hemmet.

Moderna laddboxar är smarta och arbetar med att genom optimering kommunicera med elbilen för att förlänga batteriets livslängd. Att installera en bra elbilsladdare i hemmet har många fördelar, som bland annat att du kan ladda bilen under natten och när du egentligen vill.

Laddbox bäst i test

1. GLB 22 kW uttag Typ 2 Laddbox (Bäst i test 2023)

Garo laddbox GLB 22 kW uttag Typ 2

När man läser recensionerna blir man inte förvånad. Detta är nämligen marknadens bästa laddbox typ2.

Den är utrustad med felövervakning mätare och arbetar med dynamisk lastbalansering.

Laddboxen är kompatibel med att kompletteras med RFID-läsare och kommunikationskort så att du kan aktivera många smarta funktioner.

Det finns många elbilar ute på marknaden och det finns minst lika många bra varianter av laddboxar ute i affärerna att köpa. Vilken är bäst i test eller billigast? Vi har halt att gå igenom olika tester från flera aktörer, testat två olika varianter och även kollat femtiotal olika recensioner från riktiga köpare och användare. Detta gav resultatet som presenteras i artikeln.

Artikeln innehåller:

  1. Topp 3 bästa laddbox.
  2. Köpguide, att välja rätt laddbox.
  3. Sammanfattning, frågor och svar.

Köpguide laddbox bäst i test – välj rätt

Laddbox bäst i test

En elbil är ett bättre alternativ för miljön jämfört med vanliga bilar som drivs av fossila drivmedel som bensin och diesel. Dessutom sparar du mycket pengar på att köpa en elbil eftersom att elpriset är billigare än vad literpriset är för bränsle.

Med en elbil släpper du inte ut lika mycket koldioxid och beroende på om du laddar bilen med förnybar el eller inte, kan utsläppen sjunka så lågt som till noll i koldioxidutsläpp.

Utöver att det inte kostar många kronor alls per mil får du faktiskt en miljöbonus som beroende på bil och modell ligger på ett bra och högt belopp. Maxbeloppet ligger på ca 70 000 kr och anledningen till detta är att man helt enkelt vill få fler att köra elbil.

Visste du att det finns ca 70 000 elbilar i Sverige och att antalet ökar för varje dag? Vissa månader står elbilsförsäljningen för 50% av den totala nybilsförsäljningen.

Att välja rätt laddbox

Det finns många bra varianter på marknaden. De passar de flesta bilar även om själva anslutningsmetoden kan skilja sig åt och ibland finns det större skillnader i funktionalitet, kapacitet, storlek men också pris. Vi anser att efter att ha gått igenom alla tester och själva provat att ladda elbil hemma i över två månaders tid under vinterhalvåret, att vi nu har kunskap och belägg för att hjälpa dig att välja rätt genom att skriva objektivt och ställa motfrågor till tillverkarna.

När vi genomförde denna undersökning kollade vi på flera saker för att hitta rätt rätt laddbox bäst i test. Nedan ser du en del av de punkter vi testade på.

Pris

Det finns dyra och dyrare laddboxar. Sanningen är att de kostar en hel del i inköpspris men vad du får ut av den är värd kostnaden flera gånger om. Det är därför svårt att säga vad en bäst i test laddbox kostar, utan att ta hänsyn till andra faktorer.

Dock brukar man säga att desto dyrare elbil, desto dyrare laddbox. Kör du en Tesla kanske du vill köpa deras laddbox även om Garos för 20-40tkr fungerar utmärkt.

Märke

En viktig sak som många inte tänker på är märke. Det finns nästan bara premiummärken på marknaden när det gäller laddboxar. Det som gör en laddbox bättre än en annan är inte märket i sig utan styrka och funktionalitet.

Boxtyp, typ 1 eller typ 2

Boxtyp, också kallat nivå 1 och nivå 2-boxar är benämningen för själva laddaren. Typ 1 laddar långsammare medans typ 2 laddbox laddar snabbare och kostar mer. Standarden för typ 1 är asiatisk medans typ 2 har europeisk standard. Ska du ansöka om eventuella förmåner eller bidrag för installation måste du välja en med typ 2 uttag.

Kvalitet

En bra laddbox kommer med hög kvalitet vilket gör att du inte behöver oroa dig för att den ska ta in fukt eller smuts. Du slipper alltså att tänka på att enheten ska skadas. Den enhet du väljer bör klara nordiska klimatet alltså höga minusgrader. Välj därför inte att köpa en laddbox från utlandet utan välj en här.

Kabellängd

Det är viktigt att tänka på kabellängden eftersom att den bestämmer var du ska installera och montera din laddbox på väggen för att nå uttaget. Tänk också på att ifall du byter elbil måste du ha en lång kabel för att nå uttaget som du sätter kabeln i för att ladda.

Antal uttag

Beroende på hur många bilar ni har där hemma kan detta vara en avgörande faktor. Vad är bäst, att köpa en laddbox eller två stycken? En bra laddbox med två uttag gör jobbet enklare och det är den som vi rekommenderar själva eftersom att de är billiga att köpa. Det kan därför vara smart att tänka på detta då allt fler människor köper elbilar, och det kan vara passande att alltid ha ett uttag till gästernas bil.

Design

Detta är kanske inte alls viktigt men laddaren kanske sätts på en utomhusvägg beroende på din kabellängd. Men att välja en bra laddbox till elbilen enbart för designens skull är inte ett genomtänkt val.

Många bra och välfungerande laddboxar är inte fina i designen utan ser ut som en stor box, men du kan göra den fin genom att hänga upp en kruka eller liknande bredvid den på väggen.

App/WiFi

Vissa modeller har stöd för en app eller uppkoppling mot WiFi. Detta innebär att du genom telefonen kan starta eller stänga av laddningen. Du får väldigt mycket frihet och behöver inte slita ut på bilens batteri.

Laddtid och laddhastighet

En vanlig elbil tar ungefär 4-8 timmar på sig att bli fulladdad. Antalet timmar kan skilja sig åt beroende på vilken bil det är, storleken på batteriet men också vilken laddbox test vi bilägare och du har kollat på och valt. En annan sak som kan påverka laddningstiden är klimatet. Är det kallt ute behöver batterierna arbeta effektivare och då drar de mer ström men tar längre tid på sig att ge en fulladdning.

Under sommarhalvåret när klimatet är optimalt så går laddningen mycket snabbare. Om du någonsin råkar ut för att batteriet blir tomt behöver du eventuellt kolla på en bra batteriladdare bäst i test så att du inte får problem med ett urladdat batteri.

Det finns generellt tre laddningsinställningar som man kan välja mellan, beroende på vad man vill uppnå och hur mycket tid man har då de laddar olika.

  • Snabbladdning – detta är effektivast då du vill ladda bilen. Det går på ca 30 minuter och du hittar dessa laddboxar vid restauranger och bensinstationer.
  • Mellanladdning – med denna laddningen tar det några timmar. Vanligast är att dessa laddare finns på jobbet eller vid offentliga parkeringar.
  • Normalladdning  – beroende på modell kan du komma undan med ca 5h i batteritid för att få bilen att ladda.

Har du en typ 2 laddbox ska det ta ca 4h att ladda elbilen. Det kan därför vara bra att kolla på en sådan med flera uttag om ni har flera bilar hemma och ni vill att de alltid att de ska vara redo kan detta bli en bra och prisvärd investering.

Laddbox med dubbla uttag

Om du väljer att köpa en laddbox med dubbla uttag kan du ladda två bilar samtidigt. Smidigt och effektivt eftersom att du slipper köpa en till laddbox.

Har du många som kommer på besök eller bor nära andra elbilsägare kan detta vara det bästa valet.

Många bostadsrättsföreningar som ska köpa in laddboxar har som krav i deras beställning att de endast vill köpa laddbox som har dubbla uttag.

Fördelar med laddbox i hemmet

Det finns många fördelar med att ha en laddbox hemma. Främsta fördelen är att du sparar pengar, tid men du sparar också på miljön. Allt fler länder bygger sin infrastruktur på el vilket gör att det finns stora chanser att i framtiden se en laddstolpe eller laddbox i nästan varje hem eller fastighet. Haka på trenden om du har en elbil, och sätt ett gott föredöme för andra.

  1. Spara tid – att ladda en bil tar allt ifrån 4 till 8 timmar med en typ 2-laddbox. Du kan alltså optimera laddningen genom att ladda under kvällen eller under natten. Tänk också på när elpriset är som lägst och tänk smart.
  2. Bekvämlighet – det finns många fördelar ur bekvämlighetsperspektivet. Du kan ladda bilen när du själv vill utan att behöva köa för att få plats till att ladda elbilen.
  3. Säkerhet – du har kontroll över bilen och laddningen. Det är bättre att ladda på din uppfart eller garage än att göra det vid en laddstation utanför en McDonalds.
  4. Spara pengar – framförallt sparar du massor utav pengar genom att köpa en bra laddbox till hemmet.
  5. Få bidrag – efter att du har installerat en laddbox kan du ansöka om bidrag hos korrekt myndighet.

Vilken effekt ska du ha?

Innan du köper en bra laddbox måste du ta reda på den effekt du behöver. Ska du ladda en elbil hemma behöver du 3.7 kW, vilket motsvarar ca 16 ampere på 1-fas. Något som påverkar effekten är huvudsäkringen från elcentralen. Ska ni ladda bilen snabbt behöver du kika på 3-fasladdare.

Har du en laddbox med 16 ampere kommer den inte att klara av att ladda mer och då behöver du en kabel just för detta. Andra kablar har högre kapacitet men är större och väger mer vilket inte heller är kompatibelt med din laddbox om apere-nivån skiljer sig åt

Installera laddbox

Installera laddbox

Beroende på hur och av dem du köper din laddbox finns det ibland möjlighet till att köpa med installationspaket. Detta är ett bra och säkert alternativt som också är billigare än att behöva anlita elektriker. Laddboxen måste installeras mot elcentralen, vilket många återförsäljare av laddbox erbjuder.

Köper du laddboxen på Autoexperten erbjuder de möjlighet till installation.

Välj därför att köpa din laddbox här. Välj leveransalternativ, boka installation och ansök om samtliga bidrag som finns. Ladda elbilen och njut.

Säkerhet kring installation av laddbox

När du använder en laddbox belastas det elektriska systemet mer jämfört med när du vanligtvis använder ett väggutag. Det är därför det är bra att en behörig tekniker som har erfarenhet av detta.

Välj därför rätt leverantör vid val av laddbox både för inköp men också för installation.

  • Jordfelsbrytare
    Du måste tänka på att ha en jordfelsbrytare kopplad till laddboxen. De skyddar dig från olika typer av ström och det är bra att tänka på detta då elbilen behöver en stor mängd ström för att kunna ladda.
  • Väggutag
    Undvik att ladda via ett vanligt väggutag. Det är inte rekommenderat då det finns risk för högspänning.

Vilken laddbox ska man välja?

Om du nu har kommit så långt att du verkligen vill köpa en bra laddbox måste du fundera på vilken du ska välja. Våran köpguide ovan har gått igenom ett par saker som är bra att tänka på men i slutändan är det dina behov som avgör. Visst påverkar din budget och plånbok valet mellan två likvärdiga varianter där den ena kanske är lite dyrare men erbjuder något mer än den andra, men jag personligen tycker inte att man ska snåla på en bra laddbox.

Ansök om avdrag och bidrag för laddbox bäst i test

När du väljer att köpa en laddbox bäst i test finns det möjlighet för ekonomisk kompensation för inköp av enhet och installationen. Detta är verkligen smidigt men det finns några saker att känna till. Enligt nya regler ansöker du sedan förra året om bidrag hos skatteverket. Detta gäller enheter som är köpta och installerade efter 2021-01-1.

Laddboxen höjer värdet på din bostad

Om du har en laddbox installerad hemma ute vid garaget kan din bostad gå upp i pris, speciellt om du bor i en stad där många redan kör elbil. Det kan därför vara bra att tänka på saker som detta eftersom det inte kostar mycket och du kan göra avdrag för själva boxen och installationen.

Många som köper bostad och som kör elbil orkar inte fixa med detta själv men betalar gärna om någon annan har fixat det sedan innan.

Sammanfattning

Om du funderar på att köpa en elbil har du gjort helt rätt val. Visst är den dyrare i inköpspris eftersom att den kostar med att tillverka men om man kollar på koldioxidutsläppen kan vi se ett mönster som visar bra miljöpåverkan när man kör elbil. En elbil måste dock laddas, antingen via en elstolpe eller laddbox. När du ska välja en bra variant som passar i ditt hem är det många saker att tänka på, precis som vi nämnde längre upp i artikeln.

Har du en privat fastighet? Eller är det en förening? Det finns olika riktlinjer och regler att följa beroende på var du ska installera laddboxen och vem som ska göra det.

Det bästa du kan göra är att läsa våra recensioner kring de olika alternativen, jämför därefter själv och köp din nya laddbox idag.

Vi hoppas att våran köpguide laddbox test 2023 har kunnat ge dig tillräckligt med information och om du är nöjd över innehållet eller känner att något saknas, vill vi gärna höra dina feedback. Du når oss bäst på mejl.

Vanliga frågor och svar

  1. Vad kostar en laddbox?
    De kostar allt ifrån 8000 kr och uppåt beroende på modell, uttag och antal funktioner.
  2. Vilket märke är bäst?
    Det finns många premiummärken på marknaden. De vi har listat i vårat test är bäst.
  3. Finns det laddbox med två uttag?
    Självklart. De kostar dock lite mer än laddbox med ett utag.
  4. Är det möjligt att installera laddboxen utomhus eller måste den vara inomhus?
    Det avgör du själv. Dagens laddboxar är utrustade med olika säkerhetsfunktioner vilket gör att de kan installeras både utomhus eller inomhus. Du avgör själv.
  5. Var ska laddaren placeras?
    Jag tycker att det är bäst att placera laddaren i garaget så att den kan användas under natten när bilen står inne.
  6. Vilken laddbox är bäst till Tesla?
    Många av marknadens olika modeller fungerar bra till Tesla-bilar.
  7. Är det dyrt att installera en laddbox?
    Detta beror på vem som utför installationen. Elektriker kan ta bra betalt medans återförsäljare av laddboxar kan göra det billigare eller kostnadsfritt.
  8. Kan laddboxen påverka batteriets livslängd och hållbarhet?
    Det finns alltid risk för att batteriets livslängd minskar över tid och det är inget som går att komma ifrån. Om du ska använda bilen till vardags är det rekommenderat att endast ladda den till 80% och vid långresor till 100%. Om du ska ladda bilen måste du ladda smart. När bilen är fulladdad kan du dra ut kontakten om den inte stänger av sig själv. Ett bra tips är att ladda bilen direkt när du kommer hem. Då är batteriet redan varmt.