Avståndsmätare bäst i test

Genom att använda en avståndsmätare bäst i test kan du mäta avståndet mellan två ytor eller flera. Du behöver inte använda måttband, tumstock och andra manuella hjälpmedel. Med hjälp av laseravståndsmätare kan du med ett enkelt knapptryck få fram alla avstånd och mått. Läs mer

1. Bosch GLM 40 (Bäst i test 2024)

Bosch laseravståndsmätare GLM 40

Vill du ha ett allt i ett verktyg för mätning? Oavsett om du vill använda standarläge eller volymberäkkning kan denna avståndsmätare från Bosch läsa det som ska mätas.

Den väger endast 10 gram och har hög precision och har skyddsklass Ip 54.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. LEICA Disto D110

Leica Disto D110 är en avståndsmätare i slimmad design som får plats i fickan. Den praktiska designen med fickklämma och enkla funktioner gör den till ett perfekt verktyg för alla som vill mäta på ett enkelt sätt. Avståndsmätaren klarar att mäta avstånd upp till 60 meter med en noggrannhet på ±1,5 mm. Den har kapslingsklass IP54 vilket innebär att den klarar att utsättas för tuffa förhållanden. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. DEWALT DWHT77100-XJ

DEWALT laseravståndsmätare med en räckvidd på 30 meter. Kan användas för att räkna ut volym, area och pythagoras sats. Mäter både metrisk och imperial. Beklädd i gummi för att öka hållbarhet och livslängd. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. MILWAUKEE LDM 30

Milwaukee LDM 30 är en avståndsmätare som utför enkla och kontinuerliga mätningar upp till 30 meter med en noggrannhet på ± 2. Utrustad med en 3-raders-LCD-display med automatiskt vitt bakgrundsljus. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Välj rätt laseravståndsmätare bäst i test

Först behöver vi reda ut vad en avståndsmätare är. Det är ett digitalt mätverktyg eller mätinstrument som det också kallas, som mäter avstånd mellan två punkter, exempelvis tak och vägg eller vägg till vägg.

Det som händer är att när du startar enheten skickar lasermätaren ut en laserpuls som når ytan och därefter studsar tillbaka. I fallet tillbaka sker en kalkylering där mätaren räknar tiden och avståndet vilket visas på en skärm.

Om du istället letar efter att kolla vad som är bakom väggen bör du läsa mer om vad en regelsökare gör.

När det är dags att mäta en yta behöver man inte bli orolig för att göra fel, att missa nåt mått eller inte veta hur man ska mäta. En lasermätare hjälper dig med allt detta, utan att du behöver fundera på andra saker. Tryck på en knapp och få fram måttet med högsta precision.

Dock förstår vi att det kan vara svårt att köpa en avståndsmätare eftersom att det finns många olika funktioner och användningsområden. Vilken passar snickaren? Vilken avståndsmätare till byggingenjören? I vårat test kollade vi på en rad olika saker som vi presenterar nedan:

Pris

Det som skiljer en bra och bäst i test lasermätare är inte enbart pris utan alla andra funktioner som pålitlighet, drifttid och hur pass kompakt den är. Däremot kan du behöva betala tusenlappen för en bra variant.

Funktioner

Det finns bra funktioner att tänka på, som minnesenhet och lagring.  Det kan vara praktiskt så att du slipper anteckna alla mätningar då enheten sparar senaste 30 mätningar.

Storlek

En bra lasermätare är inte allt för stor utan passar i byxfickan. Jag gillar att jag kan ta med min lasermätare överallt utan att den tar för mycket plats och utrymme.

Garanti

Det är alltid bra att köpa från ett välkänt för att få garanti ifall något fel uppstår med enheten. Vanligtvis brukar avståndsmätare hålla i många år men en lång garantitid är ädnå att rekommendera.

Räckvidd

En viktig funktion är räckvidden. De dyrare modellerna kan mäta 10 meter vilket är perfekt för dig som är hemmasnickare. Är du en byggingenjör ska du satsa på en som har stöd för en räckvidd på över 50 meter.

Precision

Det finns laseravståndsmätare som har en noggrannhet på 0,5-2,0mm. Detta innebär att det kan finnas en liten skillnad i det verkliga måttet.

Batteritid

Att ha lång batteritid är en av de viktigaste egenskaperna vid valet av avståndsmätare. Du vill väl aldrig få slut på batteri under mätningen, eller? Isåfall kan du köpa en bra avståndsmätare med lång batteritid.

Skyddsklass

Eftersom att avståndsmätare är känsliga enheter är det viktigt att den du köper har rätt skyddsklass. Många av de vanligaste varianterna klarar av fukt och damm. Vissa är utrustade med gummiyta vilket gör att de är säkra om faller på golvet från ett par meters höjd

Olika typer av avståndsmätare

Det finns många olika digitala mätverktyg. Det är inte bara lasermätare, som dock är den populäraste och mest användbara, tack vare priset och funktionalitet.

 • Lasermätare
  Ett populärt digitalt mätverktyg som är billig i pris och håller hög precision. En lasermätare passar alla typer av byggen.
 • Elektroniska tumstock
  Detta verktyg har begränsad funktionalitet men tack vare det billiga priset är det många som väljer att köpa den just för att kunna mäta saker snabbt och enkelt.
 • Ultraljudsmätare
  Verktyget använder ultraljud för att mäta och vi kan inte garantera att det är hög precision som med laser. Ljud är inte lika precist som ljus eftersom ljudvågor kan försvinna.

Fördelar med avståndsmätare

Det finns otroligt många fördelar med en laseravståndsmätare som du har stor nytta av. Nedan har vi listat några fördelar men utöver dessa kan du också tänka på hur mycket det underlättar för dig.

 1. Enkel att använda – vem som helst kan använda en avståndsmätare
 2. Billig att köpa – de brukar inte vara dyra och bygger du professionellt eller för hemmabruk kan du faktiskt tjäna in pengarna snabbt genom ett par gångers användning.
 3. Mät stora avstånd – du är inte begränsad till att mäta ytor i din närhet utan kan mäta större avstånd även utomhus.
 4. Räkna ut area och volym – med hjälp av alla mått som är mätta kan du räkna ut area och volym.
 5. Minnesfunktion – dagens moderna avståndsmätare laser har minnesfunktion vilket gör att de kan spara många mått och du slipper använda papper och penna.
 6. Hög precision – det finns få mätinstrument som en bra lasermätare som är precis.

Även om du inte bygger om allt för mycket kan en litet verktyg som detta underlätta mycket. Men om du arbetar med bygg och konstruktion dagligen kommer du ha stor nytta av en avståndsmätare.

Är lasermätare farliga för ögonen?

Lecia och Bosch har lasermätare som tillhör laserklass II. Detta är en bra säkerhetsklass och ett enkelt svar på frågan är att laserstrålen inte är farlig, men kan upplevas som obehaglig att titta på. Det kan dock alltid vara bra att använda skyddsutrustning och rätt typ av glasögon.

Vem har nytta av en?

Oavsett om du är en byggarbetare, hantverkare eller hemmafixare, har du nytta och glädje av en billig avståndsmätare i laser. Du slipper räkna på fel mått och kan snabbt och med bra precision räkna ut mått och area på saker som du vill mäta.

När kan jag använda en avståndsmätare?

Beroende på syfte och vilket bygge det gäller finns det många gånger som en avståndsmätare kan användas för att räkna ut mått och avstånd. Oavsett storlek på bygget kan det vara bra att ha med sig detta mätverktyg om du vill mäta avstånd mellan olika punkter.

Ska du räkna på areal och volym till gräsmatta, pol eller för att lägga nytt golv? Vissa avståndsmätare har flera funktioner som mäter areal och volym. Du kan också spara dessa värden så att du inte tappar bort de.

Inomhusbruk eller utomhusbruk?

Många av dagens avståndsmätare fungerar utmärkt för att mäta inomhus men det finns också de som klarar av att mäta avstånd utomhus. Det som skiljer de åt är att det blir längre räckvidd, men andra saker kan också påverka, som väder m.m eftersom att de stör sensorerna.

Frågor och svar om avståndsmätare

Vad kostar en prisvärd avståndsmätare?

De billigaste som är prisvärda kostar från 800 kr och uppåt, men jag personligen hade inte köpt en under 1200 kr för då vet jag att jag kan få hög säkerhetsklass och bra räckvidd.

Vilken avståndsmätare är bäst?

Vi har i vårt bäst i test rekommenderat den vi anser är bäst och det är Bosch.

Kan man köpa en avståndsmätare på nätet?

Ja, genom att köpa på nätet slipper du dessutom att åka till butiken utan kan istället få varan beställd hem eller till närmsta postombud.

Hur fungerar en avståndsmätare?

Genom att skicka en laserljus till en yta studsar reflektionen tillbaka och därefter gör mätaren en beräkning på avståndet.