För den som har astma, allergi eller lider av att det är torr luft hemma, kan en luftfuktare bäst i test göra stor skillnad i vardagen. Det är tack centralvärmen värmen som värmer våra hem som vi känner en behaglig rumstemperatur. Men detta har sina konsekvenser. Inomhusluften blir mycket torrare, speciellt på vintern. Har du dessutom astma kommer du känna av att det är torrt i både hals och näsa. Även läppar, näsa, och huden blir torr.
Genom att använda en luftfuktare lindrar man många besvär, och det bästa är att det passar alla hushåll, även folk som inte har allergier eller astma.
En luftfuktare bidrar till högre luftfuktighet vilket gör att det blir enklare att andas. Du märker av detta speciellt när du är förkyld eller har andra luftvägsinfektioner. Dessutom slipper du torra ögon och kan få en lenare hy.
Innan vi skrev artikeln gick vi igenom flera oberoende tester av de bästa luftfuktarna på marknaden. Därefter sammanställde vi det resultat vi kom fram till och verifierade resultatet med tester från tillverkarna själva. Därefter gjorde vi egna tester genom att beställa hem olika varianter som vi testade under en längre period. Resultatet är nu sammanställt i den här artikeln och vi kan med glädje säga att vi hittat olika modeller som är bäst i test.
I köpguiden hittar du specifika detaljer kring bra luftfuktare och även de faktorer som vi tog hänsyn till i vårat test. Du kan också läsa våra frågor och svar kring bra luftfuktare men också sammanfattningen.
Tips: om ni saknar information om en specifik produkt eller vill ha en recension får ni gärna ta kontakt med oss. Vi ser till att undersöka luftfuktaren och ger därefter vår detaljerade recension.
Luftfuktare bäst i test 2023
1. Beurer LB 37
2. Philips Series 2000 HU4813
3. Philips HU3916
4. Wilfa HU-4W
5. Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier
6. Stadler Robert
7. Wilfa HU-400WW
Köpguide för luftfuktare 2023
Ett av de mest effektiva sätten att förbättra din hälsa och inomhusklimat är att använda en luftfuktare. En luftfuktare arbetar med att återfukta luften genom att producera ånga och dimma som den släpper ut. Du väljer själv vilken luftfuktighet du ska ha i rummet och det är viktigt att denna nivå ställs in korrekt. Om du ställer in nivån på för hög luftfuktighet kan det vara dåligt för hälsan eftersom att bakterier och mögel får chans att växa. För låg luftfuktighet innebär att det blir obalans i luften du andas in vilket heller inte är bra.
Vintertider sjunker luftfuktigheten när centralvärmen går igång. Då kan en bra och även billig luftfuktare bäst i test förbättra inomhusklimatet avsevärt.
I denna köpguide förklarar vi det mesta som du behöver veta kring luftfuktaren som produkt. Vi kommer förklara de kriterier som vi kollat på när vi testat olika luftfuktare och vi kommer även att hjälpa dig att förstå mer kring pris, vilka funktioner du ska titta på, fördelar, nackdelar och hur du ska hålla rimlig luftfuktighet.
Faktorer som vi tog hänsyn till i vårat test
Först fick vi gå igenom massa olika artiklar och tester från oberoende källor för att hitta de olika luftfuktarna som är testade. Därefter spenderade vi ett par timmar på YouTube för att se vad andra tycker om de olika varianterna. Slutligen fick vi beställa två olika modeller som vi testade.
I testet tog vi hänsyn till olika faktorer, bland annat:
- Pris och kostnad
En bra luftfuktare kommer kosta mer än ett billigare alternativ som inte är lika kraftfull. Det finns ingen idé att snåla på budgeten här. - Kapacitet
Hur stor är vattentanken? Klarar den av att luftfukta i flera timmar utan att stängas av? Detta är viktiga saker att tänka på ifall du vill att luftfuktaren ska vara igång en längre tid. - Hur stor yta kan den luftfukta?
Ibland vill man luftfukta ett större rum, men kommer den klara av det? - Lätt att rengöra?
Vi har kollat på olika modeller och testat ifall de är enkla att rengöra eller om det är svårt. - Fläkthastigheter
Hur många hastigheter finns det som går att använda? - Ljudnivå
En bra luftfuktare låter inte mer än 40 dB vilket låter lika högt som när någon viskar. Vid viloläge låter inte luftfuktaren inte något alls. - Märke
Vi testar endast från välkända märken och det är de vi rekommenderar.
Hur fungerar en luftfuktare?
Även om det är bra att känna till de faktorer som vi tagit hänsyn till i vårat test bör du veta hur en luftfuktare faktiskt fungerar. Det som händer är att luftfuktaren producerar ånga och dimma som släpps ut i luften. Men först måste du fylla på luftfuktaren med vatten och starta igång fuktningen. Processen pågår sedan så länge du vill att den ska pågå. Det finns också filter som du kan ta bort och rengöra för att ta bort dammpartiklar och andra saker som har fastnat. Även om det finns olika modeller, storlekar och märken, har alla samma grundteknik vilket är det vi beskrivit.
Vilken luftfuktighet ska man ha inomhus?
Det kan vara lite av en utmaning att få den optimala luftfuktigheten i hemmet. Många rekommenderar allt mellan 40-50% i relativ luftfuktighet. Det som har störst påverkan på luftfuktigheten är period på året. Vintertid kan värdet gå ned till 10-20% vilket inte är bra och den största orsaken är den kalla utomhusluften. Det är därför du märker att luften blir torrare under vintern när det är minusgrader. Du blir också mer mottaglig för virusinfektioner och förkylningar.
På sommaren ökar luftfuktigheten men man vill inte att den ska ligga på över 60%. Om luftfuktigheten ökar finns det risk att mögel, bakterier och andra partiklar ska växa. Detta är skadligt för samtliga som vistas inomhus och kan leda till allergireaktioner. Det är dock värst för de som har astma. Det kan även påverka materialet som man har i byggnaden, exempelvis trägolv och liknande.
Ett tips är att också mäta temperaturen och se över ventilationen. Ska du vädra luften då och då? Se till att göra det på morgon eller kväll. Tänk också på att en bra rumstemperatur ligger på ca 20 grader på både sommaren och vintern. Du vill inte att luftfuktigheten ska minska helt och hållet varken under sommaren eller vintern. Då blir nämligen huden, ögonen och halsen torra. Mät därför luftfuktigheten löpande genom att använda dig av en hygrometer. Har du exempelvis växter hemma kan detta hjälpa. Se till att vattna växterna regelbundet och håll de fräscha då de bidrar till bättre luftkvalité.
Vilka varianter av luftfuktare finns det?
Det finns egentligen två typer av luftfuktare, men det finns också två olika modeller av första varianten. Det enda är bordsstående luftfuktare och det andra är golvstående luftfuktare. De passar olika behov och har olika kapacitet. Men vanligtvis delas de in i två kategorier:
- Fristående luftfuktare
Denna kan placeras i mitten av ett rum eller hela huset. Med stor kapacitet och bra drifttid kan den vara igång i flera timmar, ibland upp till 24 timmar beroende på vilken modell det är som du vill köpa. De kommer i olika former, ibland är de stående och ibland liggandes. Detta är också den mest prisvärda varianten. - Luftfuktare i ventilationssystem
Många nya lägenheter och hus byggs utifrån smarta lösningar när det gäller ventilation, värme och energi. Oftast finns det inbyggda luftfuktare som regleras centralt.
Storlek och kapacitet på luftfuktaren
Har du bestämt dig för typ av luftfuktare? Om du har gjort det vet du på ungefär hur stor den är och vilken kapacitet den har. Om du däremot inte vet vilken storlek du ska ha och vilken kapacitet kan det vara att kolla på dessa faktorer.
När du kollar på en luftfuktare står det oftast på produktens webbplats under tekniska detaljer hur stor den är och vilken kapacitet den har. Detta ger dig en fingervisning men du får tänka på placering, rum och andra saker som påverkar luftfuktaren.
Viktigast är att kolla hur mycket fukt enheten kan producera under tiden du har igång den.
Vattentank
Hur stor är vattenbehållaren? Små luftfuktare har en mindre kapacitet vilket kan upplevas irriterande eftersom att du behöver fylla på den flera gånger om dagen. Om du har den på under natten och vattnet tar slut går luftfuktaren in i viloläge eller stänger av sig. Detta är en säkerhetsåtgärd men om du verkligen vill ha ren och återfuktande luft under natten ska du tänka på en golvstående luftfuktare. De har oftast större kapacitet på vattenbehållaren och de kan vara igång i över 24h utan att den stängs av.
Tänk på att byta vatten i vattenbehållaren ofta. Du behöver inte göra det varje timme men en gång eller två gånger per dag räcker. Oftast är det enkelt och användarvänligt att ta loss vattenbehållaren från luftfuktaren men om du är osäker kan du kolla i manualen som följde med produkten när du köpte den.
Ljudnivå
De modeller som vi testat och som vi listat i denna köpguide för luftfuktare bäst i test är väldigt tysta när de är i körläge. Ljudnivån ligger på 30 till 45 dB beroende på läge och placering. Vissa luftfuktare har nattläge eller sovläge vilket gör att de inte låter alls under natten.
Om du vill vara säker på att köpa en bra luftfuktare ska du inte välja en billig modell. Billiga luftfuktare är inte alltid bäst eftersom tillverkningsmaterialet är billigare vilket gör att de låter lite mer.
Filter
Alla luftrenare har filter som hjälper till att förebygga att dammpartiklar och att annat ska ångas ut i luften. Filtret måste bytas ut varje år och det är enkelt att ta loss det gamla filtret och sätta in det nya.
Beroende på vilket märke du har och vilket filter som sitter i går det faktiskt att tvätta filtret, men vår rekommendation är att byta ut det helt. Filtret förlänger faktiskt luftrenarens driftlängd och det är ett smart sätt att förebygga skador och slitning på luftfuktaren.
Timer och automatisk avstägning
Många av de moderna luftrenarna har en timer som gör att du kan ställa in tiden du vill att den ska vara igång. Automatisk avstängning är ytterligare en funktion som är väldigt populär att ha eftersom att du inte vill att luftrenaren är igång när vatten inte finns i vattenbehållaren. På natten går många luftrenare in i nattläge eller sovläge, detta gör att ljudnivån inte låter lika mycket men den producerar fortfarande ren luft.
Få bäst luftfuktighet i hemmet genom att göra följande
- Vädra flera gånger om dagen. Gör det gärna med korsdrag för då cirkulerar luften på bästa möjliga sätt och dammpartiklar går ut. Dock kommer det in damm och liknande om du håller fönster öppna för länge.
- Undvik att stänga dörrar i hemmet helt.
- Ha ett bra ventilationssystem och se till att ventilöppningarna är rena.
- Ställ ut en bra luftfuktare i mitten av lägenheten eller huset.
- Vattna växter regelbundet.
Luftkvaliteten i ditt hem är viktigt
Om du är osäker på hur kvalitén på luften hemma hos dig ska du verkligen ta reda på detta. Luftkvaliten inomhus är oftast mer förorenad än utomhusluften, och detta kan orsaka många besvär som allergier, astma och mögel. Eftersom att vi i snitt spenderar 90% av vår dag inomhus, och hälften av denna tid hemma, är det viktigt att det är rätt luft som vi andas in.
Genom att använda olika mätverktyg kan man mäta luftkvaliten och få en inblick i luftfuktighet, lufttryck, temperatur, radon och dammpartiklar. Om du upplever att luften inte är ren ska du definitivt köpa en luftrenare.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.