Miniprojektor bäst i test

En liten och kompakt miniprojektor har på senaste åren blivit ett populärt tekniskt hjälpmedel och allt fler väljer att köpa en. Den kan nämligen användas för att titta på film, visa bilder, presentationer och annat, på ett mycket enkelt sätt. En miniprojektor är kompakt och tar inte mycket plats vilket gör att du enkelt kan förflytta den och ta med dig den var du än går.

Men vilken är då rätt miniprojektor bäst i test? Vi kommer i denna köpguide att gå igenom de olika projektorerna som vi testat på olika punkter. Vi kommer även kolla på saker som du bör känna till för att hitta rätt variant som passar dina behov.

Anledningen till att de har blivit mer populära på senaste tid beror på att de gamla projektorerna har omvandlats till mini projektorer som passar både arbete såväl som underhållning. De är dessutom enkla att använda och du kan ta med dig den för att kolla på film utomhus eller på semester. Det kostar heller inte lika mycket och du behöver inte avancerad kringutrustning. Många av dessa projektorer som vi rekommenderar har dessutom trådlös streaming vilket gör att du kan titta på film, serier och videos utan att behöva trassla med sladdar. Eftersom att de flesta även har inbyggda batterier behöver du inte alltid ha nära till ett eluttag. Det är därför många använder den i trädgården eller på semestern när man ska visa upp något eller bara kolla på film, allt detta utan att ha nära till ett eluttag.

Om du ska köpa en miniprojektor för första gången finns det en rad olika saker att känna till. Men det det finns många alternativ att välja mellan och det kan faktiskt vara svårt att göra rätt val. Dagens mini projektorer är stilrena, praktiska och kommer med olika funktioner. Vilka funktioner du bör ha beror lite på dina behov, men oavsett ändamål finns det ett par modeller att välja bland och de klassas som bäst i test.

I artikeln listar vi de topp 5 miniprojektorer bäst i test, en detaljerad köpguide och  ett par olika frågor och svar. Du har också möjlighet att läsa mer information kring samtliga källor vi har använt oss utav.

Köpguide miniprojektor

Miniprojektor bäst i test

Att hitta rätt miniprojektor som dessutom är billig och bra kan vara en utmaning för många. Vilka tekniska specifikationer kollar man på? Vad bör man veta? Vad kan man kompromissa och bortse från? Vart köper man en miniprojektor? Behöver man ha en projektorduk? Alla dessa frågor är relevanta.

I vårat test har vi kollat på flera saker som pris, märke, funktioner och annat.

Vad är en miniprojektor för något?

Det är ingen direkt skillnad på en stor och miniprojektor i funktionalitet. Båda används för att kunna spela upp bland annat bilder, filmer, presentationer och annat som kan visas på en skärm. Enkelt kan man säga att du för över bildsekvenser på en slät yta genom att den projicerar antingen med laser eller med hjälp av LED-ljus.

Däremot finns det många fördelar med miniprojektorer eftersom att de är små och portabla. De väger inte mycket och får plats i en liten ficka eller väskan. De passar såväl hemmet som arbetet eftersom du inte är begränsad av vad du kan använda den till. Du kan dessutom koppla den till datorn, surfplattan, laptopen, mobilen och andra enheter som är kompatibla.

Miniprojektorer är trådlösa och fungerar utan att koppla in sladdar. Smidigt och enkelt, precis som det bör vara. Du slipper dessutom att ha en speciell duk vilket är en klar fördel från

Hur mycket kostar en prisvärd och bra mini projektor?

Även om de allra bästa minprojektorer kan kosta tio tusentals krnor, finns det fortfarande prisvärda och billiga alternativ. De är bra och klarar våra tekniska tester vilket gör de till prisvärda alternativ. Du slipper dessutom spendera mycket på en liten projektor och kan istället lägga pengarna på andra tekniska prylar.

En bra och prisvärd mini projektor kan kosta allt mellan 1000 kr till 6000 kr. Om man vill ha en bra modell med många funktioner ska man ligga där emellan. I slutet av dagen är det fortfarande dina egna behov som avgör vilken projektor som du kan tänkas behöva.

Hur väljer jag rätt miniprojektor?

Förstå vilket behov du har och sätt en realistisk förväntning på den bildkvalité du förväntar dig. Eftersom du aldrig kommer att få samma kvalité som från en riktig stor projektor måste du tänka på att bildkvalitén inte alltid blir så som du har tänkt dig.

Många av de moderna mini-projektorer som finns på marknaden idag erbjuder en upplösning på 1080p full HD. Du kommer inte få samma upplösning som du får från en 4k TV men du kan göra mer med projektorn än vad du kan göra med tvn.

Det kan även vara bra att tänka på vilket ljud du vill ha från det du spelar upp. Kika på vår guide om hemmabiosystem om du är osäker.

Exempelvis kan du inte flytta tvn till trädgården och spela upp film på väggen men det kan du göra med rätt projektor. Du måste också tänka på att desto mer pengar du lägger på en bra mini projektor, desto bättre kvalité och bildupplösning får du. Om du ofta spelar upp film, video eller liknande från datorn eller surfplattan kan en miniprojektor göra stor skillnad för dig eftersom att du kan se samma bild eller film fast på en större yta.

Mini projektor i LED

LED-miniprojektor är ett bra alternativ eftersom att de är energieffektiva och de kan vara påslagna länge utan att du behöver oroa dig för att ljuskällorna tar skada. En LED-miniprojektor har i snitt en livslängd på över 20 000 timmar vilket gör den till ett prisvärt alternativ.

Många av de varianter som vi har kollat på som har LED-teknik har batterier vilket gör att de fungerar trådlöst. Däremot kan du koppla in en strömkälla för att vara säker på att du kan kolla hela filmen utan att batteriet ska ta slut.

CD-projektor

En LCD-projektor har kortare livslängd än LED-varianten. Dock passar de bra om du vill ha högre och bättre skarpa på det som ska visas.

DLP-projektor

Denna variant ger bättre kvalité på färger, nyanser och även högre kontrast. Används bäst i ett rum där det är mörkt.

Funktioner att kolla på vid köp av miniprojektor

När det gäller att hitta mini projektor bäst i test måste man förstå att det viktigaste tillsammans med priset är de olika funktionerna som olika varianter har. Man kan inte få allt och om du ska ha en billig projektor måste du kompromissa med en funktion som du kanske inte får jämfört med om du köper en dyrare mini projektor.

 • Ljusstyrka
  Detta är ett av de viktigaste som vi kollar på först, men egentligen beror det på var du ska ha projektorn. Ljusstyrkan mäts i lumen. Om du exempelvis ska använda miniprojektorn i dagsljus behöver du en som har minsta lumen på 3000+. Om du däremot ska använda den inomhus eller där det är mörkt så räcker det med 1000 lumen.  Det bästa med dagens mini projektorer är att du kan hitta en på 3000+ lumen som går att använda i mörka rum, till ett billigt pris.
 • Kontrast
  Bilder är svartvita eller med färg. Men vilken kontrast kommer projektorn att projicera? Högre kontrastvärde ger mörkare bild. Om du vill ha bra skärpa och högre kontrast måste du köpa en projektor med hög kontrastvärde.
 • Bärbar eller fast?
  En bärbar mini projektor har många fördelar. Du kan förflytta den från rum till rum och dessutom kan du använda den nästan överallt. Om du däremot kollar på en fast modell kommer du bli begränsad i användningen.
 • Upplösning
  Högre upplösning ger bättre kvalité på det som ska visas från projektorn. Många av dagens varianter har förinställda upplösningsinställningar som du inte kan programmera bort. Välj därför en mini projektor med hög upplösning så att det passar dina behov.
 • Enkelhet
  Kan vem som helst använda miniprojektorn? Detta kan vara extra viktigt om du letar eter en miniprojektor till ditt företag. Du vill att fler än bara dig ska förstå hur den fungerar.
 • Fjärkontroll
  Det kan också vara bra om man har en fjärrkontroll som är enkel att använda så att man slipper resa sig och gå till projektorn varje gång.
 • Uttag och kopplingsmöjligheter
  Vilka uttag finns? Kan du exempelvis koppla på HDMi-kabel eller wifi-kabeln.
 • Kompatibilitet
  En bra miniprojektor kan kopplas till laptopen, mobilen, din spelkonsol och annat. Kolla gärna om det finns stöd för detta innan du väljer att köpa en modell bara för att priset ser bra ut.
 • Garantier
  Vilka garantier följer med?
 • Ljudnivå
  Hur mycket låter den? Beroende på var du ska placera den kan detta vara en av de mest avgörande faktorerna.
 • Ljudsystem
  Kolla så att din mini projektor har stöd för att koppla på externa ljudkällor, som exempelvis olika högtalarsystem.
 • Vikt
  En liten projektor väger egentligen inte mycket, men eftersom det finns olika modeller så finns det ingen standardvikt. Välj en modell som inte väger mycket. Detta rekommenderar jag då jag vet att det kan vara irriterande att bära runt på flera extra kilon.
 • Batteritid
  Beroende på om du ska ha miniprojektorn ute i trädgården eller om du vill använda den i husbilen, då kan batteritiden vara avgörande. De flesta har en drifttid på flera timmar vilket gör att du hinner se klart filmen innan batteriet tar slut.

Behöver jag en projektorduk?

En mini projektor fungerar bra utan en duk då det räcker med att du har en slät vägg som ska reflektera bildöverföringen. Däremot kan en projektorduk reflektera ljus vilket en vanlig vägg inte gör. Detta gör att du får en sämre bildkvalité utan projektorduken.

Beroende på önskemål och vad du ska projejicera kan du klara dig långt utan en projektorduk som annars är en dyr investering.