Ritplatta bäst i test

Många som vill bli konstnärer eller bara skissa och rit vill numera göra det på en ritplatta. Är du också intresserad av att veta mer om ritplatta bäst i test? Då är det bara att läsa vidare och förstå hur tekniken har utvecklats från att man skissade på papper till det att man skissar på en skärm med en penna. Läs mer

Ritplatta bäst i test 2024

1. reMarkable 2 Paper Tablet with Marker Plus

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Xiaomi Mi Writing Tablet

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Wacom Cintiq 16

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Huion Kamvas 13

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Wacom Intuos Pro Medium (PTH-660-N)

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: att köpa marknadens bästa ritplatta

Oavsett om du är en digital konstnär eller fokuserar mer på traditionell konst vet vi vikten av att kunna arbeta digitalt. Att ha rätt utrustning och tillbehör underlättar väldigt mycket eftersom du då kan skapa konst och grafik när som helst och dela den på ett enklare sätt.

Men för den som inte är en van konstnär eller som aldrig har arbetat med ritplattor innan kan det vara svårt att välja rätt modell. Det finns oändligt många på marknaden och de alla har olika funktioner.

De kommer i olika prisklasser där budgetvarianterna kan köpas av vem som helst och de lite dyrare varianterna är något som få människor väljer att köpa. En ritplatta är ett verktyg som inte har en gräns för vad du kan göra med den.

Oavsett om du är en kreatör, hobbydesigner, kan ditt arbete med rätt utrustning ta bra fart. Vi vet detta av egen erfarenhet då vi bland annat använde en vanlig mus och datorn tangentbord för att kunna göra grafisk design.

Men hur väljer man rätt? Vi tycker att att det ska vara enkelt att hitta den bästa ritplattan. Tryckänslighet, storlek, pris, funktionalitet, penna, och ett par andra saker är väldigt viktiga att tänka på innan du väljer att göra ett köp.

Först behöver du också tänka över ditt behov. En dyrare ritplatta innebär inte alltid att det är den bästa ritplattan. Ska du arbeta med grafik för konst, hobby, 3D-modellering, spel, webbdesign eller liknande? Vilka funktioner behöver du ha mest? Hur ska tryckänsligheten vara? Vi fick testa ett par olika ritplattor även om ingen av oss har en bakgrund inom grafisk design kom vi ändå långt i testet.

Vi har i vårt test kollat på följande kriterier:

 1. Pris
  Vad ska en ritplatta bäst i test kosta? Självklart ökar priset om du väljer att köpa en bättre variant med fler funktioner och större skräm.
 2. Skärm
  Hur stor ska skärmen vara? Du kan egentligen rita på den obegränsat eftersom skärmen inte sätter stopp för dina behov. En liten skärm kan vara irriterande medans en stor skärm kan vara klumpig. Tänk på detta innan du gör ditt köp.
 3. Funktioner
  Vilka funktioner ska den ha? Vad vill du göra med ritplattan?
 4. Penna
  En bra penna går att använda som vanlig ritpenna men också som pensel.
 5. Märke
  Bra märke kostar lite mer eftersom de oftast ger fler bra garantier.

Vi testar på många olika punkter och har olika kriterier att analysera innan vi väljer att lista en modell på vår webbplats. Eftersom att våra tester är djupgående och på detaljnivå är det många som hör av sig och frågar om det är möjligt att citera oss. Om ni också vill skriva om oss eller publicera vårat test på eran produkts webbplats kan ni kontakta oss för mer information.

Vad är en ritplatta?

En ritplatta är en enhet som ersätter den vanliga datormusen. Du kopplar den till datorn antingen via en USB-kabel eller via bluetooth, alltså trådlös anslutning. Med en ritplatta kan du rita bilder, skriva texter, göra olika grafiska designer som exempelvis 3d-modelleringar ed hjälp av pennan som medföljer.

Beroende på hur tryckkänslig skärm du har kommer plattan att registrera rörelsen som pennan gör. Om du vill klicka på något i skärmen behöver du trycka ned pennspetsen. Ritplattan kan användas för vanlig surf men också för att hantera olika bild och ritprogram som den egentligen avser.

Det finns ritplattor utan skärm och dessa kallas grafikplattor. Vilken variant du väljer beror på dina behov och budget.

Hur fungerar ritplattan?

En ritplatta och grafikplatta bygger på samma teknik. Med hjälp av pennan kan du registrera rörelser på skärmen som blir digitala. Beroende på hur känslig skärmen är registrerar den samtliga rörelser. Vissa ritplattor har olika storlekar på skärmen och vissa pennor kommer med olika funktioner.

Det går att ställa in ritplattan på hur den ska reagera på pennans rörelse. Du har också möjlighet att konfigurera pennan så att den fungerar som en vanlig datormus.

Finns det ritplatta för nybörjare?

Självklart gör det det. Om du aldrig har använt en ritplatta ska du se över ett par billigare och enkla modeller för att kunna förstå teknikerna och grunderna innan du kollar på ett dyrare alternativ. En ritplatta är inte svår att använda och beroende på om du är van med att rita på block och vanligt papper, kan ritning på skärm vara väldigt enkelt.

Ritplatta för barn

Om du har barn kan det vara väldigt kul med att ha en ritplatta som leksak och läromedel som bidrar till positiv utveckling. Dock finns det många bra och billiga ritplattor för barn där barnet kan träna upp sin kreativa förmåga genom att rita men också skriva ord och bokstäver på skärmen, precis som de vill.

Många föräldrar vet däremot inte vilken modell de ska köpa eftersom att det finns många ritplattor för barn bäst i test. Det kan vara bra att kolla upp saker som exempelvis rekommenderad ålder, storlek på skärm, märke och pris, så att man gör rätt val och köp.

Det finns ett par fördelar med ritplatta för barn:

 • Viktig leksak
  Världen går mot digitalisering och även om papper och penna är viktigt kommer barn framöver leka med leksaker med uppkoppling. Detta gör ritplattan till en viktig och hållbar leksak.
 • Bra för lärande och utveckling
  Genom att använda en ritplatta kan barn lära sig att måla, skriva, rita och annat, utan att använda papper och penna.
 • Hållbar
  En ritplatta håller i många år vilket gör att det är en hållbar leksak.

Vilka funktioner har ritplattan?

Dagens olika ritplattor många funktioner även om de påminner om varandra. Vad du ska kolla på måste stämma överens med din behov. Om du bara ska hobbyrita behöver du inte den dyraste plattan med störst skärm. Ska du göra 3d-modellering kan en bra ritplatta med bra skärm vara det bästa valet samtidigt som du får en bra penna på köpet.

Storlek

En viktig faktor som man bör tänka på när man väljer en bra ritplatta är storleken. Hur stor ska den vara? Om du väljer en liten modell kan du ta med dig den var du än går och den tar inte mycket plats, men en större skärm ger dig möjlighet till att rita mer på en större yta. Kolla på ritans storlek och plattans storlek eftersom detta är två olika saker. Fundera gärna flera gånger innan ditt köp så att du väljer rätt storlek så att du inte ångrar  ditt köp.

Tryckkänslighet

Det finns olika nivåer på tryckkänsligheten för olika plattor. Den fångar upp trycket från pennans rörelse och det är därför ett streck ritas när du drar med pennan. Om du trycker hårdare blir linjen tjockare vilket är det tryck som spåras från pennan. Det finns olika trycknivåer, allt ifrån 250 till 4100 i tryckkänslighetsnivå. Vill du ha variation i ritningen ska du välja en platta med mycket tryckkänslighet. Var dock beredd på att du kan behöva betala mer för detta.

Kontroller

En ritplatta har flera knappar och kontroller. Kontrollerna har olika funktioner som att gå tillbaka, skifta läge, höja och sänka ljusstyrkan och annat. Det finns också möjlighet att programmera knapparna så att de gör olika saker. Kolla hur många kontroller den modell har som du tänker köpa.

Upplösning

Upplösningen nämns i LPI vilket betyder lines per inch. Detta innebär antal punkter och linjer på plattans skärm som spetsen av pennan känner av. Bra ritplattor har högre upplösning och då ligger LPI på över 2000. Dessa plattor kostar mer och ger bättre ritningsmöjligheter.

Batteri

Batteriet är en viktig faktor att tänka på i valet av rätt platta. Använder du plattan i jobbsyfte kan det vara bra med batteritid på minst ett par timmar. Om du ska använda den en längre tid kan du kolla på en modell med bättre batteritid. Du behöver även ha i tanke att det tar ca timmen att ladda ritplattan.

Batteritiden anges ofta på produktens webbplats och det som är bra att känna till är att ett batteris livslängd kan minska med tiden. Detta är inget man kan styra över själv men genom att ladda endast vid behov kan du förlänga livslängden på batteriet.

Garantier

En bra ritplatta kostar mycket och då vill du ha bra garantier så att inget går fel. Om det är något tekniskt problem med ritplattan kan du alltid använda fabriksgarantin.

Pennans vinkel

Många av de bättre plattorna känner av den exakta vinkeln pennan har. Detta ger större frihet i att kunna rita på ett bättre sätt.

Trådlös eller trådbunden ritplatta

Det finns olika ritplattor som både är trådlösa och trådbundna. De flesta vill köpa trådlösa ritplattor eftersom att de ger större frihet. Men de kommer med fördelar och nackdelar.

Trådlösa ritplattor innebär att du får större frihet och slipper tänka på sladdar och annat. Dessa plattor funkar bättre för de som vill rita och göra 3d-modelleringar utan att behöva sitta vid skrivbordet. Du kan som mest sitta upp till 10 meter ifrån datorn utan att tappa den trådlösa uppkopplingen.

Ska du arbeta på ritplattan ska du koppla den till en dator och då är trådbunden ett bättre alternativ eftersom att prestandan förbättras. Däremot påverkar den flexibiliteten eftersom du bara kan arbeta på ritplattan när den är kopplad till datorn.

Prismässigt skiljer de sig åt och ritplattor som är trådlösa kostar lite mer eftersom att det är större efterfrågan på de på marknaden.

Stöd för olika program

Vilket program kan ritplattan användas till? Ska du sitta i PhotoShop, Illustrator eller andra redigeringsverktyg? En ritplatta kan användas till olika program men det finns även program som medföljer. Om du kopplar den till din dator måste du först kolla om den är kompatibel så att drivrutiner och annat passar.

Olika pennor

ritpenna

Det finns olika pennor som olika ritplattor levereras med. Det du ska kolla på är att ritpennan har bra hållningsform och att du känner att du kan använda den på bästa sätt. De flesta pennor till olika ritplattor har högsta trycknivå vilket ger det bästa man kan förvänta sig.

Batteridrivna pennor har inbyggda batterier och är därför lite tjockare. Tänk på att alltid ha ett par extra batterier nära till hands så att du aldrig får slut på batteri. Med rätt penna kan du anteckna och skissa precis som du vill, utan att du får ont i fingrar eller hand.

Det finns även pennor som är utan batteri. Dessa behöver du ladda innan användning och nackdelen är att om pennan får slut på batteri måste du ställa den under laddning igen. Skillnaden i passform är att dessa pennor är smala och passar många.

Frågor och svar

 1. Vilken är den bästa ritplattan på marknaden?
  Wacom One 13’3 har fått många bra priser och vunnit flera bäst i test. Bra pris, funktionalitet och prestanda gör denna till en klar vinnare.
 2. Kan jag använda ritplattan utan dator eller mobil?
  Nej, de flesta ritplattor måste vara kopplade till en dator eller mobiltelefon.
 3. Är det enkelt att använda en ritplatta?
  Om du aldrig har använt en ritplatta innan kan det vara svårt till en början eftersom tekniken är annorlunda jämfört med när du ritar på papper
  med vanlig penna. Dock är det inget som man inte kan lära sig.
 4. Vilken ritpenna är den bästa?
  De flesta ritpennor har en hög trycknivå men inte tiltkänslighet. Tiltfunktionen är viktig om man vill rita i 3D då det innebär att
  om du lutar pennan kommer det streck du ritar att ritas på samma sätt som om du hade ritat med en penna på ett papper.
 5. Kan barn använda ritplattor?
  Ja, barn kan använda detta utan konstigheter men begränsa barnet så att den inte spenderar allt för mycket tid framför skärmen.

Sammanfattning

Det finns många bra märken där ute. Vilken du väljer beror lite på vad du föredrar, men om man ser till de vanligaste som är Wacom, Huion, Onyx, är de alla prisvärda och bra ritplattor. De går att använda till väldigt mycket och du klarar att göra allt som du har tänkt att göra på ritplattan.