Luftkylare bäst i test

När sommaren smyger sig fram och temperaturerna ökar kan det vara skönt att känna att värmen fortfarande är behaglig. När det blir för varmt måste man snabbt anpassa sig och styra dagens aktiviteter utifrån värmeläget. För att kunna få behagligare inomhustemperatur rekommenderas det att du köper en luftkylare bäst i test. Den ska nämligen passa dina behov och vara ett alternativ till den vanlig AC:n som du vanligtvis har.

I Sverige börjar sommaren bli allt mer varmare för varje år och det är något som många faktiskt är nöjda med. Oavsett anledning, om det är klimatförändringar eller liknande, är det inte mycket vi kan göra åt, förutom att använda en bra luftkylare. En bra och billig luftkylare kan faktiskt svalna ned hemmet på ett bra sätt.

Den är dessutom energisnål och enkel att använda. Ska du köpa en portabel luftkylare kan du faktiskt ta med dig den på din camping eller till husvagnen. Den passar nästan alla typera v resor.

Denna köpguide innehåller en lista på marknadens topp 3 bästa luftkylare samt en fullständig köpguide med alla detaljer. I vårat bäst i test har vi kollat på vilka modeller som marknaden erbjuder, samt kundrecensioner och oberoende tester. Detta är sammanställt i denna artikel som du får ta del utav. Vi avslutar med en sammanfattning och en lista med frågor och svar som du kan tänkas ha.

Köpguide – vilken luftkylare bäst i test?

Även om det inte är sommar kan det fortfarande vara varmt. Det är många nätter och dagar där inomhustemperaturen går upp och man nästan börjar svettas eller känner att det blir svårt att sova. En bra lösning på detta kan då vara att du köper en luftkylare till hemmet, som du placerar i valfritt rum.

Den enskilt största fördelen med detta är att du kan flytta runt luftkylaren inomhus från rum till rum, men också ta med dig den till sommarstugan eller husvagnen. Om du frågar mig är detta väldigt smidigt eftersom att det är ett bra och kostnadseffektivt sätt att kyla ned större ytor. Luftkylaren använder sig nämligen av vatten för att ge svalka och detta är väldigt bra då det inte är en farlig metod för att kyla ned luft.

När det gäller att veta vilken variant du ska köpa finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på innan och efter köpet. Vi har i vårat bäst i test fokuserat på att gå igenom de saker som vi anser är viktigast vid ett köp av portabel ac eller luftkylare. Nedan kan du läsa mer om dessa saker:

Pris

Räkna med att få betala 1000-3000 kr för en bra och portabel luftkylare. Även om priset kan anses vara aningen högt är det faktiskt inte dyrt. Det finns såklart några billigare alternativ men det är inte de som utses till vinnarna eller topp 3 bäst i test.

De alternativ som vi presenterar för er är framtagna av våra experter inom Hem & Hushåll och teknik. Priset har varit en av de viktigaste faktorerna när vi har letat efter ett prisvärt alternativ.

Märke

Det finns ett par bra märken för luftkylare som vi rekommenderar. Evapolar, Delonghi, Tristar, Emerio och Nordic Home Culture är det som vi rekommenderar.

Anledningen till detta är tydliga: Samtliga tillverkare har bra produkter och erbjuder många funktioner och prismässigt håller de väldigt hög kvalitet. Däremot finns det enstaka produkter ur varje serie som har bättre prestanda som vi rekommenderar.

Design

Något som vi på Produktlistan.se tog med i beräkning är designen. En fin och stilren design är mycket snyggare än något som är klumpigt och som inte passar in med övriga möbler där hemma.

Storlek

En liten portabel luftkylare är det bästa, iallafall enligt oss på Produktlistan.se. Detta var något som vi även kunde läsa om i över 28 av totalt 40 kundrecensioner. Detta innebär att lite mer än hälften av alla anser att storleken kan vara avgörande för köp.

Detta beror lite på var du ska placera den och hur det är med övriga möbler. Du vill inte att den ska ta mycket plats men den ska placeras strategiskt så att du får bra luftflöde och faktiskt kan kyla ned rummet en aning så att det blir svalt och behagligt.

Kapacitet

Beroende på hur stor vattentanken är kan du få en drifttid på ca 20 timmar om vattentanken är ca 4-5 liter. Detta innebär att du inte behöver fylla på den med vatten på ett helt dygn vilket kan vara bekvämt.

Ska du vara borta över dagen men ändå vill komma hem till ett svalt hem ska du definitivt kolla på en modell som erbjuder bra storlek på vattentanken.

Fjärkontroll

Vissa modeller kommer utrustade med en fjärrkontroll. Detta är skönt om du vill kunna använda din luftkylare och styra den från soffan eller ett annat rum. Hur nödvändigt denna extra funktion är, beror lite på dina egna önskemål. Personligen skulle jag inte ha kollat på fjärrkontroll som en avgörande faktor.

Timerfunktion

När du är ute eller bara vill ha igång din luftkylare ett visst antal timmar, kan denna funktion vara väl användbar. När du ställer in timerfunktionen innebär det att den automatiskt stänger av sig själv efter tiden.

Har du katt, hund eller andra husdjur hemma och vill ha ett svalt inomhusklimat kan denna funktion vara till stor nytta.

Ljudnivå

En sak som många inte tänker på är ljudnivån. Detta är extra viktigt för dig som är känslig för ljud eller för dig som bara vill ha det lugnt och tyst. Ska du köpa en luftkylare till sovrummet eller kontoret kan detta vara värt att tänka på ett par gånger. En normal konversation har en ljudnivå på 60 dB. Du vill alltså inte att ljudnivån för din luftyklare ska vara högre än detta.

Vikt

Vikten ligger vanligtvis på 1.20-2.5kg. Detta är kanske inte viktig om du bara ska ställa den i sovrummet eller vardagsrummet. Men ska du ta med dig den kan vikten vara avgörande. Det är bra att välja en portabel luftkylare som du kan ta med dig enkelt när du ska iväg på en resa eller liknande.

Vad är en luftkylare?

En luftkylare är en teknisk apparat som ser till att sänka temperaturen i ett rum och därmed kyla ner luften, genom att sprida vattenånga. Detta görs genom att vattenånga bildas från vattentanken som genom en fläkt blåser ut detta. Den vattenånga som kommer ut sänker inomhustemperaturen till en behaglig temperatur vilket är mycket önskvärt att ha när det blir varmt.

Till skillnad från vanlig luftkonditionering använder inte luftkylaren några kylmedel. Den fungera enbart på elektricitet och vatten vilket innebär att det är ett mycket bra alternativ. Tänk däremot på att placera den på rätt ställe för optimal luftkylning. Tips på ställen kan vara vid fönster eller liknande och du kan alltid öppna fönstret en aning så att det blir bra cirkulation på luften och inomhusklimatet.

Luften i rummet får god luftfuktighet vilket innebär att du inte får torra ögon, torr hud eller känna att det är svårt att andas. Detta förebygger även astma och allergier. Många av dagens luftfuktare har hygrometer som mäter luftfuktigheten.

Många av de luftkylare bäst i test som finns på marknaden är utrustade med dammfilter. De samlar alltså dammpartiklar som finns i luften och för dig som är allergisk eller känslig mot damm kan du med denna apparat minska dina symtom samtidigt som du får en bättre och behagligare inomhusklimat.

Skillnaderna mellan en luftkylare och AC

Om du bor i villa eller radhus är du säkert van vid att ha en AC hemma. En AC kan vara bra och nästan nödvändig om du bor i tvåplans hus, oavsett om det är en villa eller radhus. Det är främst övervåningen som blir varm eftersom att luften stiger. Då kan det vara bra att ha någon slags luftkonditionering.

Dock är det skillnad på en vanlig luftkylare och AC. Skillnaden ligger i hur de kyler ned då ACn fungerar som ett kylskåp och kostnaden drar iväg ganska snabbt. En luftkylare är mer kostnadseffektiv och använder istället vatten som den ångar ut.

AC kan hålla en jämnare temperatur och kyla ned större områden till lägre temperaturer. En luftkylare däremot, kan placeras var som helst i huset, samtidigt som du kan ta med dig den när du reser. Det är ett miljövänligare och billigare alternativ till en vanlig AC.

Fördelarna med en luftkylare

Det finns många fördelar med en luftkylare. Den främsta är att den är enkel att använda då du endast behöver fylla vatten i tanken och därefter starta den. Den kan alltså kyla ned ett rum på bara en kort stund men för att få mycket mer kyla och svalare temperatur finns det andra alternativ.

Nedan går vi igenom de vanligaste fördelarna som vi anser att denna har:

 • Låg ljudnivå.
 • Miljövänligt.
 • Prisvärda.
 • Enkla att använda.
 • Kylning till ett billigt pris
 • Motverkar torr luft och allergier.

Som du märker finns det flera fördelar och varje fördel har sitt pris beroende på användningsområde och behov. Att ha en låg ljudnivå kan för många vara uppskattat medans andra hellre vill ha något som är enkelt att använda men med rätt luftkylare får du allt detta.

Luftkylaren är väldigt billig och ett prisvärt alternativ eftersom att den inte är dyr i driftkostnad. Många som köper en luftkylare skriver följande i sina recensioner: ”Jag är otroligt nöjd med min Evapolar evaLIGHT Black då en inte kostar mycket i drift alls”, en annan kund har skrivit ”En luftkylare är mycket kostnadseffektiv. Rekommenderar verkligen att köpa denna!”.

Utöver allt som har med pris och kostnad att göra får du faktiskt flera saker som du inte hittar i andra apparater.

En bra luftkylare motverkar faktiskt torr luft. Så har du ett rum med AC där du oftast är torr i halsen när du vaknar? Då kan luftkylaren vara lösningen på problemet för sovrummet men också andra rum som kök, vardagsrum och andra rum.

Bästa luftkylaren

Den modell som är bäst beror på ditt behov och de krav du har på både funktionalitet samt pris.

En luftkylare som du använder i sovrummet bör hålla låg ljudnivå men då får du betala mer. Ska du ha en luftkylare till kontoret kan du vanligtvis spendera lite mer på den eftersom att du kan ta kostnaden på företaget. Då är det nog lugnt om den låter lite mer bara den kan kyla ned en större yta.

Med detta sagt är den bästa luftkylaren en av de topp 3 varianter som vi rekommendera men också den som passar ditt behov.

Sammanfattning

Vid varma sommardagar vill man försöka få en behagligare inomhustemperatur. Ibland öppnar man fönster och dörrar men det är inte alltid det ger bäst luftflöde. Ibland blir det till och med varmare vilket kan vara irriterande, speciellt om man är äldre, har barn hemma eller för den delen har husdjur.

Att använda en bra och billig luftkylare kan då kan fungera till både lägenhet, litet rum och en villa men även andra ytor. Det finns de som är utan slang som vi rekommenderar då vattentanken fylls på enkelt.

Jämför man detta alternativ med vanliga fläktar skulle jag personligen köpa en bra luftkylare på rea. Då vet jag att jag får den önskade funktionaliteten samtidigt som att jag inte behöver betala för dyrt. Du hittar även bästa pris ovan vid beskrivningarna av de olika produkterna.

Om denna köpguide har hjälpt dig att hitta en bra luftkylare bäst i test hade vi uppskattat om du kunde ge feedback eller tankar kring innehållet. Du når oss bäst via mail.

Frågor och svar

 1. Vilken luftkylare är bäst i test?
  Den luftkylare bäst i test som vi rekommenderar är EvaPolars evaLight.
 2. Hur bra är en luftkylare?
  En luftkylare är mycket bra då den kyler ned med vatten och ånga.
 3. Vad kostar en luftkylare?
  Vanligtvis kostar en luftkylare runt 1000-3000 kr men ibland finns de på rea och då är det billigare.
 4. Vad är skillnaden på en luftkylare och AC?
  Den största skillnaden mellan en luftkylare och AC ligger i att det är olika kylsystem.
 5. Kan man använda en portabel AC utan slang?
  Ja, en portabel AC eller portabel luftkylare går att använda utan slang.