Matberedare bäst i test

Det är många som säger att det bästa hjälpmedlet i köket är matberedaren. Jag kan bara anta att detta beror på att det finns många olika användningsområden som du kan använda denna fantastiska köksmaskin för. Det gäller oavsett om du ska mixa röror, hacka morötter eller andra rotfrukter, eller göra din egna nyttiga pastadeg. Läs mer

Matberedare bäst i test 2024

1. Bosch MCM3501M

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Kenwood FPM810

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Magimix CS 5200 XL

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Ninja BN800EU

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. KitchenAid 5KFP0919EAC

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Thermomix Vorwerk TM6

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för matberedare bäst i test

När du väl köper en matberedare kommer hjälpen i köket alltid vara där. även om det känns svårt och tufft att hinna med matlagningen. Du kan använda beredaren för att hacka grönsaker, mala kryddor, strimla ost och mycket mer.

Men innan du ska klicka hem din nya köksmaskin är det bra ifall du kan känna att du har koll på vad det är du ska leta efter. Välj därför en matberedare bäst i test, som passar både din plånbok och behov.

Vi har tittat på följande faktorer i vårt test:

Pris

Matberedare kostar mellan 500 till 5000 kr. En billig matberedare funkar utmärkt och du kan säkert uppnå mycket av det du önskar med hjälp av den. Men om du ska göra mer saker och vill ha ett välkänt märke bör du nog öka din budget en aning. För runt 2000-3000 kr kan du få en matberedare med flera tillbehör, från ett känt märke, som håller i många år.

Se priset mer som en investering som du har nytta av i flera år. Det finns alltid en bra andrahandsmarknad för prisvärda matberedare.

Storlek

En sak du definitivt bör tänka på är storleken på själva matberedaren. Vanligtvis har man två eller fyra liter att välja mellan. Detta innebär dock inte att du kan proppa den med mat.

Beroende på hur mycket mat du lagar kan en större matberedare vara rätt alternativ. Även storleken på själva inmatningsröret är viktigt. Ska du föra in stora råvaror som gurka, morötter eller till och med potatisar vill du gärna att de går in enkelt.

Tillbehör

Vid köp av matberedare måste du se till att du får med ett par tillbehör. Det vanligaste är att standardtillbehören medföljer och dessa kommer du långt med. Men beroende på vilken modell du ska köpa kan du kolla upp vilka andra tillbehör som finns.

Hastigheter

Om du ska använda matberedaren för att kunna tillaga olika typer av maträtter och därmed vill ha större kontroll på hur snabbt den ska hacka, skära eller röra om? Då ska du kolla på en variant som har flera hastighetsinställningar.

I det test vi genomförde svarade 10 deltagare av totalt 16 personer att de gärna väljer en dyrare matberedare så länge den har flera hastighetsinställningar.

Märke

Philips, Bosch, Braun, Kenwood, MagiMix, OBH Nordica och de andra märken som vi rekommenderar till kan verkligen klassas som prisvärda och vissa av deras varianter är utsedda till vinnare i bäst i test.

Garanti

Ska du hacka eller skära många grönsaker och därmed hårdare rotfrukter kan det vara bra för din egna skull att köpa från ett märke som har garanti. De produkter vi rekommenderar kommer oftast med bra garantier.

Det är inte bara motorn som kan gå söner utan även tillbehören. Då är en heltäckande garanti väldigt bra och de flesta tillverkare erbjuder många års garantier på motorn. För resten av maskinen är garantin oftast ett par år, men kolla upp detta för säkerhets skull.

Vad är en matberedare och hur fungerar de?

En matberedare är helt enkelt en köksredskap som du kan använda för att hacka, riva, mala och mixa råvaror, i olika former, beroende på vad du önskar och vilka inställningar du kan ställa in den med.

Matberedaren klarar av allt ifrån potatis, lök, morötter till mycket annat, vilket gör att den är populär i många svenska hushåll. Så luta dig tillbaka, låt matberedaren förbereda allt och lägg istället tiden på något mycket roligare.

Fördelarna med en matberedare

Om du helt enkelt vill ha hjälp i köket och snabbt kunna göra olika saker samtidigt, ska du köpa en billig och bra matberedare. De är nämligen prisvärda och oavsett om du väljer Philips Avance eller Bosch MCM3501m kommer du snabbt inse att fördelarna är många och att ingen annan köksmaskin liknar denna.

  • Hacka grönsaker och frukt.
  • Skiva frukt och grönsaker.
  • Mala nötter, kryddor och ärtor.
  • Knåda deg
  • Och mycket mer.

Skillnaderna mellan matberedare och mixer

För någon som inte har ägt en matberedare eller mixer kan det vara svårt att se skillnaderna. Båda apparaterna används för att hacka, skära och mala ned olika råvaror.

Matberedaren är dock mer mångsidig. Dock kan du inte använda flytande vätska som vatten och is i matberedaren vilket du kan göra i mixern.

Dock går det inte att använda en mixer för att hacka, mala eller riva råvaror. Mixern används mer till enklare saker och främst det som har med vätskor att göra som vatten, is och frukter. Mixern är även billigare än matberedaren.

Skillnaden mellan matberedare och köksassistent

Det är många som tror att matberedaren liknar köksassistenten. Men det stämmer inte. Det sistnämnda är större i storleken och har en kraftfullare motor samt en annan design och användningsområdet skiljer de åt.

Du kan dock använda en köksassistent för att göra mycket av det som du annars kan göra med em matberedare. Men om du ska strimla, hacka, skära eller skiva råvaror är det matberedaren du ska använda och inte köksassistenten. Ska du däremot blanda deg för att baka bröd ska du använda en köksassistent eller en bakmaskin.

Viktiga tillbehör för matberedaren

När du köper en matberedare kommer du att få med många tillbehör. Detta är inte den enskilt avgörande faktorn för att utse matberedaren till bäst i test men något du måste räkna med.

Desto fler tillbehör, desto mer kan du göra med matberedaren.

Även om det vanligaste är att man vill hacka eller skiva grönsaker kan matberedaren göra mer än så. Du kan använda den för att riva choklad, hacka nötter, riva ost eller skiva potatis och morötter till dina middagar.

De vanligaste tillbehören som du kan få med, vilket bland annat i större utsträckning finns med i Bosch MCM3501M:

  • Kniv – denna sitter i botten på matberedaren och med roterande kraft hackar den sönder dina råvaror. Perfekt för morötter, nötter, och annat.
  • Skärskiva – om du vill skära råvaror precis som du gör med en vanlig kniv ska du använda skärskivan.
  • Degkniv – ska du hantera deg? Då kan denna knåda degen perfekt.
  • Visp – du slipper att använda en vanlig elvisp. Ska du göra desserter eller grädde kan denna hjälpa dig otroligt mycket.
  • Mixer – vill du ha smoothies ska du använda denna behållaren. Lägg i frukt, lite juice eller mjölk och gör din egna smoothie.

Många märken har andra tillbehör som du måste köpa till om du vill göra fler saker med din matberedare. Men om du köper en matberedare bäst i test kan du räkna med att vara nöjd med ditt köp då du kommer att få flera tillbehör.

Funktioner att tänka på innan köp av matberedare

Det finns många saker att tänka på innan ditt köp av en matberedare. Mycket av detta känner du säkert till och resterande är väl nytt, men det är bra att vara påläst. Gör hellre rätt köp och val från början än att du ska ångra något i efterhand.

Kraft

En matberedare måste vara kraftfull om du vill att den ska mala, klyva, hacka, skära och blanda dina råvaror snabbt och säkert. Watt på motorn bestämmer hur snabbt och effektivt den uppnår det du vill. Satsa därför på en modell som har en motor med en kraft på minst 600 watt. då kan du vara säker på att den klarar av det mesta som du vill.

Kapaciteten

Som vi nämnt ovan är det vanligt med 2 eller 4 liter i skålkapacitet. Detta innebär dock inte att en skål på 4 liter kan användas helt och hållet. Du får tänka på att endast använda ca 75% av skålens kapacitet för att stoppa in mat.

Ska du stoppa in mer är det inte säkert att den kan klyva, hacka eller skära igenom alla ingredienser på rätt sätt.

Hastighetsinställningar

Det vanligaste är att matberedaren har två hastighetsinställningar. Självklart finns det dyrare varianter som har fler inställningar men det är inte alls nödvändigt enligt våra experter på Produktlistan.se.

Ljudnivå

När du mixar en smoothie kommer den inte låta lika mycket som när du hackar morötter. Men vilken ljudnivå som är acceptabelt beror lite på hur ljudkänslig du är. Tänk på att läsa olika recensioner från användare. Rapporterar de om att apparaten låter mycket eller lite? Skulle du kunna vara okej med att det låter som en borrmaskin i en halv minut varje gång du hackar morötter i den?  Valet är ditt.

Material

Välj en matberedare i rostfritt stål. Du kommer att få en mer stabilare apparat och den håller i flera år jämfört med de billiga alternativen i plast. Dock är inte plast dålig men du kan inte tvätta den på samma sätt och den slits mycket snabbare.

Det är därför bra att köpa en lite dyrare variant men som vi säger, en prisvärd matberedare bäst i test i rostfritt stål. Då kan du vara säker på att den klarar av det du önskar och du får med de flesta tillbehör för olika ändamål.

Inmatningsrör

Matningsröret sitter ovanför skålen och det är i den du för in det som ska skäras, hackas eller klyvas. Ska du få in större råvaror vill du ha ett större matningsrör och det är vanligt att de produkter som vi rekommenderar kommer med två rör i olika storlekar.

Tänk dock på att aldrig använda fingret eller en annan kroppsdel i inmatningsröret. Du får aldrig stoppa ned fingrarna där. Använd hellre en träslev eller en pusher för att få ned råvarorna i matberedaren.

Pusher

Det vanligaste är att du använder en pusher som du får med, för att stoppa ned och trycka in i röret. Du skyddar alltså dina fingrar med detta och det står även i de flesta instruktionsmanualer som medföljer, att du ska använda pushern. I många fall illustreras detta också.

Du ska aldrig stoppa ned dina fingrar i röret. Maskinen ska hållas borta och utom räckhåll för barn och obehöriga.

Tänk på säkerheten vid användning av matberedare

Om du ska använda en matberedare för första gången ska du läsa instruktionsmanualen. Detta kan även vara bra för dig som redan har använt matberedaren innan.

Innan ditt köp ska du kontrollera att den modell du köper är CE märkt. Tänk också på att använda den med försiktighet och att montera alla delar korrekt. Använd aldrig fingrarna eller andra kroppsdelar vid bladen, inmatningsröret eller när maskinen är på och får ström.

Håll den borta från barn samt andra som är obehöriga. Placera den i ett skåp. Tänk också på att tvätta den efter varje användning för ökad säkerhet.

Rengöring och skötsel av matberedare

För att förlänga livslängden på din maskin och för att kunna få bästa resultatet i smak och hygien i de råvaror du stoppar i, ska du definitivt tänka på att rengöra den regelbundet.

Innan rengöring måste du koppla loss sladden och se till att maskinen inte tar emot ström.

Slipa endast bladen om de är gjorde i rostfritt stål. Om du har blad i titan kan du köpa nya blad och ta loss de gamla. Efter varje användning är det bra att tvätta bladen noggrant. Det räcker med att spola under rinnande vatten och i vissa fall kan du använda en mjuk borste för att få bort rester.

Lägg inte den i tvättmaskinen om du inte är säker på att den tål maskintvätt. Det är nästan alltid bättre att tvätta din matberedare för hand istället för att du ska riskera att den tar skada i tvättmaskinen.

Torka med en fuktig trasa och låt torka. Se till att fukt inte samlas i behållaren. När du är klar och alla delar är torra kan du placera de i ett av dina köksskåp.

Sammanfattning

Om du också vill göra roligare saker än att hacka och förfina grönsaker kan du köpa en matberedare bäst i test. Fördelen med detta är att du kan göra mer än vad du har tänkt på eftersom att det är en multifunktionell köksmaskin som låter dig både mala kryddor, ärtor, nötter och annat, samtidigt som du kan lägga tid på andra saker i köket. Du sparar alltså tid och energi med en matberedare.

Det finns en rad olika saker att tänka på innan ditt köp och vi tycker att vi fått med det mesta i våran köpguide.

Om du vill att vi lägger till information eller testar en ny produkt får du gärna höra av dig. Vi rekommenderar dig iallafall till att läsa hela våran köpguide, recensioner och jämförelser av de olika varianterna innan du klickar hem din nya köksmaskin.

Produktlistan.se önskar dig stort lycka till i ditt köp och du får gärna höra av dig om du behöver hjälp eller önskar råd från oss.

Frågor och svar om matberedare

Vilken matberedare är bäst i test?

Den matberedare som är bäst i test är från Bosch och Philips.

Vad ska man tänka på när man köper matberedare?

Det finns många saker att tänka på som bland annat motorn, pris, tillbehör och kapacitet.

Vad kostar en matberedare?

En prisvärd och billig matberedare kostar runt 1500 kr.