Pastamaskin bäst i test

Det är inte bara i det italienska köket där pasta är populärt. Pasta har börjat ta plats i allt fler matkulturer och du kan nu med en pastamaskin bäst i test göra din egen pasta med råvaror, precis som du vill. Vi har läst av marknaden på ett bra sätt och tagit hänsyn till flera olika maskiner som varit omnämnda i olika tester. Läs mer

Pastamaskin bäst i test 2024

1. Marcato Atlas 150

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Marcato Atlas 180 Classic

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Funktion 247141

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. InnovaGoods V0103359

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Equinox Pastamaskin

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Ariete 1593

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpråd för att välja pastamaskin bäst i test

En pastamaskin är populär bland många svenska hushåll då du på ett enkelt kan skapa egen färsk pasta när du vill, med de råvaror som du själv väljer. Du behöver alltså inte köpa färdigpackad pasta från butiken, och kan därmed spara massa pengar på att köpa en pastamaskin om du äter mycket pasta.

Det finns mycket mer smak i färsk pasta som upplevs som mycket godare än torkad pasta. Dessutom kan du själv styra över va du ska ha med och pastan blir precis som du önskar.

I våran köpguide testade vi olika pastamaskiner utifrån dessa kategorier av egenskaper:

Pris

En pastamaskin bäst i test kostar runt 500-900 kr. Detta är väldigt prisvärt jämfört med hur dyrt det är med andra köksmaskiner, men också jämfört med hur mycket pasta i vanlig butik kostar.

För under tusenlappen kan du alltså få en pastamaskin där du själv bestämmer mängden pasta du vill skapa, med dina egna preferenser och smaktillsättning.

Märke

Det finns faktiskt ett par få märken när det gäller pastamaskiner. Men vi skulle vilja påstå att ingen slår Marcato och Philips. Philips känner du säkert till sedan innan men just Marcato är nytt för många.

Marcato är ett känt märke från Italien där man även har produktion och tillverkning. De har flera tillbehör och maskiner för att kunna göra pasta, lasagne, spaghetti och mycket annat.

Material

Välj rostfritt stål om du vill ha en pastamaskin som håller länge, som är enkel att rengöra och som inte är lättmottaglig för smuts och damm. Även aluminium funkar bra. Det finns några i plast men det är inget vi rekommenderar.

Garanti

En pastamaskin är enkel i konstruktionen, vilket är bra. För då finns det färre delar som eventuellt skulle kunna gå sönder. Men det är alltid bra att tänka på garantitiden så att den räcker länge om du använder den flitigt.

Varför köpa en pastamaskin?

Pastamaskinen låter dig göra egen pasta som kan vara enkelt, gott och smaksatt precis som du vill. Många gånger är detta en av de mest grundläggande maträtterna som kan kombineras med olika maträtter. Förutom att pastan har ursprung i Italien, har traditionen över år flyttats åt alla världens olika håll. Pasta äts numera både i väst, öst och i de nordiska länderna samt i nedre delen av jordklotet.

Du är säkert van vid att köpa färdigpackad pasta i mataffären. Men det är något du kan lägga åt sidan numera. Med en billig pastamaskin kan du göra din egna pasta. Det enda du behöver är att ta fram degen och därefter är det pastamaskinen som skär upp pastan.

Färsk pasta är mycket godare och nyttigare än färdigpackad pasta och det är inte dyrt att köpa en pastamaskin. Priset styrs lite av vilket behov du har, det vill säga vad du önskar att uppnå samt om du ska ha en helautomatisk, manuell eller elektrisk variant.

Denna artikel lyfter endast pastamaskin som är bäst i test och oavsett vilken du väljer kommer du kunna vara nöjd med ditt köp.

Olika typer av pastamaskiner

För många kan det vara svårt att välja den bästa pastamaskinen som passar ens plånbok och behov. Hur enkelt ska det vara? Vill du ha en maskin där du enkelt kan slänga in ingredienserna och med ett knapptryck få egen pasta efter en kort stund? Eller vill du kunna styra tillverkningen lite mer och känna degen?

Du kan även handveva din egna pasta eftersom det finns pastamaskiner med handvev.

Oavsett vilken typ av pastamaskin du ska ha finns det många saker att känna till kring de olika varianterna och en pastamaskin som är bäst i test kommer alltid att vara prisvärd oavsett om den är manuell eller handdriven. Dock kan du fortfarande köpa en billig pastamaskin som inte kostar flera tusenlappar, och fortfarande få alla bra funktioner som du önskar.

En helautomatisk maskin är som namnet antyder automatisk. Det enda du gör är att stoppa in ingredienserna. Du kan själv bestämma mängden pasta du vill ha och vilket mjöl du ska använda samt om du ska smaksätta den eller inte.

Vanligtvis kan du välja mellan olika pastaalternativ som fettucine, penne, lasgne eller spaghetti. För nudlar och andra pastaalternativ finns det möjlighet att få detta beroende på vilken maskin du har.

Helautomatisk pastamaskin är enkel att använda, och den låter inte mycket samtidigt som den är enkel att göra rent.

Det finns även manuella pastamaskiner med handvev. Det behöver inte vara din budget som avgör om du ska köpa en manuell eller inte. De manuella är väldigt enkla och du använder en lång vev så att du kan veva degen för att få pasta.

Du bestämmer själv tjockleken på pastasorten. Här kan själva processen och tillverkningen föra dig tillbaka till minnen från 1900-talets Italien.

Dyr eller billig pastamaskin? Denna ska du köpa

När det gäller att argumentera för en dyr pastamaskin finns det många egenskaper som talar för denna. En automatisk variant är dyrare. Dock kan du med väldigt lite arbete få fram pasta precis som du önskar.

Ska du köpa en billig pastamaskin som dessutom är manuell kommer du att behöva veva pastadegen för hand.

Tänk på att en avgörande faktor inte bara är priset utan märket. Kända tillverkare har dyrare priser men oftast håller de bättre och de kan erbjuda garantier. Kolla därför igenom tester och flera recensioner som berättar om den produkten du ska ha. I vårat bäst i test hittar du inte bara våra egna ord utan även information från tidigare kundrecensioner.

Pastamaskin från Marcato

Marcato är ett märke som kommer från originalens Italien. Vilken variant du köper har mindre betydelse eftersom att du kan köpa tillbehör till de flesta pastamaskiner i deras sortiment.

Du kan dessutom göra mer på en Marcato pastamaskin än vad du kan göra på en annan.

Marcato har Ampia 150 Classic samt 180 Classic men också Atlast 150 med motor i rostfritt stål. De erbjuder dessutom andra färger som svart, grön, röd och ett par andra färger för den som önskar det.

Det som gör att Marcato sticker ut är att företaget har funnits i nästan 100 år och drivs idag inom samma familj. Deras maskiner är konstruerade på ett sådant sätt att de håller i många år vilket gör att de med säkerhet erbjuder den bästa garantitiden som är 10 år. Detta säger mycket om vilken kvalitet som de har, samtidigt som de är prisvärda.

Vill du köpa en billig och prisvärd pastamaskin ska du köpa en Marcato pastamaskin.

Gör pasta med pastamaskin

En billig pastamaskin används på samma sätt som den bästa pastamaskinen som du kan köpa. Du behöver alltså inte tänka på att en dyrare maskin automatiskt genererar godare pasta. Du måste fortfarande tänka på att göra rätt pasta deg vilket är det som genererar slutresultatet och ger dig god smak.

Välj därför rätt blandning när det kommer till mjöl och vatten.

Om du ska göra ungefär ett halvt kilo pasta, vilket är 500 gram, kommer du att behöva ca 2dl vatten. Beroende på vilken färg du vill ha på pastan ska du ha i ett ägg om du vill att den ska vara gul.

Rengöring av pastamaskin

Du får rengöra din pastamaskin regelbundet och helst varje gång efter användning. Du förlänger livslängden på den och ser till att din pasta är fräsch och smakar gott. Annars är risken stor att det fastnar smuts eller annat i den vilket gör att det påverkar smaken.

En pastamaskin ska inte sättas in i diskmaskinen. Du får tvätta den för hand och ibland räcker det att läsa instruktionerna i manualen som medföljer. Där står det mer kring rengöring och underhåll.

Sammanfattning

När du ska laga maträtter med pasta är det viktigt att du bestämmer dig för om du ska köpa färdigpackad pasta eller om du ska göra din egna pasta. Vi föreslår alltid att man ska göra sin egna pasta eftersom att det är fräschare och ger en godare smak än färdig pasta.

En pastamaskin kostar vanligtvis under eller runt tusenlappen vilket inte är dyrt. Du kan alltså med denna billiga investering göra egen pasta till alla dina maträtter, oavsett vilken variant du väljer. Vi har skrivit om både helautomatiska och manuella pastamaskiner.

Jämför själv och läs produktbeskrivningarna. Om du är osäker kan du alltid fråga oss på mejl. Våran expert inom Hem och hushåll hjälper dig att göra rätt köp.

Frågor och svar

 1. Vilken pastamaskin är bäst i test?
  Marcato har marknadens topp bästa pastamaskin.
 2. Vart kan man köpa pastamaskin?
  En pastamaskin går att köpa på nätet eller i butik.
 3. Hur fungerar pastamaskin?
  Beroende på om din pastamaskin är automatisk eller manuell kan du med ett knapptryck eller med vev göra din egna pasta.
 4. Hur rengöra pastamaskin?
  En pastamaskin kan rengöras på flera olika sätt men stoppa aldrig in den i diskmaskinen. Läs din instruktionsmanual för mer information kring hur du gör rent den på bästa sätt.