Motionscykel bäst i test

Vi hjälper dig att hitta den bästa motionscykeln, eller träningscykeln som det också heter, så att du enkelt kan träna hemma eller på kontoret, när det passar dig. Du slipper tänka på att åka till gymmet och därmed behöver du inte köpa ett gymkort. Läs mer

Motionscykel bäst i test 2024

1. Titan Life Athlete B55

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Christopeit Sport AL2

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Concept 2 BikeErg

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Assault Fitness Air Bike

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Nordic 205 Indoor Bike

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Tunturi Competence S40

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Nordic 205 Cycle

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Cecotec Stationär cykel X-Bike

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. Master Fitness B40

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. Abilica Premium UB BT

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

11. Christopeit Sport AL1

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

12. Finnlo Exum III

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide motionscykel bäst i test

Att träna är väldigt viktigt eftersom det är vad kroppen mår bra utav. Genom att ha en motionscykel hemma kan du träna upp både styrka och kondition under olika tider, precis när det passar dig bäst. Du behöver inte ta dig till gymmet och kan stanna inne men fortfarande få din träning.

En motionscykel är egentligen ett kluster av ord som omfattar andra träningsredskap också. Det är därför det finns olika varianter av motionscyklar. De kommer i olika utföranden när det gäller design, funktionalitet men också pris. Det finns också skillnader i stabilitet, program och andra saker som kan vara bra att känna till, som exempelvis storlek och motstånd.

I denna köpguide har vi valt att gå in på olika detaljer och lyfta dessa lite mer för att du ska kunna göra rätt val och köp. Vi förstår att det kan vara svårt när det finns hundratals olika modeller både på nätet men också i fysiska butiker. Dessutom skiljer sig priserna åt rejält. En bra och billig motionscykel kan kosta allt ifrån 2000 kr upp till 80 000 kr, även om du inte ska kolla på de dyrare modellerna om du inte har ett behov av det.

De dyrare modellerna är påkostade och används främst av tävlingscyklister eller av medicinska skäl. Men om du bara ska använda den lite lätt för att få upp motionen men också för att lindra smärta och förebygga eventuella skador, kan du hitta en bra modell som ligger mellan 5000 kr till 10000 kr.

Faktorer vi kollar på vid test av motionscyklar

 • Pris
 • Funktionalitet
 • Design
 • Storlek
 • Motstånd
 • Möjlighet till att köpa online

Som du märker förhåller vi oss till flera faktorer när vi letar efter en bra motionscykel som vi kan rekommendera i vår köpguide. Vi kollar också på andra saker som vi inte nämner i listan ovan, som exempelvis träningscykel inomhus och hur bra den kan placera sig i ett rum.

 Olika typer av motionscyklar 2024

Det kan vara bra att känna till vilka varianter det finns av motionscyklar eftersom det alltid finns något för alla behov. Hur ofta du ska använda den, hur stor plats den ska ta, vilken nivå du har i din träning och andra saker, behöver du ha gjort klart innan du börjar jämföra olika modeller.

Det finns två kategorier av motionscyklar. Eldrivna och manuella.

 • Eldrivna motionscyklar – Eldrivna motionscyklar behöver ström för att fungera. Denna är populär eftersom att man enkelt kan justera motstånde och det finns även andra funktioner som gör träningen mer upplevelserik.
 • Manuella motionscyklar – Den vanligaste varianten som finns i butiker och på gymmen. Det är rörelserna som driver cykeln. Populär bland många då du inte behöver ström och de är billiga att köpa. Dock finns det begränsningar i och med att de har färre funktioner.

Spinningcykel

Dessa ser likadana ut som vanliga motionscyklar. Oftast har de färre funktioner och största skillnaden ligger i hur svänghjulet arbetat. Pedalerna är ihopkopplade till svänghjulet vilket gör att den är svårstad, men i övrigt funkar den som en vanlig cykel, fast den är mindre bekväm. Det kan dock upplevas aningen obehagligt om du inte har på dig cykelskor eftersom pedalerna är konstruerade på ett sätt som ska omfamna foten.

Om du tävlar i cykling eller har gått på spinningpass tidigare kan det vara värt att kolla på en sådan modell, annars rekommenderar vi dig att du läser vidare för att kolla in de andra modellerna.

Upprätt motionscykel

Den vanliga motionscykeln är inte dyr och passar alla hem och kontor. Den tar inte mycket plats vilket gör att den inte kräver mycket utrymme, så oavsett om du bor i lägenhet eller en villa, kan du ställa den i valfritt rum.

Du sitter på den som du sitter på en vanlig cykel, men det är en viss skillnad i utförandet. Du sätter fötterna på pedalerna som har en rem som gör att foten inte blir ostabil på respektive pedal. Därefter börjar du cykla som du skulle gjort på en vanlig cykel. Du har dock inget ryggstödet så det är viktigt att balansera dig. Desto mer som du tar i, desto tyngre blir motståndet. Det finns oftast olika inställningar som man kan ställa in själv, men börja på en låg nivå och öka motståndet därefter.

Som plus i kanten har den ofta pulsmätning när du håller handtagen. Det finns även ett ställ för vattenflaska, mobil och nycklar.

Liggande motionscykel

Detta är motsatsen till den vanliga cykeln. Skillnaden ligger i att denna erbjuder ryggstöd eftersom att du nästan sitter likt när du sitter i en bil. Har du problem med smärtor i rygg och ben eller svårt att balansera på en vanlig upprätt motionscykel ska du välja en liggande.

Oftast är de redan bra grundutrustade men det kan vara värt att lägga extra pengar på att få funktioner som inbyggd display, hastighetsmätning, pulsmätning och förinställda program. Tänk på att du behöver frigöra mer utrymmer när du väljer denna variant.

Fördelar med motionscykel

Det finns många olika fördelar med motionscykelträning. Fördelarna ligger inte bara i att du kommer att må bättre och få bättre hälsa, utan att du sparar tid och kan slå ihop olika träningsmoment i ett och samma utförande.

 1. Enkelt att komma igång – jämfört med andra träningsformer och moment är det enkelt att komma igång. Det är bara att sätta sig på cykeln och börja cykla i ett lugnt tempo. När du känner dig redo kan du öka motståndet och svårighetsgraden.
 2. Bra för hjärtat – genom att cykla ofta sänker du vilopulsen och du förbättrar blodcirkulationen genom att ditt hjärta tränas upp till att pumpa ut blod mer effektivt och behöver inte slå lika många slag varje minut.
 3. Du får muskler – det bästa med träning är att resultatet syns väldigt snabbt. Du märker snabbt att du får muskler kring ben och vader.
 4. Minskar risken för sjukdomar – om du kan hålla dig frisk bör du göra det. Din kropp kommer tacka dig om många år. Många vill äta goda sötsaker och slippa träna. Men vet du att du kan äta sötsaker ibland men fortfarande träna? Genom att cykla på motionscykeln minskar du risken för sjukdomar.
 5. Ökar fettförbränningen – vill du gå ned i vikt eller förbränna fett? Sätt dig på cykeln varje dag i minst en kvart.

Det finns många andra fördelar med att motionscykla. Beroende på var du har placerat den kan du faktiskt göra två saker samtidigt, som exempelvis att kolla på TV eller film samtidigt som du cyklar. Du får då träning samt nöje.

Många av dagens motionscyklar har förinställda träningsprogram som du kan välja. Du kan också spara din träning och värden i olika lägen vilket kan vara roligt att titta tillbaka på efter ett tag för att se om det är skillnad i tid och kaloriförbränningen.

Vem ska ha en motionscykel?

En bra motionscykel passar alla som behöver någon form av träning. Det kan vara för dig som har ont i leder och muskler och behöver avslappning, men också för dig som tränar aktivt och behöver förbättra konditionen.

Det som är bra med en motionscykel är att det är enkelt att komma igång. På gymmen brukar man använda dessa som uppvärmning för att få igång kroppen och öka pulsen lite grann samtidigt som man blir varm och leder mjuknar upp. Men du skulle likväl kunna använda motionscykeln hemma när du vill variera träningen eller bara röra på kroppen utan att behöva gå ut i regnet. Nästan alla kan ha en motionscykel eftersom den inte är begränsad till en åldersgrupp eller liknande, men du behöver först veta om den löser dina behov eller om det finns andra alternativ för det.

Bra att känna till innan köp av motionscykel

Det finns många saker att tänka på innan ditt köp och det kan vara värt att lägga ned tid på att göra en noggrann undersökning. Du kommer garanterat att kunna göra ett bättre köp när du vet vilka funktioner som är värda att titta på och vad du ska ha för motionscykel.

 • Användarvikten – detta är en viktig faktor att ta hänsyn till ifall det är flera i hushållet som ska använda samma motionscykel. Oftast klarar de upp till 120-150 kg men om man väger mer än så bör man vara försiktig för att sätta sig på en modell som inte har stöd för samma vikt. Då ska man istället köpa en dyrare modell. De dyrare varianterna har oftast stöd för mer vikt.
 • Motståndsnivå – billiga motionscyklar har motståndskraft som klarar normal påfrestning men om du ska träna mer intensivt
  vill du säkert ha högre motstånd.
 • Kvalité – desto bättre kvalité på motionscykeln, desto bättre håller den. Livslängden är egentligen ett par år innan den börjar bli trög och därefter slits den ut väldigt snabbt, men kolla på en som har bra kvalité från grunden.
 • Ljudnivå – beroende på vilken modell du ska välja kan den låta mycket vilket kan upplevas som störande för de som är runt om dig.
 • Displayskärm – många av dagens motionscyklar kommer utrustade med en stor eller liten display längst fram vid handtagen. Display visar allt du behöver veta om din träning.
 • Olika cykelprogram – för att få ökad variation i träningen kan det vara roligt att ha flera cykelprogram som du provar och byter mellan.
 • Storlek – det är viktigt att tänka på storleken om du har begränsat med utrymme, vilket de flesta har. Ska du ha ett hemmagym i källaren har du säkert gott om plats men ska du ha den i vardagsrummet i villan eller lägenheten, kan det vara smart att se över ytor och planera noga.
 • Garantier – bra motionscyklar går inte sönder men om något fel skulle uppstå som orsakats i leverans eller produktionen, kan du använda garantin. Dyrare modeller har oftast bättre garantivillkor vilket jag tycker är tryggt.

Att köpa en motionscykel ska vara enkelt men också billigt. Du ska inte behöva lägga tiotusentals kronor om du inte har ett behov av en bra och kraftfull motionscykel. Du kan få samma träning och samma nivå av avkoppling om du väljer en lite billigare variant, men billigt betyder inte alltid bäst heller. Välj därför något som passar dina behov och som stämmer överens med din budget.

Motionscykel för äldre

Om du är äldre eller känner dig senior nog, vill du säkert ha en motionscykel som passar dina behov på ett bra sätt. Oavsett om du ska ha den själv eller om du letar efter en bra modell att köpa till dina föräldrar eller släkting, finns det saker att känna till så att det blir ett bra köp.

Att träna i äldre ålder är fortfarande bra och rekommenderat. Daglig motion behövs oavsett ålder men om man är äldre handskas man oftast med ett par sjukdomar som går att motverka och du kan förbättra hjärta, muskler och leder med rätt träning. Men vi förstår om det inte blir mycket utomhusträning eftersom vädret inte alltid tillåter detta. Då kan du köpa en bra motionscykel för äldre, oftast till ett rea pris om du lyckas matcha tajmningen rätt.

Seniorer och äldre behöver inte köpa den dyraste motionscykeln som finns. Det finns många bra varianter att köpa och som är enkla att använda. Det är bara att sätta sig på den och börja cykla som du tidigare gjort. Tänk dock på att börja i ett lägre tempo, och om du har svårt att hålla koll kan du använda dig av datorn som sitter längst fram. Det är en liten skärm som visar tid, puls, hastighet och olika träningsprogram. Är du osäker på användningen kan det alltid vara bra att fråga någon som har bättre koll eller som iallafall kan visa alla dessa funktioner.

Du behöver inte heller oroa dig för att skada dig på en motionscykel bara för att du är äldre. Dock är försiktighet alltid bra så tänk på säkerheten först, hela tiden.