Torktumlare bäst i test

En torktumlare underlättar mycket i vardagen, det märker du när du precis har använt din tvättmaskin och har blöta kläder. Genom att torka dina kläder med med en bra torktumlare blir allting mycket enklare och du kan ta på dig kläderna direkt efter en kort stund, utan att vänta på att de ska torka klart från torkställningen. Du får också mjuka kläder när du tar ut de direkt från torktumlaren, vilket du inte får när du hänger de på torkstället. Du sparar alltså både tid och energi.

En torkställning passar dock bra när det är varmt och du har plats för detta. Då kan du lägga den framför solen och kläderna blir torra och rena, tack vare lufttorkning. Dock lyser soljuset på kläderna direkt och det påverkar färgen på kläderna vilket gör att de kan blekna bort. Det är därför torktumlare bäst i test är en viktig apparat att ha i hemmet, oavsett om du bor i lägenhet, stuga, radhus eller villa.

Genom att använda torktumlaren minskar du också på fuktmängden i badrummet eller tvättstugan, vilket är bra. Då slipper du använda en avfuktare. Visst drar den lite energi och låter en hel del men egentligen är det inte skadligt mot dina kläder. Det finns både bra och billiga torktumlare men också lite dyrare varianter som har fler funktioner samtidigt som de är mer tystlåtna.

Vi har över 12 år erfarenhet från att arbeta med torktumla och tvättmaskiner. Vanligtvis brukar jag testa olika torktumlare när jag behöver köpa en ny, och när jag skrev denna artikeln insåg jag att det inte finns många bra köpguide som testar olika varianter. Våran köpguide innehåller topp 5 bästa torktumlare men också en köpguide som lyfter olika saker som du bör tänka på och känna till. Även om vi gillar Electrolux och Cylinda finns det många andra bra märken att känna till, vet vi har listat i våran jämförelse.

Självklart har vi även gått igenom ett par källor men vi kände inte att de gav tillräckligt med information kring tvättkapacitet, funktioner, energiförbrukning, pris, storlek och liknande. Förhoppningsvis kan du genom att läsa denna köpguide, hitta rätt torktumlare bäst i test. Saknar du information om något får du gärna kontakta oss.

Tips: Vill du också veta vilken torktumlare som har fått bäst omdömen? Svaret är Electrolux och Cylinda. Deras kondenstorktumlare är marknadens bästa och mest prisvärda.

Torktumlare bäst i test

1. Bosch WTW85L48SN Vit

2. Cylinda TVP 5471X Vit

3. LG FDRC308N2W9 Vit

4. Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN Vit

5. Bosch Serie | 6 WTW894A8SN Vit

6. Beko DV8120N Vit

7. Siemens WT4HXEL9DN Vit

8. Bosch WTR86T9BSN Vit

Köpguide för torktumlare

Att välja den bästa torktumlaren har aldrig varit enklare. Nätet kryllar av information, det finns fler varuhus som säljer hemelektronik än förr, och du kan nästan testa vilken modell och variant du vill. Men är det faktiskt så enkelt som det låter, att välja den bästa torktumlaren? Det beror faktiskt lite på om du ska välja en billig och liten torktumlare eller om du är ute efter stor torktumlare. Några andra saker som påverkar är vilket plagg du ska torka och hur ofta du ska använda torktumlaren.

Oavsett om du ska leta efter torktumlare från Siemens, Electrolux, Miele eller andra tillverkare, kan det vara bra att tänka på olika saker innan köpet. När vi gjorde vårat test tog vi hänsyn till dessa faktorer, men självklart kan din situation vara annorlunda.

  • Pris – som vanligt när du köper något: tänk på priset. Hur stor budget har du? Kommer du använda torktumlaren tillfälligt eller ska den vara kvar i bostaden även när du flyttar ut?
  • Storlek – en sak som många missar är storleken. Hur stor bör torktumlaren vara? Ska du torka mycket på samma gång eller är det få plagg?
  • Placering – beroende på var du ska placera torktumlaren måste du ta mått på utrymme så att storleken ryms väl. Bästa placeringen är enligt oss i en tvättstuga eller badrummet, men det beror lite på vilken modell och variant du väljer att köpa.
  • Energiförbrukning – vintertid kan el-priset höjas något otroligt, men de flesta varianter är energisnåla. Välj dock en med bra energiklass.
  • Funktionalitet – vilka funktioner ska du tänka på? Snabb-torkning? Strykfritt?
  • Finns varan på nätet? – om den torktumlare bäst i test som du kollar på finns på nätet, får du nästan alltid bättre pris när du köper den online jämfört med butik.

Olika torktumlare

Som med alla andra tekniska apparater finns det oftast flera olika varianter av nästan samma sak. Detta kan göra dig förvirrad eftersom att du säkert inte har tid eller energi att läsa på om olika modeller och du vill bara ha något vanligt, som fungerar bra och som inte är dyrt. Vi förstår frustrationen men vi tänker också hjälpa dig att förstå vilka olika varianter det finns och vad som kännetecknar de.

Det finns två olika typer:

  • Frånluftstummlare
  • Kondenstumlare
Frånluftstummlare vs Kondenstummlare

Skillnaden ligger i att en frånluftstummlaren ansluts till ventilationen och släpper ut fukt. Kondenstummlaren samlar vattnet som kondenseras från luften i en behållare som töms därefter eller släpps ut via en slang till avloppet.

Egentligen är denna informationen för detaljerad för gemene konsument men genom att välja rätt gör du också ett smart val. En torktumlare håller i snitt i över 10 år vilket gör att du faktiskt vill tänka igenom ditt köp en och två gånger innan du klickar hem den från nätet.

Frånluftstummlare

Frånluftstorktumlare fungerar genom att torktumlaren suger in luft som sedan värms upp och når de blöta plaggen. Fukten passerar sedan
ventilationen. Om du inte har ett bra ventilationssystem eller möjlighet att bygga en, så ska du inte köpa en frånluftstorkumlare.

Fördelen med denna torktumlaren är att det är effektivt att torka stora mängder tvätt, på kort tid. Du slipper också få kläder som är trasiga eftersom den aldrig torkar mer än vad som behövs.

Kondenstummlare

Kondenstummlare är miljövänliga och väldigt prisvärda. Kondenstummlare behöver inte en ventilationskanal vilket gör att installationen är smidig. Den passar också i de flesta hem, oavsett om du bor i en mindre lägenhet eller villa. Tekniken bygger på att luft sugs in från rummet som sedan värms upp för att nå tvätten. Den fuktiga luften passerar vidare till en kondensator som sedan kyler ner luften och vatten samlas i behållaren.

Du behöver tänka på att tömma behållaren manuellt vilket kan vara irriterande och något som man ibland missar att göra. Vissa modeller har stöd för att koppla på en vattenslang från kondenstummlaren till ett avlopp så att du inte behöver tänka på att tömma den på vatten själv.

Värmepumpstumlare

En värmepumpstumlare bygger på teknik från kondensutumlaren. Fuktig luft kondenseras och överförs till en vattenbehållare eller slang, beroende på vilken variant du har. Det finns många fördelar med värmepumpstumlare, bland annat är den enkel att installera, men också energieffektiv och bra mot miljön. Den är också skonsam mot dina kläder och plagg vilket gör att dina kläder inte trasslas sönder i den.

  1. Enkel att installera – det enda som behövs är ett eluttag. Ingen extra ventilation eller dragning av kablar eller liknande. Är du osäker på installation, ta kontakt med återförsäljaren eller rådfråga så att det blir en säker och trygg installation.
  2. Energieffektiv och bra mot miljön – tekniken bygger på att med sensorer och smart vägning anpassas torktiden efter det. Du behöver inte titta till kläderna för att veta om de har torkat helt och den kommer inte använda mer el än som behövs.
  3. Skonsam mot kläder och plagg – Dina kläder kommer att hålla längre eftersom en värmepumpstumlare inte torkar i högre grader än vad den tycker att kläderna behöver för att torkas. Vissa varianter är utrustade med extra funktioner vilket gör att torktumlaren anpassar värme och torktid baserat på hur fuktiga plaggen är.

Vilken torktumlare ska jag välja?

Torktumlare är en stor investering som kostar ett par tusenlappar. Det är många olika saker att tänka på vilket gör att du måste välja rätt. Tänk hur smidigt det är att få varma och torra kläder och plagg direkt efter tvätten, utan att behöva i flera timmar på att de ska torka. Det är precis det en bra torktumlare gör. Du slipper att stressa och riskerar längre inte att missa att göra det du ska göra och du behöver inte anpassa ditt egna schema utifrån att du inte har rena och torra kläder.

Den torktumlare du ska välja är den som passar dina behov bäst. Letar du efter en smal torktumlare? Oftast passar de smala för vardagligt behov och fördelen med dessa är att de är praktiska och du behöver inte mycket utrymmer. Nackdelen är att du får mindre djup vilket ger mindre plats till kläderna. Om du istället letar efter en större toppmatad torktumlare får du tänka på att frigöra ytor ovanifrån så att luckan inte slår i.

De två vanligaste typer av torktumlare som är mest populära i de flesta hushåll är kondenstumlare där du inte behöver extra ventilation och värmepumpstumlare. Om du ändå ska köpa en torktumlare, välj då någon av dessa varianter. Du måste dock tänka på ett par andra saker som vi listar nedan. Vi har även skrivit en utförligare beskrivning på flera andra punkter längre ned:

  1. Energiklass
  2. Kapacitet
  3. Display
  4. Schemaläggning
  5. Fuktavkänning
  6. Torkprogram
  7. Ljudnivå

Storlek och kapacitet

Beroende på hur mycket kläder du vill torka i torktumlaren, kan det vara värt att kolla på olika modeller. De kommer oftast i olika storlekar och har därmed olika kapacitet som passar olika behov. Det vanligaste måttet är dock 60 x 60 cm och höjden 85 cm. Har du en liten mängd kläder eller kör lufttorkning kan du köpa en liten torktumlare på 7 kg, men om ni däremot är en småbarnsfamilj som tvättar varje dag kan du kolla på en med större kapacitet, exempelvis 9 kg. Köp en stor torktumlare om du har plats för det, det gynnar dig i längden.

Torktumlare och tvättmaskin placering

För många villaägare och stora familjer räcker inte det inte med en torktumlare. Då kan man köpa två stycken likadana. Detta gäller om du har behov för det och budget.

Något annat som också påverkar storlek och kapacitet är övriga badrumsmöbler eller möbler i tvättstugan. Vilka möbler har du som är fasta och inte går att flytta på? Planera utifrån det, men om du redan har en bra tvättmaskin kan du kombinera med en torktumlare som du ställer bredvid.

Garantier

Tänk på att välja en tillverkare och märke med bra garantier. Exempelvis har Electrolux Home alltid 5 års garanti på nya torktumlare. Garantin täcker alla fel som orsakats av material och produktionsfel. För att läsa mer om garantin behöver du gå in på produktssidan.

Bosch har exempelvis två års garanti på vitvaror och detta inkluderar tvättmaskin och torktumlare. Detta är enligt många en kort tid men som tur är finns det alltid tillbehör som du kan beställa hem själv ifall något händer efter dessa två år.

Installera en torktumlare

När du ska installera torktumlaren är det viktigt att tänka igenom placering. Ska du ha den ovanpå tvättmaskinen eller bredvid tvättmaskinen? Tänk igenom ditt val. Det kan vara en bra idé att prata med en elektriker eller att iallafall kontakta produkttillverkaren eller återförsäljaren. Om du inte installerar torktumlaren på korrekt sätt kan du inte använda garantin om något går fel.

Energiförbrukning

En torktumlare förbrukar i snitt tre gånger mer energi än en tvättmaskin. Välj därför en bra tvättmaskin som har hög centrifugeringskapacitet så att kläderna inte är allt för fuktiga. Då behöver din torktumlare inte arbeta lika mycket för att torka kläderna, vilket gör att den förbrukar mindre energi.

Energieffektiviteten återfinns på skala A till G. A är den energisnålaste klassen. Dock beror detta lite på ditt behov och inköpspris. Ska du välja en med energiklass A kanske den är dyrare än energiklass E, medans E är billigare att köpa in.

Välj en torktumlare med värmepumpsteknik

Om du vill ha lägre strömförbrukning, samtidigt som du vill att dina kläder ska torka snabbt ska du välja en torktumlare med värmepumpsteknik. Det finns ett annat namn för de också, nämligen värmepumpstumlare, eller vanliga torktumlare.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Om du dels är på jakt efter att köpa en ny tvättmaskin och torktumlare kan det vara smart att kombinera båda produkterna. Du sparar mycket utrymme och tid, men också pengar. Du tvättar kläderna och torkar de i samma maskin. Detta är väldigt effektivt och dagens maskiner kan både tvätta och torktumla vilket gör att du egentligen inte har ett behov för två olika maskiner.

Energiförbrukningen ligger på samma nivå men det som skiljer de olika varianterna åt är effektiviteten vid torkning av en större mängd kläder.

Fördelen med denna variant är bland annat:

  • Du sparar plats och utrymme.
  • Du har en maskin istället för två.
  • Passar dig som bor i en liten lägenhet.
  • Du sparar tid.
  • Kontrollera tvätt och tork-processen via mobiltelefonen.

Nackdelarna är följande:

  • Förbrukar mer vatten.
  • Tvättkapaciteten är oftast mindre än separata maskiner.

Om du är allergisk, har känslig hud eller är känslig mot tvättmedel finns det kombinerade tvätt och torktumlare som har anpassade tvättprogram för detta, nämligen allergiprogram. Kolla upp att den kombinerade varianten har stöd för detta. Det brukar stå under produktbeskrivningen.

Tvättpelare – torktumlare på tvättmaskin

Tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare

Om du redan har en tvättmaskin från Siemens eller Electrolux eller ett annat märke är det viktigt att du väljer en torktumlare med samma djup. Det går att ha ett annat märke men bäst är om du kör samma märke.  Bredd och djup måste dock vara identiska.

För många som redan bor i en gammal lägenhet kan man ha en tvättpelare som är fristående, men vill du bygga in den kan det vara en bra idé att prata med hyresvärden eller föreningen. Du kan också lägga in den i ett skåp med dörrar så att den är skymd och inte synlig. Kan vara snyggt och praktiskt men frågan är om det är värt extra pengarna?

Om du har möjlighet ska du placera tvättpelaren i ett hörn. Ställ den gärna en bit ifrån dusch för att undvika att vatten kommer på tvättpelaren.

Ifall du är osäker på att installera tvättpelaren med torktumlare och tvättmaskin själv ska du kontakta den butik du köpt produkterna ifrån. Kolla och hör med de ifall de har någon tekniker eller lösning på montering och installation.