Tekokare bäst i test

Har du också börjat intressera dig för att te eftersom att du insett fördelarna? Te har många bra fördelar och varje år visar forskning på att örterna och smaken kan lindra många besvär som huvudvärk och andra saker. Det kan därför vara bra att köpa en tekokare bäst i test så att du smidigt kan koka och brygga te precis när du vill. Läs mer

Tekokare bäst i test 2024

Severin WK 3473

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Wilfa TM1-1500S

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Profi Cook PC-WKS 1167 G

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Profi Cook PC-TK 1165

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Cecotec ThermoSense 370

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Rommelsbacher TA 2000

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpråd för tekokare bäst i test

Som du säkert har sett eller kommer att se finns det många olika tekokare här i Sverige. Dock är tekulturen inte lika populär som utomlands men det finns en tydlig trend bland olika ålderskategorier av människor där man ser att svenska hushåll allt mer börjar gå över till te från kaffe.

Detta har såklart många fördelar och anledningarna är starka nog. Det innebär också att allt fler vill köpa en bra tekokare till rätt pris.

Om du idag dricker mycket kaffe för att du tycker att det är gott eller om du vill ha koffein, kan det i längden påverka din sömn och energinivå. Att istället börja med te kan vara rätt val så länge du tycker att det ger en bra effekt. Det finns många olika sorters te, allt ifrån grönt te, svart te till rött te och ett par andra sorter.

Välj därför en tekokare bäst i test om du vill kunna njuta maximalt av din kopp te. Nedan kan du läsa mer om de detaljer som vi fokuserade lite extra mycket på när vi gick igenom utbudet på marknaden.

Pris

En tekokare som är bra, prisvärd och enkel att använda är bäst i test. Räkna därför med att lägga runt 400-2000 kr på en sådan variant.

Om du ska köpa en billigare kommer du behöva kompromissa med kvalitén. På Produktlistan.se rekommenderar vi att du köper något som passar dina behov och något som du gärna kan använda i ett par år.

Märke

Jag rekommendera verkligen Emerio, OBH Nordica och Gastroback som är lite dyrare. Ska du ha en bra och prisvärd tekokare ska du kika på Emerio WK-122730. Den kostar runt 500 kr och är ett bra alternativ.

Storlek

En bra tekanna har rätt storlek. Dricker du mycket te eller ska servera gästerna vill du gärna kunna tillaga gott te i en och samma veva. Håll därför utkik för kapaciteten.

Temperatur

Om det är möjligt ska du endast köpa en tekokare som har temperaturinställning. Detta kan vara viktigt om du ska tillaga olika sorters te då de kokar i olika grader.

Användarvänlighet

En enkel tebryggare är enklare att hantera än en som är svår. Det enda du ska göra är trots allt koka te och då spelar det inte någon roll med extrafunktioner. Välj därför något som är enkelt att använda.

Recensioner

Kolla alltid igenom antalet recensioner. Detta kan vara avgörande för att göra rätt köp eftersom att du säkert vill köpa en bra produkt som håller många år.

Garanti

Som vanligt med alla andra produkter som vi på Produktlistan.se recenserar, är det värt att kolla på garantitiden. Du ska trots allt ha den ett par år och då kan det vara tryggt att veta att det finns garanti på den.

Tekokare med temperaturinställning

När du ändå ska köpa en tekokare kan du välja den med temperaturinställning. Det kommer att underlätta för dig många gånger om. Satsa därför på en bra variant som gärna får kosta ngåra hundralappar mer, bara den kan brygga te i 70-100 grader. Om du frågar dig varför du ska ha en med en bred inställning på temperatur, kan det förklaras med  att olika sorters te kokas bäst i  olika grader.

Nedan är en lista på de mest vanligaste tesorterna och vilken temperatur de kokas i. Självklart är det bra att hålla sig till ett värmeläge kring dessa temperaturer men det är inget måste.

 • Svart te – 100°C, kokas i ca 3-5 minuter.
 • Grönt te – 70-80°C, kokas i ca 2-3 minuter.
 • Rött te – 90°C, kokas i 3 minuter.

Tänk på att vissa tesorter inte går att koka i höga temperaturer. Då kommer det smaken bli bitter.

För bäst smak är det rekommenderat att du testar dig fram. Se till att rengöra din tekokare noggrant. Mer om det skriver vi längre ned.

Temperaturreglering

När du kokar te är det viktigt att använda rätt temperatur. Med temperaturregleringen kan du ställa in rätt temperatur för rätt resort så att du får den önskade smaken.

Ska du köpa en dyrare tekokare bör den iallafall erbjuda temperaturreglering för svart, grönt och rött te

Storlek på tekokaren är viktigt att tänka på

Hur mycket te dricker du? Ska du servera dina gäster? Detta kan faktiskt påverka vilken tekokare du ska köpa. I detta bäst i test finns det flera tekokare och de har en kapacitet på över 1 liter.

Om du har många gäster kan du koka te i flera omgångar men tänk också på att du inte måste koka hela kannan med te bara för att du får plats med det.

Tekokare med timerfunktion

Ska du köpa en dyr tekokare bör du kolla om den har timerfunktion. Te bryggs inte på samma sätt som kaffe vilket innebär att det inte är samma tillverkningsprocess.

Det finns dock automatiska tebryggare där de sköter allt ifrån vatten, nedsättnign av tekula och upptagning. Många kan leva utan detta och det är inget som vi på Produktlistan.se ser som en nödvändighet.

Turkisk tekokare

Turkisk tekokare är ett vanligt köksredskap hos många familjer. Vanligtvis hittar du dessa utomlands när du är på semester, även om de återfinns i vissa butiker här i Sverige eller i Norden ändå.

Först behöver du koka upp vatten i en vattenkokare, därefter sätter du en av spisplattorna på den lägsta värmen. Den understa kannan ska vara fylld med det kokta vattnet. Därefter häller du 3-4 matskedar te i kannan som är överst och därefter det kokta vattnet. Men oftast får du prova dig fram hur du ska göra för att få så gott te som möjligt.

Rengör din tekokare ofta

Om du ofta rengör din tekokare får du bättre livslängd på den, samtidigt som ditt te smakar godare.

Tänk dig själv om du ska bli serverad en kopp te. Du vill självklart att ditt te ska smaka gott. Tänk likadant när du kokar ditt te.

Sammanfattning

Många som kokar te klarar sig bra utan en tekokare. Men tekokaren kan förändra mycket i hur du upplever att det smakar och du kan även spara tid och energi på att göra gott te på rätt sätt. Även om det finns ett par olika alternativ på marknaden är det viktigt att du väljer rätt, utifrån det pris som du kan betala samt ditt behov.

Om du ofta dricker te kan det vara värt att köpa en lite dyrare modell. Kom ihåg att en dyrare tekokare med stil kan vara prisvärd beroende på hur mycket fastnar för design och stil.

Andra tänker mycket på storlek, värmehållning och hur den rent maskinellt fungerar. Vi anser att det finns många prisvärda alternativ, bland annat några som är bäst i test som vi har utsett till vinnarna i detta test.

Behöver du hjälp med ditt köp? Kontakta våran expert inom Hem och Hushåll så ser vi till att svara på dina frågor för att du ska göra rätt köp.

Frågor och svar

 1. Vad är fördelen med en tekokare?
  Att koka te i en tekokare har många fördelar. Det går snabbt, smakar gott och är enklare.
 2. Vad kostar en tekokare?
  En bra tekokare kostar runt 500 kr och uppåt.
 3. Vilken tekokare är bäst i test?
  Det finns många varianter på marknaden men den bästa är den som passar din plånbok men vanligtvis Emerio och OBH Nordicas.
 4. Hur rengör jag en tekokare?
  En tekokare görs rent genom att du tvättar den invändigt och utvändigt försiktigt. Lägg inte in den i diskmaskinen.