Personvåg bäst i test

Tänker du också ständigt på hur mycket du väger och vill väga dig, men är osäker på vilken personvåg du ska använda? Oavsett om du vill banta eller bygga muskler kan det vara bra att ta reda på hur mycket du väger. Det gör du genom att skaffa dig en personvåg bäst i test som du kan ha hemma, i sovrummet eller badrummet. Läs mer

Personvåg bäst i test 2024

1. Beurer BF700 personvåg

Beurer BF700 personvåg

Med en personvåg från Beurer blir det lätt att hålla ett öga på vikten.

Den ger dig ultraprecis mätning och när du är klar stänger den automatiskt av sig. Den här modellen är dessutom en kroppsanalysvåg, som ger dig massor med mer nyttig information om din kropp.

Förutom din vikt kan du bl.a. mäta mängden muskler, hur stor andel av din vikt som utgörs av vatten och liknande saker. Och så kan den mäta din BMI. Den kan utan problem klara en maxvikt på upp till 180 kg.

Och tack vare Bluetooth-funktionen kan du överföra data direkt till din mobil eller dator. Det ger en enkel överblick över dina resultat över en längre tid.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Withings Personvåg

Withings Personvåg

En mycket tunn Personvåg från Withings. Vågen har en patenterad teknologi position Control som mäter både vikt, BMI och olika typer av kroppsmassa.

 • Precis mätning av kroppskomposition, vikt och BMI
 • Automatisk synkronisering, coachning och trendanalyser
 • Maxvikt 180 kg
 • Fastställer övergripande kondition och fitness
 • Röststyrning med Alexa

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – att välja rätt personvåg

Personvåg bäst i test

I den här köpguiden har vi valt att kika på de saker som kan vara bra att kolla på innan köp av smart personvåg. Oavsett om det är en analog våg eller en digital med stöd för WiFi och för att mäta kropsfett och BMI, kan det vara bra att tänka på ett par saker så att du gör rätt köp. Annars finns risken för att du köper fel och det är tidskrävande och irriterande, så välj rätt från början.

En personvåg har många fördelar. Du kan övertid följa din kroppsutveckling på ett enkelt sätt och tack vare den inbyggda funktionen kan du med hjälp av grafen se hur det går, månad för månad, och därmed kan du ta andra beslut som att förändra kost och diet, beroende på om du vill bygga muskler eller gå ned i vikt.

Marknaden erbjuder två typer av badrumsvågar och det är digitala/analoga-personvågar. I vårt test har vi kollat på en hel del olika vågar enligt flera kriterier.

Pris

Det ska inte vara dyrt att väga sig vare sig du gör det varje dag eller en gång i månaden. Därför har vi endast kollat på personvågar i en rimlig prisklass och rimlig hos oss betyder att vi vill lägga max 2 000 kr på en bra våg.

Märke

När man kollar efter bra vågar finns det de vanliga märken som Beurer, Soehnle och Caso som sticker ut mest. Sen finns det såklart andra märken också som
vi inte anser är prisvärda men det är upp till dig som konsument att avgöra.

Typ

Ska du ha en analog personvåg? Sådana är tråkiga och visar endast hur mycket du väger och de fungerar genom att de mäter vikten, men sen är det inget mer med det. De är oftast billigare och kräver inte heller batterier. Ska du däremot spara din vikt och kunna följa din egna viktutveckling över tid vill du ha en digital våg som också har minnesfunktion. Vill du räkna ut bmi? Välj en smart personvåg.

Maxvikt

Tänk inte på att välja en våg under 100 kg. Det är väldigt lätt hänt att man väger runt 80-90 kg och aldrig tänker på att öka i vikt men sen händer det som man inte alltid vill, man ökar i vikt. Det kan därför vara bra att tänka på maxvikten vilket vi gjorde.

Minnesplatser

Vill du spara din vikt för att kolla hur mycket du vägde en annan period? Då ska du tänka på antalet minnesplatser, beroende på hur många ni är i hushållet som ska använda personvågen.

Mätvärden

Om du vill se mer än vara vikten, som exempelvis muskelmassa, vattenprocent, andel kroppsfett m.m, då ska du välja en som har olika mätvärden. Detta kan vara avgörande för dig som vill bygga muskler och är i behov av att veta hur mycket kroppsfett och muskelmassan ligger på.

Möjlighet till trådlös anslutning

Om du vill få all data på hur mycket du väger och övriga mätvärden ska du kolla om personvågen går att koppla ihop med din mobiltelefon genom bluetooth eller WiFi. Oftast står detta på produktbeskrivningen. En väldigt smart funktion som underlättar i vardagen.

Kvalitet

Jag rekommenderar inte en personvåg som kostar 200 – 500 kr. Varför då? Jo, för att en billig personvåg inte är bra då den inte är pålitlig. De brukar inte vara utrustade med bra funktioner. För att välja en bra personvåg ska du läsa hela vårt test men också kolla recensioner på de produkter vi rekommenderar.

Användarvänlighet

En personvåg är egentligen enkel att använda men det finns också de som tänker att personvåg för äldre ska underlätta om den har stora knappar eller stor displayskärm. Detta kan jag hålla med om men om du ger den lite tid och testar dig fram lär du dig alla funktioner på en kvart.

Kundrecensioner

Innan jag kollar på en produkt börjar jag med priset och avslutar sedan med kundrecensioner. Hur många positiva omdömen har varje modell fått? Vilka saker är bra med den som fler skriver om och vilka saker är mindre bra? Detta väger mycket eftersom att det är kunder som faktiskt köpt produkten och använt den, som återberättar deras upplevelse.

Analog våg

Analog våg, också kallad mekanisk våg, är den gamla varianten av badrumsvågar. Fördelen med dessa är att de är billiga och enkla att använda och deras enda funktion är att visa en vikt. Den arbetar med fjädrar för att mäta vikten, och eftersom att detta är mekaniskt finns det en viss differens i det faktiska resultatet och vad den kan visa eftersom fjädern kan studsa tillbaka.

Digitala vågar

Om du letar efter marknadens bästa personvåg ska du satsa på en digital våg. Dessa typer är väldigt vanliga och många köper de inte enbart för att de vill ta reda på sin vikt utan av andra anledningar. De kan vara så att de mäter kroppsfett, BMI och andra saker, vilket är smidigt. Dessutom har digitala vågar bättre precision, minnesfunktion och möjlighet till uppkoppling via WiFi eller Bluetooth. Nackdelen med dessa är att de är batteridrivna och kostar lite mer.

Smart personvåg eller mekanisk våg, vilken ska jag välja?

Jag tror att det finns få människor som har kvar de gamla badrumsvågarna som är analoga/mekaniska. De flesta har nog bytt upp sig till smarta personvågar som visar vikten på den displayskärm, men om du inte gjort det ännu och funderar på vilken du ska välja bör det vara tydligt: köp en smart personvåg. Även Råd&Rön personvåg tester skriver om digitala vågar vilket borde vara en indikation på att de rekommenderar de smarta varianterna.

Smarta badrumsvåg passar dig som har internet hemma, och detta är oberoende om du har WiFi eller använder mobiltelefonen. Även bluetooth kan räcka eftersom du vill föra över data mellan vågen till din enhet.

Fördelarna med denna våg är många. Bland annat registrerar den data över din vikt och visar en graf som pekar i den riktning som din vikt går mot. Du slipper att tänka på att komma ihåg massa siffror och om ni är flera i familjen som ska använda vågen kan alla skapa sin egna profil.

Vilken badrumsvåg passar mig?

Om du har valt att köpa en smart personvåg undrar du säkert vilken som är bäst och om storlek och material har en betydelse eller inte. Min åsikt är att material påverkar då jag inte vill att den ska vara plastig. Plast brukar låta när man står på den.

Eftersom att en badrumsvåg ska ställas i badrummet måste du tänka på storleken så att den inte är i vägen för andra möbler.

Om du är orolig för halka eller liknande kan du överväga om den ska vara av rostfritt stål eller glas. Glas är lite halkigt men det är även plast också, dock har de flesta vågar en halkfri yta.

Att tänka på vid användning av personvåg

Det finns ett par saker att tänka på för att du ska få ut det mesta av din personvåg, men också för att förlänga livslängden på din personvåg.

 • Om du har pacemaker eller är gravid ska du inte använda en smartvåg!
 • Väg dig inte när du är blöt. Vatten väger en hel del och det blir alltså fel vikt som visas.
 • Väg dig endast vid samma tid på dygnet, helst innan frukosten.
 • Ställ in rätt längd så att mätvärdet blir korrekt.
 • Ställ inte vågen i badrummet om det snabbt blir fuktigt.
 • Ställ inte tunga föremål på vågen.

Väg dig främst med vanliga kläder, samma tid på dygnet. Detta ger en rättvis bedömning på hur mycket du väger över tid och eftersom att kläder väger en hel del kan det vara bra att räkna bort ett par kilon för kläderna.

Om du en dag ska väga dig innan promenaden, efter gymmet eller efter att du fått i dig mat, kan detta påverka hur mycket du väger om du dagen efter väger dig vid ett annat tillfälle, även om du bara jämför dag för dag. Därför är det rekommenderat att hitta en rutin för detta.

Tänk också på att inte använda personvågen för andra saker. Du kan exempelvis väga en resväska med den men det är inte optimalt.

När du ska räkna ut din BMI är det viktigt att ange rätt längd och ålder, därför att vikten räknas ut i den kalkylen.

Termer att hålla koll på

 • BMI – Body mass index – Detta är ett värde som räknas ut genom vikt i förhållande till längd.
 • BMR – Basal Metabolic Rate – Värdet beräknar hur mycket kalorier man förbränner när kroppen är i viloläge.
 • BLA – Bioelektrisk impedansnalys – Detta används för att räkna ut andel fett, vätska och kroppscellsmassa. Används i smarta personvågar.
 • AMR – Active metabolic rate – Detta visar omsättningen av energi i kcal, kilokalorier, per dag.