Pizzaugn bäst i test

Visst är det lyxigt att kunna ha en pizzaugn hemma och göra favoritpizzan helt själv? Det kan du faktiskt göra med en pizzaugn. Det är inte komplicerat och tar inte tid, även om det kanske inte blir lika bra resultat som den du köper från den lokala pizzerian. Fast även om du inte vill ha den vanliga kebabpizzan kan det vara skönt att ha en pizzaugn så att du kan göra hemmagjord pizza. Läs mer

Pizzaugn bäst i test

1. Ooni Koda 16

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Ooni Koda 12

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Forno Utomhus kamin Gjutjärn Morsö

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Ooni Karu 16

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Pizzaugn Cozze 13″ Pizzasten Gasol

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Ooni Fyra 12

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Ooni Karu 12

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Cozze Pizzaugn för Gas med Termometer 17″

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för pizzaugn

Många skulle faktiskt tycka att det är tidskrävande att göra informationssökning och utvärdera olika modeller när det gäller att hitta rätt pizzaugn. Det är faktiskt därför vi skrev denna artikel, just för att underlätta själva undersökningsfasen.

Det har på senare år blivit väldigt populärt bland många svenska familjer att ha en pizzaugn i ett fint utekök eller på terrasen. Det är helt förståeligt, för vem älskar inte hembakad pizza? Pizza går nämligen att baka i olika former och med hjälp av olika ugnar. Du skulle kunna baka en pizza i den vanliga ugnen du har hemma, men resultatet blir inte samma sak.

Vi förstår att marknaden är bred och att det kryllar av olika modeller. Det kan upplevas svårt att veta vilken pizzaugn bäst i test som passar dina behov. Ska du ha den inomhus eller utomhus? Vår sammanställning är baserad på olika tester men också våra egna kriterier som vi tagit i hänsyn till för att lista de mest prisvärda och bästa modellerna. Om du är osäker på de olika modellerna så kan du faktiskt luta dig tillbaka och läs hela artikeln.

Pizzaugn bäst i test

Har du ställt olika frågor till dig själv som hur ofta du ska baka pizza och vilken budget du har? Isåfall kan det skilja rejält på om du ska leta efter budgetalternativ eller kolla på de lite bättre modellerna. De bästa pizzaugnarna har bättre kvalité och pizzan kommer definitivt att smaka mycket bättre.

Generellt kan man säga att storlek på din tomt avgör om du ska ha en vedeldad pizzaugn eller inte. Du kan laga pizza för familjen och fler. Du är inte begränsad och kan dessutom baka flera pizzor åt gången.

Tänker du ha den inomhus eller ute, då kanske en kanske en gasdriven pizzaugn eller eldriven fungera minst lika bra. Glöm inte heller att pizzastenen är viktig. Den ska vara så perfekt som möjligt för att när den blir varm avger den värme till degen som är pizzabotten. Tänk på att pizzastenen måste passa din ugn och tåla  samma temperatur för att du ska kunna nyttja den bäst.

Pris

Beroende på vilken modell du vill ha och vilken typ av pizzaugn det är du letar efter kan priset variera rejält. Eftersom en vanlig pizzaugn för den vanliga familjen kan kostas allt ifrån 2000 kr skulle vi säga att detta är ett bra pris. Vill du ha en dyrare vedeldad ugn kan den kosta upp emot 20 000 kr. Däremot kan det vara bra att hålla koll på reor och liknande innan du gör ditt köp. Vi listar alltid aktuell information och priser så håll utkik här.

Storlek

Ska man köpa en pizzaugn är storleken sällan ett problem, beroende på hur man bor alltså. Men för de flesta som har en villa eller radhus kan man bortse från storleken och inte låta det vara en avgörande faktor. Istället finns det andra saker som är bra att tänka på eller känna till.

Mer än bara pizzaugn

Förhoppningsvis vet du att du kan använda den till annat också. Du kan exempelvis laga olika maträtter. Den går också att använda för stekning av kött på pizzastenen, stekning av fisk. Du kan också baka bröd i den, men också använda den för att grilla kött.

Ta först reda på vad du vill göra med din pizzaugn. Därefter kan du jämföra olika modeller och kolla över priser.

En Pizzaugn gör hela matlagningen roligare. Det kan fungera som en samlingsplats beroende på var du placerar den. Eftersom den avger värme kan det ses som en rolig familjeaktivitet att baka pizza. Beroende på vilken modell du letar efter och vad den drivs utav, kan den fungera som mer än bara en pizzaugn.

Stenugn eller stålugn?

En stenugn tar bra med tid på sig att värmas upp till rätt temperatur för att du ska kunna grädda pizzan helt perfekt. Det tar nämligen upp till två timmar. Det kan också vara bra att känna till att en stenugn är att föredra eftersom den håller värmen länge även efter att elden har slocknat.

En stenugn, eller vedeldad pizzaugn är egentligen att rekommendera om du har plats för den. Du kan också göra mer med den och dessutom smakar pizzan mycket godare eftersom pizzastenen avger en speciell smak. En stenugn är också relativt enkel att underhålla och personligen är den finare, men det är en smaksak.

En stålugn värms upp snabbt, på ca 15 minuter, men den håller inte värmen lika bra. Tänk på att satsa på en med rostfritt stål om du letar efter en stålugn. Dessutom kanske den inte ger lika god smak, även om du kör med en pizzasten.

Du kan dock använda båda typerna till mer än bara pizza. Det enda som krävs är att de har eldfast golv. Beroende på vad du vill göra med den ska du satsa på en lite dyrare modell som vi rekommenderar.

Tänk också på om den ska ha en skorsten eller inte. Ska du ha den utomhus eller inomhus? Det avgör faktiskt om du behöver en med skorsten eller inte, men det generella är att om du ställer den inomhus ska den ha en skorsten. Skorstenen är till för att leda bort röken. Tänk dig, det är precis som en kamin.

En skorsten skapar ett drag vilket gör att förbränningen blir mer effektiv, så vi tycker att du definitivt inte ska vara utan skorsten.

Storlek och placering

Ska du ha en större ugn som rymmer flera pizzor samtidigt ska du definitivt kolla efter en större ugn. De flesta moderna pizzaugnar gräddar dock pizzan snabbt, så egentligen behöver du inte en väldigt stor. Men om du ska nyttja den till mer än bara att baka pizza så kan storleken vara avgörande.

Oavsett om din ugn har stöd för att grädda fyra olika pizzor samtidigt kan du inte äta dessa själv ändå, så det beror lite på hur många gäster du har tänkt att bjuda.

Du behöver tänka på storleken och placeringen samtidigt. Ska du ha den utomhus i ett utekök eller på terrassen någonstans? Då kan en mindre pizzaugn som också är billig, räcka länge för att göra familjen nöjd.

Kända märken

Det finns väldigt många tillverkare och märken som kan vara bra att känna till. Exempelvis är Sage tillverkare av högkvalitiv pizzaugn som gräddar dina pizzor snabbt. Sedan finns det andra märken som Ooni. De har olika modeller som passar alla. Deras ugnar är kända för att grädda pizzan på en kvart, precis som den lokala pizzerian.