Kompressor bäst i test

Är du på jakt efter en ny och bra maskin för att kunna hålla igång de luftdrivna verktygen du har hamnat rätt. En bra kompressor har många användningsområden och passar till många olika verktyg. Man brukar leta efter bästa kompressorn för att kunna hålla igång de olika verktygen i garaget eller garaget. De flesta passar många olika verktyg och har nästan obegränsad användningsområde. Läs mer

Kompressor bäst i test 2024

1. Metabo Basic 250-24 W OF

Kraftig och robust kompressor för enklare, yrkesmässiga tillämpningar. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Makita MAC610

Smidig och lätt oljefri kompressor.

Underhållsfri och tålig kompressor med kompakt design. Kompressorn har ett maximalt flöde på 160 liter/min. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – välj rätt kompressor

Vad har du för behov och vad ska du använda kompressorn till? Om du är en hemmafixare kanske en liten kompressor uppfyller dina krav och önskemål. Ska du däremot driva flera verktyg med den i ett större garage behöver du kolla på en större modell, exempelvis en stanley kompressor. De vanliga verktygen som sänksåg eller andra handhållna verktyg kräver inte luftdriven-kraft.

Som du vet tar en kompressor väldigt mycket plats. Detta gör storleken till en viktig faktor som du bör ta hänsyn till. Däremot blir du begränsad i kapacitet eftersom att en liten kompressor inte kommer att driva alla verktyg du vill. Den kanske passar en mutterdragare men inte mer än så. Ett tips kan därför vara att kolla igenom de verktyg och tillbehör du vill koppla på till kompressorn. Oftast står det på produktbeskrivningen för respektive verktyg.

Om det är första gången du ska köpa en kompressor bäst i test behöver du faktiskt inte vara orolig eller fundersam över att det kryllar av massa olika modeller på marknaden. Vi kan förstå att det är svårt att göra rätt köp. Dessutom finns det massor av olika sidor och nätbutiker som skriver om det ena och det andra. De lyfter massa fördelar och det är sällan de är objektiva i sina bedömningar. Om du följer våran köpguide kommer du göra ett köp som du sällan lär ångra.

En viktig sak som du bör ha i åtanke är att kolla på det som nämns som arbetstryck och luftförbrukning. Ett exempel kan vara ett verktyg som kräver ett arbetstryck på 6 bar och en luftförbrukning på 30 liter per minut. Då behöver du en kompressor som klarar dessa värden med råge.

Vilken kompressor ska du välja?

Vi rekommenderar endast bra och billiga kompressorer som är testvinnare. Med detta sagt är det fortfarande dina personliga åsikter som spelar störst roll.

De flesta tillverkare vill att man köper en kompressor av deras olika modeller som har stöd för att klara upp till 40% mer i kapacitet än vad det avsedda verktyget kräver. Detta är inte ett krav från tillverkarna som Stanley eller Metabo.

Om du går in på Biltema eller Jula och letar kompressor kommer personalen säkerligen ge dig samma svar som oss, om de är lika kunniga. Anledningen till att detta är en rekommendation beror på att du förlänger livslängden på din kompressor.

Ett verktyg som använder mer luft än vad kompressorn ger ifrån sig kan fortfarande användas då luft kommer in i tanken när verktyget inte används. Detta innebär att du kanske inte behöver satsa på den största och bästa kompressorn, utan en lite mindre fungerar helt utmärkt beroende på dina behov. Däremot behöver en liten kompressor fylla tanken med luft mer ofta och då låter maskinen mycket mer. För många kan detta upplevas som något irriterande eftersom kompressorn ger ifrån sig väldigt mycket ljud när motorn arbetar.

Om du är ljudkänslig eller bara vill ha en bra och robust liten kompressor kan du satsa på en med lite större volym. De modellerna med större kapacitet fyller tanken snabbare och luften töms därmed långsammare. Om du är osäker på vilka projekt du ska arbeta med i framtiden och vilka verktyg du vill koppla på, då ska du definitivt köpa en lite dyrare kompressor. Vi har läst väldigt många recensioner från konsumenter som ångrar sina köp då tanken har varit mindre än man förväntat sig.

Kompressor som drivs av elektricitet jämfört med bensindriven

Kompressorer drivs antingen av elektricitet eller bensin. De bensindrivna är de som går på bränsle. Elektriska är de mer vanliga modellerna som finns på marknaden och för att starta de räcker det med att koppla de till ett uttag. Vilken typ du ska välja beror lite på de verktyg du ska använda och om du är den vanliga hemmafixaren eller om du har ett stort garage eller verkstad.

  • Eldriven kompressor: En eldriven kompressor är mer populär och den vanligaste modellen på marknaden. Den har dock lägre kraft och effekt jämfört med de bensindrivna modellerna. Däremot är dessa mycket mindre i storleken och ger ifrån sig mycket lägre ljudnivåer. För de som är känsliga för ljud och som jobbar i verkstadsmiljöer kan en vanlig billig kompressor göra stor skillnad på arbetsdagen. Som övrig utrustning är det enda du behöver är en sladd för att koppla den till ett eluttag för att få igång den.
  • Bensindrivna kompressorer: Dessa är oftast väldigt starka och har mer kraft tack vare att motorn är mer robust. De har mycket fler hästkrafter och högre lufttryckt, samt är väldigt stora sett till storleken. Om detta ska vara en nackdel eller fördel låter vi dig avgöra då de som köper bensindrivna luftkompressorer bortser från detta. De ser istället fördelarna som innebär att man inte behöver ha nära till ett eluttag. Du kan alltså med säkerhet använda denna kompressor utomhus. För många kan detta upplevas som en ren nackdel eftersom att det blir svårt att transportera den. Däremot kommer de flesta på hjul vilket gör att den ändå går att förflytta genom att du puttar på den.

Oljefri eller oljesmord

  • Oljefri: Har du en oljefri kompressor slipper du att serva den regelbundet. Denna ger väldigt ren luft vilket kan vara bra beroende på vilket verktyg du använder.
  • Oljesmord: Vill du ha en kompressor med lång livslängd ska du ha en oljesmord. Däremot får du kontrollera oljenivån och göra regelbundna underhåll.

De allra vanligaste modellerna är oljefria eftersom att det är det som passar önskemålen för hemmafixaren. Dessutom är de bättre för miljön eftersom att du slipper använda olja och du får bättre kvalité på luften.

Olika kompressorstorlekar

Det finns olika storlekar på kompressorer och vilken du ska kika mer på beror på dina behov. Däremot kan det vara bra att känna till de generella användningsområden för varje storlek.

Stor kompressor

Oavsett om det handlar om något så enkelt som att byta däcken hemma manuellt med en fälgkors, eller använda en cykelpump för att pumpa däcken, så kommer en stor kompressor att göra skillnad. Du blir dessutom inte begränsad eftersom du då kan använda väldigt stora och kraftfulla verktyg som kräver hög luftmängd. En bra kompressor gör att det blir enklare och smidigare att arbeta med dina projekt.

En stor kompressor passar dig som inte vill att tanken ska tömmas på luft snabbt och då behöver heller inte motorn gå ständigt. Ska du exempelvis använda den för sprutmålning eller takläggning där du behöver koppla på en spikpistol så rekommenderar vi en stor modell. De håller ca 80-100 liter luft och har en kapacitet på ca 400 liter per minut.

Mellanstor kompressor

Denna skulle passa dig som behöver få kraft för att kunna få igång de lite mer krävande verktygen som mejselhammare, färgsprutan och en rad andra verktyg.

De flesta mellanstora kompressorer har en kapacitet på ca 50 liter och de räcker ganska bra. Du kan arbeta länge utan att behöva tänka att tanken får slut på luft. Arbetar du med exempelvis målning och färg kommer du ha stor nytta av en mellanstor kompressor.

Liten kompressor

Beroende på om du bara ska jobba med hemmaprojekt med exempelvis att pumpa lite luft i bildäcken eller rensa bort löv från trädgården, kan en liten kompressor räcka långt. Vi har tagit fram olika modeller som hör till kategorin liten kompressor bäst i test.

Oftast har de en kapacitet på 25 liter och de har kraft nog att tillverka upp till 8 bar i lufttryck. Om du bara ska fixa med enklare saker där hemma kan detta vara en bra modell att investera i.

Frågor och svar vid köp av kompressor

Vad är en kompressor och hur fungerar den?

En kompressor är en stor maskin som arbetar med att pressa ihop luft i en tank. Det som händer är att den pressade luften samlas i tanken och därmed omvandlas till ett högt tryck. Det höga lufttrycket gör att du kan använda olika verktyg som mutterdragare, färgsprutor och andra verktyg. Då är det luften som pressar igång kraften på verktyget.

Vad kostar en kompressor?

Man kan säga att en kompressor för vanligt bruk bör ligga på en prisklass på ca 5000 kr. Det finns däremot modeller som kostar upp mot ca 20 000 kr. En stor kompressor ligger inom denna prisklassen. Investera hellre i en bra modell som du kan använda länge istället för att köpa en billig som går sönder snabbt.

Vilka verktyg kan jag koppla på?

Det går att koppla på flera verktyg. Det kan vara allt ifrån vanliga mutterdragare till spikpistoler till slipverktyg och tillbehör inom färg och målning.

Låter en kompressor mycket?

Om du placerar den rätt så kommer den faktiskt inte låta mycket. Visst gör den massa ljud ifrån sig när motorn arbetar på att fylla tanken med luft. Den vibrerar också väldigt mycket vid användning vilket är ett sätt för kompressorn att få ut den ihop pressade luften.Om du har placerat den fel, eller om den börjar bli gammal, då kan den låta mycket. Om det saknas en bult eller om något går sönder så kan du höra oljud och det kan upplevas som obehagligt.

Vilken kompressor ska jag ha?

Detta beror helt på dina egna önskemål. Det är inte lätt att köpa en kompressor bäst i test. Det vi rekommenderar dig att göra är att läsa igenom hela guiden, gå in på de webbplatser och nätbutiker vi länkar till. Därefter kan du göra ditt val och klicka hem den modell som passar bäst med dina önskemål.