Regnvattentunna bäst i test

Vill du också ha en regnvattentunna för att samla in regnvatten på ett bra och smidigt sätt? Med rätt vattentunna behöver du inte fundera över hur du ska samla in stora mängder vatten utan kan smidigt samla in vatten som sparar dig massa tid, resurser och pengar. Läs mer

Regnvattentunna bäst i test

1. Beijer Bygg regnvattentunna (bäst i test 2024)

Rengvattentunna bäst i test

Denna regnvattentunna har en kapacitet på 200 liter och kommer med både lock och kran.

Nu kan du på det bästa sättet spara på regnvatten för att använda den för att vattna trädgården, dina plantor och annat.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. GreenLine 76155 Regntunna utan fot, 200 l, grå

Behållare som effektivt tar tillvara regnvattnet från taket för vattning av plantor.

Lämplig till växthus och andra tillbyggnader.

Denna regnvattentunna har en kapacitet på 200 liter samt lock och kran.

Har ett inbyggt överfyllnadsskydd, vilket innebär att vattnet flödar ner via stupröret när regntunnan är full igen.

Levereras med lock,anslutning till stuprör och kran för avtappning. Monteras enkelt ihop.

Finns i grå färg.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Vattentunna Vänern 300 liter

Med regnvattentunnan Vänern som rymmer 300 liter kan du samla regnvatten för bevattning.

Snygg, smart och enkel design som bidrar till klimatsmart bevattning.

 • Öppningsbart lock
 • UV-beständig
 • Sockel/Fot ingår
 • Kran ingår

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – regnvattentunna bäst i test

Regnvattentunna

Att köpa en regnvattentunna på nätet kan upplevas som svårt och oklart om du inte vet vad du ska kolla efter. Du har heller inte möjlighet till att kolla på produkten i närhet och se på den, vilket försvårar köpupplevelsen. Men det finns faktiskt många andra sätt att köpa en regnvattentunna på.

När jag skrev denna köpguide fick jag hjälp av vår tekniker som ansvarar för webbplatsen. Jag frågade: har du någonsin köpt en regnvattentunna på nätet? Svaret blev ja. Dock hade han inte kunnat läsa om olika varianter och modeller vilket gjorde att han hade köpt fel. Därför satte vi oss ned och skrev denna artikel för att hjälpa dig att hitta en bra regntunna.

I vårat test kollade vi på flera saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa en vattentunna, oavsett om den är i plast eller trä.

 1. Priset
  Som många gånger är priset en avgörande och viktig faktor. Ska du köpa en billig regnvattentunna för 400 kr eller ska du köpa en dyrare men regnvattentunna bäst i test för 800 kr eller till och med 3 000 kr.
 2. Material
  Trä är mycket snyggare och håller bättre än vad plast gör. Dock är plast mer funktionsdugligt vilket gör att du inte behöver oroa dig för att den ska gå sönder.
 3. Storlek och kapacitet
  En stor regnvattentunna är att föredra eftersom att vi bor i ett land där det regnar ofta och mycket. En stor tunna fylls långsamt vilket är bra och då får du mer vatten att använda till att vattna trädgården. Det finns varianter som har en kapacitet på allt ifrån 50 liter till 5 000 liter. Vilken du ska välja är helt upp till dig och din plånbok samt behov.
 4. Märke
  Detta är inte en viktig detalj men ett bra märke är bra att investera i om du ska använda din regnvattentunna i flera år.
 5. Lock
  Plastlock, trälock, plåtlock, vad passar dig? Välj bland olika varianter. Tänk på att ett bra lock skyddar mot löv och andra saker som skulle kunna falla ner i den. Har du ett låst lock kan endast du själv öppna den vilket är bra.

Vilka fördelar finns det med en regnvattentunna?

Det finns många fördelar med en bra regnvattentunna oavsett om du har en stor eller liten trädgård. Är du fastighetsägare kan du placera en vid din stora fastighet. För varje 20 millimeter regn som faller, kommer ett tak på ca 1 000 kvadratmeter att samla över 500 liter vatten. I Sverige är det vanligt att det ibland kan regna 20 millimeter eller mer på en dag och då kan du fylla flera regntunnor. Om du har ett större behov än att köpa en tunna kan du istället köpa två likadana eller gå på en större modell.

Nedan har vi listat ett par fördelar som vid första anblick bör övertyga dig om att investera i en vattentunna för att spara pengar och spara på miljön.

 1. Spara på vatten
  Med hjälp av din regnvattentunna kan du spara vatten vilket är bra mot naturen och plånboken eftersom att du inte slösar på grundvattnet i onödan.
 2. Arbeta förebyggande med fuktskydd
  Genom att samla vatten från taket bidrar du till att spara på takpanelerna vilket gör att risken för fuktskador minskar.
 3. Spara pengar
  Om du sparar vatten vilket är gratis att göra, så sparar du pengar som du annars hade behövt betala för att använda vatten för att vattna trädgården.
 4. Minska skador på avlopp- och dräneringssystem
  Om fler hade samlat vatten skulle det bli mindre skador på avlopp och dräneringssystemen vilket innebär att det skulle bli bättre väg för vattnet att gå vid eventuella regnfall i stora mängder.
 5. Du hjälper miljön och naturen
  Att betala ett par hundralappar för en vattensamlare är en väldigt liten kostnad men insatsen mot miljön är väldigt stor.

Tänk på säkerheten med regnvattentunna

En regnvattentunna är inte en direkt risk på samma sätt som ett verktyg. Däremot kan riskerna ligga i att djur och småbarn ibland kan försöka dricka vattnet. Detta kan du undvika genom att ha ett lock med lås. Detta är bra eftersom att obehöriga inte kan komma åt vattnet. Du slipper därför oroa dig för att de har druckit ur vattnet som tidigare har landat på taket och nu ligger lagrad i vattentunnan.

Tänk också på att placera din tunna stadigt så att den inte riskerar för att välta om kull eller liknande.

Att installera en vattentunna

Installera en regnvattentunna

En vattentunna kan installeras på flera sätt men vi utgår ifrån standard-installationen. Om du är osäker på installationen nedan kan du alltid kolla bilden för att få en bra illustration av hur det kan se ut.

 1. Placera regnvattentunnan på plan mark. Detta är för att garantera stabilitet och säkerhet vilket är det viktigaste momentet i installationsprocessen. När den är fylld med vatten väger den mer vilket kan få konsekvenser om det inte hanteras på korrekt sätt.
 2. Vänta på att regnet ska falla ned för att fylla din tunna. Ett misstag som många gör är att de lämnar tappen öppen. Detta leder till att pipan läcker ut vatten istället för att spara vattnet.

Stäng locket och använd en vattenpump vid behov av vattenöverföring.

Sammanfattning

Vi vill gärna att fler ska använda en bra och prisvärd men också säker regnvattentunna eftersom att fördelarna är många. Dessutom är de inte dyra vilket gör att nästan alla hus- och fastighetsägare bör köpa en för att spara på miljön. Vattnet som du lagrar kan användas till bevattning av trädgården vilket kan vara väldigt effektivt, speciellt om du arbetar mycket i trädgården och behöver lägga om gräset eller bara har klippt gräset nytt.

Vanliga frågor och svar om vattentunnor

 1. Är det säkert att använda en regnvattentunna?
  Självklart är det det. Vattnet skadar inte någon så länge ingen dricker ur det direkt. Sätt på locket för att vara på den säkra sidan så att inga djur eller barn kan dricka ur den.
 2. Hur rengör jag min regnvattentunna?
  Du gör rent din tunna genom att rensa filtret. Ta på dig handskar, skyddsglasögon och därefter är det bara att tvätta rent eller byta ut filtret.
 3. Vad kostar en bra variant?
  Vi rekommenderar att du lägger minst 500 kr på en bra variant med rimlig storlek.
 4. Kan jag byta ut kranen till min tunna?
  Det finns många utbytbara kranar som du kan sätta på.
 5. Går det att vattna trädgården med vattnet?
  Vattnet i din regnvattentunna går att använda för att vattna växter, buskar och hela trädgården.
 6. Är vattnet drickbart?
  Nej, du ska inte på något sätt få i dig vattnet från tunnan.