Vattenpump bäst i test

En vattenpump bäst i test behöver du om du ofta vill forsla bort mycket vatten. Det kan vara vid översvämningar, pool-tömning och andra saker som bevattning av en stor trädgård. Dessutom är vattenpump ett samlingsnamn för många olika varianter av pumpar. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. GARDENA 3000/4

Vattenpump på 600 W som är en optimal instegsmodell och kan användas för en rad olika uppgifter. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. GARDENA 17000 Clear med Aquasensor

Dränkbar pump på 750 W som arbetar vid ett tryck på upp till 0,9 bar och har en maximal leveranshöjd på upp till 9 m. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. AL-KO BMP 14001 bensindriven vattenpump

AL-KO BMP 14001 är en bensindriven vattenpump som levererar 1,7 kW och pumpar från ett djup ner till 6 m vatten upp till 36 m höjd. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: köpa vattenpump

Vattenpump

När marknaden erbjuder olika vattenpumpar för olika ändamål i olika prisklasser kan det vara svårt att välja vilken som du ska köpa om du aldrig har ägt en vattenpump tidigare. Har du arbetat med vattenpumpar och slamsugning kan du säkert själv hitta det som passar dina behov mest och du har säkert ett favoritmärke. Dock kan det vara svårt för någon att köpa något som de inte har så mycket koll på sedan innan.

När vi testar olika vattenpump kollar vi på olika saker som:

 • Pris – en vanlig vattenpump kan kosta allt ifrån 600 kr till 10 000 kr. Det finns alltså vattenpumpar i olika prisklasser och de passar olika användningsområden. Det är en stor skillnad på om du ska ha en hydroforpump eller vanlig vattenpump från Jula eller Biltema till trädgården.
 • Kraft – du vill verkligen satsa på en pump med mycket kraft för att kunna forsla bort stora mängder vatten när det behövs.
 • Pumptyp – som vi beskrev i första punkten finns det olika pumptyper för olika ändamål.
 • Kapacitet – det  beror helt på hur mycket vatten du behöver ha.

Olika typer av vattenpumpar

Det finns många olika typer av vattenpumpar vilket gör det svårt att välja mellan vilken pump som är bäst i test eftersom de används för olika syften. Det är därför viktigt att innan du köper en vattenpump, att fundera över vad du behöver och vad du ska använda den till.

Om du exempelvis ska vattna trädgården ska du inte köpa en dränkbar pump eftersom att det används om du ska tömma polen, brunn forsla bort vatten vid översvämning.

En vattenpump kan bland annat användas för följande:

 • Bevattning av trädgård
 • Bortforsling av vatten vid översvämning
 • Pumpa vatten
 • Vattenförsörjning för höga byggnade

Det finns många varianter av vattenpumpar för olika industrier och användningsområden. Vi kommer att presentera de vanligaste pumparna här nedan:

 • Dränkbar pump
  När översvämmningen är ett faktum kan det vara bra att snabbt få bort stora vattenmassor. Oavsett om du bor i villa eller äger en större industrifastighet ska du ha en dränkbar pump eftersom att den kommer till användning när olyckan är framme.Det finns olika varianter av dränkbara pumpar som centrifugalpump, jetpump, moopump m.m. Fördelarna med en dränkpump är den lyfter vatten från större djup.
 • Hydrofpump
  Om du vill ha högt vattentryck oavsett årstid, ska du köpa den bästa hydrofpumpen som marknaden erbjuder. Det gäller oavsett om du har ett badrum på undervåningen eller om det är på övervåningen i en hög byggnad.

Ditt behov styr och avgör vilken vattenpump du ska ha. Ibland kan det vara så att det du känner till inte passar ditt behov men tveka inte att fråga.

Tänk på hur mycket vatten du behöver

Genom att mäta mängden vatten du behöver så kan du enkelt välja den pump som passar dina behov bäst. Tvättmaskiner och diskmaskiner behöver i snitt ca 12 liter vatten per minut. Ett badkar kräver ca 24 liter vatten per minut. En toalett kräver 6 liter per minut.

När du vet hur mycket vatten du behöver ska du tänka på hur du installerar vattenpumpen.

Installera vattenpump i hus och byggnader

Alla husägare behöver en vattenpump och det går inte att leva utan en bra vattenpump eftersom du annars inte skulle få rinnande vatten i kranarna. Om du inte har vattenförsörjning i alla kranar så är det något som är fel, och då kanske du behöver byta ut din vattenpump.

Vattenpump installeras av rörmokare och VVS-firmor. Det kostar inte mer än arbetstiden och det är bättre att låta en kvalificerad installatör utföra arbetet istället för att försöka sig på installationen helt själv vilket inte alltid är den bästa lösningen.

Var bör du placera din vattenpump?

Beroende på vilken pumptyp du har valt att köpa och vilket användningsområde den ska tjäna till så kan placeringen se annorlunda ut. En dränkbar pump som trycker upp vatten bör du sänka ner i brunnen för att få ur vatten.

Har du en sugande pump placerar du en inomhus eller i ett litet pumphus placerad mellan brunn och hus. Tänk på att mäta avståndet eftersom vattenpumpen har begränsad kraft.

Testa din nya vattenpump

Innan användning behöver du testas din vattenpump genom grundning. Genom att genomföra processen ökar du vattenpumpes trycknivåer. Öppna vattenventilerna och aktivera elen. Rinner vattnet som det ska? Finns det läckage som du bör fixa? Om allt fungerar som det ska behöver du inte tänka på något mer. Om du har frågor som du inte kan svaret på själv är det alltid bättre att fråga någon kunnig än att hålla på med vattenpumpen själv.

Letar du vattenpump till ditt regnvattentank?

Att ha ett regnvattentank är em miljövänlig lösning som hjälper dig att ta vara på naturens resurser på bästa sätt. Genom att samla all regnvatten kan du använda detta för att vattna trädgård och andra saker  vilket gör att du inte behöver slösa på grundvattnet.

Dock behöver du en vattenpump för att skicka vattnet från vattentanken till dina kranar. Hur gör man det bäst?

Du behöver först bestämma dig för för vilken budget du har att lägga. Sedan behöver du tänka på kraft och kapacitet när det gäller en bra vattenpump samt  vilka extra funktionen den ska ha. Eftersom att en normalstor regnvattentank rymmer ca 100-200 liter behöver du bra flödeshastighet i pumpen för att undvika att dina kranar ska ha lågt vattentryck.

Vattenpump till företaget?

Det finns många bra vattenpump till olika företag, om ni arbetar med bygg och dräneringsarbeten. Då kan en bra pump rädda dagen genom att underlätta vatten tillförsel och bortforsling av stora vattenmängder.

Beroende på vilket företag du har kan rätt vattenpump vara ett av de verktyg som används mest, så se till att underlätta för dig själv genom att välja en bra pump med mycket kraft och som gör jobbet snabbt och stabilt.

Behöver du tillbehör kan du oftast köpa det på nätet i samma butik som du köpte pumpen.

Sammanfattning

En vattenpump har ett syfte och det är att flytta vatten från en punkt till en annan, oavsett om det gäller vatten i brunn eller att tömma en mindre damm/sjö eller bortforsla vatten efter översvämning. Genom ökad hastighet och tryck kommer vattnet att förflyttas genom en motor som arbetar hårt med att trycka kraft på vattnet.

Det finns många pumpar i olika varianter som sugpumpar och dränkbara pumpar, för olika ändamål.

Vilken du ska ha beror på ditt behov men bäst i test just nu är följande vattenpump i prisklassen.

Frågor och svar om vattenpump

Vilken vattenpump ska jag välja?

Det finns många bra vattenpumpar att välja på. Ditt behov och budget avgör vilken du ska ha. Vi har listat vilken som är bäst i test.

Vad kostar en vattenpump bäst i test?

En vattenpump bäst i test kostar runt 2 000 – 5 000 kr.

Kan jag köpa en vattenpump på nätet?

Ja, du kan köpa en vattenpump på nätet till ett bra pris.