Vakuumförpackare bäst i test

Funderar du också på att köpa en vakuumförpackare för att slippa få mat och råvaror från att bli dåliga och frysskadade? En bra vakuumförpackare underlättar för dig som ska frysa råvaror, oavsett om du är en professionell kock, ren vanlig hemmakock eller en jägare som vill frysa ditt kött. Läs mer

Vakuumförpackare bäst i test

1. Food Saver V2860 (Bäst i test 2024)

Food Saver V2860 bäst i test vakuumförpackare

Design med flipp-lock av rostfritt stål – plus två hastighetsintställningar och vakuumplus som ger en maximal vakuumkontroll.

Det är enkelt eftersom FoodSaver förbättrar de nuvarande favoritfunktionerna i FoodSavers vakuumpackningssystem, såsom handsfree-användning, nu med ett knapptryck. Ser till så att maten hålls färsk och behåller sin goda smak.

Den smarta V-2860 vakuumpackaren har en mängd av smarta funktioner som hjälper till för en enklare vakuumpackning. Förloppsindikatorn visar hur långt maskinen har kört, du kan övervaka den utan att göra något tack vare den smarta handsfree-funktionen.

Maskinen kommer med integrerad plastfoliehållare och en smart skäranordning som gör det enkelt för användaren. V-2860 maskinen kan också användas till att endast paketera varorna.

Denna vakuumförpackare har ett vakuumtryck på 0.85 bar. Den kommer med tre olika program och med flera tillbehör
som påsar.

Djup: 10 cm
Bredd: 40 cm
Höjd: 10 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Caso 1392 VC300 PRO Vakuumförpackare (Mest prisvärd)

Caso 139 VC300 PRO Vakuumförpackare - Mest prisvärd.

Få ut så mycket som möjligt av dina matvaror. Om du förvarar dem vakuumförpackade så håller de sig färska längre.

Med Caso VC 300 Pro Vakuumförpackare kan du skydda maten från frostskador samtidigt som det är idealiskt vid marinering av kött.

Vakuumförpackaren har två svetstrådar och en variabel vakuumstyrka som du kan ställa in manuellt. På det sättet kan du ta höjd för mjuka och tryckkänsliga matvaror.

Med ett vakuumtryck på 0.8 bar och en hastighet på 12/l per minut klarar den allt som dem ska göra.

Djup: 26 cm
Bredd: 38 cm
Höjd: 9 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. FoodSaver Vakuumförpackare Flow FFS006X

Foodsaver Flow är en vakuumpackare som automatiskt tömmer förpackningen på luft och på så sätt ökar hållbarheten på de flesta matvaror med upp till 5 gånger.

Kan även kombineras med en sous vide-maskin! Denna modell har en automatisk användningsfunktion.

Fuktig och torr-inställningarna ser till att matvarorna blir precis som du önskar. Designen är professionell med silver och svarta detaljer.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. OBH Nordica Supreme

Kraftfull vakuumpackare i stilren design. Praktisk förvaring för påsrullen och håller matvaror färska upp till 5 gånger längre än konventionella förvaringsmetoder.

Användarvänlig och kraftfull vakuumpackare i stilren design.

 • Praktisk förvaring för påsrullen.
 • Håller matvaror färska upp till 5 gånger längre än konventionella förvaringsmetoder.
 • Skyddar mot frostskador.
 • Marinerar fisk och kött på några få minuter.
 • Passar för vakuumpackning av både torra och flytande matvaror.
 • Påsarna kan användas i mikrovågsugn och sjudande vatten.
 • Enkel att rengöra.
 • Startpaket medföljer.    

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. OBH Nordica Chef Food Sealer

Food Sealer Chef En foodsealer håller matvaror färska upp till fem gånger längre än konventionella förvaringsmetoder. Skyddar mot frostskador.

 • Passar vakuumpackning av både torra och fuktiga matvaror.
 • Gentle och Pulse inställning för ömtåliga matvaror.
 • Påsarna kan användas i mikrovågsugn och sjudande vatten.
 • Startpaket medföljer.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: vakuumförpackare, se våra köpråd

En vakuumförpackare är en köksapparat som du kommer att ha nytta av i flera år. Det finns faktiskt många bra anledningar till att köpa en men vet du vilken den största anledningen är eller är du osäker? Personligen tycker vi att den största anledningen är att du genom att vakuumförpacka dina råvaror som exempelvis kött, grön saker och annan mat i frysen, får upp till 5 gånger längre hållbarhetstid. Detta är ett väldigt starkt argument till att köpa en bra vakuummaskin även om den kanske kostar en slant.

Även om en bra vakuumförpackare kostar, kan du faktiskt spara mycket pengar genom att undvika matspill och dessutom är du snällare mot miljön och har då gjort din insats för att vara miljövänlig.

Vi har insett att det finns många olika vakuummaskiner på marknaden men det är väldigt få test och köpråd som är aktuella. Det vi har gjort är att lägga ned tid på att samla information från olika tester, men också testat två maskiner själva. Detta tog sin tid men vi är faktiskt nöjda med att vi nu kan ge köpråd. Vårat test byggde på följande kriterier som du hittar nedan. Värt att känna till är att vi är Sveriges #1 produktjämförelsetjänst som har testat på flest punkter.

Pris

Som med alla andra bra hemelektronikprodukter kan det vara bra att fundera över priset i förhand innan du kollar på märke och tillbehör eller de andra vi har skrivit. Annars finns det enligt våra rekommendationer bra vakuumförpackare som kostar mellan 1000 kr till 3000 kr. Självklart finns det några som är billigare och dyrare vilket passar restauranger och storköp.

Märke

Vakuumförpackare från OBH, Caso, Electrolux, och Wilfa är bra märken när det kommer till köksapparater och andra typer av vitvaror.  Om du inte ser alla märken under varje butik som vi hänvisar till kan det bero på att olika företag är återförsäljare för olika märken.

Användning

Vissa människor tycker att det är svårt att använda en sådan maskin medans jag tycker tvärtom. Det är hur enkelt som helst och det kan finnas en instruktionsmanual att följa om det är otydligt. Användarvänlighet är verkligen ett av de allra viktigaste marknadern.

Tillbehör

Oftast när man köper en dyr och bra vakuummaskin upptäcker man att det medföljer ett par tillbehör som exempelvis vakuumpåsar. Detta är inte bara en trevlig sak som tillverkarna slänger med utan det är deras rekommendation på märke på plastpåsarna.

Sugkapacitet

En bra sugkapacitet för en vanlig vakuummaskin ligger på ca 10-14 liter i minuten. Vissa varianter har nästan 1,5x mer kapacitet per minut vilket är mycket bättre men då kostar de aningen mer också i inköpspris.

Effekt

Egentligen är inte detta något att tänka på då de flesta har en effekt på allt ifrån 140w till 200w. Skillnaden är ändå inte märkvärdig vilket gör att det finns andra saker att kika på lite mer som är avgörande beroende på vad för användningsområde det är.

Kabellängd

Detta är något jag alltid tänker på. I många kök sitter det inte eluttag överallt vilket gör att det kan vara svårt att kolla in dina köksmaskiner precis som du vill. Har du inte en förlägnare kan du därför tänka mer på att köpa en bra vakuumförpackare med en lång kabel så att du får rätt längd.

Storlek

Ytterligare en viktig faktor att tänka på beroende på hur stort ditt kök är. Använder du fryspåsar ofta när du lagar mat? Eller är du en jägare som vill frysa kött med en vakuumförpackare då och då? Beroende på hur ofta du använder den kommer du säkert att ställa fram den och sedan plocka undan den. Men tänk på att ge den bra med utrymme och om du använder den ofta, alltså flera gånger i veckan, kan det vara smidigt att göra plats och utrymme på köksbänken. Men om din maskin är allt för stor behöver du flytta på andra apparater för att ge plats till denna.

Vikt

De flesta väger mellan 2-4 kg vilket inte är mycket alls. Men för någon som inte orkar bära eller måste ställa fram den och ta bort den innan och efter varje användning, kan vikten bli påfrestande.

Design

Jag själv tycker om stilrena vitvaror och köksmaskiner. Det är för att jag har ett intresse för klassisk och elegant design. Men om du inte tänker likadant kan vilken variant som helst passa.

Garantitid

När det gäller att köpa dyra vakuumförpackare, alltså de som kostar över 2000 kr, tycker jag att det är viktigt om batteritiden är lång. Detta gör köpet mer säkert eftersom att jag vet att jag kan vända mig till tillverkaren om det uppstår fel med maskinen.

Fördelar med en bra vakuummaskin

En vakuummaskin är en mycket bra uppfinning som gör att du kan förvara många olika matvaror på ett smidigt sätt. Genom förpackningar som tar mindre plats och som är bättre rent hygieniskt, kan du få längre hållbarhet jämfört med vanliga fryspåsar. Men det är inte allt. Det finns otroligt många fördelar vilket gör att vi säkert har missat något men då är det bara att ni hör av er till oss så lägger vi till det som saknas.

 1. Ökad hållbarhet upp till 5 gånger mer.
  Genom att blåsa ut luften från påsen kan du skydda innehållet från fukt, mögel och bakterier. Detta ger en ökad hållbarhet på upp till 5 gånger mer. Tidigare var detta bra för jägarna som ville frysa ned sitt kött från älgen eller liknande. Men nu för tiden har många vanliga kockar och hushåll insett fördelarna vilket gör att fler har fått upp ögonen för en vakummaskin.
 2. Skydd mot frysfrost.
  Att frysa ned råvaror som kött, grönsaker, fisk m.m, i vanliga fryspåsar är gammalt och inte att rekommendera. Att istället använda vakuumpåsar är mycket bättre och ett bra skydd mot olika skador.
 3. Spara utrymme.
  Genom att tömma påsen på luft kan du faktiskt få mer plats till att förvara andra grejer.
 4. Klimatsmart.
  Gör mer klimatsmarta val. Använd inte bilen när du inte behöver och undvik att slänga mat.
 5. Mer av fräscha frukter året runt.
  När du plockar tomater, körsbär och andra bärtyper, kan du enkelt frysa ned dessa och använda de under vinterhalvåret exempelvis. Detta är smidigt eftersom att du aldrig behöver få slut på jordgubbar om du
 6. Spara pengar
  Genom att minska matsvinnet och få råvarorna att hålla längre är du inte i behov av att åka och köpa nytt kött hela tiden. Kött är ganska dyrt och även om man inte är vegetarian tänker man ändå på att inte köpa eller äta mer än vad man behöver.
 7. Matlagning med Sous Vide
  Med Sous Vide tillagar man maten vid exakt temperatur. Vill du exempelvis ha medium rare på ditt kött ska du ha en temperatur på 50-55 grader. Om du sätter på ugnen i 250 grader blir den genomstekt. Men genom att du häller vatten i en gryta kan du få den exakta temperaturen på maten som ska ge det bästa resultatet. Genom att använda en bra vakuumförpackare kan du med Sous Vide få rätt temperatur på köttbiten. Matlagningen sker snabbare och du får bättre resultat, precis som på restauranger.
 8. Marinera med vakuumpåsar
  Du kan använda en vakuumförpackare för att marinera kött med olika kryddor och marinader vilket gör att köttet drar till sig mer smak och slutresultatet blir fantastiskt mycket godare.

Även om det vanligaste att frysa ned är kött, fisk, grönsaker och bär, går det fortfarande bra att frysa ned andra varor som skafferivaror. Genom att frysa ned de i en speciell plastpåse kan du enkelt se innehållet utan att behöva öppna förpackningen.

Hur fungerar en vakuumförpackare?

En vakuummaskin suger luft ur påsen och sedan sluter om påsens öppning. Detta gör att maten och råvarorna kan få bättre livslängd eftersom att luft i förpackade varor är största anledningen till varför maten snabbt blir dåliga.

Om vanligt fryst kött tinas upp kommer luften som cirkulerar kring köttet göra att köttet blir uttorkat eftersom att fett och vitaminer bryts upp. Detta kan du dock undvika genom att satsa på att köpa en att köpa en vakuumförpackare på Jula, Biltema eller Elgiganten. Tänk även på att inte glömma att köpa vakuumpåsar till vilket är bättre än vanliga fryspåsar då de är tjockare. Beroende på vilken maskin du ska köpa kan det var smart att kolla om du ska ha färdigskurna påsar i en viss storlek eller om du vill ha en rulle där du själv ställer in längd på påsen.

Fördelen med färdiga påsar är att du inte behöver tänka på storleken men med en rulle kan du själv bestämma hur mycket mat du vill förpacka i en påse och maskinen skär sedan därefter. Det finns även andra fördelar som fortsatt är starka argument för att köpa en bra maskin. Påsarna kan du nämligen använda för att laga maten direkt. Du kan lägga de i ugnen på låg temperatur eller i en gryta med vatten, precis som vi nämnde ovan. Detta kallas Sous vide matlagning och kommer från franskan.

Som vi nämnde i punkt 5 när vi lyfte fördelarna, kan du med en vakuumförpackare förvara bär och även grönsaker under en längre tid.

Vilka sorters  vakuumförpackare finns det?

Olika vakuumförpackare

Eftersom människor använder vakuumpackare för alla olika sorters saker, som kött, grönsaker, bär, bröd men också andra saker, finns det olika sorters av typer som tjänar olika syften. Stora restauranger använder andra typer av vakuumförpackare jämfört med den lilla du har hemma. Vad som är bäst i test beror därför på ditt behov. Ska du bara frysa ned kött och tillaga mat med sous vide tekniken kan en vanlig maskin göra jobbet utmärkt.

Vanliga vakuumförpackare

Denna är den traditionella frontmatade vakuumförpackaren som fungerar genom att du kan sätta påsen i öppningen och sedan trycker på start för att låta maskinen suga luft ur påsen. Därefter svetas påsens öppning ihop vilket gör att den inte tar in luft. Detta är den vanligaste typen av förpackare och de kommer i olika utformningar och design. De väger inte mycket vilket gör att du enkelt kan ställa undan den om du inte använder den dagligen.

Beroende på vilken variant du ska köpa kan det vara intressant att kolla upp funktionalitet så att du vet att du får alla funktioner och hastigheter som du önskar.

En bra vakuumförpackare går att köpa online och det finns modeller som har folieskärare men också plastbehållare som gör att du själv bestämmer hur stor påse du vill ha.

Handhållen vakuumförpackare

Om du också vill vakuumförpacka råvaror hemma men har ont om plats i köket kan du kolla på en handhållen vakuumförpackare som är en mindre variant än den traditionella. Med smidig storlek får du det slutresultat du behöver utan att kompromissa med något. Oftast är dessa billigare och kostar i snitt ca några hundralappar.

Funktioner att ha på en bra vakuumförpackare

Det är alltid bra att köpa rätt från början och med detta sagt menar vi självklart att fler funktioner är att föredra. Något som gör att vissa modeller är billigare än andra beror på att de har mindre antal funktioner vilket inte alltid är bra.

Billiga vakuumpackare är inte alltid kraftfulla nog att suga ur luft från påsen. De kan heller inte skära påsen rätt eller försegla den korrekt. Du får då ett resultat som inte motsvarar förväntningarna och där står du med förbrukade råvaror, tid och plastpåsar, vilket är tråkigt. Det kan därför vara bra att välja råd och rön vakuumförpackare test 2024 då de har många bra och prisvärda funktioner.

Det du får tänka på är att alla moderna vakuumförpackare är utrustad med inbyggd skärfunktion. Detta gör att maskinen själv skär öppningen på påsen vilket är smidigt, samtidigt som den svetsar igen den själv genom att försegla plasten på ett korrekt sätt. En dyrare maskin har bättre och mer precis skärfunktion.

Tänk också om det finns våtläge, torrfunktion samt möjlighet till att ändra hastighetsinställningarna. Detta är väldigt fördelaktigt beroende på vad du vill vakuumförpacka. Om du ska vakuumpacka blöta råvaror är det automatiskt våtläge du vill använda dig av.

Har du funderat på plastrullebehållaren? Om inte, kan detta vara bra att kika på eftersom att plasten går åt snabbt. När man använder en vakuummaskin händer det att man ibland förbrukar mer plast i början. Det är därför bra om behållaren är enkel att komma åt för att byta plasten när rullen är slut.

Vilken påse till vakuumförpackaren?

Det finns många olika påsar som du kan använda för vakuumförpackaren. De finns i olika former och storlekar och används för olika ändamål. Rätt påse ska användas till rätt mat så att varken maten eller maskinen tar skada.

Påsarna går att köpa på nätet eller i vanliga hemelektronikbutiker. De kallas för vakuumpåsar och kommer i paket där det största antalet brukar ligga på 50st. Det är skillnad på dessa påsar jämfört med vanliga fryspåsar och bör inte blandas ihop. Om du inte är intresserad av att köpa färdigskurna påsar kan du köpa en rullplast till din vakuummaskin. som själv beskär påsen i den storlek du önskar.

Vissa maskiner, som exempelvis Wilfa vakuumförpackare har olika påsar som inte alltid likna den som OBH Nordica vakuumförpackare har.

Bättre kvalité på maten

Du kan hålla maten fräschare och få bättre kvalité genom att använda vakuumpåsar för marinering och för att öka livslängden tack vare en vakuumförpackare.

 1. Fyll påsen med mat. Det går att vakuumförpacka allt ifrån kött, grönsaker, fisk, potatis, bär och andra råvaror.
 2. Placera öppningen i maskinen, sedan stänger du locket. Starta maskinen genom att trycka på förseglingsknappen.
 3. Beroende på vilka inställningar och funktioner du har kan u använda olika lägen för att fixa med hastighet och fuktighet i påsen.
 4. Maskinen stänger av sig när den förseglat påsen och svetsat igenom den. Den brukar pipa eller indikera med lampan.
 5. Förvara vakuumpåsen i frysen. Om du ska laga mat med den kan du använda den i en gryta vid Sous-Vide.
 6. Rengör maskinen och ställ undan den.

Tabell för vakuumförpackad råvaror och mat

Våran tabell är den bästa som finns för att snabbt hitta information om råvara, förvaring, förlängd hållbarhet och genomsnitts hållbarhet. Tabellen får gärna användas så länge ni hänvisar tillbaka till oss. Tabellen är under uppdatering och vi kommer att lägga till information löpande.

Vakuumförpackare för jägare

I ett forum för jägare och jaktintresserade läste jag en mycket intressant tråd. Den var hela sex sidor lång men läsningen var mycket intressant eftersom att de diskuterade kring vakuumförpackare för jägare, mer specifikt för de jägare som förvarar kött i flera år i frysen.

Någon hade startat tråden och skrivit: Vilken vakuumförpackare bör jag investera i? Det var en rad olika svar och det tillkom frågor under trådens gång men det som intresserade mig allra mest var att många var eniga om att en dyrare variant är bättre för jägare. Jägare arbetar mycket med att stycka kött och förvara detta kött på bästa sätt vilket gör att de inte vill att deras arbete ska gå förlorad.

Men det är inte bara jägare som behöver en bra vakuumförpackare. Även du som köper in stora mängder kött för att utnyttja mängdrabatten behöver frysa in kött så att det inte blir gammalt eller frysskadat. Det kostar en hel del och dessutom är det en skada mot miljön att förbruka resurser mer än vad man borde göra.

Det kan därför vara bra att leta efter en maskin som har hög kapacitet och som klarar av att vakuumförpacka påsar i större storlekar, beroende på storleken på de köttbitar du vill frysa ned.