Sänksåg bäst i test

Sänksåg är en variant av såg som passar dig som vill såga med bra precision, oavsett om du är en byggarbetare eller ska fixa med lite hemmafix. Vill du såga igenom material eller såga mitt i en skiva? Det löser cirkelsågen eftersom att den går att sänka ned med hjälp av skenan. Detta är också en av skillnaderna mellan denna och en cirkelsåg. Läs mer

Sänksåg bäst i test 2024

1. Makita SP6000J Sänksåg 1300 W

Makita SP6000J Sänksåg 1300 W

Denna sänksåg från Makita på 1300W passar utmärkt för precisionssågning. Utrustad med varvtalsinställning för att enkelt kunna hantera olika typer av material. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Dewalt DWS520KT Sänksåg utan styrskena, 1300 W

Dewalt DWS520KT Sänksåg utan styrskena, 1300 W

Denna sänksåg från Dewalt kommer med ett maximalt sågdjup på 59 mm och en obelastad hastighet på upp till 4000 varv/minut.

Med parallell sänkfunktion och anti kickback-funktion. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Bosch GKT 55 GCE Sänksåg 1400 W

Bosch GKT 55 GCE Sänksåg 1400 W

En sänksåg från Bosch på 1400W. Med denna såg kan du jobba smidigt inomhus tack vare effektivt dammutsug och ljuddämpad sågklinga. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. DS1600 Sänksåg 1150 W

Denna sänksåg på 1150W kommer med ett sågdjup på 55 mm och klingdiameter på 160 mm.

Sågen har varvtal på 5500 varv i minuten och maximal geringsvinkel på 0-45°.

Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide sänksåg

Innan du börjar fundera på vilket märke du ska köpa och hur mycket du ska öppna plånboken behöver du tänka på behov och användningsområden. Vad ska du använda sänksågen till? Vilket skivmaterial ska du skära i? Om du inte har ett behov av detta ska du istället kolla in en cirkelsåg.

Om du ska såga byggskivor eller fixa med hemmasnickeri och göra enkla beskärningar kan en enkel variant fungera men ska du arbeta med storträ behöver du satsa på en dyrare modell som har mer kraft.

Tänk också på att välja en sänksåg bäst i test som har tillbehör som du kan byta ut för att underhålla den och därmed förlänga livslängden på din maskin.

Nedan listar vi de saker som vi kollade på i vårt bäst i test:

Pris

Om du är en professionell snickare som arbetar i en större firma eller kanske driver ett byggbolag själv, behöver du en bra och stabil sänksåg som har mer funktioner och kraft, eftersom att du aldrig vill riskera att ligga efter med dina kundjobb. Men till dig som arbetar med snickeri till hemmet för att fixa möbler, staket och göra i ordning altanen, räcker en vanlig sådan.

Tänk inte enbart på priset som engångskostnad utan tänk på att för varje lyckad jobb du utför betalar sänksågen sig själv flera gånger om. En bäst i test sänksåg med skena kan kosta allt mellan 2000 kr till 6000 kr beroende på kraft, funktionalitet, användarvänlighet, motor, och tillbehör.

Tips: När du köper en sänksåg bäst i test ska du kolla produkterna som vi skriver om. Ibland hittar du reor som gör att du kan spara tusenlappar.

Garanti

Det är alltid bra med mer garanti när du köper dyrare produkter. Enligt mig tycker jag att det är ett sätt för tillverkaren att säga att vi har bra produkter och kan stå bakom dessa vid eventuella fel och brister. Exempelvis har Bosch 1 års garanti men genom deras portal kan du få upp till 3 års garanti när du registrerar din produkt på nätet. Detta gäller förvisso många av deras produkter och inte enbart sänksågen men det är något att tänka på vid val av märke.

Kraft

Kraften är ett mått som berättar hur stark sänksågen är i drift. För att klara de tuffaste arbetsuppgifterna som att såga i massivt trä eller andra material, ska du satsa på en som har högre kraft. Dessa kanske är dyrare men du får vad du betalar för.

Funktionalitet

Vilka funktioner du behöver kan endast du avgöra, men de vanligaste är automatisk stopp, varvtalsinställning, dammutsug samt ljuddämpad sågklinga. Sen kan det vara så att du inte hittar alla funktioner i den modell du letar efter, men dyrare

Sågdjup

Sågdjupet avser det maximala djupet på skivan som sänksågen kan såga igenom. Du kan själv justera sågdjupet så att du även klarar av tunnare skivor.

Klinga

Sågklingan är en metallliknande föremål som du sätter ihop maskinen för att den ska skära igenom och klyva i trä men också andra material. Ska du bara kapa träskivor och olika brädor klarar du dig på klingan som ingår. Ska du använda sänksågen till att skära igenom lite hårdare material behöver du köpa till en ny klinga.

Vibrationsinvå

Välj en som har lågt vibrationsvärde eftersom att vibrationerna kan skada din kropp i längden. Dessutom får du bättre precision när du sågar om maskinen vibrerar mindre.

Ljudnivå

Det första du alltid bör göra är att använda hörsekåpor när du arbetar med verktyg och bygg, oavsett om du ska snickra, såga, måla eller göra annat. Du vet inte hur mycket sågen låter. Det står angivet på produktens webbplats oftast, men om du arbetar med massivt trä kommer den att behöva arbeta mer och därför ger den ifrån sig mer ljud än vad som är angivet.

Användarvänlighet

Beroende på vem som ska använda sågen kan användarvänlighet vara något som är värt att tänka på, speciellt om du ska köpa in sänksåg till firman. Är ni flera som ska använda den i arbetet? Tänk på att olika märken har olika inställningar, grepp m.m vilket gör att om du går från Bosch till Dewalt kan det upplevas förvirrande till en början.

Motor

De flesta sänksåg bäst i test är batteridrivna. Vilken motor din har bör du kolla upp innan köp. Detta går hand i hand med kraften som den genererar.

Dammutsug

Att koppla på ett dammutsug gör att du kan arbeta inomhus med sänksågen, oavsett om du arbetar i ett garage eller verkstad. Du behöver därför inte stå och skära plankor i regnet, utan kan säkert ställa dig där inne och påbörja arbetet.

Tillbehör

Kolla så att laddare och batteri följer med. Ibland får du med en väska eller förvaringslåda beroende på vilken du köper. Ibland kommer de utan laddare och batteri och då brukar detta stå på produktsidan.

Vilka typer av sänksåg finns det?

Det finns två varianter av sänksågar, batteridrivna och eldrivna med sladd. Vilken som är bäst i test beror på ditt behov och hur portabel du vill att den ska vara, samt den kraft du ösnkar att få ut från maskinen.

 • Batteridriven sänksåg
  Dessa kan du förflytta runt och ta med oavsett bygge. Du blir inte begränsad av att koppla den mot ett eluttag och du slipper ha en sladd som kanske står i vägen. De är väldigt kraftfulla, nästan lika mycket som de eldrivna varianterna, men de kostar lite mer. Du behöver också tänka på att alltid ha med dig extra batterier vilket är ytterligare en sak att tänka på och detta tar plats. Batterier till sänksåg brukar inte vara billiga men oftast kan du använda samma batteri om du köper från samma märke som du redan har andra verktyg ifrån.
 • Eldriven sänksåg
  Elddrivna varianter är kraftfulla och du kan alltid räkna med att den fungerar eftersom att den ansluts till vanligt elnät. De är billigare än de batteridrivna och du behöver inte tänka på att du kan fastna mitt i arbetet eftersom att du inte arbetar med batterier. Den största nackdelen som jag kan se är att du alltid behöver ha tillgång till ett eluttag annars kan du inte använda den. Sedan har du en sladd som du behöver tänka på, men om detta är en nackdel låter jag dig som konsument att bedöma.

Använd sågskenan på rätt sätt

Genom att använda sågskenan på rätt sätt förebygger du skador och du får bättre skärning. Håll därför ned sågen så att den sågar rakt och fint, men ta också hjälp av styrskenan så att sågen sågar korrekt, om det blir för tungt att hålla ned maskinen mot skivan du skär i.

Sågskenor är tillverkade i aluminium och har en glidyta ovanpå och glidskydd undertill för bättre precision. De flesta sänksågar har skenor som är kompatibla med Festools skenor men det kan ändå skilja sig åt ibland då exempelvis Makitas skena inte passar på Dewalts.

Sänksågen har många användningsområden

En sänksåg är ett bra verktyg men om du inte är övertygad av ovanstående information tycker vi att det kan vara bra att lista några saker som du kan göra med den. Förhoppningsvis gör dig detta mer säker i ditt köp av sänksågar som vi anser är de bästa på marknaden i år.

 • Jämna till plankor och skivor
  Har du lagt trall till altanen eller byggt nytt staket och upptäcker att brädorna är olika långa? Ta inte fram den vanliga sågen. Sätt igång sänksågen och sänk ned skenan för att få ett jämnt snitt.
 • Skär ut hål
  Ska du såga ut ett hål mitt i en skiva eller mot kanten? Detta löser sänksågen utmärkt eftersom att klingan sätter sig i skivan.
 • Välj själv hur djupt du vill skära
  Genom att ställa in sågen kan du själv välja snittdjup på det material du vill skära igenom.

Sänksåg är säkrare än cirkeslsåg

När du frågar Vad är skillnaden mellan en sänksåg och cirkelsåg? är det många som inte har ett korrekt svar. Många tror att det är samma ska men olika namn men så är det inte riktigt. Det finns en viss skillnad i utförande och hur de arbetar men också flera skillnader ur säkerheten.

Om du bar ska såga rakt eller kapa av delar på plankor och skivor fungerar en vanlig cirkelsåg, men när det kommer till precision och att såga mitt i en skiva eller vid olika vinklar, måste du nästan använda sänksågen om du vill att den klarar av lite fler uppgifter.

Tänk bara på när du ska sänka ned sågen mitt i en skiva. Den roterande klingan kanske inte sätter sig ordentligt vilket gör momentet lite farligt och är du inte van finns det risk för att sågen träffar dig. Om du istället använder en sänksåg kan du med hjälp av styrskenan ställa in sågdjupet och därmed får du med stabilitet. Då kan du med enkelhet skära ut en ruta ur en plywoodskiva eller annat, utan att behöva oroa dig särskilt mycket för säkerhet.

Det är många som i olika forum som ByggaHus, skriver att de funderar på att köpa marknadens bästa cirkelsåg till huset eller sommarstugan, och önskar därför rekommendationer från andra. Svaren är varierande men många svarar att sänksågen är ett bättre alternativ när man vill såga säkert och med precision. Välj därför själv det som blir bäst för ditt renoveringsobjekt eller nybygge.

Sammanfattning

Till en början var jag tveksam på att kunna hitta marknadens bästa sänksåg men som med det mesta, så krävs det att man investerar tid och energi i undersökningsfasen för att kunna hitta varianter som man vill kika närmare på, vilket var exakt det vi gjorde. Vi förstod vikten av att många inte har tid med att testa olika verktyg själva och då kan en bäst i test köpguide vara bra så att fler kan ta nytta av den information som finns.

Vårat mål är att göra informationen tillgänglig för alla här på Produktlistan.se, genom att skriva tester och köpguide om olika produkter och produktkategorier. Det kan vara dels att vi testar produkterna själva, men också läser kundomdömen och andra tester och därefter sammanställer resultatet, eller att vi gör våra egna informationssökningar. Ibland är det blandat. När vi skulle hitta den bästa cirkelsågen att presentera för er var det många saker vi fick tänka på. Vi upptäckte att de bäst i test guider som finns sedan innan, inte var aktuella och dessutom saknade de en hel information kring sågens funktionalitet, om det är batteridriven eller eldriven och även andra saker som pris och tillgänglighet.

Vi hoppas verkligen att våran köpguide möter era förväntningar och vi tar gärna emot eventuella frågor ni har och även feedback, så att vi ständigt kan utveckla våra tjänster till det bättre. Ni kan kontakta oss genom våran kontakta oss sida.

Frågor och svar

 1. Var kan jag köpa en sänksåg?
  En sänksåg går att köpa på bygghandeln men också på nätet. På nätet kan du jämföra priser och flera produkter mot varandra vilket kan bli svårt att göra om du handlar i en vanlig butik.
 2. Finns det batteridrivna alternativ?
  Det finns många batteridrivna alternativ när det gäller alla typer av sågar, inte enbart sänksågen.
 3. Vilket märke och tillverkare är populära?
  Bosch, Dewalt, Makita och ett par andra märken är väldigt populära bland byggentusiaster.
 4. Hur mycket kostar en sänksåg?
  Räkna med att betala ett par tusenlappar för en bra variant som håller i flera år.
 5. Kan jag köpa till tillbehör vid behov?
  Du kan när som helst köpa tillbehör och byta ut olika delar som exempelvis klingan och skenan.