Cirkelsåg bäst i test

Beroende på vem du frågar, om det är den erfarna snickaren eller hemmabyggaren om vilka verktyg de rekommenderar att ha hemma, så kommer en cirkelsåg alltid att vara det självklara svaret tillsammans med ett par andra verktyg. Det kan dock vara svårt för att veta vilken cirkelsåg bäst i test som är den självklara favoriten, om man inte är påläst, kunnig eller en snickare. Läs mer

Cirkelsåg bäst i test 2024

1. Makita Cirkelsåg med batteri och laddare

Makita Cirkelsåg med batteri och laddare (bäst i test 2024)

Makita DHS680RTJ är en cirkelsåg på 18V med 165mm klinga och kolborstfri motor. Utrustad med LED-lampor och sågbord i magnesium. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Milwaukee Cirkelsåg utan batteri och laddare

Milwaukee Cirkelsåg utan batteri och laddare

Milwaukee M18 CCS55-0X är en cirkelsåg på 18V med kolborstfri motor, 165 mm klinga och varvtal på 5000 varv/min. Cirkelsågen är lätt att hantera med enkel justering av geringsvinkel på max 50°. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Dewalt Cirkelsåg utan batteri och laddare

Dewalt Cirkelsåg utan batteri och laddare

DEWALT DCS570NT är en cirkelsåg på 18V med 184mm klinga och varvtal på 5500 varv/min. Lätt att hantera med enkel justering av geringsvinkel på max 57°. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Bosch Cirkelsåg med väska, utan batteri och laddare

Bosch Cirkelsåg med väska, utan batteri och laddare

Bosch GKS 18 V-57 G Professional är en cirkelsåg på 18V med kapdjup upp till 57 mm. Utvecklad för alla typer av användning på byggplatsen, även på tak och byggställning. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för bästa cirkelsågen 2024

Cirkelsåg bäst i test

Det kan vara svårt att välja en bra batteridriven cirkelsåg, speciellt när det finns olika modeller från olika tillverkare. Många användare har olika åsikter och detta gör det svårt för dig som konsument att hitta det som kan vara det rätta valet.

Om du kollar recensioner finns det många som skriver bra om vissa produkter men det finns ibland många recensioner som är negativa och detta beror på att de som oftast är nöjda inte orkar eller har tid att skriva om produkten de har köpt. Därför kan det vara missvisande att enbart förlita dig på recensioner som andra har lämnat. Istället kan det vara bra att bilda en egen uppfattning om cirkelsågen du tänker köpa.

Vi tycker att den bästa cirkelsågen 2024 är bra på att kapa skivor med millimeterprecision, samtidigt som den är driftsäker och stabil. Eftersom marknaden erbjuder många olika modeller har vi listat de som vi tycker är de allra bästa. Generellt kan man säg att effekten ska ligga på minst 1000 W upp till 1300 W för en bra cirkelsåg. Då klarar du dig med den, både som hobbysnickare och även i arbetet.

När vi testade olika varianter följde vi en en egenbyggd mall för att kunna kvalificera cirkelsågen bäst i test. Vi kollade på olika kriterier som vi skriver om.

 • Batteri och dockstation: Medföljer det tillbehör som batteri? Om det gör det så behöver du inte tänka på att köpa batteri separat. Batteriet mäts i Ah och är de under 2,0 Ah får du inte lång driftstid. Kolla om det finns bra batterier att köpa till och kolla vilken laddstation som medföljer och hur snabbt den kan ladda batteriet.
 • Motorbroms: Köp gärna den såg som har en bra motorbroms som stannar sågklingan snabbt när du släpper fingret från strömbrytaren. Detta är en säkerhetsfunktion som skyddar dig och andra.
 • Mjukstart: Detta är en bra och nödvändig funktion som ser till att hastigheten ökas långsamt i början. Du sparar energi då du inte behöver hålla emot sågen som går igång snabbt.
 • Handtag: Är handtaget klätt i gummi kommer du få ett skönt och stadigt grepp. Du slipper halka och kan arbeta ergonomiskt, oavsett vilken hand du använder. Ska du använda handskar kan detta vara bra att tänka på.
 • Bottenplatta: Om du har en högre bottenplatta kan du såga brädan på ett stadigt och säkert sätt.
 • Skyddskåpa: Detta är väldigt viktigt att tänka på. Kolla att skyddskåpan är stadig och inte i vägen för det du ska göra. När klingan kommer i kontakt med arbetsmaterialet som ska gå igenom sågen ska skyddskåpan glida undan, och därefter fällas ned när du lyfter sågen.
 • Djupinställning: Finns det en spak som du lät kan komma åt för att justera djupet? Detta kan behövas om du arbetar med trä i olika storlekar.
 • Vinkelinställning: Kan du såga upp till 45 graders vinkel? Kan du såga vanligt? Kolla upp att just den cirkelsåg bäst i test som du letar efter har den möjligheten.
 • Sikte: Kolla markeringen för 45 grader och för 90 grader. Markeringarna sitter längst fram på sulan.
 • Utblås: Om du sågar inomhus, exempelvis i garaget, kan det vara bra att se över möjligheten till att koppla på en spånsugare eller spånsäck som samlar damm och spånpartiklar. Kolla så att kopplingen inte är i vägen för dig när du arbetar.
 • Belysning: Detta är väldigt viktigt så att du inte arbetar i mörker. Kolla så att du får bra belysning och eventuellt kan placera en lampa bredvid.
 • Vikt: En bra cirkelsåg är stabil men den kan väga ett par kilo vilket gör att det stundvis kan upplevas tungt.

Pris för billig cirkelsåg

Hur mycket är rimligt att lägga på en bra men också billig cirkelsåg? Det beror helt klart på din budget och vilken modell du är ute efter. Dock kan det vara bra att känna till att den dyraste cirkelsågen alltid inte är den bästa.

Vi rekommenderar att lägga allt mellan 2000 till 4000 på en cirkelsåg och dess tillbehör. Då får du en med bra kvalité som också är driftsäker. Det finns dyrare alternativ också, beroende på ditt behov, men en cirkelsåg i detta spannet brukar göra jobbet.

Batteridriven cirkelsåg

Batteridriven cirkelsåg

Oavsett om du letar efter en bra batteridriven cirkelsåg behöver du tänka på vad som passar dina behov mest. Tänk inte på ett enstaka projekt, tänk istället på vilka saker du vill hyvla, klyva och fixa med. Vad har du för budget? Skulle en batteridriven cirkelsåg med skena vara det rätta alternativet? Vi hjälper dig att göra det svåra valet enkelt för att du kan fokusera på bygget istället på att testa olika maskiner.

De vanligaste formerna av elektriska handsågar är cirkelsåg och sticksåg. Egentligen är sticksågen ett generellt verktyg. Dock är den inte lika effektiv som en cirkelsåg, och heller inte lika snabb. Som du märker beror det helt klart på vilket behov du har men arbetar du med att såga olika brädor i varierande slag så skulle en batteridriven cirkelsåg vara ett bra alternativ.

Nackdelen med batteridrivna cirkelsågar är att du behöver tänka på batterier och att den inte har lika mycket kraft som vid sladdrivna.

Nätdriven cirkelsåg

Nätdriven cirkelsåg

En nätdriven cirkelsåg är väldigt statisk och drivs av elektricitet som du får genom att koppla in den i ett eluttag. Det finns många fördelar med detta och en rad olika nackdelar, om du jämfört detta med en batteridriven cirkelsåg. Med den sistnämnda behöver du inte tänka på sladdar och arbetsmiljö. Du kan arbeta med den utomhus eller i garaget även om det inte finns ström. Dock kanske maskinen är lite mindre kraftfull och batteritiden är begränsad, vilket gör att du behöver ladda batteriet ofta.

Välj en billig cirkelsåg som passar dina samtliga behov. För det behöver inte vara dyrt. Du ska trots allt skära brädor, och då gör en billigare cirkelsåg jobbet lika bra.

Tänk dock på att välja en ergonomisk sådan så att du får en bra arbetsmiljö och kan undvika förslitningar. Det sista du vill är att du ska bli utsliten av maskinen. Kolla hur maskinen ser ut, läs produktspecifikationen, kolla handtagets placering. Är handtaget i gummi? Då kan du såga i flera minuter utan att att du blir trött, samtidigt som att du kan ha ett stadigt grepp.

Cirkelsåg med skena

Underskatta inte en bra cirkelsåg med skena. Egentligen kan man säga att detta är en sänksåg men oavsett vad du vill kalla det underlättar denna typ av såg ditt jobb oerhört mycket då du får bättre skärprecision. Dessutom blir ditt arbete mer ergonomiskt och du slipper lägga mer pengar på nya brädor som du skärt på fel sätt.

Typ av klinga

De flesta cirkelsågar som du köper har en medföljande standard klinga. Denna fungerar bra för att kapa och kliva i vanligt trä men ska du såga i grovt material behöver du en bättre klinga.

En bättre klinga har mer mellanrum mellan tänderna vilket gör att den sätter sig djupare i materialet.

Det finns många typer av bra klingor till olika sågar att köpa för att få precision i skärningen. Det som avgör hur bra en klinga är, är tänderna, mellanrummet och diametern.

Skillnaden mellan cirkelsåg och sänksåg

Som vi har nämnt ovan finns det vissa likheter och skillnader mellan dessa olika sågtyper men i det stora hela liknar de varandra och användningsområdet överlappar.

Den främsta skillnaden är att en sänksåg går att sänka ned i det material du vill skära i. Det är även ett större verktyg än cirkelsågen som arbetar med en styrkena, vilket ger bättre och rakare snitt. Ska du såga ett hål i en skiva eller annat material, då behöver du en sänksåg som du sänker ned.

 • En cirkelsåg är inte lika precis som sänksågen då styrskenan hjälper till att stödja.
 • Cirkelsågen har inte stöd för dammutsug.
 • Cirkelsågen är utrustad med en skyddkåpaså att du inte kan komma åt klingan när den är i användning.
 • Du kan enkelt förflytta den till nästa bygge.

Vilket märke är bäst för cirkelsåg?

Det finns många bra märken att kika på. Dewalt, Bosch, Makita m.m är alla bäst i test på marknaden och de har robusta verktyg som håller i många år. De är utvecklade av ingenjörer och alla verktyg testat på många punkter innan produceras och tillverkas för att sedan kunna säljas i affärerna.

Tillverkarna arbetar årligen med kundundersökningar vilket gör att de lyssnar på deras kunders önskemål om vilka funktioner de ska tänka på vid utvecklingen av nya sågverktyg.

 • Dewalt cirkelsåg
  Detta är ett amerikanskt företag som startades i mitten av 1920 och ända sedan dess har man sakta men säkert utvecklat verktyg inom skog, bygg och maskiner. Idag har man många fabriker i flera länder, men kvalitén är fortfarande amerikanskt och produkterna är högkvalitativa. Deras cirkelsågar är inget undantag från detta.
 • Bosch
  Företaget grundades år 1886 i Tyskland. Idag tillverkar man allt ifrån cirkelsågar, skruvdragare, borrmaskiner, batterier, tändstift till bilar, vindrutetorkare och en rad olika produkter. Kort sagt kan man säga att de tillverkar verktyg till fordon, bygg och industrin.
 • Makita
  Makita är ett japanskt företag som startades runt 1915 och ända sedan början har man utvecklat smarta och innovativa verktyg. Till en början utvecklade man motorer och elektronik för att sedan övergå till att även utveckla handhållna verktyg.

Sammanfattning

Idag poppar det upp fler verktygsbutiker än vad vi kan tänka oss, och de flesta erbjuder samma verktyg från en rad olika tillverkare och märken. Det enda som skiljer sig åt är egentligen själva upplevelsen, servicen och ibland pris, men oftast hittar du samma pris i en bygghandel som Jula som på nätet. Ibland kan det dock vara värt att köpa på nätet då det kan bli billigare eftersom att nätbutiker inte har samma kostnader som vanliga bygghandel.

När vi jämförde olika cirkelsågar försökte vi hitta det bästa priset hos de nätbutiker som har produkterna vi har recenserat. Du kan alltså vara säker på att du hittar rätt pris och rea när du går in på produkterna på de olika nätbutikerna som vi hänvisar till.

Vi hoppas att vårt test om cirkelsåg är aktuell och innehåller många bra tips och köpråd så att du kan göra rätt val.

Frågor och svar om cirkelsåg

Vad är en cirkelsåg?

En cirkelsåg är en cirkulär såg som passar dig som arbetar professionellt med bygg och snickeri eller bara ska fixa lite med egna projekt där hemma.

Kan jag köpa en cirkelsåg på nätet?

Ja, en cirkelsåg går att köpa på nätet. Det första du behöver göra är att hitta information om produkten och därefter är det bara att klicka hem den.

Vilken är bäst, batteridriven eller sladdburen cirkelsåg?

Jag föredrar en batteridriven variant eftersom att den går att förflytta och jag blir inte begränsad av att ha ett eluttag för att den ska kunna fungera.

Vilka klingor passar min cirkelsåg?

En bra fråga som har många svar, men den standardklingan som följer med räcker gott och väl.

Vad kan jag använda en cirkelsåg till?

Till att skära snitt i plankor och brädor men också till att arbeta med plywoodskivor och annat.