Rakapparat bäst i test

De flesta som letar efter en rakapparat bäst i test väljer att komma till oss och läsa vår köpguide för att den täcker många saker som kan vara värt att känna till som man annars missar. Läs mer

Rakapparat bäst i test 2024

1. Philips Series 5000 S5586

Philips 5000-serie ger en effektiv rakning och klipper nu ännu mer hår per drag.

Rakapparaten är utrustad med avancerad SkinIQ-teknik och känner av och anpassar sig till hårets tjocklek för bättre hudkomfort.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: marknadens bästa rakapparat

Tanken med denna köpguide är att samla all information på ett ställe så att du som konsument kan göra ett bra val eftersom att det ändå handlar om tusenlappar som du inte vill lägga på fel produkt.

Det spelar egentligen ingen roll om hur bra rakapparaten är om du inte vet vad du ska leta efter och om det passar dina behov. Du måste ställa dig frågor som:

 • Vad får den kosta?
 • Vilken hårtyp klarar den?
 • Kan jag klippa hår och trimma skägg med rakapparaten?
 • Är den skonsam mot min hud?
 • Är rakapparat prisvärda?

Även om du inte kan få svar på alla frågor kan du säkert se ett behov som du har idag och utifrån det behovet kan du identifiera två modeller som du vill kika närmare på. Har du mycket skägg men vill ha en bättre look måste du använda en rakapparat eller en rakhyvel. Med en rakhyvel blir du begränsad eftersom att du bara kan raka av skägget. Men om du väljer en rakapparat kan du trimma skägget i olika nivåer vilket gör att du inte behöver se ovårdad ut eller inte ha skägg alls. Dessutom är skägg alltid trendigt och något som många strävar efter att ha.

Men när marknaden erbjuder både bra och billiga rakapparater men också dyrare varianter, kan det vara svårt att välja rätt. Ska man satsa på en rakapparat från Braun, Philips, Panasonic, Wahl, eller vilket märke ska man kolla på? Vi ställde oss dessa frågor innan vi skrev artikeln men blev mycket klokare när vi fick svar på det vi letade efter.

Tips: köp en rakapparat online på rea, enkelt och smidigt.

Tänk på att en rakapparat oftast är en bra investering och en produkt som du kan ha i flera år. Gör därför ett bra köp genom att läsa igenom de steg som vi följde i vårt bäst i test:

Pris

Det finns bra rakapparater som är billiga och prisvärda. De kostar runt tusenlappen. Ska du däremot ha en rakapparat bäst i test som Braun Series 5 5190cc som är en av världens mest sålda apparater, ja då behöver du öppna plånboken. En sådan går på ca 1700 sek.

Märke

Vi på Produktlistan.se väljer alltid ett märke som vi själva skulle ha valt vid användning av produkten. I detta fallet blir det Philips, Braun och Remington som vi rekommenderar.

Deras produkter är högkvalitativa och håller i flera år vilket gör att du inte behöver byta ut den ofta.

Batteritid

Beroende på hur mycket du ska raka så räcker en laddning till ungefär sex rakningar. Detta vet jag då jag har testat Braun och Philips olika modeller.

Vanligtvis har du en laddningstid på 60 minuter. Detta ger en batteritid eller drifttid på ca 50-60 minuter beroende på vilken inställning du kör med och om din rakapparat är helt ny eller inte. Efter ett tag slits batteriet så räkna med att batterikapaciteten minskas.

Typ av rakapparat

Ska du ha en rakblad med roterande huvud eller linjära skärblad? Hur ofta rakar du dig? Ska du bara raka skägg och mustasch? Förhoppningsvis kan svaret på dessa frågor hjälpa dig i att välja rätt rakapparat så att du kan göra rätt köp.

Användarvänlighet

En rakapparat är en enkel maskin som är till för att ta bort hår från ansikte och andra kroppsdelar. Den är därför väldigt enkel att använda men barn och obehöriga ska inte använda den.

Tillbehör

När du köper en bra rakapparat från exempelvis Braun eller Philips får du oftast med ett par tillbehör. Det kan vara en borste, lite olja, en dockstation, laddare och en väska. Detta kan dock skilja sig åt beroende på märke och modell.

Garanti

De märken som vi rekommenderar har bra garantier. Tänk på att rakapparater och hårtrimmer klassas som hygienprodukter.

Kundomdömen

Av 28 kundomdömen och recensioner som vi har gått igenom har hela 26 köpare rekommenderat antingen Braun eller Philips rakapparater till någon annan. Detta säger oss att det är bra att gå igenom de recensioner som finns så att även du kan känna att du lägger pengarna på en bra produkt.

Rakkniv, rakhyvel eller elektrisk rakapparat, vilken passar mig?

Något som jag ofta får en fråga om är om jag använder rakkniv eller rakhyvel om jag ska raka skägget. Svaret blir: inget av de. Jag väljer sällan att använda rakkniv eftersom att det är svårt och jag är inte en barberare och därför kan det vara krångligt att hantera den. Rakhyvel irriterar huden men en elektrisk rakapparat har jag använt många gånger. Jag har faktiskt en själv från Braun och jag är verkligen nöjd med resultatet. Mer om de olika varianterna nedan.

Rakkniv

Rakkniven har använts sedan flera tusen år tillbaka och är ett slags bladverktyg för att ta bort kroppshår. För män är det främst ansiktshår men det kan även vara hår på andra ställen. Rakkniven är traditionell och rakhyveln är en utvecklad variant av rakkniven.

Dagens rakknivar är mycket enkla att använda och kommer med handtag som gör att de är bekväma att hålla. De används främst av barberare och frisörer som fixar fade och linjer. De har dessutom rakblad som man byter ut efter varje användning

Generella frågor om rakkniv:

 1. Hur ofta ska man slipa en rakkniv?
  Väldigt sällan. En rakkniv behöver inte slipas.
 2. Hur rakar man sig med en rakkniv?
  Det är väldigt enkelt. Applicera raklödder och därefter börja processen.
 3. Var kan man köpa rakkniv?
  En rakkniv går att köpa hos den lokala barberaren men också på nätet hos onlinebutiker.

Fördelen med rakkniv:

 • Enkel att använda och du slipper tänka på batteritid
 • Du kan raka på ställen som den elektriska rakapparaten inte kommer åt
 • Är oftast ett billigt alternativ

Nackdelar:

 • Svår att använda om du är nybörjare.
 • Rakbladen kostar mycket.
 • Lätt att skära sig.

Ska du därför använda en rakkniv bör du göra det med försiktighet. Är du osäker på hur man använder en rakkniv kan du testa att kolla på YouTube eller helt enkelt, låt bli.

Rakhyvel

Detta är en förbättrad variant av rakkniven och förmodligen ett av de mest enklaste sätten att raka sig. Du behöver inte följa någon manual eller liknande och rakningen går till på ett bra sätt som oftast inte skadar huden. Du slipper få kliande och irriterande hud. Dessutom är det billigt eftersom att man kan köpa ett stort pack av rakhyvlar för under hundralappen.

Fördelen med rakhyvel:

 • Enkel att använda.
 • Billigt.
 • Bättre mot huden.
 • Finns flera märken att välja mellan.
 • Ger bra precision på rakningen.

Nackdelen:

 • Går ibland långsamt.
 • Du måste använda raklödder.

Elektrisk rakapparat

En elektrisk rakapparat bygger egentligen på funktionaliteten från en rakhyvel, dock gör denna  mer än vad du kan tänka dig. Oavsett om du vill ha ren och slät hy eller inget hår alls kan rakapparaten lösa det. Vill du istället ha stubb eller bara trimma ned skägget kan den även lösa det eftersom att du kan justera längdinställningar och annat. Med en rakapparat får du stor valfrihet i att välja hur du vill göra med ditt skägg.

Det är väldigt enkelt att använda en rakapparat, vilket gör att den för många har blivit en klar favorit bland olika hårborttagningsmetoder. Under pandemin ökade trycket på rakapparater vilket orsakade att flera tillverkare inte kunde leverera och sälja så många som egentligen såldes. Anledningen bakom det ökade trycket var att många länder gick i lock-down vilket innebär att salonger, och barbershops fick stängas ned. Då var många tvungna att själva klippa sitt hår och skägg.

Fördelar med rakapparaten:

 • Enkel att använda.
 • Skonsam mot huden.
 • Möjlighet till olika nivåer av skägg och trimmning

Nackdelar:

 • Batteriet kan ta slut.
 • Kostar mycket att köpa.

Många som tidigare aldrig har använt en elektrisk rakapparat tycker att den är enkel att använda redan efter första användningen.

Varför ska jag köpa en rakapparat?

Det finns många anledningar till varför du ska köpa en rakapparat. Oavsett om du har lite skägg, mustasch eller hår på ansiktet, så bör du välja en rakapparat bäst i test. Ska du bara fixa håret ska du använda en hårtrimmer som är ett bättre alternativ.

Genom att använda rätt utrustning kan du välja själv om du vill trimma helskägget eller ha kvar lite stubb. Du kan också själv avgöra om du endast vill trimma skägg men ha kvar mustasch. Du slipper dessutom boka tid hos en barberare eller frisör och kan när som helst fixa med skägget oavsett tid på dygnet. Du behöver alltså inte längre betala 400 för en rakning. Spara istället pengarna och raka skägget hemma.

 • Alla bör ha en rakapparat
  En rakapparat kan användas på många ställen. Har du hår på benen som du vill trimma eller liknande, då funkar rakapparaten minst lika bra.
 • Rakapparater är billiga
  De flesta rakapparater är en billig investering sett till vad du får ut av maskinen.
 • Välj mellan våt&torrakning
  Med en bra rakapparat kan du själv välja om du vill köra våtrakning i duschen, eller med rakskum, eller varför inte torrakning.
 • Slipp dyra frisörbesök
  Att raka skägget eller trimma det kan kosta upp till 1 000 kr hos vissa barberare. Många har ett pris på ca 300 – 600kr vilket är otroligt dyrt tycker jag. En bra rakapparat som kostar 2 000 kr räcker mycket långt och om du använder apparaten ett par gånger har du redan tjänat in pengarna som egentligen hade spenderats hos barberaren.
 • Passar utmärkt när du ska resa
  En rakapparat får plats i handbagage och kan därför tas med på resan. Väldigt enkelt och smidigt om du har långt skägg eller grovt skägg och vill trimma detta själv när du inte har din favorit barberare nära.

Olika typer av rakapparater

Det finns olika typer av rakapparater och de skiljer sig åt enormt. Främsta skillnaden ligger i skärhuvuden, men det finns också skillnad i märke, kvalité samt andra saker. När du ska välja en rakapparat måste du kolla på hur bra den är, komfort, rengöring samt om den passar ditt ansikte och ansiktshår.

Har du exempelvis korta skägghårstrån eller växer skägget snabbt och grovt? Har du en hud som är lättirriterad? Dessa frågor bör man tänka på innan man väljer att kolla på en specifik modell men först kan det vara bra att känna till vilka varianter det finns på marknaden:

Linjär och roterande rakapparat

Linjära rakapparater

Linjära rakapparaten är den vanligaste typen som du kanske sett och känner till. Tekniken bakom denna variant är att rakapparaten aldrig nuddar huden utan trimmern agerar som ett skydd som samlar hår som faller medans bladen rör sig fram och tillbaka. Det är främst Braun som tillverkar linjära rakapparater.

Det finns såklart fördelar med dessa varianter, bland annat:

 • Skonsammare mot hunden eftersom huden aldrig nuddar skärbladen.
 • Mer precision i rakningen.

Roterande rakapparat

Roterande rakapparater har tre roterande blad som cirkulerar på huden, vilket gör det möjligt att håret rakas från olika vinklar. Denna typ av rakning är inte möjlig att göra med en rakapparat med vanliga skärblad. Philips har satsat mycket på att utveckla roterande rakapparater.

Fördelen med dessa är många:

 • Passar bäst för grovt och långt skägg
 • Enklare att manövrera
 • Att raka hela ansiktet tar kortare tid än vanliga rakapparater.

Välj en rakapparat utan sladd

Om du kan lägga ett par hundralappar mer på en bra rakapparat tycker vi att du verkligen ska göra det då du får en uppladdningsbar variant vilket har många fördelar jämfört med en sladdburen. Dock beror detta på din budget och om du har ett behov för det.

Vanliga rakapparater med sladd behöver inte alltid vara ett kraftfullare alternativ till sladdlösa varianter. De sladdlösa sätts i en dockningsstation och med en timmes laddning får du en drifttid på ungefär en timma vilket är mer än vad du behöver för att trimma eller raka skägget.

Det finns fler fördelar med trådlösa rakapparater, bland annat:

 • Den går att använda i duschen
 • Snabbladdning om du har glömt att ladda den innan
 • Lång livslängd

Dyr eller billig rakapparat?

När det gäller att välja rätt rakapparat måste man ta hänsyn till många olika faktorer som pris, märke, funktioner, batteri, design och ett par andra saker. Det kan även vara bra att kolla om den är vattentät så att du kan använda den i duschen eller rengöra den under rinnande vatten. Många dyrare rakapparater har medföljande tillbehör vilket kan vara bra och smidigt speciellt om du ska ut och resa. Dyrare rakapparater har många funktioner som självrengöring eller justerbara inställningar. Om du har ett behov för dessa funktioner kan det vara värt att betala mer.

Vill du dock inte ha extra funktioner utan är nöjd så länge den kan raka skägget och du inte har en känslig hud, kan du köpa en billig rakapparat på rea.

Om du vill kan du köpa rakapparat från Tyskland, men det behövs inte. De produkter som vi länkar till är mestadels från nätbutiker i Sverige. De passar känslig hud och du kan använda en rakapparat för hela kroppen men gör det med försiktighet.

Många frisörer och barberare väljer att köpa rakapparat bäst i test hos oss eftersom att de vill vara säkra på att erbjuda sina kunder marknadens bästa apparater för den bästa möjliga rakningen. Då brukar de oftast köpa de som vi har utsett till bäst i test som också är de dyrare varianterna.

Philips rakapparat

Det är känt sedan länge tillbaka att Philips är ett av världens ledande varumärken inom hemelektronik, och närmare sagt elektriska rakapparater. Deras apparater bygger på avancerad teknik som bygger på olika sensorer som känner av hudtypen och anpassar rakningen därefter. Detta gör att du får en unik och skonsam rakning när du använder dig av Philips elektriska rakapparater.

Philips förstår att olika människor har olika hud och hårtyper. Det är därför dessa sensorer arbetar snabbt och anpassar skärbladen så att de aldrig kommer i direktkontakt med huden. Detta gör att du inte får skärsår under eller efter rakningen. Du kan dessutom rak dig utan att använda raklödder. Torrakning fungerar bra vilket gör att du kan raka dig var som helst även när du inte har vatten nära tillhands.

Skulle du vilja raka dig i duschen eller under rinnande vatten är detta fullt möjligt då de flesta Philips rakapparater är trådlösa och vattentäta.

Philips rakapparater arbetar snabbt och har oftast flera längdinställningar du kan välja mellan, beroende på vilken modell du köper. Det finns flera trimtillbehör som medföljer vilket gör att du inte behöver köra på helrakat utan kan trimma skägget när du vill göra det. Om philips själva anser sig vara bäst i världen på att tillverka elektriska rakapparater, så är de det. De har tillverkat dessa apparater i över 75 år.

 • Få bättre precision på rakningen
  Genom att de roterande bladen lägger sig mot huden och rakar av håren i alla riktningar slipper du efter rakningen ha kvar hårstrån som annars hade missats.
 • Självslipande blad
  Du behöver inte tänka på att bladen blir tröga eller att du behöver olja upp de. De är nämligen självslipande vilket gör att livslängden på de ökar i samband med användning.
 • Rengör effektivt med rengöringsstationen
  På utvalda modeller som S7788 samt några varianter som S5586 finns det ett tillbehör som heter Quick Clean Pod. Detta är en trådlös rengöringsstation som du kan använda för att rengöra rakapparaten på ett effektivt sätt.

Förläng livslängden på din rakapparat

Genom att underhålla din rakapparat behöver du inte köpa en ny lika ofta, och detta gäller oavsett om du letar efter en rakapparat för herr eller kvinna. Eftersom detta är en produkt som kostar ett par tusenlappar kan det upplevas som irriterande om du behöver köpa en ny gång på gång. Då är det bättre att satsa på en lite dyrare rakapparat bäst i test från början, som du vet håller länge och som har en medföljd garanti.

Det finns ett par tips som kan vara bra att känna till för att förlänga livslängden på rakapparaten. Jag har själv tänkt på detta ofta men beroende på vilken modell du har, kan det vara bra att tvätta den efter varje användning. Du undviker då att hår ska samlas i skärbladen. Tänk dock på att torka den fint så att stålet inte påverkas av eventuell rost eller liknande.

Philips rakapparater har självslipande blad vilket  gör att du inte behöver använda smörjmedel som olja. Dock kan det vara bra att göra detta om du upplever att rakapparaten inte rakar effektivt. Det kan dessutom vara farligt att ha tröga och långsamma rakblad på rakapparaten.

Lämna aldrig din rakapparat inom räckhåll för barn och andra. Det är din personliga hygienprodukt och du vill undvika att andra ska använda den.

Sammanfattning och köpråd

Om det är inne med skägg eller inte låter vi vara osagt och det är något du själ kan svara på. Detta beror såklart lite på vad du anser är fint och vad som passar ditt ansikte.

Men om du letar efter en bra och billig rakapparat för ansiktet då du gillar clean shave eller bara vill ta fixa med mustaschen, tycker vi att du ska kolla på de produkter som vi listar och presenterar. Det kan vara bra att tänka på att marknaden erbjuder många märken men inom varje märke finns det olika modeller och serier.

Tänk därför igenom ditt köp noga och fundera på vilken typ av rakapparat du ska ha. Om du är osäker, fråga oss så hjälper vi dig. Annars kan du läsa mer om de specifika produkterna om det är de som du vill köpa.

Vi hoppas att våran köpguide har varit till hjälp och att du kan dela artikeln med vänner och familj. Det hade uppskattats då vårat team på Produktlistan.se arbetar hårt för att ta fram bra produktrecensioner.

Frågor och svar

 1. Vilken typ av rakapparat är bäst?
  Både Braun och Philips rakapparater klassas som bäst i test.
 2. Vad kostar en bra rakapparat?
  En bra rakapparat kostar runt 1200 kr men ska du ha en bättre får du öka budgeten.
 3. Vilken rakapparat rakar med precision?
  De flesta moderna rakapparater är utrustade med precisionstrimmer.
 4. Kan jag raka mig med en rakapparat om jag har känslig hud?
  Vissa rakapparater är bättre mot känslig hud. Läs gärna mer om detta på respektive produktsida hos tillverkaren.