Skärmaskin bäst i test

Med en skärmaskin bäst i test kan du i ditt egna kök, med glädje, skära och skiva både bröd, kött, grönsaker, andra råvaror samt ost och mycket mer. Vi har i denna artikel gått igenom marknadens olika skärmaskiner och kan redan nu konstatera att det finns en viss skillnad på de när det gäller billiga jämfört med dyrare modeller. Läs mer

Skärmaskin bäst i test 2024

1. Wilfa FS-200W Skärmaskin

Wilfa Sharp FS-200S är en kraftfull skärmaskin på 200 W.
Du kan ställa in skärbredden mellan 0-15 mm. Härigenom kan du enkelt skiva t ex ost, kött och bröd. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Severin AS3915 Skärmaskin

Denna effektiva påläggsmaskin från Severin ger dig möjligheten att skära ditt pålägg precis som du vill ha det. Det ingår två knivar, en taggig och en slät som du använder vid skärandet. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – skärmaskin bäst i test 2024

Att välja att köpa en skärmaskin bäst i test är nog ett av de smartaste valen du kan göra i ditt liv. Utan denna maskin kan det vara svårare att skära upp färskt kött, men också att skiva upp bröd eller andra råvaror.

Skärmaskinen har alltså en stor nytta i många kök, både för hemmet och för restaurangen.

Vi ska nu gå igenom de parametrar som vi tog hänsyn till för att hitta bästa skärmaskinen för dina behov. Tänk igenom dessa punkter och läs de noggrant innan du beställer din nya maskin.

Pris

800 – 3 500 kr är vad du får betala för en skärmaskin bäst i test. Billigare än så får du inte en bra maskin för och dyrare än detta ska du inte behöva betala. Det tycker iallafall inte vi på Produktlistan.se då de flesta maskiner för kött och bröd inte ska vara dyrare.

Du får samma kraft, samma typ av klinga och skärmaskin i helhet trots att du inte ska betala mer.

Storlek

Vill du skära upp tunnare brödskivor eller skära igenom kött på ett enkelt sätt? Välj då en bra skärmaskin som inte tar mycket plats. Då kan du få plats med andra köksmaskiner på köksbänken utan att behöva flytta om på saker.

Du kan med en liten skärmaskin fortfarande skära igenom frukt och grönsaker, precis som du skär igenom kött. Det viktigaste är kraften som vi skriver om här nedan.

Kraft

Beroende på vilket kött du ska skära igenom så kan kraften vara avgörande. Kyckling är inte lika kraftfullt som exempelvis fårkött. då räcker det med om motorn har en kraft på 170 watt eller mer. Ska du skära igenom bröd funkar detta bra och det gäller även andra grönsaker.

Klinga

Klingan är vanligtvis et du kollar på först när du ska köpa en skärmaskin men ibland glömmer man av detta.

Är klingan tandad kommer den passa bra till bröd, frukt men också kött. Vissa varianter har slät klinga eller universalklinga.

Material

Välj en rostfri skärmaskin bäst i test. Den blir enklare att hantera men också att rengöra. Visst, det kanske är lite dyrare med en sådan variant men du får mer maskin för pengarna.

Vad är en skärmaskin?

Med en skärmaskin kan du på ett enkelt sätt, skära allt ifrån frukt, bröd till kött och andra råvaror. Maskinen är uppbyggd så att du enkelt kan placera råvarorna som du vill skiva upp. Det finns olika inställningar som maskinen har som du kan använda för att få en viss storlek på det du vill skära och skiva.

Vissa varianter kommer med en fastmonterad klinga som inte går att ta av medans du på andra varianter kan ta av klingan och byta ut.

Olika typer av skärmaskiner

Det finns två kategorier av skärmaskiner, nämligen manuella och elektriska. Som du märker är det främst elektriska skärmaskiner för hemmet som vi skriver om. De är enklare att använda och det går att skära mer på ett snabbare sätt.

En manuell skärmaskin är gammaldags och passar inte lika bra till hemmet mer än att skära och skiva bröd.

Fördelarna med elektrisk skärmaskin

Det finns många fördelar med en elektrisk skärmaskin till hemmet. Fördelarna är saker du kanske inte har tänkt på men det kan vara bra att  fundera igenom dessa så att du på ett enkelt sätt kan motivera ett köp om det är värt eller inte.

 • Spara pengar på att skära och skiva din egna mat
  Om du vanligtvis köper kött och det inte är skärt eller skivat kommer du att behöva betala för detta. Men med en skärmaskin bäst i test slipper du det då du kan skära och skiva i hemmet.
 • Förbered din egna mat på ett bättre sätt
  Genom att skiva upp råvaror kan du tillaga maten på ett enklare sätt och därmed kan du förbereda flera matlådor så att du har för en hel vecka. Du slipper alltså att slösa på mat och råvaror och kan planera bättre.
 • Spara tid på att skära elektriskt istället för hand
  Om du använder en skärmaskin kan du spara många minuter och på en månad blir det flera timmar. Välj därför att köpa en skärmaskin istället för att skära och del med vanliga köksknivar.

Att tänka på vid val av skärmaskin bäst i test

Att välja en skärmaskin är enkelt. Att köpa något du ska vara nöjd med är lite svårare. Det är därför viktigt, som vi på Produktlistan.se säger, att veta vilket behov  du har och vad du tänker använda den till. Ska du bara skära upp bröd och grönsaker? Då kan en billig skärmaskin göra jobbet helt perfekt.

Ska du däremot skära upp och skiva kött kan det vara en bra idé att kolla på en skärmaskin bäst i test som har vunnit flera tester och fått bra recensioner. Då kan du räkna med att den har en bättre motor som klarar av mer belastning.

Investera därför lite mer, säg runt 2000 kr, i en bra och elektrisk skärmaskin så att du kan få de viktigaste funktionera. Bättre än så behövs inte och du kan fortfarande få mer alla viktiga funktioner och egenskaper som du önskar.

Wilfa FS-200W eller Severin AS3915 är bra skärmaskiner som du kan köpa utan att behöva fundera mer på om det är rätt val eller inte.

Vilken typ av klinga till skärmaskin

Normalt sett finns det två typer av klingor, både släta och tandade klingor. Slät klinga är den som medföljer i de vanligaste fallen då den är enklare att hantera och klarar det mesta.

Men en tandad klinga är bättre om du på ett enklare sätt vill skära och skiva både grönsaker, bröd, ost och mera. Men den rekommenderas inte för tunnare skivor.

Om vi kollar på de skärmaskiner bäst i test som vi rekommenderar så finns det en blandning av klinga. Det bästa du kan göra då är att tänka igenom ditt behov noggrant och göra rätt val därefter.

Tänk på säkerheten vid användning av skärmaskin

Vi kan inte säga detta för få gånger. Skärmaskinen är en av de vassaste köksmaskinerna. Den består av flera komponenter, bland annat klingan vilket måste hanteras med stor försiktighet. Välj därför att endast använda din skärmaskin om du har förståelse och kunskap kring hur den används. Är du osäker ska du följa säkerhetsmanualen eller instruktionerna. Annars bör du låta bli.

Använd en skärmaskin med de senaste funktionerna som:

 • Barnlås
 • Skydd
 • Strömbrytare
 • Stadiga gummifötter

Använd inte din skärmaskin om du inte vet hur den ska användas. Tänk på säkerheten och placera aldrig kroppsdelar nära klingan. Se till att dina kroppsdelar är långt ifrån bladet. Tänk på att placera skärmaskinen stadigt så att den inte rör på sig under användning.

Rengöring och underhåll av skärmaskin

Att använda en skärmaskin är enkelt. Men hur ska den rengöras?

Det finns bra sätt att rengöra den på. Läs först instruktionsmanualen. Där står det mer information om hur du använder maskinen samt hur du ska rengöra den på bästas möjliga sätt. Tänk dock på att aldrig ställa maskinen under rinnande vatten eller liknande, speciellt inte med sladden i.

Rengör alltid maskinen efter varje användning. Innan du rengör den ska du använda skyddshandskar och glasögon för att vidta säkerhetsåtgärder. Tänk också på att vara försiktig när du hanterar klingan.

Koppla alltid ur skärmaskinen så att den inte får ström eller elektricitet när du rengör den. När du är klar med rengöringen ställer du undan maskinen utom räckhåll för barn och obehöriga.

Sammanfattning

Efter att ha läst denna köpguide och vårat test kommer du att förstå mer kring det som utmärker den bästa skärmaskinen. När du vet detta vill du nog att det blir en bra del av ditt kök, där du med största sannolikhet kommer att ha stor användning av maskinen, flera gånger om och om.

Du sparar inte bara tid med en skärmaskin utan även pengar. Att köpa bröd som inte är skivat eller kött, det sparar dig en hel del. Då kan du enkelt i hemmet använda maskinen för att skiva och skära som du önskar. Detta passar perfekt till dig som är jägare och vill dela upp ditt kött som du önskar.

Vi hoppas att vi kan underlätta i valet av den bästa skärmaskinen för dina behov. Vid frågor får du gärna kontakta oss så att vi kan hjälpa dig med ditt köp av den bästa skärmaskinen.

Frågor och svar om skärmaskin

Vilken skärmaskin är bäst?

Den bästa skärmaskinen är från Wilfa.

Vad kostar en skärmaskin?

En skärmaskin kostar allt mellan 800 – 3 000 kr.

Vad kan jag använda en skärmaskin till?

Du kan använda skärmaskinen till att skära och klyva ost, frukt, grönsaker och kött.

Hur ofta används en skärmaskin?

Det är helt upp till dig hur ofta du vill använda en skärmaskin.