Tangentbord bäst i test

Här hittar du vilket tangentbord som är bäst i test. Oavsett om du bara ska ha den för gaming eller programmering eller andra aktiviteter inom kontor underlättar det mycket med ett bra tangentbord. Läs mer

Tangentbord bäst i test 2024

1. Apple Magic Keyboard med numerisk del

För dig som använder en Mac finns det naturligtvis inget bättre alternativ än denna Apple Magic Keyboard med numerisk del.

Den har en utökad layout med navigeringstangenter för snabb scrollning i dokument och piltangenter i full storlek som underlättar för spel. Svensk layout.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Logitech MX Keys

MX Keys är ett avancerat trådlös upplyst tangentbord designat för effektivitet, stabilitet och precision.

Detta tangentbord har perfekt utformade tangenter som är skapade för dina fingertoppar och den ökade tangentstabiliteten minskar buller och optimerar samtidigt responstiden.

Den taktila referensen för handens position gör det enkelt att hålla sig orienterad och igång. De bakgrundsbelysta tangenterna lyses upp så snart dina händer närmar sig, och justeras automatiskt för att passa föränderliga ljusförhållanden.

MX Keys följer din MX Master 3 – eller någon annan Flow-aktiverad mus – från en dator till en annan, vilket innebär att du kan skriva på flera enheter i ett smidigt arbetsflöde.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Logitech Craft

Avancerat tangentbord med kreativt inmatingshjul.

Logitech Craft ger dig total kreativ kontroll vid skrivbordet. Skriv med självförtroende på ett tangentbord som är gjort för effektivitet, stabilitet och precision.

Bakgrundsbelysta tangenter tänds när dina händer närmar sig och justerar automatiskt ljuset efter ändrade ljusförhållanden.

Det kreativa inmatningshjulet revolutionerar ditt arbetssätt genom att ge dig omedelbar åtkomst till det verktyg du behöver, när du behöver det.

Rör vid hjulet för att få omedelbar tillgång till en funktionsmeny, peka för att ändra funktionen och vrid för ändra den valda funktionens värde.

Det intuitiva hjulet anpassar sig efter den app du använder så att du kan behålla koncentrationen och fokusera helt på ditt arbete.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: Välj det bästa tangentbordet för dina behov

Tillsammans med vår skribent inom kategorin elektronik och datorer fick vi gå igenom massa olika artiklar, tester och videos, för att hitta just rätt tangentbord. Det var svårt att sammanställa allt vilket gjorde att vi fick beställa hem två tangentbord som vi testad själva.

Dessa fick faktiskt bra pris i de olika testerna men i vårt test utnämns den ena som bäst i test. Vi har även kollat på de vanliga nätbutikerna som Inet, NetOnNet, Komplett, Kjell & Company för att se om dessa tangentbord nämns där också vilket är varierande.

När vi genomförde vårt test tillsammans med experten inom hemelektronik fick vi gå igenom ett par olika frågeställningar och sedan fick vi sammanställa resultatet för att hitta rätt tangentbord bäst i test. Vi kollade bland annat på följande:

 1. Pris
  Ett bra tangentbord kostar, och det är ingen utrustning man ska snåla med. Priset varierar från tillverkare och inom olika kategorier som kontorsbruk, gaming m.m.
 2. Märke
  Vår personliga favorit är Razor och Logitech. Dessa är väldigt sköna tangentbord som man dag in och dag ut kan sitta och skriva på utan att få ont i fingrarna eller liknande. Dessutom är de väldigt ergonomiska. Mer om ergonomiska tangentbord hittar du längre ned i artikeln.
 3. Extra funktioner
  Vilka extra-knappar har tangentbordet? Går det att höja och sänka volymen? Finns det belysning?
 4. Hastighet
  Förr hade trådlösa tangentbord sämre hastighet när man skrev. Detta har ändrats helt och idag är de trådlösa minst lika bra och snabba som vanliga tangentbord som man ansluter via USB-portar.

Vad kostar ett bra tangentbord?

Ett bra tangentbord kostar faktiskt så mycket som du vill betala för. Olika tillverkare och märken har olika priser som du kanske inte är van med. Ska du ha ett billigt och bra tangentbord behöver du åtminstone betala ca 500 kr för att få en usb-anslutning. Däremot finns det tangentbord som kostar flera tusen kronor.

Beroende på vilket behov du har kan du faktiskt få ett bra tangentbord för ca 2 000 kr. Dessa har hög kvalité och passar både gaming men också kontor. Oavsett om du vill använda det för surf, eller för att sitta och arbeta på den eller använder den för att plugga, kommer den klara jobbet galant. För gamers finns det även utmärkta gamingboard som är anpassade för gamers och som gör det mer ergonomiskt att sitta och spela flera timmar i sträck.

Du slipper dessutom skada fingrar och få ont i handleder eftersom ergonomin är bättre på dyrare tangentbord eftersom kravet på tillverkarna är fler jämfört med billiga tangentbord. Extra funktioner eller om den ska vara trådlös kan faktiskt leda till att du behöver betala ett par hundralappar mer.

Det finns dock paket som innehåller både gaming tangentbord och mus i samma paket och dessa brukar kunna vara något billigare. Nackdelen med dessa är då att du får samma varumärke så om du vill ha ett tangentbord från Logitech men en datormus från Razor behöver du lite mer noggrant planera ditt köp. Det gäller även om du ska ha en webbkamera som du vill ha från samma märke.

Membrantangentbord

Man kan enkelt säga att de flesta tangentbord som många använder har en membranplatta under tangenterna. Detta innebär att en signal skickas till datorn varje gång du trycker ner en tangent och plattan registrerar rörelsen.

Datorn tolkar detta och skriver ut det du ser på skärmen. Tangentbordet som du har i laptopen eller på kontoret är till största sannolikhet ett membrantangentbord. Dessa tangentbord är väldigt effektiva eftersom knapparna sitter lågt och de tar inte plats.

Membrantangentbord använder en gummiplupp som sitter under tangentknapparna. När du trycker ned tangenten slår gummipluppen ned och skickar en signal till datorn. Dessa brytare finns i många andra apparater som exempelvis fjärrkontroller till TV, hemmabiosystem och liknande.

Fördelarna är följande:

 1. De låter mindre.
 2. Är billiga att laga och byta ut.
 3. Snabba knapptryck.
 4. Enkla att använda.
 5. Mångsidig.

Nackdelarna:

 1. Lämpar sig inte för gaming.

Mekaniskt tangentbord

Ett mekaniskt tangentbord har en en mekanisk brytare. Dessa håller längre och reagerar lite bättre än tangentbord med membranplattor. Istället för gummi har du en fjäder aktivera tangent som ska framhäva en känsla när du trycker på den. Det är bara i mekaniska tangentbord som du kan justera så att slagningen blir mjukare eller hårdare då vanliga tangentbord inte har stöd för detta.

Varje gång man trycker på en tangent hörs ett klingande ljud, vilket det inte gör när du trycker ned tangenten på membranplattor.

 1. Fördelarna är bland annat:
 2. Håller längre
 3. Bättre känsla
 4. Passar gaming

Nackdelarna:

 1. Låter mycket
 2. Inte lämpad för kontorsjobb
 3. Dyrare

Mekanisk eller membran, vilket ska jag välja?

När vi skrev denna artikel tänkte vi inte på att vi skrev på ett tangentbord med membran. I slutet av artikeln bytte vi till ett mekaniskt tangentbord och insåg snabbt att det är skönare att skriva på membran.

Egentligen handlar det om vad du föredrar. Vad känns bäst och vad ska du använda tangentbordet till mest? Båda varianterna kommer med en rad olika för- och nackdelar. Eftersom menbran har lägre ljudvolym lämpar det sig som ett bättre alternativ om du sitter och skriver mycket eller pluggar på datorn. Dessutom är du kanske mest van vid detta om du redan har en laptop. De är också enkla att förflytta då de inte väger mycket. Prismässigt är de billigare.

Mekaniska tangentbord passar dig som gillar att programmera eller spela. Jag själv har hört att de brukar kallas för tangentbord för programmerare. Detta beror på att du själv kan ställa in aktiveringsavstånd vid knapptrycken. Mycket smidigt tycker vi. Friheten med dessa är enorm och du kan i många fall välja att byta brytare helt själv. Dock kostar dessa modeller mycket och ljudnivån är ganska hög. De ligger dock stabilt på skrivbordet vilket gör att du bara med ena handen kan kontrollera ena halvan av tangentbordet utan att det egentligen förflyttar sig. Vi tycker definitivt att du ska kolla på detta alternativ om du har lite mer pengar att röra dig med för att hitta ett bra gaming tangentbord.

Olika storlekar på tangentbord

Det finns både stora och mindre kompakta varianter av tangentbord. De stora kallas fullstorlekstangentbord och har numerisk tangentbord på högersida samt andra tangenter som pil och funktionstangenter. De mindre är mer vanliga om du vill koppla upp den mot en laptop. Dock saknar de numeriska tangentbord vilket gör att du tappar den funktionen. Dessa är endast 80% av vanliga tangentbord.

Olika tillverkare har olika storlekar på tangentbordet även om man tror att alla liknar varandra i storleken så kan det skilja sig åt. Det beror på att det finns en standard-variant som de bygger tangenterna på men de har ibland olika placeringar. Vanligaste tangentborden som vi tycker om mest är Logitechs och Apples. Storleken är bra och de ligger stadigt på skrivbordet. De är också lätta vilket gör att det inte alls är jobbigt att flytta runt den.

Tangentbord med LED- och RGB-belysning

Beroende på vad du gillar kan det faktiskt vara kul med lite färg och belysning. Studier som har gjorts vid MIT visar att viss belysning på tangentbordet stärker produktivitet och gör att varje moment av användningen blir roligare. Oavsett om du ska spela eller skriva på tangentbordet för att du använder det i jobbet kan rätt belysning göra skillnad.

Många tangentbord har vanlig LED-belysning där du själv kan ställa in vilken ljusstyrka som ska lysa mest. Andra har RGB-belysning där du kan välja mellan olika färger. Vill du exempelvis att tangentbordet ska blinka kan du kolla i inställningarna i mjukvaran. Du kan också programmera tangentbordet så att endast vissa knappar lyser när datorn startas.

Anslutningar

Det finns olika anslutningar för tangentbord. Vanligast är sladdanslutning, bluetooth samt trådlöst tangentbord som liknar varandra. Ska du ha en sladdansluten måste du säkerställa att sladden är lång. Är den inte det behöver du kanske köpa en USB-förlängare för att koppla in den med datorn.

Ska du ha bluetooth-anslutning måste bluetooth vara på i datorn. Om du istället har ett trådlöst tangentbord måste du koppla ihop den med datorn och hela tiden ha tangentbordet inom räckvidd så att du inte tappar anslutning.

Ergonomisk tangentbord och mus

Ett bra tangentbord är också ergonomiskt vilket gör det enklare att arbeta på den. Du slipper att få trötta fingertoppar och dina handleder kommer i längden må bättre. Det är lätt hänt att man glömmer ergonomin men skadorna som kan komma är inte värt det. Det går att förebygga detta genom att använda rätt tangentbord som har bra design, som dessutom är bekväma att använda både för gaming, kontorsjobb och annat.

Frågor och svar om tangentbord

Vi får ofta många frågor som berör ergonomiska tangentbord och tänkte att det säkert är fler som undrar om samma sak, därför kan det vara intressant att läsa nedanstående

Vad är det bästa tangentbordet?

Det bästa tangentbordet är den som passar dina behov till din budget. Frågan är generell och därför blir också svaret brett.

Vad ska man köpa för tangentbord?

Om du spelar mycket ska du välja ett gaming-tangentbord som kostar runt tusenlappen och uppåt. Det är ingen idé att snåla på detta. Letar du tangentbord till kontoret ska du gå på Logitechs-produkter eller liknande. Det finns bra tangentbord för 2 000 – 3 000 kr och oftast är de bättre samt håller längre än billigare varianter. Även om den kostar mycket kan du prata med din arbetsgivare då många företag köper bra datorer och tillbehör till anställda.

Är trådlöst tangentbord bra?

Trådlösa tangentbord är väldigt bra, speciellt om du köper en från Apple eller Microsoft.

Varför välja gaming tangentbord?

Gaming tangentbord har många funktioner som vanliga tangentbord inte har och dessutom har de mekaniska brytare.

Kan man köpa tangentbord till en laptop/bärbar dator?

Självklart kan man det. Det är faktiskt många som väljer att köpa ett tangentbord till laptopen just för att det passar de bättre.

Är Apples trådlösa tangentbord bra?

Apple kompromissar aldrig på sin kvalitet och deras tangentbord är inget undantag. De har flera fördelar jämfört med vanliga tangentbord och dessutom är de prisvärda och passar både för kontor och gaming. 

Vi hoppas att du har fått nytta av vår artikel. Innan vi skrev den samlade vi information från följande källor:

 • Laptopmag – en internationell webbplats som skriver recensioner kring datorer och tillbehör.
 • Inet – Sveriges ledande datorbutik.
 • Prisjakt – ledande prisjämförelsesajt.