Webbkamera bäst i test

Behöver du också hitta en ny webbkamera för att du arbetar hemifrån efter pandemins spår? Eller är det så att du bara är ute efter att uppgradera videokvalitén så att alla möten går smidigt till? Oavsett anledning tänker vi hjälpa dig att hitta webbkamera bäst i test. Läs mer

Webbkameror bäst i test 2024

1. Logitech C922 Pro Stream

Logitech C920 Pro är en webbkamera som kan filma i upp till Full HD (1080p, 30 FPS).

Använder två oriktade mikrofoner för att leverera klar stereo-inspelning av ljud. Har automatisk lågljusjustering samt autofokus för att ge en klar och tydlig bild även vid sämre ljusförhållanden.

Tack vare medföljande mjukvara kan bakgrunden bytas ut mot ett eget visuellt tema och bygga upp en snygg scen för t.ex. streaming.

 • Full HD-upplösning (1080p)
 • Autofokus
 • Lågljusjustering

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Logitech StreamCam

Logitech StreamCam kamera är liten men kraftfull och ger dig ljud och bild i toppkvalitet. När du spelar in ljud- och video, streamar, vloggar eller gör andra aktiviteter online kan du alltid förvänta dig det bästa.

Inspelningskvalitet
Med Full HD 1080p, 60 fps och dubbla framåtriktade mikrofoner får du skarp bild utan fördröjningar och rikt ljud på dina inspelningar.

Smarta funktioner
Kameran använder AI-teknologi för ansiktsspårning och auto-exponering som gör att kameran alltid fokuserar på dig och justerar exponeringen efter rummets ljusförhållande.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – välj den bästa webbkameran för dig

Det kan vara svårt att fördjupa sig i webbkameror om man inte är tekniskt intresserad eller kunnig inom området. Många kan vara nöjda med den kamera som är inbyggd i deras laptop men om du ska få ut det mesta av dina möten som sker via video, kan det vara bra med en bäst i test webbkamera. Detta är även bra att tänka på om du chattar med familj och vänner som bor på andra platser runt om i världen där videomöte är en av era kommunikationskanaler.

Det finns flera saker att tänka på vid köp av webbkamera. Vi på Produktlistan.se har tillsammans med våran expert inom elektronik gått igenom en rad olika produkter inom dator och datortillbehör, och testat oss fram själva. Vi tyckte att detta var nödvändigt eftersom att vi aldrig riktigt kunde hitta en bra webbkamera. Det var samma sak när vi kikade på tangentbord till datorn. Det var svårt att hitta ett märke som vi skulle vara nöjda med på lång sikt, innan vi genomförde vårat test.

Vårat test baserar sig på följande kriterier:

 1. Pris
  En avgörande faktor för att välja rätt webbkamera är pris. Ska du bara använda den då och då så behöver du inte köpa en dyrare variant. Ska du däremot ha möten flera gånger i veckan kan en bättre webbkamera som är dyrare, ge bättre bildkvalité.
 2. Upplösning
  Vad har kameran för upplösning? Vi själva rekommenderar minst 720p eller till och med HD. Det finns bättre och dyrare kameror som har stöd för 4K men dessa lämpar sig mest för avancerad användning.
 3. Mikrofon
  Många av dagens webbkameror har en inbyggd mikrofon. Detta kan bli problematiskt om du redan har headset eftersom ljudet från webbkameran tar över men det är något du kan ställa in själv i inställningar. Räkna med att en billig webbkamera har sämre mikrofon.
 4. Märke och tillverkare
  Har du många produkter från exempelvis Logitech tycker vi att du ska välja de som rätt märke. De flesta tillverkare har bra produkter men i olika prisklasser.
 5. Garantier
  Många av dagens tillverkare erbjuder 1 eller 2 års garanti på elektronikprodukter. Detta kan vara bra eftersom att det innebär extra trygghet för dig som kund.

Upplösning

En dyrare webbkamera har bättre och högre upplösning. Bildkvalitén på skärmen kommer att bli väldigt bra vilket ger en bättre personlig upplevelse både för dig och andra som är med i samma videosamtal. Men om du bara ska köra ett par möten i veckan räcker en vanlig kamera på minst 1080px, vilket också är ett prisvärt alternativ.

Du behöver därför inte kolla på 4k-webbkameror eller med olika funktioner som många streamers använder. Är du osäker på bildkvalitén kan du alltid Googla namnet på kameran och därefter skriva image quality eller video quality.

Bildhastighet

Bildhastigheten bör ligga på ca 30-60 fps för en vanlig webbkamera. FPS står för frames per second. Enkelt sagt kan man säga att högre bildhastighet ger bättre videokvalité.

Inbyggd mikrofon

Många av dagens webbkameror har en eller flera inbyggda mikrofoner. De ger oftast ifrån ett bra ljud och personen i andra änden kan höra dig prata utan att mikrofonen fångar upp mycket bakgrundsljud. Om du köper en dyrare webbkamera för 2000 – 4000 kr kommer du verkligen att få bra ljud och bildkvalité vilket gör att du slipper headset.

Har du dock ett headset kopplat till datorn kan det dock bli lite sämre kvalité i ljudet så du får antingen ta ut headsetet eller koppla bort mikrofonen från webbkameran. Detta gör du i inställningarna längst till höger i symbolen som visar en högtalare (gäller windows-användare). Vi rekommenderar dig att testa ljudet genom att besöka en online voice test recorder innan ditt möte.

Webbkamera med inbyggd belysning

Det finns ett par webbkameror som är lite dyrare än andra men de har fler funktioner än vad som nödvändigtvis behövs för den vanlige användaren. De har nämligen
inbyggd ringljus vilket ger en bra ljuseffekt på personen som kollar in i kameran. Detta är viktigt för gamers, streamers och för de som spelar in video.

Synvinkel

Om du letar efter en webbkamera som ni kan ha i konferensrummet på jobbet utan att behöva köpa ett dyrt system ska ni välja en med 70 grader. De vanliga har 60 graders vidvinkel och det räcker för att visa bild på en person.

Lins och objektiv

Olika webbkameror har olika linstyper. Plast är vanligt och ger en sämre skärpa medans glas är det bästa alternativet. De reflekterar tillbaka ljuset vilket är bra då du inte alltid behöver sitta i ett rum med alla lampor tända.

Vad kan jag använda en webbkamera till?

En webbkamera går att använda till många olika saker. Vad du vill göra med webbkameran beror på ditt behov, men vad vi kan se är att allt fler väljer att jobba hemifrån. Oavsett om du jobbar hemifrån eller bara ska hålla kontakten med vänner och familj eller spela så kan rätt utrustning förenkla din vardag.

 • Möten
  Oavsett om ni arbetar på Skype, Slack, Teams eller Zoom eller för den delen andra tjänster, kan webbkameran komma till stor nytta.
 • Videostreaming
  Du kan exempelvis streama när du spelar olika spel.
 • Spela in filmer
  Om du vill spela in filmer eller genomgångar som kräver video kan du använda en webbkamera utan att behöva att någon håller en kamera för dig.
 • Samtal med vänner och familj
  Vill du prata med vänner och familj enkelt och smidigt vida datorn, med bra kvalité, ska du använda en webbkamera med hög upplösning.

Operativsystem påverkar vilken webbkamera du ska ha

Vilket operativsystem du använder påverkar också vilken webbkamera du ska ha. Välj därför rätt webbkamera som fungerar korrekt på din dator och enhet. Har du Windows, Mac, Chromebook, Linux eller annat operativsystem måste du kolla att kameran har stöd för det.

Glädjande är att de allra flesta webbkameror bäst i test är kompatibla med olika operativsystem.

Montera webbkamera

Egentligen är det enklare än vad många tror. Det är bara att koppla in sladden i ett usb-uttag om det är den typen av anslutning du har.

Fördelarna med en bra webbkamera

Har du frågat dig vilken webbkamera ska jag välja? Behöver jag en webbkamera? Om du har gjort det förstår vi din frustration över att inte kunna välja rätt modell. Jag tänkte likadant när jag satt och skrev artikeln men lagom tills att vi blev klara fick vi hem två testmodeller. Det var först då jag insåg vilka fördelar en webbkamera kommer med och om man inte har det kan man inte delta på videomöten eller streama.

Det går självklart bra att köpa en laptop med en bra inbyggd webbkamera men de flesta laptop har faktiskt inte det. Deras inbyggda kameror håller dålig kvalité och gör att bilden som överförs i videosamtalen blir suddiga. Detta är irriterande ifall du vill att personen ska se dig bra.

Om du sitter på en PC likt oss så kommer du definitivt behöva en webbkamera. Fördelarna är alltså väldigt många.

Säkerhetsrisker med webbkamera

Vi rekommenderar dig att alltid stänga av din webbkamera när den inte är i användning. Många märken kommer med en extra funktion vilket gör att du kan täcka över linsen och då blockeras kameran. Då slipper du risken för att oroa dig för att någon ska hålla koll på dig.

Företaget Kaspersky har gjort flera undersökningar om integritet och webbkameror. Resultatet är chockerande. De flesta som svarade i undersökningen svarade att de var rädda för övervakning via webbkameran. Den allmänna rekommendationen till dessa var att stänga av webbkameran helt och blockera linsen när den inte används.

Använder du en laptop finns det säkert en knapp som du kan trycka på som stänger av kameran. Gör alltid detta efter användning och dra åt skyddet för linsen.

Hur vi hittade marknadens bästa webbkamera

Efter att ha gått igenom över 10 artiklar på nätet, över 6 timmars videoreviews och även testat två modeller själva kan vi nu säga att vi hittat rätt modell som dessutom är prisvärd. Det tog ett tag men vi tyckte att det är värt eftersom att man sällan vill göra fel köp.

De modeller som vi har länkat finns på Kjell och Company, Komplett samt ett par andra sidor.

Frågor och svar om webbkameror

 1. Vilket är det bästa märket?
  Logitech, Microsoft, Razer och Sandbergs är väldigt bra märken överlag. Det gäller all utrustning, inte bara webbkameror utan även tangentbord.
 2. Vad kostar en bra webbkamera?
  En bra eller bäst i test webbkamera kan kosta allt ifrån 600 kr till 2000 kr beroende på funktioner.
 3. Vilken upplösning ska jag ha?
  Du bör satsa på en webbkamera med minst 720p eller 1080 eller varför inte HD.
 4. Ska man ha belysning till webbkameran?
  Många modeller har bra linser som reflekterar bra ljus. Ska du satsa på en webbkamera med ljusbelysning ska du kolla in Razer Kiyo.