Väggfäste till tv bäst i test

Att fästa fast tvn i väggen har börjat bli allt mer populärt bland många hushåll, speciellt barnfamiljer. Läs mer

Väggfäste till tv bäst i test 2024

1. iiglo väggfäste

iiglo väggfäste bäst i test 2022

Detta väggfäste från iiglo klarar de flesta TV-apparater då den har en kapacitet på max 75 kg.

Den är dessutom känd för att vara enkel att montera.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Luxorparts Fullmotion väggfäste för TV

Tiltbart och vridbart väggfäste för större TV-apparater på ca. 43-90 tum.

Vrid TVn fritt i ± 60 grader och tilta i +3 till -15 grader för att reducera reflektioner för ett bekvämare tv-tittande. TVn kan enkelt nivåjusteras efter montering (±3 grader).

Kraftig stålkonstruktion som klarar upp till 60 kg.

Se bästa pris »

4. Luxorparts 3-ledat väggfäste för TV

Tre-ledat och tiltbart väggfäste för TV eller datorskärm. Rekommenderas för ca 32-55 tum.

Passar Vesa-fäste 200×200 till 400×400 mm. Kan vridas 180° och tiltas 20°.

Utbyggnad från vägg: 60-473 mm. Maxbelastning: 50 kg. Skruvar och pluggar för montering medföljer.

Se bästa pris »

Eftersom olika TV-apparater har olika fästningsanordningar är det inte säkert att vilket väggfäste som helst skulle passa din TV. Vi hjälper dig att ta reda på detta genom våran topp 5 bäst i test väggfäste och köpguide. I guiden listar vi också universella varianter som passar de flesta tv-apparater.

Om du saknar information om ett visst väggfäste eller fler instruktioner på hur du hänger upp tv:n på exempelvis gipsvägg eller betongvägg är det bara att kontakta oss. Annars kan du läsa vår guide ”Så hänger du upp din TV på väggen”.

Köpguide väggfäste tv

Har du alltid funderat på hur din TV skulle se ut om den satt fast på väggen istället för att den står på tv-bordet? Det är en möbel mindre i hemmet vilket innebär mindre rengöring och städning. Tänk bara på möjligheten att slippa dammsuga golvet under tv-bordet bara för att tvn hänger på väggen. Smidigt, eller hur? Jag själv har valt att hänga upp min TV eftersom att en vägghängd TV ger ett mycket stilrent och minimalistisk intryck.

Har du dessutom soffor och fåtöljer som är placerade runt soffbordet är väldigt praktiskt med ett vridbart väggfäste till tvn eftersom att du då kan kolla på skärmen från olika håll. Mycket smidigare än att behöva flytta runt på möbler.

Även om du aldrig har hängt upp en TV på väggen innan kan vi redan nu ge dig den goda nyheten att det inte är svårare än att hänga upp en tavla. Visst behöver du några verktyg men egentligen är det väldigt enkelt och något som nästan alla kan lösa själv på egen hand.

Olika typer av väggfästen

Det finns olika typer av väggfästen som du kan använda. Vad som passar dig beror mer på din tv än vilket behov du har idag. Det kan var smart att även tänka på hur tvn ska placeras när du möblerar om eller köper den där nya soffan som ni pratat om.

Fasta väggfästen

Fast väggfäste tv

Detta är det vanligaste sättet att montera en tv på väggen. Du sätter den platt mot väggen, med ett mellanrum på endast ett par centimeter. Mellanrummet behövs för att du ska få plats med kablar och annat. Har du en TV där kontakterna sitter på baksidan? Då kan du inte ha de mest slimmade väggfästen som också är de mest snygga enligt mig. Om du däremot har en nyare modern TV kan kontakterna sitta på sidan. Då kan du köpa ett väldigt slimmat väggfäste. Dessa väggfästen är de billigaste men också snyggaste varianterna. Du behöver montera fast ett stativ på väggen samt fästen på baksidan av din tv. Sedan är det bara att lyfta upp tv:n och sätta den på stativet.

Tiltbart väggfäste

Tilltbart väggfäste tv

Denna passar dig som då och då vill luta din TV upp eller ned beroende på vilken position du kollar ifrån. Detta passar perfekt till sovrum och kök där du kan montera tv:n högre upp på väggen om det finns andra föremål och möbler som är i vägen. Har du kontakter på baksidan av tv:n ska du välja ett tiltbart väggfäste då du lättare kan fixa med kablerna.

Vridbara väggfästen

Vridbart väggfäste tv

Vridbara väggfästen passar bäst när du vill kolla på din tv-skärm från olika håll och kanter. Vill du montera en TV i ett rum där placeringen av en soffbänk inte fungerar? Då löser detta fäste utmaningen. Tänk dock på att ifall du har tv-apparater större än 60 tum kan du bortse från virdbara väggfästen eftersom vikten skapar mycket kraft på den enskilda fästningen vilket gör att den kanske inte håller.

Tänk på detta när du ska  välja väggfäste till din tv

 • TVns vikt
  Ska du ha väggfäste istället för TV-bänk? Då kan det vara bra att ta reda på hur mycket din TV-väger. Du hittar denna information genom att
  kolla på kartongen eller i TV-manualen. Ett annat bra tips är att kolla upp väggfästets maximala belastning. Denna information står under produktspecifikationen.
 • Vilken sorts väggfäste
  Beroende på om du vill kolla på TVn från ett håll eller om du vill kunna vrida den eller ändra på skärmens riktning ska du välja väggfäste utifrån ditt behov.
  Enligt mig är det fasta väggfästen som är det bästa eftersom mellanrummet mellan tv:n och väggen endast är några centimeter.
 • VESA-mått
  Vesa-måttet är avståndet mellan de fyra skruvhålen som finns på baksidan av tv:n. Detta anges i millimeter. Det finns åtta olika mått men 600×400 mm
  är vanligast. Om du kollar på baksidan av din tv ser du fyra skruvhål. VESA är standard för alla tv-apparater världen över.

Hur högt ska tv:n monteras?

Tänk över placeringen för tv:n. Var ska den placeras? I mitten av rummet är alltid bäst men det beror på övriga möbler som soffbord och soffa. Har du tidigare haft en tvbänk kommer du inte behöva att tänka på den eftersom att tv:n numera ska hängas på väggen. Men hur högt du väljer att montera tv:n beror på hur långt ifrån soffan sitter. En bra regel som går att förhålla sig till är att höjden på tvns undre del ska vara ca 90 cm ovanför golvet.

Vilket avstånd mellan tv och soffa?

Hur långt du vill sitta ifrån soffan beror på hur stor TV du har. Det finns ett rekommenderat avstånd och vinkel som du bör tänka på när du monterar din TV på väggen. Multiplicera skärmstorleken med 1,2 för att få fram avståndet. Har du en 55 tums tv ska du sitta ungefär 1.8 meter från TV:n.

Känn efter genom att sitta i soffan och luta dig tillbaka. Prova att byta position i soffan och kolla från olika lägen.

Kolla väggen du ska hänga tv:n på

Funderar du på att sätta upp tv på gipsvägg eller montera tv på betongvägg? Beroende på vilken typ av vägg du har kan monteringen se olika ut. Tänk igenom vad väggen är byggd av och prova att slå i väggen lite lätt med handflatan för att känna vad materialet är och var väggreglarna sitter om du är osäker. Tänk också på att mäta avståndet för väggfästet och försäkra dig om att det inte finns elledningar som är i vägen.

Om du har en gipsvägg kan monteringen se annorlunda ut jämfört med betongvägg. Med en gipsvägg använder du en vanlig träborr för att göra hål i väggen. Sedan är det bara att trä gipsexpanderskruvar  i metall i väggen. Kolla dock först var reglarna sitter. De har vanligtvis ett avstånd på 60 cm. Fäst skruvarna genom reglarna.

Har du en vägg av betong använder du en slagborrmaskin för att borra hål. Du slår sedan in expanderskruvarna eller betongpluggarna i hålet innan du börjar processen med att montera väggfästet stadigt och stabilt.

Det kan vara en bra ide att köpa rätt skruv och plugg för att hänga upp din tv på väggen. Det finns olika skruvar och plugg för gipsväggar jämfört med betongväggar. Eftersom att TV:n är en dyr apparat kan det vara bra att inte chansa utan gå på rekommendationer från exempelvis tillverkaren av TVn eller återförsäljaren.

Fördelar med att hänga upp din tv med väggfäste

 1. Minskad risk för att tv:n ska välta
  Har du småbarn som springer om kring eller husdjur? Då vill du inte att de råkar välta din dyra TV eller att de drar i TVn. Tänk därför på att montera den på ett säkert sätt.
 2. Ser stilrent ut
  Jag gillar ett hem där det minimalistiska temat genomsyrar hela huset. Det ser mycket stilrent ut när TVn hänger på väggen jämfört med om den står på en TV-bänk
 3. Spara utrymme
  Du slipper ha en TV-bänk som tar plats vilket gör att du får plats med andra möbler, eller varför inte en fin växt?
 4. Enklare installation än vad du tror
  Många som tidigare haft en TV men aldrig monterat fast den på väggen tror att det är en svår process men så är det inte. Installationen är enkel och tar mindre än en timma.
 5. Passar alla TV-apparater
  Oavsett om du har en TV från LG, Samsung, Philips, Sony eller ett annat märke, kan du fästa fast den med hjälp av VESA.

Det finns många väggfäste tv till 55 tum, 65 tum och 75 tum vilket är de vanligaste storlekarna på moderna tv apparater. De finns i olika utföranden i många butiker som Netonnet, Kejll och company, Webbhallen, Komplett med flera. Tänk därför igenom ditt köp och använd fördelarna ovan som ett bra argument för att kunna köpa en väggfäste till din tv.

Få hjälp med installation av väggfäste till tvn

Det finns många butiker som säljer nya TV-apparater men också andra typer av hemelektronik som hemmabiosystem, högtalarsystem m.m. Om du behöver hjälp med installation och montering
kan du alltid vända dig till butiken för att fråga om de har någon som kan hjälpa dig.

Köper du en TV på nätet eller väggfäste på nätet kan du fortfarande ta hjälp av någon annan med monteringen.

Vi förstår glädjen av att köpa en ny TV. Dock blir glädjen kortvarig när man inte har rätt verktyg för att hänga upp tvn på väggen. Du måste
kolla om TVn går att montera och vilket väggfäste till tv som du behöver. Är du osäker kan du alltid vända dig till din lokala elektronikbutik.

Då får du hjälp med bland annat:

 • Frånkoppling av din gamla TV
 • Uppackning
 • Installation och montering av TV på vägg
 • Installation av TV och test

Dock kan du inte alltid få hjälp med diverse dolda kabeldragningar m.m. Tänk också på att ha väggfästet liggandes hemma eftersom detta inte ingår i deras priser.