Laserskrivare bäst i test

Även om det mesta sker digitalt nu när det gäller brev och andra papper, finns det fortfarande ett behov för att ibland skriva ut papper och ha fysiska varianter av det som annars finns lagrat på datorn. Läs mer

Laserskrivare bäst i test 2024

1. Brother DCP-L2530DW

Denna skrivare från Brother är en utmärkt investering för personer som arbetar hemifrån eller på små kontor.

Skrivaren har en hög hastighet för utskrift och har också inbyggd trådlös anslutning, vilket ger dig frihet att arbeta utan att vara fast vid skrivaren. Denna enhet är kompakt och tyst, vilket gör att du kan arbeta ostört medan du skriver ut dokument. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. HP Color LaserJet Pro M255dw

HP Color Laserjet Pro M255dw är en effektiv laserskrivare som erbjuder högkvalitativa färgutskrifter och användarvänlighet.

Den kännetecknas av sin snabbhet, med en utskriftskapacitet på ungefär 21 sidor per minut, och den första sidan skrivs ut snabbt. Denna skrivare stöder automatisk dubbelsidig utskrift, vilket bidrar till pappersbesparing. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. HP Color Laser MFP 178nw

HP Color Laser MFP 178nw

HP Color Laser MFP 178nw är en kompakt allt-i-ett-laserskrivare som erbjuder utmärkt prestanda för utskrift, skanning och kopiering.

Den är idealisk för både hem och kontor med sin snabba utskriftshastighet på upp till 18 sidor per minut. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: laserskrivare bäst i test

Den bästa laserskrivaren som borde utnämnas till bäst i test är den skrivare som du kan använda på ett enkelt sätt samtidigt som du får kvalité i dina utskrifter. Den ska heller inte vara dyr att köpa och installera. Men detta innebär att det borde finnas flera modeller som anses vara bäst eftersom dessa kriterier kan stämma in på vilken variant som helst. Detta stämmer till viss del.

Förr i tiden var det krångligt att installera skrivare och printers. Detta gjorde att många inte valde att köpa en för hemmabruk utan gick istället på att kontoret hade en skrivare. Men om man inte jobbar på ett kontor där tillgången till printer inte finns kan det vara svårt att skriva ut papper eller scanna dokument. Då fick man vända sig till de allmänna biblioteken och de brukar ta en avgift för denna tjänst.

Detta ledde till att tillverkarna insåg att de måste förenkla de skrivare och printers som finns, eftersom efterfrågan fanns där. Idag är det väldigt enkelt att använda en skrivare och det finns många bra installationsguider. Detta gör också att det finns många varianter att välja mellan. Men med fler utskrifter kommer också ett behov för en dokumentförstörare om du snabbt vill bli kvitt papper som du inte längre har behov utav.

Vad är en laserskrivare och hur fungerar den?

Laserskrivaren använder till skillnad från bläckstråleskrivaren toner och tonerpulver för att göra utskrifter. Genom elektricitet placerar den tonerpulver på pappret som genom hög värme smälts ned vilket skapar den utskrift som du kan se. Det finns en stor skillnad i själva ämnet som finns i bläckpatronen för bläckstråleskrivare jämfört med laserskrivare. Enkelt sagt kan man säga att bläcket i laserskrivaren är i pulverform medans den är i flytande form för bläckstråleskrivaren.

Det är en stor skillnad i hur de fungerar i praktiken och vilket syfte de har. En laserskrivare passar både hemmakontoret men också företaget och ett större kontor där du vill skriva ut mycket på kort tid. De har oftast en kapacitet på ca 20 sidor per minut. Dock klarar de inte av att skriva ut foton vilket bläckstråleskrivaren gör som också är mer vanlig i svenska hushåll. En laserskrivare har alltid varit dyrare att köpa in men på senare år har de blivit ett kostnadseffektivt alternativ till vanliga skrivare.

Många laserskrivare kan kopplas till WiFi-nätverket och du kan skriva ut trådlöst på mobilen, datorn, surfplattan och andra enheter. Väldigt enkelt och smidigt. Dock behöver du vara inom rimlig avstånd från laserskrivaren för att mottagningen ska funka. Om ni har ett stort kontor kan du använda dig av en WiFi-förstärkare för att skapa bättre räckvidd.

Laserskrivare passar dig som skriver ut höga volymer av dokument. De är lite större i storleken och kostar bland mer beroende på vilken variant du vill köpa och vilka extra funktioner som ska vara med. Men på lång sikt kan du få ut inköpskostnaden eftersom att den är billigare i drift jämfört med vanliga bläckstråleskrivaren.

Fördelarna med laserskrivare

 • Skriva ut stora volymer
 • Precision i utskrift
 • Snabb och enkel anvädning
 • Kostnadseffektiv.
 • Passar företag och hemmabruk.
 • Uppkoppling mot WiFi

Nackdelar med laserskrivare

 • Laserskrivaren är inte bra för fotoutskrifter även om den går att använda för detta ändamål.
 • Den kostar mer än bläckstråleskrivaren.

Vad kostar en laserskrivare?

En bra laserskrivare för hemmabruk eller kontorsbruk kan kosta allt mellan 2 000 kr upp till 20 000 kr. Dock behöver du inte den dyraste eftersom billiga varianter klarar utskrifter minst lika bra så länge du inte är i behov av att skriva ut stora papper med väldigt hög precision. Fast då behöver du inte fundera på en laserskrivare utan en väldigt stor skrivare.

Ta reda på om det finns laserskrivare på rea eller om det finns rabattkoder. Vi brukar lista dessa under varje variant som vi rekommenderar men det kan hända att vi missar detta. Prova därför att besöka nätbutiken för att se aktuellt pris.

Tips: Köp alltid skrivare av samma märke om du ska ha det till företaget. Helst ska du gå på samma modell och detta är för att det underlättar installation, drift och felsökning.

Billiga laserskrivare kostar faktiskt mer i drift

Även om billiga skrivare lockar så kan de i längden kosta dig mer eftersom att du behöver fler tillbehör som färgpatroner och färgkassetter. Billigare skrivare använder i regel dyrare bläckpatroner vilket gör att kostnaden snabbt går iväg.

Att tänka på vid köp av laserskrivare

Största skillnaden mellan laserskrivare och bläckstråleskrivare ligger i tekniken som de använder för att skriva ut. Båda har ett syfte: att skriva ut utskrifter snabbt, billigt och med hög precision. Men lyckas de bra? Vad är det som gör att man väljer en laserskrivare istället för bläckstråleskrivare? Nedan förklarar vi olika faktorer i detalj.

 • Skillnad i pris
  En laserskrivare kommer alltid kosta aningen mer än vanliga bläckstråleskrivare eftersom de hamnar i två olika ligor när det gäller funktionalitet och användningsområde.
 • Installation
  Många tycker att det är enklare att installera en bläckstråleskrivare, vilket kan anses vara en fördel för denna variant. Men detta är inget som vi upplevt själva.
 • Ljudkvalitet
  En laserskrivare gör inget ljud ifrån sig, eller minimal ljud. Däremot ger bläckstråleskrivaren ifrån sig mycket ljud vilket kan upplevas som obehagligt. Om du är ljudkänslig är detta en bra faktor att överväga.
 • Kostnad per utskrift
  Många antar att bläckstråleskrivaren är billigare jämfört med laserskrivaren när man räknad på kostnad per utskrift. Detta gäller även när det gäller inköp av förbrukningsvaror som bläckpatroner och färgkassetter. Men är det verkligen så? Hur mycket kostar det att använda en laserskrivare per utskrift? Det finns en anledning till varför många företag, skolor och organisationer väljer att köpa in dyra laserskrivare. De är kostnadseffektiva och dessutom behöver du inte byta ut tonerna på flera år. Använder du en bläckstråleskrivare måste du efter 3 000 utskrifter lägga in nya bläckpatroner som kan kosta en hel del.
 • Utskriftshastighet
  Som vi nämnde längre upp i artikeln är det laserskrivaren som skriver ut snabbast och detta passar er som har behov av många utskrifter på en och samma gång. Eftersom tekniken bakom detta är laser behöver du inte tänka på att vänta på att utskriften ska torka, vilket man behöver när man använder en bläckstråleskrivare. Detta kan vara avgörande när man hittar två likadana skrivare med samma funktionalitet men där ena är en laserskrivare bäst i test och den andra en bläckstråleskrivare.
 • Bildkvalité
  Beroende på hur detaljerad man är hittar man olika skillnader i kvaliteten på utskriften. Laserskrivare är mycket precisa och skarpa vilket gör att du ser alla linjer. Bläckstråleskrivare däremot har problem med att det finns risk för bläckdroppar vilket kan göra att texten som skrivs ut ser suddig ut för att för mycket färg kommer ut.
  Om du ska skriva ut vanlig text rekommenderar vi en laserskrivare. Skriver du ut foto kan bläckstråleskrivaren vara ett bra alternativ eftersom den är bättre på att få ut färg i olika nyanser.
 • Anslutningsmetod
  Vanligtvis kan du koppla skrivaren via USB vilket är den standardkoppling som alla skrivare har. Här får du snabba utskrifter och du behöver inte tänka på uppkopplingshastighet. Nackdelen är att du behöver vara nära datorn. Många laserskrivare har stöd för WiFi och Bluetooth. Detta innebär att du genom trådlös uppkoppling kan skriva ut vad du vill. Smidigt om du sitter i soffan och ska skriva ut flygbiljetterna du nyss bokade när du satt i soffan och kollade TV.
 • Multifunktion eller singelfunktion
  En multifunktionslaserskrivare klarar av att skriva ut text, skanna, kopiera och faxa. Singelfunktionsskrivaren klarar bara utskrifter och är billigare i pris.
 • Monolaser eller färglaser
  En monolaser skriver ut i svartvitt medans en färglaser skriver ut i färg. Välj färglaser om du är i behov av färgfunktionen.

LED-skrivare

Denna variant är ganska ny eftersom den bygger på samma teknik som laserskrivaren. Men istället för laser använder den LED-lysdioder för att göra utskrifter. Det finns inga klara fördelar med LED-skrivaren jämfört med vanliga strålskrivare.

Vem har nytta av en laserskrivare?

Jag själv sitter mycket med innehållsproduktion på Produktlistan.se vilket gör att jag behöver samla information om olika produkter och produkttester. Ibland tycker jag att det är skönt att läsa från pappret vilket gör att jag ser ett stort behov av en laserskrivare. Men om du aldrig skriver ut papper och dokument behöver du inte köpa en dyr variant. Du kan kolla på billiga bläckstråleskrivare. Dessa finns hos de nätbutiker vi länkar till.

Men skriver du ut mycket papper, framför allt text och inte bild? Då kan en laserskrivare vara ett bra val som underlättar utskrifterna enormt. Välj då en multifunktionsskrivare med laserteknik som du kan använda för att göra fler saker som att kopiera, scanna och faxa. Här behöver du inte tänka på ytterligare saker.

Har du ett företag ska du verkligen satsa på en dyr variant eftersom att det blir billigare än att köpa en vanlig skrivare som kostar mer per utskrift. Värt att känna till är att det kostar faktiskt ungefär hälften av priset om du väljer att skriva ut i svartvitt på en laserskrivare jämfört med bläckstråleskrivare.

Köpa laserskrivare på nätet

Det är faktiskt en bra idé att köpa laserskrivare på nätet. Det finns både billiga varianter men också dyrare laserskrivare. Ska du köpa en HP färglaserskrivare eller multifunktionsskrivare från Epson? Välj vilken modell du vill ha och kolla om den är tillfällig på nätet så slipper du åka till butiken.

En fördel med att handla på nätet är att fler tillbehör till laserskrivaren är tillgänglig jämfört med fysiska butiker som har mindre utbud.