Tryckkokare bäst i test

En bra tryckkokare sparar dig mycket tid vilket gör att detta enkla köksredskap underlättar matlagningen. Det är inte bara tid du sparar, utan också energi vilket gör att du inte behöver övervaka matlagningen lika mycket som när du använder kastruller, grytor eller stekpannor. Detta beror självklart på vad du ska laga för något men generellt så blir matlagningen effektivare. Läs mer

Tryckkokare bäst i test 2024

1. Crock-Pot 5,7L Express Multicooker Rostfri

Crock-Pot 5,7L Express Multicooker Rostfri

Nu kan du få långkok på nolltid! Laga en läcker middag utan att förlora dyrbar tid med familjen.

Crock-Pot Express har hela 8 förinställda program som hjälper dig att göra grytor, risotto, chili, efterrätter, soppor och mycket mer, med endast ett knapptryck.

Förutom tryckkokning finns det även funktioner för bryning och slowcooking. Tack vare den invändiga non-stick beläggningen är den lätt att rengöra när maten är lagad och serverad. 

 • Lagar en utsökt middag på noll tid
 • Non-stick beläggning
 • Hela 8 förinställda program

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Sage The Fast Slow Pro Slowcooker

Sage The Fast Slow Pro Slowcooker

En del mat blir helt enkelt godare när det fått blivit tillagat länge och långsamt.

The Fast Slow Pro Cooker justerar automatiskt tid, temperatur och tryck mellan snabb och långsam tillagning för att maximera smak och textur.

Dubbla sensorer för för mer exakt temperatur- och tryckreglering.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Tefal Secure 5 neo II

Tefal Secure 5 neo II

Med tryckkokare Secure 5 Neo II från Tefal tillagar du din mat snabbt, enkelt, näringsrikt och säkert.

Genom att tillaga din mat i en tryckkokare får du ett mycket energibesparande alternativ, då koktiden förkortas effektivt upp till 70 %.

Du får också hälsosammare mat då de naturliga vitaminerna och mineralerna bevaras bättre genom tryckkokaren. Du kan såklart även använda tryckkockaren som en vanlig 6 liters gryta.

Secure 5 Neo II från Tefal har 5 säkerhetsfunktioner vilket gör den säker och enkel att använda.
Ångkokaren har 2 olika kokhastigheter och passar till alla spisar, även till induktion.

En ångkorg medföljer som du t.ex. kan använda för ömtåligare ingredienser eller för att ångkoka fisk.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. WMF Tryckkokare Perfect Plus 6,5 Liter

WMF Tryckkokare Perfect Plus 6,5 Liter

Nu kan du laga rätter som du normalt inte lagar till vardags eftersom de tar för lång tid.

Med en tryckkokare kan du laga läcker currygryta på endast  minuter, eller kanske är du mer för en omgång Ungersk gulasch.

Gulasch som normalt kan ta upp till 60-90 minuter att laga – tar endast 20 minuter i en tryckkokare. Perfekt Plus tryckkokare fås i 5 olika storlekar, så det finns något till varenda en – en till paret eller en till de stora familjerna.

När du lagar mat i en tryckkokare får du mycket mer smak och arom, eftersom du håller ingredienserna under tryck så att inget slipper undan tillagningen. Därmed kan du även bevara fler vitaminer och mineraler.

Det är mycket utbrett med tryckkokare i andra länder som i ex. USA och Asien. En modern tryckkokare är både lätt och säker att använda. Den har en liten ventil så om det skulle bli för stort tryck, så kan man släppa ut ångan där.

 • Laga rätter du inte gör dagligen
 • Fås i många storlekar
 • Verkar på alla värmekällor

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Funktion Tryckkokare 6,0 L med Lock

En funktionell 6 liter stor tryckkokare. 

En tryckkokare är det ultimata valet för dig som vill äta smakfull mat, utan att stå i köket flera timmar. Tryckkokaren låter dig tillaga råvaror på en bråkdel av vad det vanligtvis skulle ta.

När tryckkokaren används försvinner syret i behållaren och matens färg, vitaminer och mineraler stannar kvar i maten, vilket gör att maten ser aptitligare ut och smakar bättre. 

Du kan koka, ångkoka, bräsera, bryna, tillaga kött, fisk, grönsaker, potatis, ris, grytor och soppor. Du kan dessutom konservera, göra saft, sterilisera och tillaga djup-frysta livsmedel i tryckkokaren.


Grytan fungerar på alla värmekällor inklusive induktion. 

 • Stilren och mycket elegant design
 • Tryckkokare med flera möjligheter
 • Fungerar lätt på alla värmekällor

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: tryckkokare bäst i test

Tryckkokare bäst i test

Att använda en tryckkokare är en väldigt bra lösning för dig som vill spara tid, energi men också alla näringsämnen och vitaminer som finns i maten. Detta resulterar i godare mat vilket gör att du får mer njutning av varje tilltugg. När du använder en tryckkokare ökar trycket vilket gör att maten blir klar snabbare. Du kan även använda den till ren ångkokning beroende på vad du vill tillaga och vilken variant du har.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan laga för något i en bra och prisvärd tryckkokare från Jula, ElGiganten eller en annan butik. Du behöver heller inte tänka på att slösa tid med att vänta på att maten ska tina upp utan kan lägga in den i maskinen och direkt tillaga maten utan att behöva vänta ytterligare.

För att hitta tryckkokare bäst i test 2024 behöver du först veta vilken variant du vill ha, vad för mat du kommer att laga med den och vilken budget du har. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du letar efter en bra variant. Vi testade själva utifrån följande kriterier:

Pris

En tryckkokare bäst i test från ett känt märke kommer att kosta mer än den vanliga varianten du säkert hittar i vilken butik som helst som säljer köksredskap och köksmaskiner. Är du inte priskänslig är detta ett bra alternativ. De kostar egentligen allt mellan 1000-2000 kr. Ska du ha en vanlig variant kan du få betala allt mellan 400-600 kr.

Märke

Har du många köksmaskiner från ett och samma märke? Vill du fortsätta använda samma märke till övriga köksredskap eller kan du tänka dig att prova något nytt? De märken som vi rekommenderar är Tefal, Funktion, Fissler, och OBH Nordica.

Funktioner

När man letar efter en bra modell måste man kolla på säkerhetssystem, automatiska lås, olika trycknivåer samt värmelägen. Desto fler funktioner desto mer behöver du betala och det kan vara bra att jämföra olika alternativ. För dig som vill lägga in en hel kyckling i tryckkokaren vill du ha fler funktioner jämfört med att bara använda den för enklare saker.

Volym

De flesta har en kapacitet och volym på ungefär 6-8 liter. Detta passar ett hushåll på 4-6 personer beroende på vad det är som  ska lagas. Det finns många anledningar till att kolla på om tryckkokare från Lidl eller Ikea har bra volym.

Storlek

En tryckkokare test kommer inte alltid att passa alla kök. Störst är inte alltid den som är bäst. Du kanske vill ha en mindre variant men som har fler funktioner. Dock kan volymen vara avgörande. För oss är det viktigt att den inte ska ta plats på köksbänken så att man kan ställa undan den snabbt. Vi har ställt fram en riskokare också för att fixa fram bra ris till köttet som ska serveras. Då vill vi gärna ha plats till andra saker som vi arbetar med i köket.

Material

En bra tryckkokare är utrustad med bra ytmaterial som rostfritt stål. Materialet kan även underlätta din rengöring och om du vill tvätta den i diskmaskin ska du verkligen kolla så att den klarar av det.

Annars kan den bli repig och då förstör du den.

Hur fungerar en tryckkokare?

En tryckkokare är egentligen samma sak som en kastrull med ett lock som går att låsa fast. Det som händer är att vattnet kokar och lufttrycket stiger i kastrullen. Vattnets kokpunkt är vid 100 grader och då innebär det att ångrycket blir stort som lufttrycket i omgivande miljö. Vattnet går från flytande form till ångform, vilket är gas och vattenånga. Sedan börjar det bubbla.

Tryckkokare lagar mat snabbt med hjälp av mycket högra temperaturer. Oftast behöver du inte el om det är en vanlig variant men det finns också elektriska tryckkokare. De kommer utrustade med ångventiler som går att öppna och stängas för att släppa ut ånga vid högt tryck. Genom att justera ångventilernas öppning kan du reglera trycket i kokaren för att uppnå en viss temperatur. Om ångventilerna inte släpper ut ånga har trycket minskat.

Om det fortfarande är oklart hur den fungerar rent tekniskt och i praktiken kan du kolla denna animerade video som förklarar det hela:

Fördelarna med en billig tryckkokare

Det finns många olika fördelar med att använda en bra och billig tryckkokare. Det beror dock helt på användningsområden och vad du ska tillaga. Däremot finns det ett par generella fördelar som är svåra att komma ifrån vilket också är anledningen till att många väljer att köpa en.

 • Spara tid – genom att laga maten snabbare kan du spara tid och göra annat. Tiden det tar för att laga kött halveras och det tar endast 15 minuter att koka ris som annars kan ta upp till 40 minuter.
 • Nyttigare mat – om du väljer att använda ånga som tillagningsmetod sparar du på matens näring och vitaminer. Ska du exempelvis laga kött eller grönsaker kan du räkna med att de förlorar halva näringsvärdet. I en tryckkokare bevaras de flesta vitaminer.
 • Energieffektivt – en vanlig tryckkokare arbetar snabbare än vanliga grytor och kastruller vilket gör att den inte drar lika mycket energi.
 • Passar olika hällar – oavsett vilken typ av häll du har finns det alltid en som passar den.
 • Billig och stilen köksredskap – det finns både billiga men dyrare varianter. Vad du vill köpa beror helt på din plånbok men dyrare innebär i detta fallet bättre funktionalitet och extra säkerhet.
 • Passar alla kök – det är väldigt få kök som inte har nytta av en bra tryckkokare. Oavsett hur ofta du lagar mat och hur mycket du lagar mat kan du faktiskt få stor nytta av denna köksmaskin.

Vad kan man laga i en tryckkokare?

Det finns väldigt få saker som du inte kan laga i en tryckkokare.

Däremot är det vanligaste att man lagar olika grytor, kött och kyckling i den. Saker som annars hade tagit lång tid att laga, kan du med hjälp av en tryckkokare, laga mycket snabbare och du sparar både på tid men också energiförbrukning eftersom att den inte behöver stå på spisen lika länge som en kastrull.

Tänk på säkerheten vid användning av tryckkokare

Det finns ventiler som sitter på tryckkokaren. Deras uppgift är att släppa ut vattenånga för att det inte ska uppstå för högt tryck inuti kokaren.

Du behöver heller inte mycket värme från spisplattorna när du vill att maten ska börja koka. Det räcker med att du ställer den på värmeläge 1 eller 2. Kolla gärna i den medföljande manual som du får med när du köper tryckkokaren.

En bra sak att känna till är att aldrig öppna en tryckkokare som du direkt tar av från spisen. Det kan vara bra att spola lite kallt vatten på locket på tryckkokaren så att temperaturen sjunker, sedan kan du öppna den.

Om du inte är säker på hur man använder en tryckkokare vill vi inte rekommendera dig att köpa den. Du måste veta hur du ska använda den innan du kan fundera på att köpa den.