Med rätt vedklyv kan du enkelt kapa och klyva olika delar trä till mindre bitar. Det finns olika varianter, storlekar och modeller. En bra modell är ett viktigt redskap som du har stor nytta av.
Du slipper att belasta kroppen och du kan samtidigt spara mycket tid och energi som kan gå till annat. Som vår expert och testare sa till oss ”Med rätt vedklyv sparar du tid. Du slipper att hantera yxor, motorsågar och andra verktyg som sliter på kroppen”.
Att klyva din egna ved kan vara roligt och billigt. Dessutom sparar du massa pengar på det jämfört med att behöva köpa färdiga vedpåsar. Men vilken vedklyv passar dig och dina behov?
Om det är första gången du letar efter en bra variant kan det upplevas som svårt att hitta den som är bäst i test. Som en lösning på detta har vi lagt över 20 timmar på att bland annat analyserat olika tester från exempelvis Råd & Rön samt andra källor.
Vi har gått igenom användarnas omdömen från prisjämförelsesidor samt även produkttillverkarnas webbplatser och deras produktblad. Sedan har vi lagt ca 16 timmar på att testa olika modeller i verkligheten.
Även om du sedan tidigare är van med att hantera en vedklyvare kan det vara värt att läsa igenom vår artikel och se de topp som är bäst i test modellerna som vi har valt att presentera. Artikeln i övrigt innehåller en köpguide som förklarar samtliga delar som kan vara värt att känna till innan ett köp.
Längre ned hittar du ett avsnitt som handlar om frågor och svar som berör billig och bra vedklyv test. Oavsett om du har kollat igenom butiker som Granngården, Biltema eller Jula kan det fortfarande vara svårt att hitta rätt alternativ. Om man inte vet vad man ska kolla på vill man ibland bara köpa en begagnad vedklyv men det är alltid bättre med en ny som oftast är säkrare.
Vedklyv bäst i test 2023
1. Faxes 500 vedklyv

Faxes Vedklyv är en elhydraulisk vedklyv med en robust, beprövad konstruktion.
Stor omsorg har lagts på val av material och komponenter, vilket ger modellen den prestanda som krävs för att klyva all slags ved upp till 50 cm. Maskinen levereras provkörd och startklar. Läs mer
2. AL-KO LSH 520/5 vedklyv

AL-KO LSH 520/5 är en kraftfull liggande vedklyv, utrustad med en 230V-motor med en effekt på 2,2 kW. Vedklyven har en bekväm arbetshöjd, vilket gör den ergonomisk och säkert att arbeta med. Läs mer
3. AL-KO LSH 370/4 vedklyv

AL-KO LSH 370/4 är en liten och kompakt, liggande vedklyv som klyver enkelt och helt utan problem.
Professionella 2-handssäkerhetsstyrningen garanterar säker drift och exakt klyvning av veden. Slitstarka material och komponenter som är svetsade i flera varv säkerställer en lång livslängd. Läs mer
Köpguide: välj rätt vedklyv
En bra vedklyv sparar dig tid och smärta som du annars utsätter dig själv för när du klyver ved manuellt. Oavsett om du klyva ved till kaminen eller till annat behöver du välja rätt vedklyv som är prisvärd och bäst i test.
Processen fungerar genom att en trästycke läggs mellan en platta och kliv. När man trycker ned handtaget klyvs träbiten i olika bitar tack vare trycket. Tidigare hade du behövt använda en yxa där du med kroppens styrka klyver träbiten i olika bitar. Detta låter enkelt men egentligen är det svårt eftersom det är energikrävande och tar mycket tid.
Innan du ska köpa en vedklyv behöver du tänka på ett par olika saker som kan vara bra att känna till. Ska du använda den för hemmabruk eller professionellt bruk? Är det bara du som ska klyva ved eller har ni en förening där flera använder den?
- Vad har du för budget?
- Vilket märke föredrar du?
- Kommer du använda din vedklyv ofta?
- Ska den vara hydraulisk?
- Vad förväntar du dig för storlek?
- Ska du förflytta den?
Dessa frågor kan hjälpa dig att välja ut en modell som passar dina behov bäst. För det är ingen idé att bara köpa den största eller bästa vedklyven när en liten variant passar bra. Du behöver noggrant läsa produktinformationen som finns från exempelvis Vexes, Hecht eller Al-ko och andra tillverkare.
Bensindriven eller elektrisk? För och nackdelar
Om du är ute efter kraft och prestanda ska du kolla på en bensindriven vedklyv. Dessa klarar alla träslag som alm, ek, körsbär och annat. De kan även dela trö som är grönt. Kraften som de producerar är väldigt mycket men du får också betala lite mer för en sådan. Nackdelarna är att du behöver tänka på underhåll av motor och andra delar. Underhållet omfattar oljebyten, bensinpåfyllning och annat.
Ska du arbeta lite enklare och i mindre omfattning kan en elektrisk vedklyv vara det bästa alternativet. Nästan vem som helst kan använda dessa och det räcker att du kopplar in sladden i ett eluttag. Du slipper dessutom risker för att skada dig när du lyfter tunga trästockar eftersom den elektriska enbart kan klyva vissa stockar. Nackdelen med denna variant är att den inte klarar hårdare trämaterial vilket kan vara irriterande.
Ett tips kan då istället vara att köpa en sänksåg för att kunna klyva de vedbitar du vill.
Dy eller billig vedklyv?
En dyrare vedklyv har fler funktioner vilket gör att den kan användas till mer än bara det ändamålet. Om du är en professionell skogshuggare ska du definitivt satsa på en dyrare modell. Däremot kan du fortfarande få bra med kraft i billiga modeller. De är oftast enklare att använda och du kan fortfarande förflytta de eftersom den står på hjul.
Stående eller liggande vedklyv?
Det finns faktiskt olika varianter eftersom vissa är liggandes och andra stående. Beroende på hur du gillar att arbeta måste du se över höjd och och olika inställningar som går att justera. Grundtekniken fungerar likadant men däremot kommer de i olika utföranden och är olika stabila. Hur stora vedbitar behöver du? Experten inom skog och verktyg hos oss på Produktlistan.se rekommenderar en liggande variant eftersom de har stor maxtryck. Dessutom klarar de flesta att klyva stockar med diameter på ca 25 cm.
Vilken klyvkraft?
Klyvkraft mäts i ton och är ett av de viktigaste faktorerna du behöver ta hänsyn till vid köp. Du måste först veta vilket träslag du ska klyva samt storlek i diameter på träbiten. De flesta vanliga modeller har en kraft på ca fem till sju ton. Dessa passar såväl för hemmabruk som den professionella användaren som behöver det i arbetet.
Du ska dock inte ha en modell som är dyr med hög klyvkraft om du inte har behov av det. En dyrare modell passar större verkstäder och sågverk. Om du bara ska använda den själv eller har en bit tomt så räcker en vanlig modell.
Fylla på olja
När du har en vedklyv behöver du främst hydraulolja som du fyller på. Dock funkar vanlig motorolja men det är bara om du inte har rätt olja nära till hans eftersom att du inte vill skada de olika delarna. Oftast står det på maskinen vilken olja som används.
Tänk på säkerhet
Detta är en kraftfull maskin som har tryck på flera ton. Du bör därför känna till alla säkerhetsrutiner och följa dessa korrekt så att du minskar risken för eventuella misstag. De flesta nya moderna vedklyvar har bra säkerhetsfunktioner. Om du använder den rätt kommer du inte stöta på några bekymmer eller problem. Kolla igenom alla säkerhetsanvisningar som medföljer och genomför endast vedklyvning om du vet vad du gör.
Har du inte koll på hur en vedklyv fungerar ska du kolla igenom information om detta innan ditt köp. Innan du använder en vedklyvare, se till att bocka av dessa saker:
- Arbeta på en plan yta
- Plan yta
- Använd skyddskläder
- Arbetshandskar
- Glasögon
- Hörselskydd
- Hjälm
Tänk även på att följa lokala lagar och regler. Klyv endast dina trästockar och ta hänsyn till miljö och natur. Plocka ihop skräp och annat och släng dessa på rätt ställe.
Tvåhands grepp
Dagens bäst i test modeller kommer med tvåhandsgrepp. Du måste alltså använda båda händerna i processen för bästa möjliga säkerhet. Om du gör detta undviker du risk för att skada dig eller för att något ska gå fel.
Om du är osäker ska du läsa mer om vedklyven i instruktionsmanualen.
Varför har vi gjort detta test?
Vi kände att det finns begränsad information kring bra vedklyvar på marknaden när vi letade information kring montering, pris, kraft och andra faktorer. Den information som fanns var inte aktuell eller relevant eftersom att den var skriven på ett sätt som var i fördel för produkttillverkarna. Det är därför vi skrev denna artikel där vi dels gått igenom ett par omdömen men också testat själva. Vi har en expert som arbetar med verktyg som kunde prova ett par modeller på olika platser och med olika trämaterial.
För att hitta rätt vedklyv som vi utnämner till bäst i test fick vi spendera många timmar på att testa och utvärdera. Vi kollade även information från olika källor samt läste information från produkttillverkaren. Detta kombinera vi med våra egna tankar och gjorde denna sammanställning där vi rekommenderar bra och prisvärda modeller.
Vi ville skapa en artikel som lyfter olika modeller i olika prisklasser så att du som professionell användare eller hemmafixare ska kunna hitta rätt vedklyv bäst i test. I testet kom vi fram till att et finns flera varumärken som är bland marknadens bästa.
De kan köpas online och du får hemleverans fram till dörren beroende på fraktalternativ. En av favoriterna är Faxes vedklyv utmärker sig bäst för professionellt bruk. Det innebär att deras modeller är starka och kraftfulla där säkerheten alltid är garanterad. Maskinerna är användarvänliga och de både utvecklas och tillverkas här i Sverige. Som konsument ger dig detta trygghet då leverantören är lokal.
Ska du satsa på hemmafix och hobby har AL-KO många fina vedklyvare. Deras maskiner har hög komfort, säkerhet och är starka. Du kan förflytta den från plats till plats då den står på hjul. Vissa av deras maskiner kommer med skyddskåpa vilket gör den extra säker.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.