WiFi-förstärkare bäst i test

Upplever du också att WiFi-täckningen där hemma inte är snabb eller att den inte når alla rum som den egentligen ska? Då har vi lösningen. Du behöver inte tänka på att byta abonnemang eller flytta routern hela tiden. Läs mer

WiFi-förstärkare bäst i test 2024

1. TP-Link RE450

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. TP-Link AV1000

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. TP-Link RE505X

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Strong Universal Repeater 300 V2

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Strong Förstärkare Wifi POWERLINE WIFI 600

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Cudy Förstärkare Wifi

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Mercusys Förstärkare Wifi MP510 KIT

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Devolo WLAN Repeater+ ac: WiFi-förstärkare

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. Strong Förstärkare Wifi REPEATER1200PEU

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. TP-Link RE700X

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide till WiFi-förstärkare bäst i test

Wifi-förstärkare bäst i test

Har du kommit så långt att du läser detta inser du nog att en WiFi-förstärkare är en nödvändig teknisk pryl i ditt hem. I denna guide ska vi förenkla ditt köpbeslut genom att guida dig rätt. Det räcker nämligen inte med att din router är den bästa som din bredbandsleverantör rekommenderar. Ibland kommer signalen inte fram. Det kan bero på väggarna, styrkan, signalen eller helt enkelt att routern är gammal och inte har den nyaste mjukvaran.

Placera inte din router nära en vägg, metall eller annat. Då hindrar du signalen medvetet vilket inte är bra.

Som du säkert känner till har WiFi förstärkare många olika namn. WiFi Boosters, Wifi Repeaters, internetförstärkare, extenders, det är alla samma sak. Vad en Wifi förstärkare gör är att den egentligen tar emot din internetsignal och skickar den vidare till ett större område än vad din router klarar av. Detta görs genom avancerad teknik där du kan öka täckningsområdet och nå hela hemmet eller ditt kontor. Beroende på vilken modell du väljer kan du i vissa fall få signal ut till andra ytor, som exempelvis trädgård och garage.

Vilken WiFi förstärkare du ska ha

Det är aldrig helt lätt att välja en WiFi förstärkare eftersom att det finns så många olika modeller och varianter. TP-link, Netgear med flera är alla bra tillverkare och märken. Eftersom priset kan variera kraftigt kan det vara så att du behöver kolla p vad som passar just dina behov, men också din plånbok. Den dyraste WiFi förstärkaren bäst i test är inte alltid den bästa, om den inte matchar din plånbok.

Kolla upp vad din familj har för behov. Kolla också upp om du kommer att använda flera enheter som kräver internetanslutning, och om dessa ska köras trådlöst eller via nätverkskabel. Därefter behöver du tänka på saker som snabbhet, dataöverföring men också säkerhet.

Här ska du placera din WiFi repeater

Beroende på var i huset du brukar sitta mest och vilken yta det är, om det är öppen planlösning eller om det finns väggar, så rekommenderar vi att du placerar WiFi repeatern där. Då får du bäst täckning i hela huset, och anslutningen blir både snabb, stabil och också säker. Om du har kopplat upp exempelvis andra apparater mot internet, exempelvis TV:n, så behöver du placera den strategiskt så att även andra apparater får bra signal.

Det ska egentligen inte vara en utmaning att att få en pålitlig och snabb WiFi-täckning i hela huset, oavsett hur många apparater som är uppkopplade mot internet och hur många internetanvändare ni har. Självklart är det en utmaning om det är en större lokal eller ett kontor, men är det mer för daglig bruk skulle en vanlig WiFi-förstärkare göra jobbet kanon. Med andra ord är detta en investering väl värd pengarna.

Om du exempelvis har många apparater, enheter och andra saker som behöver internetuppkoppling samt barn i huset, så kommer en WiFi repeater vara lösningen du länge har letat efter. Genom att använda en WiFi nätverksförlängare förkortar du avståndet mellan dina enheter som använder sig av internet och den WiFi-signal som din router skickar.

Hur du använder en WiFi förstärkare på bästa sätt

Att installera en WiFi förstärkare är inte alls svårt. Det skiljer sig dock från modell och enhet till en annan. Läs igenom produktbeskrivningen och bruksanvisningen som medföljer. Först behöver du koppla in den till ett eluttag och därefter trycka på WPS-knapparna, både på routern och WiFi förstärkaren samtidigt. Det som händer då är att de ansluts tillsammans.

Beroende på vilken enhet du har köpt kanske den har en Ethernet-port. Om det finns en sådan innebär det att du kan använda en nätverkskabel mellan den och din router. Då får du en säkrare och stabilare uppkoppling jämfört med om du kör trådlöst. Detta beror också lite på hur lång kabel du har samt placering på WiFi förstärkaren.

Du vill naturligtvis placera WiFi förlängaren på en plats som normalt inte täcks av routerns signal. Men placera inte WiFi förlängaren bakom massa föremål och objektet, för då förlorar du styrkan. Om du placerar den på ett ställe där signalen redan är dålig så kommer du bara slösa pengar på en WiFi extender som inte gör sitt jobb.

WiFi repeaterns läge

Wifi signalförstärkare behöver placeras på ett sätt som är strategisk. Som vi nämnt tidigare innebär en felaktiv placering att du får en sämre WiFi-signal från den första enheten, alltså routern. Det kan då upplevas irriterande när du använder internet, oavsett om du surfar via telefonen, datorn eller kollar YouTube via TV:n. Om du istället använder datorn för att spela så kan du uppleva att du får dålig uppkoppling och det kan du enkelt lösa med en Wifi signalförstärkare.

Tänk på att WiFi repeatern inte ska placeras bakom väggar och hyllor.  Då kan du garanterat få bästa räckvidd och du låter därmed förstärkaren att göra jobbet. Placera gärna enheten på höjden eftersom det då inte finns föremål i vägen. Hur du väljer att placera WiFi repeatern kan avgöra om du faktiskt behöver köpa på dig en dyrare modell eller om en billigare räcker.

Jämför olika WiFi repeaters

Det är aldrig helt fel att jämföra olika modeller. Egentligen går alla ut på samma sak. Signalerna i det trådlösa nätverket tas emot och skickas sedan av förstärkaren till andra enheter. Om du bor i en liten lägenhet behöver du inte den dyraste WiFi repeatern som har bäst räckvidd. Bor du däremot i en större villa vill du att signalen ska nå fram. Detta är vad vi menar med att du bör jämföra olika alternativ.

Tänk mycket på placeringen av själva WiFi förlängaren för att uppnå maximal styrka och räckvidd. Ibland räcker det inte att tänka på att bara köpa den dyraste för det löser inte alltid dina nätverksproblem. Att tänka på märke på enhet, placering och internethastighet är viktiga faktorer du behöver ta hänsyn till vid val av WiFi repeater.

Säkerhet och hastighet

Beroende på hur säker din information kommer att vara är det bra att känna till att det finns olika sorters av kryptering. WEP, WPA och WPA2 är de vanligaste. De två sistnämnda är de nyaste krypteringarna. Tänk också på att inte dela ut ditt lösenord till obehöriga så att de inte får tillträde till ditt nätverk.

När det gäller hastighet ska du tänka på en sak. WiFi förstärkaren kan inte förbättra den hastighet som styr data som skickas från din router. Förstärkaren gör bara ett jobb och det är att skicka vidare signalen. Kolla så att du redan har en stabil och snabb internetanslutning från routern.

Kompatibilitet och dual band

Du behöver kolla upp så att din nuvarande router är kompatibel med din WiFi-förstärkare. då fungerar den bäst och kan ge starkast signal. Om du har en gammal router spelar det ingen roll vilken WiFi-förstärkare du har då den inte kommer att fungera korrekt med din router.

En vanlig router som du har i ditt hem använder frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz vilket är Dual Band. Vanliga förstärkare på marknaden använder också Dual Band vilket gör att de blir kompatibla med routern.

Funktionalitet

Beroende på hur många apparater du har i hemmet som kräver ineternetanslutning, kan du kolla efter en nätverksförstärkare eller wifi repeater bäst i test 2024 som har stöd för flera Ethernet-portar. Du kan med en nätverkskabel koppla samman flera av dina apparater mot nätverksförstärkaren. Du får generellt sätt bättre uppkoppling och snabbare hastighet jämfört med om du kör trådlös anslutning.

Andra viktiga funktioner kan vara värt att känna till är att många WiFi förstärkare har LED-indikatorer. Dessa säger till om signalen är för dålig, alltså om den är placerad lång ifrån routern. Många nyare och moderna wifi repeater har också stöd för gästnätverk samt andra funktioner som kan vara värt att känna till.

Design

Beroende på vem det är som ska använda Wifi förstärkaren är det bra om den är enkel, stilren och modern. Då får du en enkel apparat i hemmet eller på kontoret. Är det några som är äldre som ska ha den i sitt hem som kanske inte är tekniskt kunna så vill du nog att den ska vara enkel att kunna konfigurera.

Designen är väldigt viktig. Många wifi förstärkare bäst i test 2024 har fokus på just detta. Även om prislappen kanske stiger några hundralappar så är det värt att veta att det är en apparat att satsa på.

Vad kostar en internet förstärkare

Beroende på storlek på din lägenhet eller hus, och beroende på vilka funktioner du vill ha, kan priset skilja sig rejält. En bra router som kostar tusenlappen kan täcka ett helt hus i envåningsplan eller en vanlig lägenhet. Har du däremot två våningar eller en större yta skulle vi rekommendera att köpa en internet förstärkare bäst i test. Då vet du att den har vunnit många tester, är prisvärd och har modern teknik. Den kanske går på allt ifrån 1500 till 2000 sek.

Dålig wifi signal i huset?

En av de mest irriterande sakerna med teknik i modern tid är att man inte har bra uppkoppling. Med bra uppkoppling menas seg internet eller dålig wifi signal i huset. Detta påverkar en hel del om man arbetar hemma men ska du kolla på YouTube eller liknande är det fortfarande irriterande.

Ingen vill kolla på en kort YouTube video på 2 minuter där man behöver buffra i 10 minuter och signalen redan är dålig.