Airfryer bäst i test

I den här artikeln går vi igenom air fryer bäst i test, som är en luftfritös som ska ersätta den gamla traditionella fritösen som förbrukar en mängd olja. Läs mer

Airfryer bäst i test

1. Ninja Foodi Dual Zone Airfryer (Bäst i test 2024)

Ninja Foodi Dual Zone Airfryer (Bäst i test 2024)

Denna perfekta airfryer passar små och stora familjer då den har en stor kapacitet.

Den är lätt att använda och är utrustad med två korgar vilket gör att du kan laga mycket på kort tid.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Philips Premium Airfryer XXL (Mest prisvärd 2024)

Philips Premium Airfryer XXL (Mest prisvärd 2024)

En mycket bra och prisvärd airfryer som har senaste sensortekniken.

Den har dessutom stor kapacitet och du får goda resultat varje gång du använder den.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Princess Digital Touch Airfryer

Princess Digital Touch Airfryer

Med denna airfryer från Princess kan du göra 5 portioner pommes frites, grönsaker eller andra läckra saker.

Produkten har en smart LED-skärm och har justerbar temperatur mellan 80-200 grader, samt har en smart timerfunktion. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Steba HF5000 Airfryer XL

Steba HF5000 Airfryer XL

Tillaga hälsosam mat med en air fryer som friterar grönsaker, frysta pommes frites, kycklingvingar och mer utan att du behöver använda frityrolja! Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide Airfryer bäst i test

En Airfryer är en av de bästa köksmaskinerna du kan ha i ditt hem. Den tillagar nästan allt du kan tänka dig, genom att cirkulera varmluft i hög hastighet i en behållare, med hjälp av en mekanisk fläkt.

Du får en jämn och fin konsistens tack vare att temperaturen är jämn och kan fritera det du vill. Det enda du behöver är att hälla i lite olja och maten tillagas i själva behållaren. Du får därefter en krispig smak. Beroende på vad du vill tillaga kan du ställa in tiden via en timer. Du kan också justera temperaturen, om du exempelvis fritera grönsaker eller kyckling.

Det finns väldigt många fördelar med att han en airfryer. De kan tillaga mat med liten mängd olja eller utan olja alls. De är enkla att använda, går att rengöra och tvätta, du kan tillaga mat med låg antal kalorier och du kan göra det snabbt. Dessutom är airfryers väldigt billiga i förhållande till investeringen och vad du kan få ut av den.

De flesta som ska köpa en airfryer för första gången har inte koll på den bästa på marknaden som är bäst i test. Vi kan förstå frustrationen över att det finns många olika modeller men tänk också att det ger dig möjlighet att köpa en som passar just dina behov. Olika modeller har olika funktioner och vad som passar någon annan kanske inte matchar de behov du har.

Vi har tagit fram en komplett köpguide för att du ska hitta den bästa airfryen du kan köpa på marknaden. Längre upp har vi listat de populäraste modellerna, och längre ned hittar du all annan information du kan tänkas behöva innan och efter ditt köp.

Våran artikel baserar sig på olika tester som har genomförts från olika källor, men också användarecenssioner från riktiga användare samt vår samlade bedömning. Den modell som vi har testat själva är den berömda Philips Smat XXL som är en av världens bästa airfryer. Den har sålts i över 10 miljoner exemplar och bara antalet sålda enheter är ett tecken på att detta är en av de bästa modellerna på marknaden.

I våra tester har vi kollat på olika kriterier för att komma fram till att kunna lista airfyer bäst i test 2024. Nya modeller presenteras på marknaden och tillverkarna låter objektiva testare att utföra noggranna tester. Vi håller ett öga på detta och följer därmed tillverkarnas nyheter och uppdateringar.

Våra kriterier för att välja en modell som anses vara billig, prisvärd och bäst:

  • Pris – priset ska vara rimligt i förhållande till vad du kan få ut av frtiösen.
  • Storlek – hur stor är den? Får du plats med en hel kyckling eller kan du endast fritera mindre saker?
  • Användarvänlighet  – är den enkel att använda?
  • Funktionalitet – vi kollar på om den är utrustad med timer, schemaläggning, temperatur samt andra saker.
  • Säkerhet – är den säker att ställa fram? Är den stabil? Kan den stänga av sig själv?

Som du märker är det en hel del vi väljer att testa utifrån och även om det upplevs som mycket så behöver du inte vara orolig. Vi vill att du ska köpa den bästa köksmaskinen. Oavsett om du vill fritera en kyckling, fritera pommes eller grönsaker, så ska du göra det enkelt, snabbt och effektivt.

Du vill samtidigt inte att hela lägenheten eller att huset ska lukta bränd olja, vilket kan vara en obehaglig lukt. Du vill heller inte att den stänker olja på väggar, golv och andra saker som mattor och möbler. Då kanske du skulle behöv en ångmopp för att städa rent, även om sannolikheten för detta är minimal med en AirFryer.

Fördelar med airfryer

Det är prisvärt att investera i en AirFryer då fördelarna är många, speciellt om du letar efter en modell från Philips och OBH Nordica. Du underlättar matlagningen då du sparar tid eftersom matlagningen går fortare. Du får nyttigare mat som smakar minst lika bra utan någon som helst olja.

Vi tycker att det finns många andra skäl till varför man ska ha en AirFryer om man gillar att laga mat hemma. Många användare rapporterar att matlagningen har blivit roligare. Det är bara att krydda maten, och därefter välja temperatur och tid för friteringen eller välja bland ett förinställt program. Därefter är det bara att vänta på att maten blir klar och sedan kan du servera den till dig och gästerna.

Dessutom behöver du inte vara orolig över att det är svårt att använda den. De flesta kommer med instruktioner på användning och du kan enkelt laga dina första rätter utan olja, vilket också är något som många som har köpt en AirFryer skriver om. Eftersom den använder en liten mängd olja eller ingen olja alls, beroende på vilket recept du följer, sänker du antalet kalorier i maten. Detta kan vara bra att tänka på om du vill ha en hälsosammare kost eller variation i kosten.

Den passar också dig som specifikt inte har en ugn hemma eller om du oftast är ute med husbilen eller husvagnen men har stöd för eluttag. Då kan en varmluftfritös göra stor skillnad för matlagningen.

Pris

Letar du också som de flesta andra efter en bra och billig airfryer? Det kan vara bra att känna till att du får det du betalar för. Om du bara tittar på priset, som vi dock vet är en viktig faktor, får du kanske inte den bästa airfryern som finns på marknaden. Men detta är kanske inte heller den du behöver, beroende på dina behov. Vad ska du använda den till mest?

De flesta AirFryer kostar allt mellan 1000-5000 kr, som vi rekommenderar. Det finns dock bra och billiga Philips Airfryer som klarar av att fritera maten på rätt sätt. Du får dock överväga priset och tänka om det är värt att betala mer för ett bra märke eller inte.

Garantitid

Philips, OBH Nordica och ett par andra märken har de längsta garantiperioderna på marknaden. Detta ger dig som konsument en trygghet i att produkten är hållbar och att tillverkaren tar ansvar för fel som kan finnas. För att ta reda på produktbeskrivningarna kan du klicka in dig på länkarna till de listade modellerna och därefter läsa den information som står under produkten.

Storlek och kapacitet

Det finns många olika storlekar och former. Det finns de som är mindre, de som är mellan och de större. Beroende på hur många ni är i hushållet skulle en mindre varmluftfrtiös fungera utmärkt eftersom att de har en kapacitet på upp till ca 3 liter. Om ni är fler, eller om du bara vill kunna laga mer mat åt gången ska du gå på en mellan som ligger på 3-6 liter. Är ni fler än så ska du definitivt kolla på Philips airfryer med en storlek på mer än 6 liter.

När du letar efter en friterare behöver du jämföra olika modeller. Kolla också om den passar dina övriga köksapparater. Eftersom detta är ett köp som du inte kommer att göra om på ett bra tag är det bra att kolla över vissa saker. Du vill exempelvis inte ha en liten maskin som inte kan laga den mat du vill ha, och du vill inte ha den största om det bara är två personer i hushållet.

Vet du redan nu va du ska tillaga? Om inte, så kan vi säga att de flesta väljer att fritera kyckling, kött, grönsaker samt annat. Om du är en sådan person som älskar matlagning och spenderar ett par timmar i köket ska du definitivt kolla in de modeller med stor storlek och kapacitet.

Det finns en generell lista som motsvarar storleken och kapacitet på aifryer. Oftast är detta skrivet på produktbeskrivningen för respektive modell som du kollar på på nätet eller i butik. Storleken skrivs i kilo eller liter. Vår personliga rekommendation som Produktlistan.se är att du inte ska välja en modell som du kanske ångrar. Välj en som är lite större, rekommenderad och prisvärd. Ska du bara fritera det allra vanligaste behöver du inte spendera mycket pengar på den. Men ska du fritera kyckling, grönsaker och annat kan det vara värt att kolla på de lite dyrare modellerna.

Har ni en stor familj rekommenderar vi XXL-modeller på 1,5-2 kilo i kapacitet. Tänk på att du fortfarande kan använda en mindre fritös och laga maten i flera omgångar, även om det är tidskrävande.

  • Liten hushåll: 2-3 liter
  • Liten familj: 3-5 liter
  • Stor familj: 5-6 liter

Förvaring

Beroende på vilket kök du har ska du först ta olika mått. Finns det tillräckligt med bänkutrymme och har du ett eluttag nära till hands? Du behöver nog ställa den tillräckligt nära ett eluttag beroende på hur lång sladden är.

Ska du exempelvis fritera pommes frties vill du ha den på bänken. Om du bara ska använda din fritös då och då vill du nog kunna ställa undan den, och då kanske du inte vill ställa den i förrådet, utan du vill nog ha den i ett köksskåp. Se därför till att då ha utrymmer för detta i ett av dina köksskåp.

Tänk på att frigöra lite yta ovanför fritösen så att locket inte slår i några luckor eller liknande eftersom du öppnar den ovanifrån. Det är heller inte rekommenderat att ställa den direkt under köksskåp utan lägg den där ytan ovanpå är fri.

Temperaturjustering

Några modeller på marknaden har förinställda temperaturer och värmeslägen som du inte kan ändra. Vi rekommenderar att du läser på innan ditt köp så att den modell du vill ha, stödjer olika temperatur och att du kan justera detta själv. För att kunna få god matlagningskvalité behöver du veta vilken airfryer som ger jämnast kokning och fritering.

De flesta har en temperatur på 35 till 250 grader celcius. Om du ändå ska köpa en billig airfryer vill du säkert kunna gör än bara kycklingklubba i den. Då kan det vara en bra idé att kolla på en som har bra temperaturjustering så att du dels kan få variation i vad du kan laga, men också att matlagningen går snabbare.

Manuell eller digital

Det finns manuella fritöser men också de mer digitala som är de lite dyrare och nyare modellerna på marknaden. De manuella är väldigt enkla. De digitala har en touchscreen med timer och temperaturavslänsningar. De brukar också ha ett par förvalda inställningar som du kan välja beroende på det som du ska tillaga.

Kolla gärna på den modell som du letar efter. Läs produktbeskrivningen och kolla bilderna på hemsidan eller i den nätbutik som du kommer till. Då kan inte ditt köp gå fel.

Vi kan inte säga att manuella lägen inte är att rekommendera. De kan vara nödvändiga när du precis ska börja testa din fritös då du vill fritera olika saker och veta hur de smakar.

Timerfunktion

Om du bara ska fritera pommes behöver du inte ställa in timern på längre än en kvart. Men eftersom att du troligtvis kommer att fritera mer än så, vill du ha fler valmöjligheter. Då kan det vara värt att ställa in timerfunktionen så att din fritös är igång under en längre period.

Även om timerfunktinen gör matlagningen enklare är det rekommenderat att under tillagningsprocessen skaka på exempelvis dina pommes som du friterar. Detta är för att de ska få en jämnare fritering och smaka bättre. Jämför man detta med en vanlig fritös som krävde mycket manuell övervakning så är fördelarna med en timerfunktion helt otroliga och nödvändiga att ha.

Automatisk avstämning och säkerhetsfunktioner

En automatisk avstängningsfunktion är en av de första sakerna du ska tänka på. Säkerhet är första prioritet, speciellt när du lagar mat i kombination med olja. Ibland händer det att man glömmer av saker, vi är trots allt människor. Då kan automatisk avstämning komma till god nytta. Även om du inte har olja eller fett i den mat du ska fritera kan det vara bra att den stänger av sig själv.

Din fritös arbetar i väldigt höga temperaturer och då vill du gärna att den automatiska avstängningen fungerar. Kolla också om utsidan håller sig kall. Philips och OBH Nordica satsar väldigt mycket på detta så rekommendationen är att kolla på en modell från dessa märken.

Automatisk omrörning och roterande korg

Detta är faktiskt en vanlig funktion och denna förbättrar kvalitén samt smaken på maten. Maten får en jämn värmefördelning och resultatet blir lite som du förväntar dig, att den ska smaka bra.

Många gamla varmluftfritöser har inte denna funktionen. De som använde de behövde manuellt öppna locket och röra om maten eller vända den. Det krävdes alltså att du skulle ha koll på stora delar av tillverkningsprocessen vilket ändå får anses vara lite jobbigt och tidskrävande.

Dagens friterare är utrustade med automatisk omrörning vilket är en funktion som med kraft rör om maten medans du friterar den. Det är alltså korgen, eller behållaren som den också kallas, som automatisk roterar maten som finns inuti den.

Du behöver således inte öppna locket och vända maten eller röra om det. Däremot finns det ändå vissa som vill göra det själva för att exempelvis få ena sidan lite mer bränd eller friterad. Det är en smaksak Beroende på om du ska fritera pommes eller kyckling, kan det vara bra att åtminstone veta hur denna funktion fungerar.

OBH Nordica Airfryer

OBH Nordica är det nordiska företaget som sedan över 20 år tillbaka har funnits under samma namn. De hör till ett av de bästa airfryer bäst i test produkter som år efter år toppar många oberoende tester och.

Historien för OBH Nordica är dock längre än så. Företaget arbetar med att ta fram innovativa produkter som är stilrena och smarta, till konkurrenskraftiga priser. Totalt har företaget flera miljoner kunder och de har en stark position på den nordiska marknaden, tack vare god expertis och kundkännedom.

Just deras Airfryer är något som många känner till och rekommenderar. De är väldigt populära och prisvärda. De brukar själva säga att de har något för alla. Dessutom ingår det alltid 2 års garanti på deras produkter och du har 100 dagars rätt till att prova produkten och få tillbaka dina pengar. Detta gäller endast utvalda produkter.

Philips Airfryer

Man kan leta länge, och då menar vi länge, innan man hittar en Airfryer som kanske är bättre än Philips. Finns det? Det beror på vad man jämför med. Philips är ett ledande företag inom teknik och konsumentvaror.

Med Philips Airfryer kan du på ett enkelt sätt laga dina favoriträtter. Den har nämligen stöd för grönsaker, pommes frites, kyckling, fisk samt att du kan baka i den. Eftersom du själv väljer om du vill fritera med lite olja eller inget alls, får du stor valfrihet.

Det som gör deras fritöser unika är att varm luft cirkuleras snabbt i behållaren och du får god mat med krispig yta. Precis som du vill ha det. Den använder nämligen Rapid-Air-teknik. Det som är med deras produkter är att de oftast är välutrustade jämfört med konkurrenterna.

Detta innebär att det finns många extra funktioner som exempelvis digital skärm, justerbar temperatur, förinställda program, timer samt annat. Du kan också få tips på recept i receptboken som medföljer. De har också en app som är fristående, den heter Philips app – NutriU och där finns det massor av recept och tips. Det bästa av allt: den är gratis att ladda ned.

Vilka skillnader finns det mellan en AirFryer och en fritös?

Det finns ett par skillnader som är ganska tydliga och den främsta ligger i oljan. Med en AirFryer kan du fritera utan att du använder olja. Det går inte att göra samma sak i en fritös eftersom den använder en olja som kokas. Airfryer har många funktioner och klarar av att gör mer än vad en vanlig fritös kan göra. Airfryern är alltså det självklara valet för dig som vill ha ett alternativ till den vanliga oljefritösen. Du får samma goda smak fast på ett hälsosammare sätt, samtidigt som att du kan tillaga fler rätter i din maskin.

Maten kommer fortfarande vara friterad och den krispiga ytan finns med trots att du inte tillsatt olja eller kanske bara en liten mängd olja. Egentligen ligger inte skillnaden i smaken på maten utan funktionalitet och teknik.. Många av dagens AirFryer, speciellt modeller från Philips, har stöd för smart teknik som innebär att den själv justerar tid och temperatur så att du slipper anstränga dig.

Smakar maten likadant?
En AirFryer som inte använder olja eller fett kommer göra maten lite torrare än vad den skulle ha smakat om du hade haft olja i fritösen. Oljan gör att maten smakar mer och blir lite krispigare. Detta är egentligen inte något som gör att man måste bortse från en bra AirFryer helt, men det kan vara värt att tänka på.

I övrigt kommer maten se likadan ut sett till färg och du kan krydda den precis som du vill. Om du är osäker på hur maten kommer att smaka innan du serverar dina gäster rekommenderar vi dig att själv laga mat och smaka på den.

Skillnad i storlek
En AirFryer är också mindre till storleken än en vanlig frtitös. Detta innebär att du sparar på yta om du redan har flera andra köksapparater
där hemma.

Enklare att rengöra en Airfryer
Eftersom att du inte har med olja att göra kan du på ett enklare sätt rengöra din varmluftfritös jämfört med din vanliga fritös. Du har en korg som går att ta av och tvätta med diskmedel eller i tvättmaskinen.

Utsidan kan du torka av med en fuktig trasa. Tänk dock på att inte använda en borste inuti AirFryern eftersom att det kan skada beläggningen.

Kan man laga allt i en AirFryer?

Beroende på storleken på din AirFryer och ditt behov kan man nästan lag allt i den. Eftersom det är en varmluftfrtiös fungerar den lite som en ugn så egentligen kan du laga det som skulle få plats. Om du är osäker på vilka rätter man kan laga i en AirFryer så är det bara att kolla i receptboken eller söka på YouTube. Det vanligaste man brukar ha i en AirFryer är kött, fisk, kyckling, grönsaker och pommes frites.

Philips skriver själva att det går att laga över hundratals rätter med deras AirFryer. Det som de syftar på är alltså möjligheten till att grädda, rosta, grilla, fritera och värma mat på rätt sätt. Philips XXL airfryer är den enda varianten som har stöd för fettborttagning. Detta gör att det du lagar smakar bättre och blir nyttigare eftersom överflödigt fett fångas upp och tas bort.

I Airfryer OBH Nordica kan du också laga många rätter, som kyckling, kött, grönsaker m.m vilket är smidigt.

Rengöring av AirFryer

Det är faktiskt inte svårt att rengöra och tvätta en airfryer. Vi har  själva testat att tvätta en av modellerna som vi recenserat och det var väldigt enkelt. Jämfört med de gamla och traditionella fritöserna kan du ta loss olika delar på ett enkelt sätt. Du kan tvätta korgen, utsidan och andra delar. Utsidan behöver du dock inte tvätta lika ofta eftersom det finns väldigt liten risk för att den blir smutsig och oljig. Skulle du vilja tvätta av utsidan kan du ta en fuktig trasa och torka av.

Välj en varmluftsfritös som du kan plocka ur delarna från och tvätta i diskmaskinen. De flesta tål diskmaskinstvätt men det finns de modeller som inte tål diskmaskinstvättning. Om du ska kolla på en AirFryer från Philips kan du vara säker på att den klarar av tvätt.

Beroende på hur ofta du använder din varmluftfritös och hur snabbt den blir smutsigt kan det vara irriterande att tvätta den efter varje användning. Vi rekommenderar dock att du gör det av hälsoskäl men också att du då förlänger livslängden på den. Dessutom är det mycket renare och maten kommer att smaka godare när du har tagit bort rester från tidigare friterad mat. Tänk på att vara försiktig när du ska få bort rester så att värmeelementet inte tar skada. Använd inte en hård borste eller en stålborste då värmeelementets beläggning kan ta skada av detta.

Tänk på att torka upp oljan i fritösen så att fettet inte klumpar till sig och sätter sig i rör eller liknande. Om du har friterat utan olja så behöver du inte tänka på detta. Då kan du sätta delarna direkt i diskmaskinen. Vi rekommenderar att du kollar vad som står i instruktionsboken som medföljer. Vill du veta mer om hur man på bästa sätt rengör en AirFryer ska du kolla in tillverkarens webbplats.