Riskokare bäst i test

Det kan vara svårt att hitta riskokare bäst i test eftersom att marknaden erbjuder ett stort utbud av olika modeller till varierande priser. Läs mer

Riskokare bäst i test 2024

1. Champion Riskokare 1,5 l

Champions Riskokare ger ett perfekt tillagat ris på ett enkelt sätt. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Cuisinart Riskokare

Riskokare som också kan ångkoka samt tillaga soppa. Den slår automatiskt över till varmhållningsläge när tillagningen är klar. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för riskokare bäst i test

Riskokare bäst i test

Som med de andra köksmaskinerna beror det på hur ofta du lagar mat hemma. Är du en risätare som ofta äter ris vill du såklart ha en bra riskokare som gör jobbet enkelt och bra oavsett vilken ristyp du vill koka.

En riskokare ger dig god smak på riset som koks till en perfekt nivå. Det finns ingen risk för att riset blir blött, svampig eller hård, eftersom en bra maskin gör jobbet perfekt. De är heller inte dyra i förhållande till andra köksmaskiner eftersom de brukar ligga på 200 – 1 000 kr.

Om du inte tillagar mycket ris eller äter det själv är det också en fördel att fortfarande överväga att köpa en riskokare. Ris är väldigt mättande och det kan vara bra att ha en hemma speciellt när du förbereder matlådor. Du sparar både tid, pengar och energi på att använda en riskokare. Om du rengör din riskokare ofta så förlänger du livslängden på den samtidigt som maten blir renare.

Tränar du mycket kan det vara gott med ris till måltiderna eftersom att det underlättar en hel del.

När du ska köpa en riskokare kan det vara bra att fundera igenom dessa punkter, som vi själva använde när vi genomförde vårt bäst i test:

 • Pris – en bra riskokare är inte alls dyr utan kostar allt mellan ett par hundralappar mot tusenlappen vilket gör att detta är en av de billigaste köksmaskinerna du kan köpa till ditt köp. Dock kostar fler funktioner lite mer och billiga riskokare är oftast gjorda av sämre kvalité och går sönder snabbt.
 • Ångfunktion – många riskokare har en ångfunktion som gör att den kan ånga grönsakerna som du lägger i en korg. Detta ger nyttigare grönsaker samtidigt som smak och färg behålls precis som  den är.
 • Non-stick – de flestas varianter har non-stick plattor vilket gör att riset inte fastnar på botten.
 • Storlek – ska du koka mycket ris åt gången kan du köpa en stor riskokare men en billig och liten riskokare passar minst lika bra för ett mindre hushåll. För ett hushåll med fyra personer ska du välja en med en kapacitet på över 1.5 liter.
 • Varmhållning – efter att riset har kokat färdigt finns det en varmhållningsfunktion som gör att värmen hålls kvar och riset svalnar inte. Kolla så att den modell du köper har denna funktionen.
 • Timerfunktion – en smidig funktion som du kan använda för att hålla koll på koktiden men också för att kunna schemalägga kokningen.

Utöver ovanstående punkter kollade vi en hel del på kundrecensioner. Detta är ett av de bättre sätten att veta om en produkt är lika bra som tillverkaren säger att den är. Det finns många olika tester av riskokare och om du kikar på en produkt kan du oftast läsa recensioner som kunder har skrivit.

De produkter som vi hänvisar till har oftast bra recensioner vilket gör att de är värda att rekommenderas. Du kan alltid gå in på produktens webbplats för att läsa mer om de tekniska specifikationerna.

Vad består en riskokare av?

En riskokare består av huvudsakligen två delar. Den ena är en avtagbar metall eller keramisk skål som sätts i huvudmaskinen. Man kan säga att detta är själva grytan. Denna sätter sig sedan på ett värmeelement som värmer vattnet till koknivån. Du behöver alltså lägga i ris samt vatten, och därefter sköter riskokaren resten. När kokningsprocessen är igång kommer liten del av ångan bort och resten är det som risen suger upp. Därefter övergår riskokaren till ett normalt värmeläge som gör att risen håller sig varmt.

Lite enkelt sagt man kan säga att du ångar riset istället för att koka det. Beroende på vilken modell av riskokare du har kommer den stänga av värmeelementet när den upptäcker att riset är välkokt. Det finns dock olika funktioner, som exempelvis automatiska justeringar av koktid och temperatur.

Det är väldigt enkelt att använda en riskokare. Läs bara manualen om du inte förstår hur din modell fungerar, annars är det bästa att bara testa sig fram egentligen. Anledningen till att vi rekommenderar att läsa manualen är för att olika modeller skiljer sig åt. Det går snabbt och du får reda på hur du tillagar det bästa riset.

Riskokare eller koka ris på spisen?

Beroende på hur ofta du äter ris och vilken konsistens du vill ha, kan en vanlig kastrull eller gryta som har tillräcklig tjock botten, fungera lika bra som en riskokare. Du behöver också ett lock som du sätter på grytan eller kastrullen. Vanligt ris kokas genom att du häller ris och vatten i grytan och låter den koka i ca 20 minuter. Du kan tillsätta salt, vatten, justera värmen och annat, beroende på dina önskemål. Detta går inte riktigt att göra med en riskokare.

Med en riskokare sker allt detta automatisk och det krävs inte att att du behöver ha koll på varenda steg. Du minskar risken för att få risen överkokt eller bränt, jämfört med om du kokar i en vanlig gryta.

Beroende på vem du lagar maten för och hur god risen ska smak kan en riskokare göra det den ska, på ett mycket bra sätt. Den sparar dig tid och du kan istället fokusera på andra delar av matlagningen. Detta gäller oavsett om du ska använda japansk riskokare eller andra typer.

Olika typer av riskokare

Dagens riskokare gör lite mer än att bara koka och ånga ris. Även om smaken blir helt perfekt och den klarar av att koka alla riskorn, så kan du faktiskt göra mer än bara så. Visst är det smidigt? Speciellt för en apparat som bara kostar några hundralappar.

Många av de moderna riskokarna idag klara av att ångkoka grönsaker och fisk samt några andra saker. Vissa modeller har funktioner för råris, havregryn samt annat. Beroende på funktionalitet kan du utifrån dina önskemål, tillaga väldigt många olika maträtter och det gör denna hushållsapparat till den mest användbaraste i köket.

Vanlig riskokare

Även om den primära uppgiften är att tillaga otroligt läckert ris av alla sorter, så inkluderar många av dagens modeller av riskokare också ångkokningsinsatser som låter dig tillaga grönsaker, fisk och andra tillbehör på samma gång. Dessutom finns det modeller med specifika program för råris, havregryn, hirs, quinoa och andra häftiga gryn. I en del multifunktionella riskokare kan du också tillreda soppor och grytor. Om du väljer utifrån dina preferenser i köket, kan en riskokare snabbt bli en av de mest använda och älskade hushållsapparaterna i ett gryn-älskande kök.

Tryckkokare

Om du vill laga mat snabbt ska du definitivt kika på en tryckkokare. Dagens moderna kan laga allt ifrån enklare till mer avancerade gryor och soppor, men också kött, kyckling, fisk och grönsaker. Jämfört med traditionella tryckkokare finns det numera elektriska vilket stödjer en hel del olika saker. De kan koka ris men även grönsaker, i form av olika program som kallas slow cooking.

Kokar du bara ris tycker jag det enklaste och billigaste alternativet som du kommer att behöva är en helt vanlig riskokare.

Slow cooker

Precis som namnet antyder är detta en kokare som kan arbeta under en längre tid. Med en slow cooker kan du koka allt ifrån grytor och soppor till annat. Den värmer maten under en längre tid vilket ger dig perfekt smak. Kokprocessen tar flera timmar och därför kan det vara värt att sätta igång maskinen under morgonen så att den är klar tills det att du kommer hem.

När det gäller att koka ris kvarstår vi vid rekommendationen om att en riskokare bäst i test gör jobbet perfekt.

Fördelen med att använda en riskokare

Fördelar med att använda riskokare

 

När du inte orkar ta fram grytan, hälla i vatten och fixa med riset för att få bästa möjliga smak utan att det ska klumpa ihop sig, kom ihåg då att en bra riskokare underlättar arbetet enormt vilket gör att du eller familjen kommer att använda den regelbundet.

Dessutom är det ett billigare alternativ att välja en riskokare än att stå och koka ris vid spisen, beroende på hur ofta du äter ris. Ska du använda den då och då är det inte rekommenderat att köpa en riskokare eftersom att den bara skulle ta plats.

 • Enklare att laga ris.
 • Perfekt ris utan att det klumpar ihop sig.
 • Övergång till varmhållning.
 • Energieffektivt.
 • Du behöver inte lägga tid på att övervaka processen.

Hur använda en riskokare

Det är väldigt enkelt att använda en riskokare. Fyll den med vatten beroende på hur mycket ris du ska ha. Om din riskokare är utrustad med timerfunktion kan du använda den, annars kan du alltid läsa bruksanvisningen som medföljer.

När du startar maskinen är det först värmeplattan som värms upp, och detta i sin tur ger värme till kokplattan som sedan värmer upp riset och vattnet.

Genom en enhet som mäter av temperaturen ser den till att riset och vattnet har rätt temperatur, vilket ger riset en jämn och fin kokning. Efter att riset har sugit upp vattnet expanderar riskorna vilket gör att riset tillagas och därmed höjs temperaturen. Förändringen i temperatur kommer leda till att riskokaren ändrar läge till varmhållningsläge vilket gör att riset inte kallnar.

Därefter är det bara att vänta tills att det svalnat och sedan är det dags att lägga upp riset.

Hur mycket ris/vatten?

Om du ska laga ris till dig själv kan du tänka att en deciliter ris kräver en halv deciliter vatten. Dock finns denna tabell som du kan följa.

Är du osäker kan du alltid kolla olika recept och YouTube videos på hur man lagar ris med en riskokare.