Projektorduk bäst i test

De flesta som har ett hemmabiosystem eller en projektor brukar ganska snabbt inse att en projektor er en skönare känsla när du får stor bild på en duk. Men det är inte lätt att hitta rätt projektorduk när marknaden kryllar av olika alternativ. Läs mer

Projektorduk bäst i test 2024

1. NOBO Eldriven projektorduk (bäst i test 2024)

NOBO Eldriven projektorduk (bäst i test 2024)

Håll professionella presentationer med Nobos elektriska väggprojektordukar med extremt låg ljudnivå.

Sänk ned duken med fjärrkontrollen så är du redo att sätta igång. Med separat fjärrkontroll och strömbrytare på väggen med en räckvidd upp till 10 m.

Ingen elektriker behöver dra några sladdar. Det är bara att koppla in och sätta igång. Den klarvita matta ytan ger en knivskarp bild som hela publiken kan se.

Se bästa pris »

2. NOBO projektorduk

Projektionsduk NOBO Vägg 4:3, 2000x1513mm

Den briljanta mattvita ytan med svart kant ger en skarp, detaljrik bild som lätt kan ses av alla i publiken.

Duken kan lätt rullas in i sitt magasin där den är skyddad mot skador.

Med extra konsoler kan duken monteras över en whiteboard eller vinklas mot åskådarna.

Se bästa pris »

3. NOBO Projektionsduk Golv

NOBO Projektionsduk Golv

Förvandla den här flexibla bärväskan till en fullstor bärbar projektorduk på mindre än fem sekunder!

Den är perfekt för presentationer vid resor eller för användning i rum där duken inte kan fästas på väggen.

Den helvita matta ytan och svarta ramen garanterar en skarp och detaljerad bild.

Se bästa pris »

4. NOBO Projektorduk Stativ

Projektionsduk NOBO Stativ

En serie flexibla projektordukar av hög kvalitet med trefotsstativ (Tripod).

Den briljanta mattvita ytan med svart kant ger en skarp, detaljrik bild som lätt kan ses av alla i publiken. Duken kan lätt rullas in i sitt magasin där den är skyddad mot skador.

Se bästa pris »

Köpråd för projektorduk

När du ska köpa en stadig eller portabel projektorduk ska du tänka på att aldrig kompromissa med kvalitén. Detta går att lösa genom att du endast köper i rätt storlek och med den budget du har. Men när du ska köpa en som är billigare som har lite sämre kvalité än den so m faktiskt utses till bäst i test, då blir det sällan bra.

Välj därför att köpa en projektorduk som är billig, bra och håller god kvalitet.

En projektor i sig är beroende av miljön samt ljuset runtom. Det är av denna anledningen det finns flera olika projektordukar som passar olika ändamål. Exempelvis kan du inte sätta fel duk i fel rum då du inte kan få ut rätt kapacitet av projektorn. Ska du dessutom ha en mini projektor är detta en bra tanke att tänka på.

Enligt Konferensexperten som samarbetar med 100-tals olika anläggningar så är en en av de viktigaste faktorerna vid val av konferensanläggning att det ska finns en pålitlig projektor och projektorduk till hands.

För att lyckas med din projektor måste du alltså välja rätt projektorduk. Duken är alltså ett tillbehör och innan du köper en ska du tänka på att kolla på följande saker:

Pris

Projektorduk går på ca 2000 kr upp till 10 000 kr om du ska ha något som är bra och samtidigt håller i ett par år.

Ska du ha en portabel projektorduk bör du betala något mindre.

Storlek

Egentligen är det vanligt att man först tänker på storleken när man köper projektorduk. Men detta styrs helt och hållet på det rum du ska ha den i. En viss storlek passar ett avstånd bäst och du kan därför inte köpa in en större duk till ett rum som inte är anpassat för et.

Dukmaterial

Att välja en bra projektorduk går mycket på vilket material duken har.

Dagens projektorer är ljusstarka och därför kan du faktiskt köra på en duk som är 120″ utan att du behöver vara orolig för att bildkvalitén inte är rättvis. Om du köper en projektor från ett premiummärke kommer du inte märka skillnaden på bildkvalitén om du jämför med en duk som kostar 2000 kr eller 3500 kr.

Märke

Det är inte vanligt att man endast kollar på märke vid köp av projektorduk. Märket spelar faktiskt mindre roll med en begränsad budget. Har du en större budget kan du köpa en projektorduk från ett bättre märke.

Bildformat

Bildformatet kan vara viktig att tänka på om du ska kolla på olika filmer som finns i olika storlekar. Men för de flesta räcker det med det vanligaste bildformatet.

Storleken på projektorduken är avgörande

Det vanligaste är att man väljer fel storlek på projektorduken. Därför kan det vara bra att du noggrant jämför olika alternativ och varianter.

Tänk även på hur du har inrett rummet och hur det kan se ut i framtiden. Ska du flytta runt på möbler? Har du stora fönster där ljusinsläppet påverkar hur bildkvalitén upplevs? Detta är vanliga saker att tänka på.

Vilken upplösning du ska ha kombinerat med vilken projektor påverkar faktiskt valet av projektorduk i större utsträckning än hur ditt rum ser ut. Gå gärna ned ett par tum för att få bäst ljusstyrka och kvalitet.

Portabel projektorduk

Att köpa en portabel projektorduk kan faktiskt ha fler fördelar än nackdelar.

Du kan du ta med dig den till fler ställen och du är inte beroende av placering och utrymme på samma sätt som en stadigvarande duk. Du kan därför med gott samvete betala ett par hundralappar extra om du hittar en portabel projektorduk som du vill köpa. Ska du dessutom köpa en miniprojektor eller portabel projektor gör du helt rätt att kombinera dessa i samma köp så att du kan kolla kompatibilitet.

Välj rätt monteringskonstruktionen för din projektorduk

Det finns nästan lika många sätt att montera en projektorduk på, som det går att räkna till.

Ska du ha den ramspänd, motordriven eller manuell?

Det du behöver kolla på är väggen, placeringen samt miljön. Ska du ha den fast vid en och samma plats kan det faktiskt vara värt att tänka igenom monteringen en gång extra. Ett exempel på detta kan vara om ni vill ha en projektorduk upphängd i konferensrummet. Då kan motordriven vara det bästa alternativet.

Ibland kan det vara så att det inte går att ha en stor projektorduk monterad på en vägg eller liknande. Men du får då räkna med att rullningsbara projektorduk inte ger bäst bild kvalité eftersom att duken inte är helt slät.

Sammanfattning

För många som aldrig köpt en projektorduk kan det vara svårt. Det finns mycket att tänka på och ibland finns det inte någon i ens omgivning som köpt en projektorduk själv, då behovet inte har funnits.

Det kan därför vara bra att tänka på att välja en projektorduk som är tillverkad i rätt material och kommer i den önskade storleken. Det är så du kan få ut det mesta av din projektor. Har du en dyrare projektor behöver du köpa en dyrare projektorduk. Det funkar inte att göra omvänt eftersom duken bara visar bilden.

Oavsett hur du gör är valet ditt. Det är din budget som styr och även om vi på Produktlistan.se rekommenderar olika alternativ, är det upp till dig att välja rätt och välj den som passar din plånbok, behov och projektor bäst.

Om ni har önskemål kring innehållet i artikeln eller önskar att vi genomför fler tester är det bara att höra av er till oss så att vi kan lägga till detta och göra en ännu bättre köpguide för att köpa projektorduk.

Vanliga frågor om projektorduk

Vilken projektorduk är bäst i test?

Den bästa projektorduken är den som finns med i vårt test.

Måste jag ha en projektorduk för min projektor?

Det är rekommenderat att använda en projektorduk om du använder en projektor.

Kan jag köpa projektorduk på nätet?

Genom våra hänvisningar kan du köpa din projektorduk på nätet enkelt och smidigt.