Slangvinda bäst i test

Oavsett hur stor eller liten trädgård du har, behöver du en slangvinda bäst i test för att sköta om trädgården, speciellt när du arbetar med andra verktyg som vattenpump eller högtryckstvätt. Men eftersom att det finns olika storlekar, kvalitet och tillverkare kan det även uppstå en del frågetecken innan ditt köp. Läs mer

Slangvinda bäst i test 2024

1. Gardena Slangvinda XL Roll Up, 35 m

Med Gardenas praktiska väggslangbox rullas slangen upp på nolltid och förvaras säkert. Boxen fästs på en husvägg med ett vridbart 180°-fäste och den här rörliga leden ger stor räckvidd under vattningen. Den 35 meter långa kvalitetsslangen gör att du når trädgårdens alla hörn.

Slangen rullas enkelt ut när du drar i den och låses automatiskt vid önskad längd tack vare särskilt korta låspunkter. Med RollControl-teknik dras slangen in på ett säkert och kontrollerat sätt. Slangstyrningen ser till att slangen lindas upp jämnt så att det inte finns några veck eller böjar i slangen.

Slangboxen tål både UV-ljus och frost och väggfästet har plats för flera olika bevattningstillbehör. Även utrustad med stöldskydd så att slangen alltid är säker. Förutom slangboxen innehåller förpackningen ett väggfäste, en anslutningsslang, alla Original GARDENA System-delar som behövs och ett munstycke med två olika strålalternativ.

Se bästa pris »

2. Fiskars Waterwheel automatic Slangvinda XL med hjul

Fiskars Waterwheel automatic Slangvinda XL med hjul

Waterwheel med automatisk inrullning av slangen. Allt-i-ett kit med upp till 27 m räckvidd. 20 meter tålig vikfri 13 mm (1/2″) slang. Smidig vagn med teleskophandtag för enkel förflyttning. Komplett med 7 m anslutningsslang och tillbehör. 360° rotation.

  • Mjuka tassar ger bra grepp
  • Hjul i mjukt material och teleskophandtag för enkel förflyttning
Se bästa pris »

3. Hozelock Auto Reel Slangvinda, 20 m

Hozelock Auto Reel 20 m Slangvinda

Dra bara ut slangen till önskad längd och lås fast medan du vattnar i trädgården eller tvättar bilen.

För inrullning efter användning släpp bara spärrmekanismen och promenera med slangen tillbaka till vindan, det kan inte bli enklare.

Se bästa pris »

4. Aerfast Slangvinda AA2008R, 20m

Aerfast Slangvinda AA2008R, 20m

Följsam och smidig slang som är flexibel ner till -25 grader. Slangen bildar inga öglor som utgör en snubbelrisk. Slangen är komplett med koppling och nippel.

Se bästa pris »

5. Gardena RollUp S Slangvinda, 15m

Gardena RollUp S Slangvinda, 15m

Väggslangbox där du varken behöver rulla upp slangen, böja dig ner eller smutsa ner händerna.

Det gör det otroligt enkelt och bekvämt att sköta bevattningen. Den kompakta slangboxen är redo för användning direkt – den fästs enkelt på en vägg och ansluts till vattenkranen med den flexibla anslutningsslangen.

Boxens manövrerbarhet på väggfästet och den 15 m långa vattenslangen ger maximal rörelsefrihet i trädgården: boxen kan vridas mer än 180° och hindrar därmed att slangen snor och trasslar sig.

Se bästa pris »

Köpguide för slangvinda bäst i test

När du ska köpa en produkt är det främst pris, funktionalitet och hållbarhet du tänker på. Detta gäller alla produkter och inte bara slangvindor. Men ibland kan det finnas olika saker som påverkar vårat köp. Produkten i sig kan vara krävande att köpa in. Man kanske inte har mycket information eller kunskap eller koll på märket. Det har vi förståelse för och det är därför vi har tagit fram denna köpguide som är tänkt att hjälpa dig att köpa en bra slangvinda som håller i många år.

Något som kan vara bra att känna till är att slangvindor inte är tekniska verktyg eller redskap. Visst finns det en viss funktionalitet som att den ska rulla in och rulla ut slangen på ett enkelt sätt, eller genom motorn, rulla in slangen automatisk. Men detta är egentligen allt som rör det tekniska.

I vårat test tog vi hänsyn till följande faktorer:

Pris

En bra slangvinda kan kosta upp emot 2000 kr. För många kan detta anses vara mycket och det är en hel del pengar. Du slipper däremot byta slangar titt som tätt eftersom vindan gör så att de inte trasslar ihop sig och därmed går de inte sönder lika lätt.

Slang

Tänk på att slangen måste vara stark och lång så att du kan ha nytta av själva vindan. Köp en slangvinda som har bra och tålig slang. Dessutom bör slangvindan vara vridbar i upp till 180 grader.

Vägg

Du kommer i många fall montera slangvindan på väggen, med hjälp av medföljande skruvar och väggfästen. Tänk på att placering är viktigt om slangen är för kort.

Längd

Hur mycket slang du behöver beror lite på vad du ska vattna. Ska du bara vattna en buske eller till och med en större gräsmatta? Då behöver du säkert en lång slang som kan nå en längre bit.

Tillbehör

Att välja slangvinda efter vilka tillbehör är inte en allt för dålig idé, men det kan vara bra att förstå en sak snabbt. Det finns inte många tillbehör att använda till en slangvinda.

Tillbehör som munstycke och kopplingar

Välj en variant som kommer med flera tillbehör, alltså kopplingar och munstycken. Om du vill koppla andra strålmunstycken eller liknande ska detta vara möjligt. Se därför till att slagvindan är kompatibel med andra strålmunstycken.

Oftast finns det universala enheter som passar de flesta slangvindor men de är lite dyrare.

Slangvinda eller slangvagn bäst i test?

Att välja mellan slangvinda eller slangvagn kan vara svårt om du aldrig har köpt en tidigare. Båda varianterna har många fördelar och de kostar olika mycket, men stirra inte in dig bara på priset. Ibland finns det flera fördelar med att ha en väggmonterad slangvinda istället för en slangvagn. Framförallt sparar du plats och har du en mindre trädgård är det enklare att bevattna den med en bra vattenpump som du kopplar in. Nackdelen är att du är begränsad eftersom att den inte  går att vrida helt.

En slangvagn kan vara bra för stora trädgårdar eftersom att du kan dra runt den överallt utan att bli begränsad av slanglängden. Det enda du behöver tänka på är att plocka bort eventuella hinder och saker som ligger på golvet. När du är klar är det bara att ställa undan den i garaget, där du förhoppningsvis har dina andra trädgårdsverktyg.

Det finns andra fördelar med att använda en slangvagn Biltema eftersom att de går att transportera enkelt.

Vad använda slangvinda till?

Om du nyligen köpt hus eller redan har ett hus med trädgård vill du säkert få den finaste trädgården och det får du genom att plantera fina växter, buskar, hålla rent och städa, men också genom att bevattna trädgården.

En slangvinda är ett bra verktyg för att hålla reda på din trädgårdsslang så att du enkelt efter användning kan ställa undan slangen och därmed fortsätta med att fixa trädgården, klippa gräset, ställa fram infravärmaren eller vad det nu är du vill göra beroende på årstid.

En bra slangvinda behöver inte vara dyr. Tänk bara på att du kommer ha nytta av den i många år framöver och då kan det var bra att lägga ett par hundralappar på rätt variant.

Installera en slangvinda

Genom att använda de väggfästen och skruvar som följer med kan du enkelt montera fast din slangvinda på valfri vägg. Om du är osäker ska du kolla på tillverkarens rekommendationer. Är det fortfarande otydligt kan du kolla in Gardenas instruktionsvideo. Tänk på att det kan vara bra att ha vissa verktyg till hands, som borrmaskin, skruvdragare m.m för att underlätta installationen.

Hur använder man slangvinda?

Det finns många sätt att använda en slangvinda på för att bevattna trädgården eller fastigheten. Du drar ut slangen till det önskade läget och därefter klickar maskinen till vilket gör att slangen fastnar i det läget genom låsfunktionen. Sedan är det bara att trycka på munstycksbehållaren så att vattnen kommer ut.

När du är klar med att vattna trädgården kan du dra i slangen igen, för att den ska rulla in automatisk i vindan. Funktionaliteten påminner lite om hur en dammsugare fungerar när den drar tillbaka sladden.

Är väggslangbox samma som slangvinda?

En väggslangbox är precis som en vanlig slangvinda. Det är egentligen ett annat namn för samma funktionalitet men principen är enkel. Du har en box eller vinda som slangen ligger i. När du drar ut slangen låses slangen i det önskade läget genom smarta låsfunktioner. När du drar i slangen frigörs låset och genom en liten fjäder kommer vindan eller boxen rulla upp slangen automatisk.

Detta gör att du kan placera din väggslangbox var som helst på trädgården och utnyttja möjligheten till att vattna trädgården utan att begränsas av att montera fast den på en vägg, om du nu inte vill.

Vissa modeller är utrustade med en monteringsstång vilket gör att du enkelt kan trycka ned den i jorden för att få stabilitet. När du vill byta plats är det bara att lyfta upp den.

Sammanfattning och våra källor

När vi letade information om slangvinda bäst i test var det faktiskt otroligt kul att läsa om olika människor som har köpt olika varianter som de båda är nöjda och missnöjda med. Jag tycker personligen att det är bättre att läsa deras kommentarer än att enbart gå på vad tillverkarna skriver. När vi väl beställde hem några varianter själva kunde vi snabbt validera våran upplevelse med det som vi har läst. Det tog lite tid att göra detta men det är samtidigt vår uppgift, att testa olika produkter och skriva oberoende recensioner.

Vi kunde snabbt hitta den som av oss nu utses till bäst i test, tack vare att den mötte våra krav och klarade testet.

Förutom att testa själva, läsa användaromdömen och kolla på YouTube för att samla information, fick vi kolla på externa källor. Vi använde oss bland annat av ”Slangvinda Råd & Rön”, ”Consumerreports.org” och ett par andra källor.

Frågor och svar om slangvinda

Vad kostar en bra slangvinda?

Som vi nämnt ovan kostar de bra varianterna upp till 2000 kr. Vindan är den viktigaste komponenten och dyraste eftersom att slangen går att byta ut om den går sönder.

Är det enkelt att montera en slangvinda?

Ja, läs instruktionerna som medföljer och använd fästen och skruvar som du får med. Om du vill sätta upp förstärkning kan du använda bättre skruvar för att stabilisera den i väggen.

Vilka märken är populärast?

Det finns många bra märken som Gardena, Kärcher, Hozelock.

Är det möjligt att köpa en slangvinda eller slangvagn på nätet?

Det är fullt möjligt att köpa din slangvinda på nätet genom att besöka någon av länkarna som finns under produktbeskrivningarna längre upp. Är du intresserad av att läsa mer om en specifik modell kan du alltid läsa olika recensioner som användare lämnat.