Bakmaskin bäst i test

Att kunna baka sitt egna bröd ska inte kännas krångligt, omständligt eller tidskrävande utan det ska istället vara ett roligt moment som du med glädje ska kunna utföra. Men för detta behöver du en bakmaskin bäst i test som faktiskt kan baka ditt bröd på bästa sätt. Läs mer

Bäst i test: Bästa Bakmaskin 2024

1. KitchenAid Artisan Bakmaskin (bäst i test)

En ikonisk bakmaskin till allt. KitchenAid Artisan KSM175 är en bakmaskin med hög kapacitet på 4,8 liter med plats för upp till 1 kg mjöl samt 12 äggvitor. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Ariete Pane Express 1000 Bakmaskin

Vem älskar inte nybakat bröd till frukosten? Men i ärlighetens namn är det inte många av oss som orkar gå upp supertidigt för att blanda, jäsa och knåda en deg. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – bakmaskinen bäst i test 2024

Det är en väldigt rolig aktivitet att baka ditt egna bröd från grund. Det är en bra självkänsla som man får efteråt, även om det initialt kan vara krävande. Det kan kännas rörigt och tidskrävande. Vad ska man baka? Hur mycket ska den gräddas? Det kan finnas många frågor som leder till att man känner att man inte vill baka sitt egna bröd.

Men glädjande nog finns det många lösningar på detta och bakprocessen kan faktiskt förenklas enormt.

Har du en bra bakmaskin kan du enkelt baka ditt egna bröd. Maskinen utför allt ifrån att blanda degen från ingredienserna du häller i, till knådning och jäsning. Den bakar brödet och du slipper övervaka processen sekund för sekund och dessutom sparar du enorma mängder pengar på att inte köpa bröd från mataffären.

Hur fungerar en bakmaskin?

Först behöver man veta vad man ska baka. Därefter är det bara att ta fram alla ingredienser, väga och mäta dessa och lägga allt i brödformen i bakmaskinen. Därefter kan du själv välja vilket program du vill att den ska köra i, och vilken storlek det ska vara på brödet samt färg på ytan. För att få igång den trycker på start.

Maskinen bör placeras stadigt då den göra allt ifrån att knåda, jäsa och grädda degen för att baka den.

En stund senare har du nybakat varmt och färskt bröd som du kan servera.

Att tänka på vid köp av bakmaskin

När du ska köpa en bakmaskin från Råd & Rön test måste du först hitta den produkt du vill köpa och sedan ha ett alternativ att jämföra med. Men för att hitta de billigaste och bästa bör du tänka på olika saker så att du kan spara tid och energi istället för att leta efter något som inte är bra eller prisvärt.

Vi skrev denna köpguide för att vi ville underlätta för konsumenter i valet av en bra brödmaskin.

I vårat test kollade vi på många faktorer, bland annat dessa:

Pris

Man kan faktiskt få en billig bakmaskin för runt tusenlappen. Ska du satsa på en som är lite bättre som håller ett par år kan du kolla på de som kostar runt 1200 kr. Då får du oftast bra brödmaskiner som klarar av att baka olika sorters brödtyper.

Märke

Märke är egentligen viktigt eftersom att du säkert vill köpa något som är bra och som håller bra kvalité. Vi på Produklistan.se skulle rekommendera OBH Nordica, Morphy Richards och Kenwood eller för den delen Tristar, Gastroback eller Steba.

Dessa märken är att rekommendera och det är även deras olika modeller som har fått bäst omdöme i olika kundrecensioner.

Storlek

Ditt kök avgör hur stor bakmaskin du ska ha. En stor bakmaskin kan placeras stadigt på köksbänken. Men om du har ett litet kök kanske du inte kan placera den där och istället bör du förvara den i ett köksskåp.

Att hålla på att ställa fram den och plocka undan den kan vara lite jobbigt och tidskrävande. Därför är det bra att tänka igenom detta valet innan du väljer att köpa en stor eller liten bakmaskin så att du köper rätt från början.

Storleken står oftast på produktsidan.

Antal program

Hur många program varje bakmaskin har är väldigt olika. Det är bra om det finns flera program att välja mellan så att du kan variera din brödbakning.

Användarvänlighet

En enkel maskin bör vara enkel nog att använda. Du ska trots allt bara hälla i ingredienserna och välja program och därefter starta brödmaskinen. Om den är krånglig kommer andra som inte har använt den förut, behöva lägga tid på att läsa manualen. Spara därför manualen för säkerhets skull.

Design

Som vi nämnde tidigare är storleken viktig om du ska placera din bakmaskin på köksbänken. Men även designen är minst lika viktigt eftersom att det är bra om den smälter in med andra köksmaskiner.

Garanti

Jag personligen föredrar alltid tillverkare som erbjuder bra garantitid. Detta gör mig som konsument väldigt trygg och jag vet då att det jag köper är av kvalitet för om det skulle vara så att det är fel på produkten kan jag lämna tillbaka den.

Ljudnivå

För den ljudkänslige är det verkligen viktigt att maskinen inte låter mycket.

Välj därför att kolla och jämföra olika bakmaskiner. Läs igenom de tekniska specifikationerna och kolla efter ljudnivån.

Användarrecensioner

Det är bra att ta hänsyn till användarrecensioner och kundomdömen när du ska köpa produkter på nätet. Det vet jag av egen erfarenhet då jag alltid söker på olika produkter och försöker då också hitta riktiga kunder som skrivit sina tankar om produkten.

De bakmaskiner bäst i test som vi presenterar på sidan, har alla fått bra omdömen och många poäng.

Brödformen

Det finns två olika brödmaskiner där den ena varianten gör fyrkantiga bröd och den andra gör mer rektangulära bröd. Vilken typ som passar dig beror lite på ditt behov men vertikala bakmaskiner passar mindre kök men brödet kanske inte får plats i brödrosten.

Ska du ha horisontella brödmaskiner får du räkna med att de tar lite mer plats men då kan du iallafall rosta brödet då det blir avlångt.

Fördelar och nackdelar med bakmaskin

Som du känner till finns det såklart många fördelar med en bra bakmaskin, oavsett märke och storlek.

Fördelarna med bakmaskin:

 • Du sparar pengar på att inte köpa bröd
 • Den är enkel att använda
 • Du får hälsosamt bröd
 • Du kan själv smaksätta brödet som du vill
 • Smakar mycket godare än bröd du köper i affären
 • Många olika program och inställningar

Nackdelen med bakmaskin:

 • Tar plats i köket.
 • Brödet håller inte lika länge som bröd du köper i affären.
 • Du måste själv skära upp den i skivor.

Fördelarna väger mer än nackdelarna. Nackdelarna är väldigt få och det är nästan alltid ett bra beslut att köpa en billig bakmaskin om du har ett behov av det, för det är få saker som slår nybakat bröd som du bara kan sätta i brödrosten eller bre med smör för att äta tillsammans med ett glas vatten eller te.

Det finns många som frågar Varför ska man ha en bakmaskin? eller Vad är fördelen med en bakmaskin. Vi tycker att det är bra med en bakmaskin om man är ett hushåll som äter mycket bröd och som vill prova andra varianter än det man tidigare är van vid.

Har man dessutom ett kök och vill göra olika brödtyper kan fördelarna leda till ett köp väldigt snabbt.

Även om du inte använder brödmaskinen själv finns det säkert någon annan i din närhet som bakar mycket bröd. Då kan du köpa en billig brödmaskin och ge bort den som present. Detta uppskattas ofta och passar de flesta som flyttar in i ett nytt hem.

Vanliga bakningslägen

När man bakar mycket bröd är det bra att ha variation så att man inte tröttnar på det man ska äta. En maskin med många program för både det ena och det andra är alltid att föredra. Ska du ha vitt bröd, mörkt bröd eller fullkornsbröd? Vill du kunna baka för att få en hårdare skorpa?

De brödmaskiner bäst i test som vi lyfter i våran köpguide har många olika program vilket gör att du kan baka olika brödsorter beroende på vad du vill ha för den stunden. De allra vanligaste programmen är dessa:

 • Snabbläge: Vanligtvis tar det 3-4 timmar att baka bröd och har du inte mycket tid kan du välja snabbläget för att få en kortare bakprocess. Då tar det bara 2 timmar att baka brödet och du sparar enorma mängder tid.
 • Egna program: Ska du baka efter dina egna önskemål kan du välja att skapa ihop ett eget program. Du väljer själv de olika stegen i bakningsprocessen och därefter sparar du inställningen.
 • Glutenfritt: Glutenfritt smakar annorlunda men för de som är glutenfria är detta ett måste. Har någon denna typen av allergi och du ska baka för den personen måste du kolla så att detta alternativ finns i din brödmaskin. Du måste tänka på att mjölet ska vara glutenfritt också.
 • Surdeg: Om du gillar att det ska smaka syrligt och vill ha en tjock skorpa samtidigt som själva degen i mitten är mjuk, ska du prova surdeg. Även om det smakar gott tar det lång tid att förbereda men det är värt att prova detta någon gång. Dock måste din brödmaskin ha detta program och det är inte alla som har det. Välj därför en bakmaskin bäst i test så att du verkligen får med denna funktionen.
 • Rågbröd: Ska du baka ett mörkare bröd måste du välja rågmjöl. Därefter är det bara att välja denna inställning om du vill ha rågbröd. Se bara till att använda rätt degkrok så att maskinen klarar av att knåda rågdegen som är lite fastare.

Det finns även extra inställningar som berör degcykel där många maskiner bara förbereder degen. Sedan kan du prova att stoppa maskinen och ta ur degen för att baka den i en vanlig ugn.

Baka i ugnen jämfört med brödmaskin

När du bakar i ugnen kan du få en stor variant på hur du vill utforma ditt bröd. Det vet vi då vi provade att baka bröd i en bänkspis med ugn och vi kunde forma brödet som vi vill. Eftersom att vi testade att baka scones så blev brödet runt för att det var så brödet skulle se ut.

Ska du istället använda en brödmaskin kommer du få fyrkantiga eller rektangulära bröd då bakmaskiner oftast har denna formen. Det finns även skillnad på brödet som du bakar i en ugn som ibland brukar ha en krispigare skorpa samtidigt som bröder är mer vått.

Brödmaskiner skapar en tunnare skorpa som kan likställas med tunt bröd. Så vill du verkligen ha tunnare skorpa och enklare process för att baka bröd ska du köpa en billig brödmaskin då den säkert uppfyller de behoven som du har på att baka bröd. Du behöver bara blanda ingredienser och välja program, sedan får du ätbart bröd.

Det finns därför en rad olika fördelar med bakmaskin jämfört andra likvärdiga produkter.

Sammanfattning och köpråd

Det kan vara värt att köpa en billig bakmaskin om du bara vill ha enkelt bröd att baka. Ska du däremot baka glutenfritt och ha flera program att välja på kan du kolla efter en maskin som erbjuder detta. Men då får du betala mer.

Ibland finns det rea på olika maskiner och det kan vara värt att kolla in det bästa priset som finns. I bakmaskin bäst i test råd och rön nämns olika produkter från OBH Nordica men också Bosch.

I våran köpguide har vi listat samtliga brödmaskiner som vi har utsett till bäst i test. Om du är intresserad av att läsa mer om enskilda produkter bör du kolla på de och glöm inte att jämföra olika val. Då kan du vara säker på att det blir ett köp.

Frågor och svar om bakmaskiner

Vilken bakmaskin är bäst i test?

Den bästa bakmaskinen är från OBH Nordica och de andra märken som vi rekommenderar.

Varför ska man ha en bakmaskin?

Om du vill baka bröd hemma och spara pengar på det ska du välja en bra bakmaskin.

Vad kostar en brödmaskin?

Det går att nästan baka alla brödtyper på en brödmaskin. Ska du baka bröd och vill få den bästa smaken är ugnen att föredra.