Ljusterapilampa bäst i test

Det är inte bara växter som är i behov av solljus. Jag skulle vilja säga att vi människor måste ha solljus för att kunna fungera som det är tänkt med alla intag av vitaminer. Men när vinterhalvåret smyger sig fram kan detta bli problematiskt eftersom det är få dagar som solen lyser. Läs mer

Ljusterapilampa bäst i test 2024

1. Beurer TL90

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Beurer TL30

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Beurer TL 20

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Lumie Arabica

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Lumie Brazil

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Beurer TL85 ljusterapilampa

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Lumie Desklamp II

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köp den bästa terapilampan

Innan du ska köpa en terapilampa måste du veta vad du ska använda den för. Den fungerar inte på samma sätt som en vanlig vardagsrumslampa eller skrivbordslampa eftersom den har en helt annan funktion. En terapilampa ska inte förväxlas med en wake-up light som dock liknar varandra sett till användningsområde.

Att köpa en billig terapilampa kan vara räddningen för många som inte får tillräckligt med solljus. Som du säkert känner till behöver vi få solljus för att producera vitaminer men också frigöra hormoner och annat som påverkar våra energinivåer. Det är därför många upplever att de är glada och spralliga under vår och sommaren medans man annars känner trötthet under vinterhalvåret.

När vi letade efter den bästa terapilampan kollade vi extra mycket på dessa faktorer:

Pris

Priset varierar kraftigt då den billiga terapilampan kan köpas för 800 kr medans de bättre alternativen ligger högre i pris. De dyraste som vi har kollat på och faktiskt testat (8 tester av bra terapilampor), kostar upp till 3500 kr.

Dock har de dyrare alternativen många bra funktioner.

Storlek

Hur stor din terapilampa eller SAD-lampa ska vara kan bara du avgöra.

Det finns många olika storlekar som passar olika människor och deras behov men det allra vanligaste är att man placerar den vid ett bord så helst inte allt för stor.

Märke

Philips, Beurer och Lumie har de bästa lamporna för terapi och solljus.

De har många olika varianter och modeller som finns i många prisklasser. Oavsett om det är du som ska ha den eller om du ska ge bort den som present eller julklapp eller köpa ljusterapilampa till företag så kan du välja något av dessa märken. Då kommer du inte bli missnöjd.

Det som är bra är att de erbjuder bra garantitid vilket gör att du inte behöver oroa dig för att den inte ska fungera korrekt.

Design

Jag personligen anser att designen och hur en terapilampa ser ut är viktig. Du som läser denna artikel kanske frågar, men varför då? Det enklaste svaret är väl att den ska passa in med övriga möbler i rummet. Men om terapilampan är snygg i designen kan jag gärna betala en hundralapp eller två mer för den, och då kommer jag inte tröttna på hur den ser ut heller.

Ljusstyrka

Det är viktigt att ljusstyrkan är rätt och anpassad efter dina behov. För mycket ljus kan vara irriterande och ansträngande men om den inte lyser något har den tappat funktion.

Antal inställningar

Om det finns många inställningar får du fler möjligheter till att använda terapilampan. Du kan använda den på morgonen som väckningslampa, som avkopplingslampa men som vanlig ljusterapilampa också.

Användningsområden ökar därmed väldigt mycket.

Vad är ljusterapilampa och hur fungerar den?

Ljusterapilampor är en ljuskälla som ger ifrån sig starkt ljus som ska efterlikna solljus. När lampan är på lyser ett ljus som når kroppen så att kroppen kan producera melatonin och serotonin. Man använder den främst på hösten och vintern när det är mörkt och produkten är vanligast att köpa under alla årstider.

Genom att använda denna ljuskälla kan du vakna lättare men också somna enklare. Du blir lyckligare och får mer energi vilket kan behövas då och då.

Enligt studier som har genomförts har det visat sig att ljusterapi är bra för att få energi men också för att bota eller lindra depression. Dock finns det en hel del biverkningar som man kan få om man har mediciner, så rådfråga alltid med en läkare vad som är bäst.

Vem kan använda en terapilampa?

Om man är trött och har ångest eller lite energi och känner att man behöver få extra vitaminer eller solljus så kan man använda en ljusterapilampa.

Även om man kanske har energi men inte har det enkelt att sova på nätterna eller vakna enkelt, kan terapilampan vara till stor hjälp. Det finns både yngre vuxna som använder dessa men främst är det vuxna och äldre.

Det kan vara bra att rådfråga med en läkare innan du använder denna lampan.

Skillnaden mellan ljusterapilampa och wake up-lampa

Ljusterapilampor har starkare ljus än wake-up lampor eftersom att de används i olika syften. De producerar oftast mer ljus än vanliga lampor vilket gör att skillnaden märks tydligt. Terapilampor har kallare färgtemperatur för att kunna smälta in bättre med dagsljuset.

Wake-up light är en lampa som ska efterlinka soluppgången. Den fungerar som en väckarklocka för att du ska kunna vakna enklare på morgonen. Dessa lampor är oftast klinisk beproövade och testade av experter. De har hjälpt miljontals människor att vakna bättre på morgonen.

Vad är Seasonal Affective Disorder (SAD)?

SAD eller Seasonal Affective Disorder som det heter är vinterdepression. När klimatet blir kallare och månaderna allt mörkare då det blir brist på dagsljus, går många in i vinterdepression. Denna årstid är väldigt svår för många människor eftersom att många upplever att de är trötta och tappar energi.

Humöret kanske inte är på topp oc hman orkar inte alltid prestera lika bra i skolan eller på jobbet.

SAD är helt normalt och inget att klia sig grå i huvudet för eftersom att det finns lösningar och bra behandlingar för det. När man pratar om SAD innebär det helt enkelt att hormonet serotonin inte utvecklas och därför känner man trötthet.

Solljus är därför viktigt att få, under alla dagar på vinterhalvåret. Ibland lyser inte solen men då kan man använda sig av en terapilampa eller ta D-vitaminer och äta mycket frukt. Man får även tänka på att vila mycke toch göra roliga aktiviteter så att man själv lindrar SAD.

Ett tips från oss på Produktlistan.se är att gå ut i dagsljus, promenera, gärna med någon som kan få dig att skratta och må bra.

Nyttja din terapilampa bäst med aktiv vardag

Att använda en terapilampa hjälper dig att bota SAD och vinterångest, men det fungerar bäst när du i samband med andra metoder arbetar för en förbättrad hälsa. Det kan innebär att du behöver träna mer, röra på dig, sova bättre eller ändra ditt schema.

Det kan även handla om att få en aktivare vardag.

Aktivare vardag innebär att du kanske behöver gå ut mer och träna lite grann. Det behöver inte vara fysiskt tung träning eller tidskrävande men motion, promenader och bra träning kommer hjälpa dig att lindra din vinterångest.

Små förändringar i vardagen kan innebära goda konsekvenser för din hälsa och välmående. Ibland kan meditation och avkoppling på en massagedyna hjälpa dig väldigt mycket.

Forskningen visar flera fördelar med ljusterapilampa

Att vi människor behöver solljus är känt sedan länge. Det är därför de flesta människor, om man pratar generellt, mår bättre under sommarhalvåret. Då är solen framme och man får i sig alla D-vitaminer som behövs för att man ska klara vardagen på ett bra sätt.

Sedan många år tillbaka har forskning inom säsongsdepression (SAD) ökat och allt fler forskare studerar ämnet på olika nivåer. Det är fler undersökningar som görs på olika grupper och populationer, allt för att hitta och komma fram till ett slutresultat som visar på fördelarna med ljusterapilampa.

Den viktigaste teorin som föreligger är att solljus påverkar människan positivt. Men när solljus inte finns får man skapa artificiellt ljus som i så stor uträckning som möjligt ska påminna om ljusterapilampor.

Studierna visar att hjärnan reagerar positivt på ljusterapi om det är i rätt mängd och inte under en längre tid. Det finns konsekvenser med allt, även med ljusterapilampor. Våran rekommendation är att man alltid ska kolla med läkaren innan man köper ljusterapilampa.

Tänk på detta innan du köper din första terapilampa

Tänk på att en av de viktigaste sakerna är ytan på skärmen och ljusstyrkan. Ytan avger hur mycket ljus du utsätts för. Tänk även på att avståndet är viktigt eftersom att det avgör hur mycket ljus som du direkt exponeras för.

Ljusstyrkan mäts i LUX som avser avståndet mellan ljusterapilampan och avståndet som ljuset når.

Den effektiva terapiljusbehandlingen är 10 000 lux och enligt många läkare är detta den optimala mängden.

Att satsa på över 10 000 lux är inte fördelaktigt eftersom inga undersökningar eller forskningar ger stöd för detta. Tänk därför på att hålla dig vid 10 000 eller mindre.

UV-filter

UV-ljus är ett osynligt ljus som vi egentligen inte kan se. De flesta ljusterapilampor har inbyggda UV-filter. Detta är för att skydda dig för att du inte ska exponeras för stora mängder UV vilket kan vara skadligt. UV kan bilda grå starr och åldrande av huden vilket kan undvikas.

Dock kan en liten mängd UV vara bra eftersom kroppen producerar vitamin D, och detta får du genom solljus.

För att vara säker bör du kontrollera att din ljusterapilampa filtrerar bort 99.9% av alla UV-strålar för att den ska vara säker för användning.

Sammanfattning

Under vintertid är det många som har depression. Som tur är går det att lindra eller bota depressionen så gott det går genom att följa ett par enkla steg kring hur du ska göra för att öka ditt välmående på bästa sätt.

En ljusterapilampa kan vara till stor hjälp om du använder den rätt och placerar den på korrekt ställe.

Att köpa en ljusterapilampa till dig själv eller till någon som du tror har nytta av den är väldigt bra. Välj därför en bra och billig så att valet blir rätt från början. Då kommer du få störst nytta av den. Läs igenom hela våran köpguide för att vara säker på att göra rätt val.

Frågor och svar

 1. Vilken ljusterapilampan är bäst?
  Beurer och Philips har ljusterapilampa bäst i test.
 2. Vad kostar en bra ljusterapilampa?
  Räkna med att behöva betala ca 1500-3000 kr för en bra ljusterapilampa.
 3. Rekommenderar forskningen användning av terapilampor?
  Forskningen rekommenderar användning av ljusterapilampor om det görs under rätt användning. För mycket användning blir inte bra.
 4. Hur ofta kan man använda ljusterapilampan?
  Man kan använda den ofta, beroende på vilket råd man har fått av läkaren.