Blodtrycksmätare bäst i test

Har du också ett behov av att ha en blodtrycksmätare bäst i test där hemma för att kunna mäta ditt blodtryck? Då gör du helt enkelt rätt val och vi anser att det är en nödvändighet i alla svenska hushåll. Detta kan vi säga då Sverige enligt flera undersökningar är det land som saltar sin mat mest. Som du känner till så leder salt till hälsoproblem och det kan då leda till både lågt och högt blodtryck. Läs mer

Blodtrycksmätare bäst i test 2024

1. Omron X4 Smart blodtrycksmätare

Omron X4 Smart är en blodtrycksmätare för hemmabruk. Denna blodtrycksmätare ger övervakning av hypertoni och är kompatibel med din smartphone via Bluetooth.

Se bästa pris »

Köpguide blodtrycksmätare

De flesta som letar efter en bra blodtrycksmätare från Omron eller Beurer vill ha den som är bäst i test. Men det är få som tar sig tid till att försöka hitta det bästa priset eller för den delen se vilken butik som har produkten i lager. Oftast vill man inte vänta i flera dagar på den bästa blodtrycksmätaren och det har vi på Produktlistan.se förståelse för.

Därför listar vi endast produkter som vi anser är prisvärda och bra, samt som finns hos etablerade nätbutiker.

I vårat test kollade vi på många olika saker som vi går igenom här nedan. Men först behöver vi ta reda på vad en blodtrycksmätare gör.

Vad är en blodtrycksmätare?

En blodtrycksmätare mäter trycket av blodet som cirkulerar runt i kroppen. Blodet i kroppen måste cirkulera runt för att kroppen ska fungera bra och då är det viktigt att trycket inte är för lågt eller för högt. För att ta reda på trycket kan du använda en blodtrycksmätare för att göra de mest grundläggande hälsokontrollerna själv. Är det så att du inte vet hur man läser av blodtrycksmätaren kan du alltid fråga någon som är bra på det eller vända dig till en vårdcentral.

I vårat test av blodtrycksmätare kollade vi på följande:

Pris

Blodtrycksmätaren kostar allt från 400 kr till 1200 kr beroende på var du köper den och vilket märke du väljer. Som du märker är det en stor skillnad i priset men desto mer du betalar desto bättre produkt kan du få då det oftast är andra faktorer som ökar priset.

Storlek

En liten och praktiskt variant är mycket enklare att använda om du inte har mycket utrymme.

Ska du köpa in en blodtrycksmätare till företaget eller till hemmet kan du satsa på en liten Beurer BM55 helautomatisk som inte tar mycket plats.

Antal användare och minne

Om ni är flera som ska använda blodtrycksmätaren kan det vara bra att kolla på en som har fler funktioner som antal användare och minnesfunktion.

De flesta av Beurers olika blodtrycksmätare har denna funktionen och den underlättar användningen enormt, speciellt om ni ska ha den hemma eller på företaget. Olika personer vill nog kunna se hur deras värden har varit rent historiskt.

Märke

Omron, Berurer, B.Well och Medisana är rekommenderade märken.

Funktioner

Som vi nämnde ovan kan antalet funktioner vara bra. En funktion kan vara antal användare och minne.

Pålitlighet

Genom att använda en blodtrycksmätare som visar korrekt mätvärden kan du faktiskt se hur du mår och om blodtrycket är för lågt eller högt.

Användning

Att använda en vanlig blodtrycksmätare som är digital är inte svårt. Det finns oftast en stor displayskärm och ett par knappar som gör att du själv kan välja inställning och annat beroende på vad du ska uppnå.

Du kan alltid kolla i manualen som medföljer. Annars finns det risk att du använder den på fel sätt och då får du också fel värden.

Garanti

Beurer och de andra tillverkarna erbjuder oftast bra garantier. Detta är tryggt eftersom att du alltid kan vända dig till butiken eller tillverkaren om något skulle inträffa.

Aneroid eller digital blodtrycksmätare – välj den som känns bäst

Det finns två typer av blodtrycksmätare och de fungerar olika. Den manuella blodtrycksmätaren är aneroid och sedan finns det de digitala.

Om man ska använda den hemma är en digital blodtrycksmätare att rekommenderas istället för de vanliga manuella. Detta beror på att de är enklare att använda och det är svårt att göra fel. För det är inte alla som har arbetat inom sjukhus eller kan mäta sitt blodtryck själv och då kan den manuella vara ett bra alternativ.

En aneroid blodtrycksmätare visar dock resultatet mer exakt än digitala. Detta beror på att den mäter på ett korrekt sätt. De är också billigare att köpa in men svårare att använda. Du kan till exempel inte spara värdet eller ha olika användarprofiler.

Med en digital blodtrycksmätare kan du spara värden och ha olika profiler.

Övermanschett eller handledsmanschett?

Funderar du också på vilken skillnad det är mellan en blodtrycksmätare som har övermanschett eller handledsmanschett?

Vi ska nämligen reda ut detta. Skillnaden ligger främst i bekvämlighet och hur enkel den är att använda. Det är fortfarande samma mätning men det är enklare att fästa övermanschetten mer korrekt. Om du ska använda handledsmanschett måste du placera den korrekt annars fungerar den inte som det ska.

Vad kännetecknar högt- eller lågt blodtryck?

När det gäller blodtryck finns det två typer, högt blodtryck och lågt blodtryck. det är olika hur det känns men för de flesta människor som får högt blodtryck eller lågt blodtryck är symptomen samma. Ibland kan det vara så att man med åldern och ökad vikt får högt blodtryck. Ett bra sätt att ta reda på detta är att använda en personvåg.

Högt blodtryck

Högt blodtryck sliter väldigt mycket på kroppen och blodkärlen fungerar därför sämre. Detta betyder att hjärtat måste arbeta hårdare och dina organ kanske inte får tillräckligt med näring. Det kan uppstå flera sjukdomar som stroke, hjärtattack och andra saker.

Det finns flera symptom på högt blodtryck. Du hittar symptomen på 1177 vårdguide.

Lågt blodtryck

Detta förekommer inte lika ofta men är ändå farligt och bör kollas upp.

Symptomen är olika och det är bäst att kolla på symptomen på 1177 vårdguide.

Så mäter du ditt blodtryck hemma

När du ska använda din blodtrycksmätare för hemmabruk måste du tänka på flera saker för att få rätt resultat och korrekt värde. Annars är det risk att värdet visar något som inte stämmer.

 • Innan mätningen kan du vila i ett par minuter.
 • Om du mäter blodtrycket ofta, se till att göra det samma tid på dygnet som andra gånger.
 • Se till att inte dricka kaffe och te en timme innan mätningen.
 • Tänk på att inte utsätta dig för fysisk ansträngning innan mätningen.
 • Undvik att mäta ditt blodtryck om du precis har ätit.

Om du följer ovanstående råd kan du få en bra och lyckad mätning.

Vill du vara säker på att få den bästa mätningen kan du besöka doktorn på vårdcentralen. Men i och med att det finns bra blodtrycksapparat hemma som du kan använda så behöver du inte besöka läkaren varje dag eller veckovis om du bara vill följa upp på din egen hälsa lite kort och snabbt.

För kännedom kan det vara bra att vet att blodtryck mäts i mm HG som är millimeter kvicksilver.

Att tänka på vid köp av en bra blodtrycksmätare

När det är dags att välja att köpa in en billig blodtrycksmaskin kan det vara bra att tänka på följande saker:

 • Användbarhet: Det viktigaste är att du enkelt ska kunna använda apparaten och läsa vad den visar. Välj därför en som har bra och upplyst skärm. Tänk på att fler än dig kanske använder den.
 • Bärbarhet: Ska du ta med dig den om reser kan storlek vara avgörande. Vissa blodtrycksmätare har fodral som tillbehör vilket gör att den håller sig hel och ren. Köp därför inte en stor och klumpig blodtrycksmätare om du ska ta med dig den på resor.
 • Strömkälla: Välj en blodtrycksmätare med batteri om det är det du söker efter.

Sammanfattning

Det är väldigt vanligt att man lider av högt blodtryck kontra lågt blodtryck. Dock ska man ta det på allvar och följa upp på resultaten genom att besöka doktorn eller använda en bäst i test blodtrycksmätare som hjälper dig att mäta ditt blodtryck.

För att hitta den bästa produkten fick vi genomföra egna tester samtidigt som vi kollade på kundomdömen och recensioner som finns på nätet.

Vi listar de allra bästa produkterna som vi tycker är bra och prisvärda. Om du läser hela köpguiden kommer du att göra rätt val då vi berättar i detalj alla saker som vi kollade på när vi utförde våra tester. Om det är något som du tycker saknas kan du alltid höra av dig på mail.

Frågor och svar

 1. Vilken blodtrycksmätare är bäst i test?
  Den bästa är från Beurer.
 2. Vad kostar en blodtrycksmätare?
  En bra blodtrycksmätare för hemmabruk kostar runt 600 kr.
 3. Hur kalibrerar man blodtrycksmätaren?
  Det finns oftast en knapp som kan kalibrera den.
 4. Kan man använda en blodtrycksmätare om man tränar?
  Ja. Om du tränar är det bra att följa upp på ditt blodtryck regelbundet.