Massagedyna bäst i test

Massagedynor är till för att hjälpa dig att lindra dina muskelbesvär och förebygga smärtor genom rullande och pressande rörelser som når hela kroppen. Dessa massageapparater kan du använda hemma i soffan, i bilen eller på kontorsstolen och de flesta erbjuder shiatsu-massage. Läs mer

Massagedyna bäst i test 2024

1. InnovaGoods Shiatsu Massage Seat Mat

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Medisana MCH 88935

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Beurer MG 320

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Beurer MG295

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Beurer MG260

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide massagedyna – att tänka på innan köp

Massagedyna bäst i test

Det finns många saker att tänka på när man köper en massagedyna, speciellt om den är lite dyrare. Det kan vara bra att tänka på att alla inte fungerar likadant och det finns de som har värmefunktion, olika inställningar samt olika rörelsehastigheter.

Vi förklarar skillnader och likheter i de olika varianterna, samt vad som kännetecknar en bra massagedyna och vad du bör tänka på innan ditt köp.

Pris

En bra och billig massagedyna ligger runt 1500-2000 kr.

Vill du ha mycket massage och många olika funktioner ska du kolla på de bästa dynorna som kostar lite mer. Tänk att det är billigare med en massagedyna jämfört med antal besök hos massören eftersom dynan kan användas varje dag året om.

En billig modell av massagedyna passar dig som inte hinner spendera mycket tid på att sitta på en stol och vänta på massagen, men som ändå vill ha lite rörelse mot kroppen.

Uppvärmningsfunktion

Värmefunktionen i en massagedyna är väldigt bra eftersom att den ger maximal avslappning. Dina muskler värms upp samtidigt som massagen roterar eller trycker på punkter och låter din kropp få ökad blodcirkulation.

Olika massageinställningar

Tänk på att välja en massagedyna som har många olika massageinställningar.

Material

Ska den vara i plast eller tyg? Oftast är tyg bättre men vilken du ska ha ska du själv avgöra.

Märke

Det finns många bra märken inom massagedynor, somBeurer, Medisana och OBH Nordica.

Vad är en massagedyna?

En massagedyna använder rörelser som både pressar och trycker mot kroppen för att massera olika punkter och därmed lindra muskelsmärta men också ge maximal avslappning. Massagedynan kan fungera som en smärtlindrande metod och många som använder den regelbundet upplever många fördelar med den.

Genom att placera den på en stol eller soffa kan du få massage när som helst och du behöver inte boka tid hos en massör. Praktiskt sätt funkar den bra om du placerar den på soffan, kontorsstolen eller datorstolen.

En massagedyna kommer inte att ersätta riktiga medicinska behandlingar eller ge samma upplevelse som en riktig kroppsmassage. Däremot kan den lindra muskelvärk, dämpa ångest och migrän.

Har du ständigt oro, stress eller ångest som leder till huvudvärk eller migrän kan du med fördel använda en massagedyna bäst i test som lindrar dina smärtor och ger dig avkoppling.

Hur fungerar massagedynan?

Skillnaden på en bra massagedyna eller en massagestol som den också heter, och en billig variant ligger främst i materialet men också i antalet funktioner, massagepunkter och hur de fungerar.

En massagedyna arbetar med små noder och motorer som sätter olika knapp-liknande fjädrar i rörelser som når din kropp genom att du väljer inställning på massagedynan. Genom rätt inställning kan du fokusera på olika olika delar av din nacke, om det är rygg, nacke eller höfter, väljer du själv. Om du vill ha massage för fötterna bör du istället kolla in en fotmassageapparat.

Massagedynor bäst i test som är prisvärda har många olika funktioner som du kan använda för att få hjälp med dina muskelbesvär.

Det är bara att placera den på en stol, soffan eller fåtöljen och sätta igång den. Detta är bra eftersom att du inte behöver ligga ned för en massage. Du kan alltså arbeta vid skrivbordet eller kolla på tv och fortfarande få nackmassage.

Genom att använda en massagedyna sparar du pengar och tid genom att inte gå på massage eftersom att du kan få samma avkoppling hemma eller på jobbet om du använder en massagedyna till kontorsstolen.

Det finns många studier och undersökningar som visar att de bättre varianterna av massagedynor förbättrar människans hälsa på ett bra sätt. En undersökning som heter ”The advantages of using a massage pad and how it helped a group of 200 people in curing some of their back-pains” visar att på en grupp av 200 personer, svarade majoriteten positivt till att massagedynan hjälper de att lindra deras ryggsmärtor och muskelvärk.

Vilka olika massagealternativ finns det?

Vanliga massagedynor arbetar som tidigare nämnt med små noder och motorer som genom en elektrisk kraft får fjädern att slå mot kroppen. Men hur den slår bäst mot kroppen beror på vilken dyna det är.

En massagedyna som är bäst i test kan använda flera massagemetoder tillsammans, vilket ger dig största möjlighet till att få en god massageupplevelse samtidigt som du sitter på din kontorsstol eller kollar på tv i soffan.

Nedan förklarar vi de olika massagealternativen:

Vibrationsmassage

Detta är den vanligaste och enklaste formen av massage som du kommer i kontakt med och denna behandling lindrar muskelvärk bäst. De flestas massagedynor har vibrationsmassage som en inställning, även de billigare varianterna.

Punktmassage

Genom att fjädrarna trycker mot olika punkter får du bort värk och spänningar i muskeln. Det är fjädern som genom lufttryck slår ett slag mot kroppen.

Roterande massage

Eftersom att denna metoden bygger på massagehuvud som roterar passar det bäst om du har ont i musklerna vid rygg och nacke då det är där de jobbar effektivt.

Vilka fördelar finns det med massagedyna?

En massagedyna har många fördelar, som bland annat att lindra muskelvärk och ge dig en god avslappningsstund. Den lindrar också huvudvärk och hjälper dig att hantera stress eftersom att din blodcirkulation ökar och där med känner du en viss aktivitet i kroppen.

 • Lindrar muskelvärk och muskelsmärta
  Genom att använda en massagedyna med nackmassage kan du på ett enkelt och smidigt sätt lindra muskelvärk i olika delar av kroppen. Om du ska sitta upp kan du nå halva kroppen enkelt men om du ligger ned kanske du får bättre massage runt nacken.
 • Förebygger sjukdomar
  Om du regelbundet tänker på att massera din kropp, oavsett om det är en bra massagedyna eller om någon annan masserar dig, kan du förebygga olika sjukdomar som annars hade uppstått.
 • Förhindrar skador i leder
  Att vi använder våran kropp på olika sätt varje dag är något vi inte kommer ifrån. Detta sliter på kroppens olika delar oerhört men det går att arbeta för att förstärka musklerna och lederna genom att använda en bra massagedyna. För dig som tränar regelbundet behöver du tänka på detta ofta eftersom att man vid träning utsätter musklerna för påfrestning och de behöver både vila och återhämta sig.
 • Lindrar huvudvärk och migrän
  Har du ofta huvudvärk eller migrän kan det bero på spänning, eller oro, eller ångest eller alla tre sakerna kombinerat. För att slippa spänning är det första du behöver göra är att slappna av. Det är enklare sagt än gjort men om du köper en massagedyna från OBH Nordica, kan du räkna med att få många funktioner, som ser till att massera dig på olika delar av kroppen. Du blir då till viss del mer avslappnad och sakta men säkert kommer du förhoppningsvis bli fri från huvudvärken. Detta skiljer sig beroende på människa, kropp och annat men det är värt att känna till att en bra massagedyna faktiskt kan lindra dina huvudvärksproblem.
 • Förbättrar din sömn
  Studier visar att många sällan sover bra och det är ännu fler som faktiskt inte gör något åt problemet. Man tänker att det är tillfälligt och att det går över men sakta men säkert blir det fler sömnlösa nätter. Kanske beror det på ångest eller oro, eller stress i någon form. För att förbättra sömnen kan du äta bättre, motionera och träna regelbundet samt försöka göra saker som gör dig glad och som ger dig energi. Om du gör dessa saker tillsammans med att använda en massagedyna eller massagemadrass.

Ska jag köpa en billig eller dyr massagedyna?

Att välja vilken massagedyna du ska ha bör vara baserad på ditt behov. Ska du ha shiatsu massage eller räcker det med en vanlig dyna som sätter på stolen?

Dyrare alternativ är oftast bättre då de har större massagezoner, fler inställningar, kommer i bättre material och de är oftast mer kraftfulla än de billigare varianterna. Dock är det inte alltid den bästa den dyraste och den som är billig behöver inte var dålig.

Runt tusenlappen ger en billig och bra massagedyna men ska du kolla på en som är bäst i test behöver du lägga ned lite mer pengar.

Om du primärt kommer att använda massagedynan för att förhindra ryggont och lindra smärta i kroppen, så bör du kika på de dyrare alternativen.

De har många funktioner och är oftast enkla att använda vilket gör att de är ett bra alternativ där hemma så att både du och barnen kan nyttja den oavsett om ni har ont eller bara vill ha avkoppling. Jämför därför olika alternativ och tänk även på att läsa produktbeskrivningen som tar upp antalet vibrationer per minut.

Massagedyna med värmefunktion

Massagedyna med värmeefunktion

Har du ofta problem med spända muskler eller muskelknutor? Då måste du nästan kolla på om den massagedyna du köper han inbyggd värmefunktion eller inte. Nästan alla varianter har detta och om din dyna har en värmefunktion som du kan stänga av och sätta på själv är detta ett plus.

Kommer du hem från ett träningspass eller en kall vinterdag kan denna funktion göra stor skillnad på musklerna i din kropp och öka blodcirkulationen.

Förutom att du får värme i överkroppen är det främst nacken som stimuleras av detta och dina muskler slappnar av vilket gör att du inte får huvudvärk lika ofta.

Tekniken som används i massagedynor som har inbyggd värmefunktion är infraröd värme.

Välj en dyna med tryckluftsmassage

Marknaden växer allt mer och nästan varje månad är det ett nytt företag som lanserar olika modeller av massagestolar och massagedynor. Detta innebär att för dig som konsument kan det vara svårt att förstå de olika begreppen, men också svårt att veta vilken som är bäst i test.

En massagedyna som har tryckluftsmassage är det som de allra, baserat på våran köpguide och andra recensioner, väljer helst.

Det som händer är att små uppblåsbara kuddar som är placerade nära midjan, trycks ut och då får du en enorm avkopplingskänsla som gör att du blir mer avslappnad och därmed drar musklerna inte ihop sig lika lätt.

Om du tränar mycket är det rekommenderat att sätta dig på en massagedyna då och då, just för att dina muskler ska få bättre avkoppling.

Vilka områden masseras?

Massagedynor finns i olika utföranden där den vanligaste varianten är en sittdyna men det finns också liggdynor som masserar större delen av kroppen.

De flesta modeller masserar nacke, rygg och baksida lår men om du ligger på ett underlag kan den även massera baksidan av dina vader. En billig massagedyna når inte samtliga delar av kroppen som en bra massagedyna gör.

Det kan vara värt att tänka på vilka massagealternativ och massagemetod som dynan arbetar med. Är det roterande massagehuvud eller tryckmassage för shiatsu? Det fungerar bäst för att massera området längs skuldrorna och längdryggen.

Massagedyna som passar för olika bilsäten

De flesta massagedynor placerar du antingen på stolen eller soffan, men det finns också de som har 12 volts uttag som du kan sätta på bilsätet.

Många modeller kommer med adaptrar vilket gör det enkelt att koppla in den i uttaget som finns i bilen och när du är klar är det bara att ta av den för att sätta den på stolen.

Massagedyna eller massagestol? För- och nackdelar

Det finns många skillnader mellan en massagedyna och en massagestol som du har i hemmet, och dessa skillnader kan vara avgörande för ditt köp.

En dyna är mer flexibel, praktisk och billigare än en vanlig massagestol eftersom att du kan ta med dig den överallt och använda depå på både stolar, fåtöljer och soffor. Den är också billigare eftersom att funktionaliteten är till viss del begränsad jämfört med en massagestol som har fler inställningar och mer lyxiga funktioner.

Massagedynans för- och nackdelar

Förutom att den är praktiskt och enkel att använda finns det ett par andra fördelar som hur snabbt den går igång och kan massera din kropp samt att den är utrustad med vibrationer och inbyggd värmefunktion vilket ger dig mer avslappning och bättre massage.

Många dynor använder shiatsu-massage vilket innebär att de är utrustade med massagetryck där dina muskler blir masserade genom tryck.

Dessutom är massagedynor väldigt billiga jämfört med andra alternativ.

Nackdelen med massagedynor är att de är väldigt enkla och de sitter lite löst beroende på du har de. Dessutom kan inte dynan återge samma känsla som stolen som är mer lyxig.

Massagestolens för- och nackdelar

Massagestolar är lyxiga varianter som oftast är bättre utrustade än massagedynor. De är stora och kan massera bättre samt fler områden eftersom att de består av olika massagealternativ som möjliggör en upplevelse som liknar en riktig massage.

Nackdelen är att de är dyra, stora och väger mycket vilket innebär att du inte kan flytta den från ett rum till ett annat utan att behöva planera flytten innan.

Dessutom blir du begränsad till att endast sitta på stolen för att få massage och du kan därför inte sitta i bilen och få massage vilket är en nackdel.

Liggande massagedyna

Om du verkligen vill ligga ner kan du köpa en liggande massagedyna då den arbetar mot hela kroppen och når delar som en vanlig sittdyna inte gör.

Det är oftast ett bra alternativ om du inte vill sitta och få massage. Men tänk på vilken position du ska ligga i. Ska det vara rakt eller ska du ligga på sidan? Kommer du att placera den på sängen eller på golvet?

Många gör misstaget att de köper en vanlig sittdyna som masserar i hopp om att de kan veckla ut den och ligga på den, men så fungerar det inte.

Sammanfattning

Upplever du att du behöver massage men att tiden inte räcker till för att besöka en professionell massör? Då kan en massagedyna bäst i test göra stor skillnad för dig och din hälsa. Har du exempelvis ont i muskler, leder och känner dig spänd för att du är stressad eller orolig? Då kan massage mjuka upp dina muskler och du får ökad blodcirkulation.

Enkelt sagt kan man säga att massagedynor är en kostnadseffektiv metod för att ge dig själv bättre kroppsbehandling.I våran artikel fick vi kolla på olika varianter där vi jämförde skillnaderna men  också likheterna som de olika varianterna har, och vi insåg att de är faktiskt väldigt prisvärda.

Vi hoppas att ni har fått mer information om hur en bra massagedyna fungerar och vad ni ska tänka på innan köp och efter köpet.

Frågor och svar

 1. Vilken massagedyna är bäst?
  Den bästa massagedynan som finns på marknaden idag enligt vårat egna test är denna modell.
 2. Vad kostar massagedyna?
  En massagedyna kan variera i pris men det vanligaste är att den ligger runt 1500-3000 kr.
 3. Kan jag köpa en massagedyna online?
  Ja, en massagedyna kan du köpa online genom att kolla produkterna ovan.
 4. Kan även barn använda en massagedyna?
  Barn kan till viss del använda massagedynan under en kort period för att testa hur den är. Men det gäller barn som är 10 år och äldre.
 5. Är det bra med shiatsu massage?
  Shiatsu massage är väldigt effektivt om du har smärtor i kroppen.
 6. Finns det massagedyna till bilen?
  Många massagedynor som du kan köpa passar till bilen då det finns en adapter som du kopplar in i uttaget.