Robotdammsugare bäst i test

Letar du efter en robotdammsugare för att likt många andra spara tid och kunna rengöra ditt hem enkelt men också smidigt? Har du likt många andra brist på tid och behöver en robotdammsugare bäst i test som är prisad och håller måttet? Läs mer

Robotdammsugare bäst i test

1. Severin RB7025

Severin RB7025 robotdammsugare

En robotdammsugare är ett bekvämt sätt att få golvet rent på.

Det enda man behöver göra är att trycka på knappen och robotdammsugaren börjar genast att städa golvet. Det sitter sensorer i dammsugaren som gör att den känner av rummets yta och anpassar städningen efter det. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. iRobot Roomba S9558+

PerfectEdge®-teknologi med avancerade sensorer och en speciellt utformad hörnborste levererar detaljerad städning. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för bästa robotdammsugaren 2024

Med en robotdammsugare behöver du aldrig lägga lika mycket tid på att dammsuga igen. Oavsett om det är av tidsbrist som anledning, eller att du har husdjur, småbarn eller om du är äldre, kommer du enkelt att kunna motivera ett köp och samtidigt vara nöjd över kvalitén du får på ett rent hem.

För många av oss är det dammtussar, hår eller annat som kommer tillbaka snabbt efter en städning. Detta ger oss ett krav på vilken typ av robotdammsugare bäst i test som skulle passa just dig. Vi listar olika saker man bör tänka på kring pris, funktionalitet och användningsområde, så att du kan hitta just det som passar dig. Du behöver således inte heller oroa dig om du har föremål på golvet, mattor eller trappor i huset. En smart robotdammsugare känner av allt detta genom inbyggda sensorer.

Varför ska just du ha en en robotdammsugare?

En robotdammsugare underlättar din vardag något enormt. Om ovanstående anledningar inte är tillräckliga har vi fler anledningar till att underlätta ditt köp. Oavsett om det är att du inte har tid med städningen eller annat, så kan det vara ett verktyg som ger dig ett fint hem.

Med en robotdammsugare får du följande:

 • Ett rent golv fri från dammtussar och hår.
 • Rena mattor.
 • Du sparar mycket tid.
 • Mindre ljudnivå.
 • Fin design.
 • En dammsugare i hela hemmet.

När det gäller att hitta den bästa robotdammsugaren bäst i test finns det en rad olika saker att titta på. Det kan vara vikt, funktionalitet, pris, märke, användningsområde och funktionalitet. Egentligen kanske vikten inte spelar så stor roll, men för många är detta viktigt. Förflyttar du den från rum till rum, vill du nog ha en lättviktig sådan med exempelvis handtag. Har du exempelvis husdjur, så vill du att den ska kunna fånga upp djurhår. Allt beror helt enkelt på behovet, och din plånbok.

När det gäller märke beror det helt klart på vilken du tycker är bäst. LG, iRobot, Ecovas, Xiamo med flera är alla bra till uteslutande tillverkar robotdammsugare. Däremot kan det vara bra att kolla specifika modeller och de positiva produktrecenssionerna så att du kan känna att du har gjort rätt val. Vi har förenklat denna köpguide för att underlätta ditt framtida köp.

Varför köpa robotdammsugare online?

När du väljer att köpa en online kan du räkna med de bästa priserna. Eftersom att det finns olika prisjämförelsesidor som exempelvis PriceRunner och PrisJakt, kan du alltid gå in och hitta det senaste priset för enskilda varumärken och modeller. Dessutom kan du genom att handla online få rabatt eller handla på rea, och du kan även välja att få hemleverans. Du slipper alltså att åka till butiken och trängas.

När du handlar via nätet har du oftast 14 dagars öppet köp och bytesrätt. Vissa nätbutiker har självklart fler dagar än så. I vissa utvalda butiker kan du alltid köpa online men hämta i varuhus om du vill det, beroende på var du köper ifrån. Du kan dessutom enkelt läsa om experternas råd och samtidigt läsa vad riktiga användare tycker kring om deras robotdammsugare. Detta kan vara svårt i butik eftersom du inte har möjlighet att fråga kunder på plats.

Fördelar med att köpa en robotdammsugare online eller på nätet:

 1. Du sparar tid och pengar
 2. Du får alltid det senaste priset
 3. Säkerställ att varan finns i lager

Att tänka på vid köp av robotdammsugare

När vi listar olika modeller tittar vi på olika punkter och jämför dessa modeller med varandra. Vi kollar också på användaromdömen, oberoende tester och vad tillverka själva säger, för att lista de allra bästa modellerna för dig. På produktlistan.se försöker vi att ge dig så mycket information som möjligt, för att du ska göra rätt köp.

I våra tester som vi gjort själva kollar vi bland annat på:

 1. Pris
  Hur mycket har du i budget att lägga på en smart robotdammsugare? Om du väljer att köpa en vanlig variant kan du komma undan billigt. Vill du däremot ha smarta funktioner och möjlighet till uppkoppling mot enheten via app, då behöver du kolla på en dyrare modell.
 2. Kapacitet
  De flesta robotdammsugare som är lite dyrare i pris återgår till dockstationen när de får slut på batteri eller ska tömmas. Även om alla av dagens modeller har automatisk laddning tar en laddning allt ifrån 2 till 5 timmar. Detta ger en drifttid på ett par timmar.
 3. Tillverkare
  Det finns många bra tillverkare av smarta och billiga robotdammsugare där ute. Tekniken utvecklas snabbt vilket gör att företagen får tävla mer mot varandra i att erbjuda mer mot mindre pengar. Många vill fortfarande köpa elektronik från en tillverkare som de har kännedom innan, vilket gör det svårt för nya aktörer att ta marknadsandelar.
 4. Ljudnivå
  De vanligaste modellerna med bra sugeffekt ligger på en ljudnivå mellan 60-90 dB. Detta är högt och för den känslige kan detta vara irriterande. Våra modeller som vi testat har bra ljud- och uppsugningskraft.
 5. Uppsugningseffekt
  En robotdammsugare arbetar inte på samma sätt som traditionella dammsugare. De arbetar med borstar och sugkraften skiljer sig därför åt. Dock kan kraften variera beroende på vilken modell du har och vad det är den städar. Dammtussar, hår och smulor fångas upp enkelt.
 6. Användbarhet
  Hur enkel är den att använda? Finns det möjlighet att koppla upp sig mot en app som du kan styra roboten ifrån?
 7. Drifttid
  De flesta vanliga varianter har en drifttid på 2-3 timmar. De som klassas som bäst i test har bättre drifttid och laddar också snabbare.
 8. Utsläpp
  Partiklar och liknande kan slängas upp i luften. Det kan därför vara bra om du kompletterar med en luftavfuktare som tar bort obehaglig luft och partiklar i luften.
 9. Energiförbrukning
  Detta beror lite på drifttiden och batteriet, men en smart robotdammsugare är energisnål. Det betyder att den själv hittar tillbaka till laddningsstationen och när batterinivån är max slutar den att ladda vilket gör att den inte förbrukar mer ström.
 10. Allergi
  Dagens modeller har en dammbehållare istället för en dammsugarpåse. Detta uppskattas av astmatiker och de med allergi. Extra viktigt för småbarnsfamiljer och äldre är att använda rätt filter som kan fånga upp de obehagligaste  partiklarna i luften och de som fastnat på golvet.

Som du märker är det 10 olika punkter vi har gått igenom och detta görs med väldigt hög noggrannhet. Vi har själva testat ett par robotdammsugare och därför anser vi att vi har bra koll på utbudet som marknaden erbjuder. Vrat test svårslaget eftersom vi testar på flest punkter, mer än vad tillverkarna själva testar. Detta beror på att de bara massproducerar och oftast är det andra aktörer som får prova produkten och lämna omdömen.

Pris och tillverkare

Som med det mesta så kostar alltid det bättre alternativet lite mer. Du får bättre funktionalitet, livslängd och oftast en modell från en känd tillverkare vilket skulle innebära exempelvis bra tillbehör och bra garantier.

Letar du efter exempelvis en robotdammsugare med mopp skulle du också behöva öppna upp plånboken lite mer. Det gäller även för dig som letar efter en robotdammsugare som ska kunna fånga upp hundhår och annat. Har du allergi eller husdjur ska du kolla på denna robotdammsugare bäst i test.

Drifttid och laddning

Olika tillverkare har olika modeller som har drifttid som skiljer sig från alla andra modeller. Vissa robotdammsugare har snabb laddning som ger kort drifttid och andra är tvärtom. Vi tycker att det är bra att fundera på detta och kolla hur lång tid det tar för dammsugarens batteri att ladda upp innan du kan använda den. Det kan också vara bra att kolla hur lång drifttiden är för att vara säker på att batteri inte ska ta slut mitt i en dammsugning.

Batterikapaciteten mäts i mAh och desto högre mAh siffra, desto längre och bättre är batteriets livslängd, vilket gör att du kan nyttja den i timmar, beroende på modell. Om den modell du kollar på levereras med en batteritid på mindre än en timme är det ingen bra dammsugare, iallafall inte enligt våran ärliga åsikt.

Om du väljer en modell som har funktionalitet som gör att den kan ladda sig själv genom att gå tillbaka till dockan, är det en prisvärd maskin, även om den kanske kostar lite mer. Det tar normalt allt mellan 1-3 timmar för en laddning. Drifttiden blir ungefär 1-2 timmar, vilket räcker för att städa en normalstor lägenhet eller större delen av ett hus.

Dockningsstation

När en robotdammsugare är klar med städningen återgår den till dockningsstationen för att ladda. Detta görs automatiskt eftersom att roboten är smart. Beroende på vilken modell du kollar på så kommer du märka att det kan ta allt ifrån en timme till flera timmar för att nå ett fulladdat batteri. Tänk därför på att placera dockningsstationen på ett ställe som inte tar plats från dig i ditt rum. Det kan vara i ett hörn nära ett eluttag, men också på ett bord eller en pall.

Funktionalitet

Många av dagens robotdammsugare är helt klart bättre än hur de var för flera år sedan. Teknologin utvecklas snabbt och i samband med detta erbjuder tillverkarna bättre funktionalitet. När alla tillverkare gör likadant pressas också priserna vilket gör att du som konsument har fördel på marknaden.

Exempelvis har de flesta inbyggda timerfunktioner. Detta innebär att du kan ställa in så att robotdammsugaren arbetar och rengör på olika tider, även om du själv inte är hemma. På så sätt kan du vara säker på att du kommer tillbaka till ett rent hem, utan att ha behövt lyfta ett finger eller betala för en städning. Om man jämför detta med den första robotdammsugaren som kom 1997 som tillverkades av Elextrolux, har vi sett en lång väg av förbättring.

Sugkraft

Detta mäts i Pascals (Pa) och innebär egentligen styrkan på uppsugningen från robotdammsugaren. Högre Pa innebär mer kraft vilket är det du vill ha. Om du har mycket djurhår behöver du kanske en lite mer kraftfullare robotdammsugare bäst i test men som fortfarande är prisvärd. Kolla igenom produktspecifikationen. Tänk också på vilken yta den kommer att gå på.

Ljudnivån

Många modeller har olika styrkor vilket innebär att arbetar vid olika lägen. Detta innebär att ljudnivån kan vara högre beroende på om den städar en matta, ett slätt golv eller om den är i turboläge. Har du exempelvis ett barn hemma eller husdjur vill du säkert ha en tystgående robotdammsugare.

Olika lägen

Oftast kommer en maskin med olika rengöringslägen beroende på vilka ytor du vill städa upp. Om du vill städa på golvet, oavsett om det är parkett, klinkers eller en plastmatta eller en vanlig matta, behöver du inte tänka på något annat. Om det däremot är andra ytor kan du behöva ställa in de olika lägen i apparaten.

Om du har många mattor kan det därför vara bra att köpa en robotdammsugare som har en turbofunktion med ökad sugeffekt. Mycket av smutset fastnar i mattorna och då kan detta städas upp enkelt.

Tänk också på om du har mycket hundhår, katthår eller annat djurhår. Då vill du att den ska kunna suga upp detta så att inget smuts lämnas på golvet. De flesta robotdammsugare skulle lösa jobbet väldigt bra.

Moppning och våttorkning

Det är inte alla robotdammsugare som klarar av moppning och våttorkning av golv, även om man hade velat ha detta. Däremot finns det det många robotdammsugare med moppfunktion men då är de lite dyrare i pris. Med en sådan kan du få bort fläckar och annan typ av smuts som fastnat på golvet, utan att du behöver lyfta ett finger eller använda olika medel. Många fläckar som exempelvis saftfläckar, kaffefläckar eller liknande kan torkas upp enkelt, och då kan en robotdammsugare med mopp vara ett prisvärt alternativ.

Tänk dock på att du själv behöver fylla på och tömma vattnet i behållaren. Det räcker med att du gör det en gång efter varje moppning.

Filter

Du ska helt klart välja en robotdammsugare med ett bra filter. Oavsett om du är allergiker, astmatiker eller inte, så ska du definitivt kolla upp vilket filter den tänkta modellen har. De allra vanligaste filtertyperna är mikrofilter och HEPA-filter, som båda gör ett bra jobb. Den enda och kanske största skillnaden är egentligen hur bra filtertyperna fångar upp de små partiklarna och dammtussarna som annars kan sätta sig i golvet och skapa en obehaglig miljö.

Hepa filter: HEPA-filtet har väldigt bra förmåga att arbeta effektivt med att rensa små partiklar som annars sätter sig i dammtussarna. Har du allergi ska du definitivt kolla på om den modellen du har har ett HEPA-filter.

Mikrofilter: HEPA-filtrets enda skillnad jämfört med mikrofiltret är att den kan fånga upp betydligt fler partiklar. Är du inte allergiker eller har astma, så räcker det med ett mikrofilter. Det kommer man långt med. Mikrofiltret är designad med tanke på att fånga upp så många mikropartiklar som möjligt.

Filtret går att byta ut och oftast kan du göra detta själv väldigt enkelt. Ett filter kostar inte mer än någon hundralapp.

Tömning

Om behållaren har stor kapacitet behöver du inte tömma den lika ofta. Detta görs manuellt. Det finns däremot många robotdammsugare som tömmer sig automatiskt vid dockstationen om de har den inbyggda självrengöringsfunktionen. Detta innebär att när behållaren blir full går den till dockan och tömmer damm i en behållare där. Kolla upp hur det funkar just med den modellen du tänkt dig att köpa.

Hur en robotdammsugare arbetar

Till skillnad från hur en vanlig dammsugare med skaft eller hur en handdammsugare arbetar med hjälp av undertryck och sugförmåga för att fånga upp damm och smuts från golv, mattor och andra utrymmen, så fungerar en robotdammsugare annorlunda. De använder sig av borstar och sensorer som identifierar damm och smuts, som fångar upp detta i en behållare. Den arbetar också med en rad olika sensorer som känner av materialet den går på, olika hörn, föremål och objekt på golvet.

Egentligen är navigationssystemet den viktigaste faktorn som också avgör hur snabbt robotdammsugaren kan arbeta och därmed rengöra ditt hus. De inbyggda sensorerna är smarta och känner av väldigt mycket. Det kan exempelvis vara möbler, trösklar, kanter, objekt och vatten. Olika robotdammsugare har olika förmågor och beroende på vilken modell det är så är det programvaran som avgör hur den ska röra sig och städa upp bäst. Med den smarta inbyggda funktionen kan den lära sig att memorera en yta och ett rum. Då rör den sig enligt ett mönster eller så upptäcker sensorerna områden som ännu inte är städad.

Med hjälp av visuell eller optisk navigering, rör den sig framåt för att städa upp det som ännu inte är städat. Man kan med andra ord säga att den ser, med hjälp av sensorerna. Det är främst laserteknik och mappning som gör att den kan känn av en yta och därmed alltid eller till många gångers användning, följa samma mönster. Det finns både Visual simultaneous localization and mapping-systemet samt Lidar-systemet. Båda systemen är effektiva och beroende på tillverkare och modell, samt användningsområden, så kan du välja den robotdammsugare bäst i test som stämmer överens med dina önskemål.

Något annat som kan vara bra att känna till är att om tillverkaren erbjuder en app, så rekommenderar de också att du laddar ned den och registrerar din enhet. Genom appen kan du då sätta upp virtuella väggar vilket innebär att du avgränsar ett område som den ska hålla sig borta från. Den virtuella väggen blir som ett stopp som dammsugaren inte går igenom. Det kan vara bra om du har flera rum eller olika hinder i ett rum eller annat.

Handdammsugare jämfört med robotdammsugare

En traditionell handdammsugare med skaft behöver inte alls vara ett dåligt alternativ. Du behöver nödvändigtvis inte kosta på dig en robotdammsugare bara för att den har den senaste tekniken. Däremot kan det vara bra att förstå skillnaderna. En robotdammsugare kan inte arbeta på samma sätt som en vanlig dammsugare. Den når exempelvis inte hyllor, tvbänk, soffbänk eller liknande. Det kan du göra med en vanlig sådan. Däremot kan en robotdammsugare vara ett smart alternativ om du har husdjur, små barn eller om du är äldre och inte kan städa som när du var i dina yngre dagar.

En robotdammsugare har flera fördelar

 • Mycket prisvärda och gör jobbet om du bor i en vanlig lägenhet eller mellanstort hus
 • Du sparar tid
 • Har du husdjur kan robotdammsugaren vara en extra hand och städa upp djurhår
 • Städa hemmet även om du själv inte är på plats
 • Kan moppa golvet om det är en robotdammsugare med mopp
 • Städar utrymmen du inte alltid kommer åt
 • Sparar dig flexibilitet
 • Stilrena

Robotdammsugarens alla nackdelar

 • Kommer inte åt alla ytor som trappor, gardiner och vissa trösklar
 • Strumpor och andra tygbitar fastnar ibland för lätt
 • Batteritiden. Med en traditionell dammsugare kan du dammsuga så länge du har elektricitet, men en robotdammsugare går på batteri.
 • Uppladdningstiden
 • Du behöver städa undan sladdar, kablar och andra föremål som kan störa roboten
 • Tömning av dammpåsen
 • Priset kan ibland vara en nackdel om du inte har ett riktigt behov för den

Hur robotdammsugaren städar bäst

För att robotdammsugaren ska städa upp dammtussar, djurhår eller annat, behöver du tagit bort större möbler och objekt på golvet. Det innebär inte att du behöver lyfta soffan och ställa upp den mot väggen, men det kan vara en bra ide att ta bort krukor och andra lösa föremål och ställa de på ett bord, ifall du vill städa samtliga ytor i hemmet. När du har gjort detta kan du ha din självgående dammsugare som gör det rent medans du är ute, på jobbet eller borta på en resa.

Det kan vara en god idé att se till att programmera roboten om du har möjlighet till det, nämligen genom virtuella väggar vilket vi nämnde lite längre upp i artikeln.

Släta ytor: En robotdammsugare fungerar bäst på jämna ytor. Detta innebär att den kan ha svårt att komma över höga trösklar mellan olika rum. Man kan kringgå problemet genom att skapa en jämn och fin lutning i ett slätt material som gör att roboten kan använda den för att komma över.

Samma sak gäller om du har trappor. Ska du rengöra andra våningen i huset? Skapa en ramp som roboten kan åka upp på. Annars behöver du använda en vanlig liten handdammsugare om du vill hålla rent i trapporna.

En robotdammsugare tar inte plats

En robotdammsugare är väldigt liten och praktisk. Storleksmässigt är den ungefär lika stor som en skokartong. Dock kan den väga allt mellan 3-10 kg beroende på vilken modell det är. Hela idén med en sådan är att den ska vara låg för att kunna gå in under stolar, bord och soffor. Räkna dock med att dockstationen kan ta lite plats, vilket är varför vi rekommenderar att du ställer den på ett ställe som inte blir ett hinder för dig i hemmet.

Vanliga frågor och svar om robotdammsugare

Klarar en robotdammsugare trösklar och hörn?

De äldre robotdammsugarna som fanns på marknaden hade tidigare svårt att ta sig över trösklar och kunde inte heller dammsuga korrekt vid hörn. Lösningen var att sätta en liten ramp som gör att den klättra upp utan bekymmer. Dock är dagens modeller väldigt bra på att klara trösklar och de kommer nära alla hörn. Beroende på vilka trösklar du har ska du se över om den modell du ska köpa klarar av det eller inte. Det kan vara så enkelt som att du läser recensioner från andra användare.