Dokumentförstörare bäst i test

Det finns många skäl till att ha en dokumentförstörare hemma eller på kontoret. Det finns många som ibland inte behöver ta del av information som finns på papper, och faktum är att det inte bara är myndigheter och större organisationer som handhar känslig information.

Nu för tiden finns det många företag som sitter på många affärshemligheter som kan handla om allt ifrån finansiella rapporter, till lönespecifikationer och interna dokument. Dessa bör förstöras om du inte har för avsikt att utomstående ska kunna ta del av informationen.

Även om du aldrig har tänkt på att skaffa en dokumentförstörare för hemmabruk kan det vara läge att överväga detta. Om du tidigare har rivit viktiga papper och brev eller klippt sönder dessa så behöver du inte göra det längre. En dokumentförstörare bäst i test löser detta utmärkt.

Dokumentförstörare bäst i test

1. Rexel Dokumentforstörare ProMax (Bäst i test 2023)

Dokumentförstörare bäst i test rexel

Denna kraftfulla dokumentförstörare passar perfekt både till hemmakontoret och till att ha på kontoret eller ett större företag.

Med kapacitet till att strimla upp till 6 ark per gånger samt en avfallsbehållare på 12 liter gör den denna maskin till en klar vinnare.

Den är enkel att använda och kommer med 2-års garanti vilket är en bra trygghet som många konsumenter är nöjda över.

2. Luxorparts Kraftfull dokumentförstörare A4

  • För papper, CD- och DVD-skivor
  • Strimlar 10 A4-papper åt gången
  • Cross-cut 4×35 mm

Dokumentförstörare som skär både horisontellt och vertikalt. Bitarna blir 4×35 mm, för extra hög säkerhet. Förstör upp till 10 A4-papper per gång. Kan även förstöra CD- och DVD-skivor.

Inbyggd papperskorg som rymmer 21 liter. Med fastmonterad strömsladd och inbyggt handtag för enkel förflyttning av dokumentförstöraren. Bredd på pappersintaget: 220 mm.

Mått: 396x360x220 mm.

Se bästa pris »

3. Rubicson Dokumentförstörare A4

  • Placeras på valfri papperskorg
  • Strimla sex ark åt gången
  • Säkerhetsklass 2

Dokumentförstörare som strimlar upp till sex A4-papper åt gången i 6 mm-strimlor. Justerbar teleskoparm gör att dokumentförstöraren kan placeras på papperskorgar mellan 28 och 41 cm. Drivs direkt från vägguttaget (230 V). Säkerhetsklass: 2.

Mått: 320x75x120 mm.

Se bästa pris »

Idag finns den en rad olika dokumentförstörare som passar både kontoret och hemmet. Det finns allt ifrån enklare pappersstrimlare och dokumentstrimlare till avancerade makuleringsmaskiner. Vilket du ska ha beror lite på dina behov och budget.

Vi har testat olika dokumentförstörare i olika prisklasser och kan nu presentera marknadens topp 5 bästa varianter. Välj den som tilltalar dig mest och luta dig tillbaka. Nu behöver du aldrig oroa dig att obehöriga kan se dokument och viktiga papper som du har hemma, på kontoret eller i den organisation du jobbar.

I vår köpguide hittar du detaljerad information som kan vara bra att läsa innan ditt köp. Artikeln innehåller även en lista med frågor och svar.

Dokumentförstörare – Köpguide

Det finns många dokumentförstörare som både är billiga och bra. Vissa är bäst i test och de finns på de flesta nätbutiker som vi listar. Annars finns det dokumentförstörare från Rusta, Biltema, Jula och andra aktörer men dessa har inte bra kapacitet och här talar vi utifrån egen erfarenhet. Vill du ha en prisvärd dokumentförstörare ska du satsa på en dyrare variant och helst ska du välja den som vi rekommenderar längst upp i artikeln.

Vad är en dokumentförstörare?

En pappersförstörare eller dokumentförstörare som den också heter, är en elektrisk apparat som används för att skära pappor i mindre bitar. Den använder skärblad som klipper pappret i mindre bitar vilket gör det enkelt att snabbt förstöra viktiga papper. Det är både privatpersoner och myndigheter samt stora företag som använder dessa.

Gemensamt för alla är att det finns fördelar med dokumentförstörare. Det kan vara allt ifrån att du vill ta bort affärshemligheter till kundlagrade uppgifter på papper. I samband med att GDPR-lagen trädde i kraft har säkerhetsfrågan blivit allt viktigare, både hos privatpersoner och företag samt statliga myndigheter och organisationer. Detta gör att många är mer måna om att säkerställa att fel dokument inte hamnar hos obehöriga. Ett exempel på dokument man vill förstöra kan vara följande:

  • Kunduppgifter
  • Affärshemligheter
  • Finansiella dokument
  • Bankpapper
  • Försäkringspapper

För hemmabruk passar en vanlig dokumentförstörare som gör jobbet snabbt om du vill första post och brev från myndigheter eller reklam som trillar in i brevlådan. Men ska du ha en till företaget och kontoret vill du kolla på en bra variant som klarar av att göra jobbet snabbt, speciellt om ni är flera som ska använda den. På produktens webbplats står det hur många användare den passar och då har man räknat på kapacitet och storlek.

Det finns många anledningar till att använda en dokumentförstörare, vilket vi kommer att gå igenom längre ned i artikeln. Det finns även andra anledningar och användningsområden än de vi listar.

Men även om du ska förstöra dokument kan du ibland behöva ta fram dokument. Ska du ha ett perfekt hemmakontor bör du köpa en laserskrivare.

Att tänka på vid köp av dokumentförstörare

Det finns många saker att tänka på vid köp av dokumentförstörare. Nedanstående är en del av de saker som vi tog hänsyn till. Självklart finns det fler saker att tänka på men det beror på ditt behov.

  • Pris – Vad kostar en bra dokumentförstörare? För hemmabruk kan du lägga 1000 kr på en vanlig dokumentförstörare men ska du ha en bäst i test till det stora kontoret behöver du lägga åtminstone 2500 kr. Kostnaden beror mycket på märke och säkerhetsklass för dokumentförstörare.
  • Kapacitet – beroende på hur mycket du kommer strimla behöver du tänka på detta som övervägande faktor.
  • Behållarens storlek – strimlar du mer papper behöver du en större uppsamlare annars måste du tömma den ofta.
  • Säkerhetsklass – vilka dokument ska du strimla? Olika dokument och papper har olika säkerhetsklasser. Tänk på att högre säkerhetsklass för papperförstörare kostar mer.
  • Säkerhetslås – många varianter har lås till behållaren där du först med pinkod kan få möjlighet att komma åt behållaren.
  • Storlek på maskinen – ska den placeras bredvid datorn på skrivbordet eller ska den var stående på golvet? Storleken kan vara avgörande om du har många papper att förstöra.
  • Märke – ska du köpa från en känd tillverkare eller nöjer du dig med en billig och bra papperförstörare?
  • Garanti – om du använder dokumentförstöraren ofta behöver du en maskin med bra garanti. Detta är en trygghet du betalar för och det visar att tillverkaren bryr sig om sina produkter.
  • Automatisk start/stopp – en bra dokumentförstörare startar sig själv när du matar den med papper och när den har strimlat färdigt stängs den av automatiskt.
  • Överhettningsskydd – om den går varm kommer den själv att stänga av sig själv för att inte överhettas. Detta var en av sakerna vi fastnade med på när vi testade.

Hur används en dokumentförstörare?

Att använda en dokumentförstörare är väldigt enkelt. Det finns en instruktionsmanual som medföljer när du köper produkten online eller i butik. Annars har du knappar som sätter igång maskinen, men först behöver du koppla den till ett eluttag då den går på ström.

Därefter är det bara att starta igång den, lägga i torra papper i behållaren och sedan låter du dokumentförstöraren göra jobbet. Vissa papperförstörare tillåter att du lägger in flera papper åt gången medans andra bara klarar ett papper åt gången. När dokumentförstöraren har strimlat alla papper kommer du märka att avfallsbehållaren är full. Då behöver du ta loss den och tömma den i pappersinsamlingen. Sedan är det bara att sätta tillbaka behållaren.

Tänk på att inte lägga in cd-skivor, kreditkort och andra saker om du inte vet att dokumentförstöraren har stöd för detta. Vissa har det, men kolla igenom så att den variant du ska köpa har denna funktion. Om du vill veta mer kan det vara bra att kolla den här videon för att se några bra dokumentförstörare men också hur den används.

Vilken säkerhetsklass bör dokumentförstöraren ha?

Det finns sex säkerhetsklasser på dokumentförstörare och denna information står på produktbeskrivningen eller kartongen. Vanligtvis beror säkerhetsklassningen på vad för typ av dokument som du ska förstöra. Det som räknas är millimetern på pappersstrimlorna. Är det papper som exempelvis räkningar, kvitton och andra saker som inte kräver mycket omtanke räcker det med klass P2. Ska du förstöra dokument med känslig information bör du välja klass P4 och P5. Detta delar dokumentet i 2000 bitar.

Stora företag och myndigheter köper alltid dokumentförstörare med säkerhetsklass P5 till7. Men du behöver inte detta för ett mindre företag eller hemmabruk.

Vilken kapacitet för dokumentförstörare?

När ni letar efter en bra och kompakt dokumentförstörare behöver ni tänka på flera saker, som exempelvis kapacitet och storlek vilket är två viktiga faktorer. Många maskiner har även stöd för att förstöra andra saker som kreditkort, pappershäften, fodral och annat. Men vilken kapacitet är bra? Har ni mycket pappershantering på kontoret räcker det inte med att strimla ett papper om gången. Vissa maskiner klarar upp till 800 papper.

Kapaciteten i sig handlar inte bara om mängden pappersark du matar in per gång. Den handlar också om pappersstorlek och pappersformat. Ska du strimla tjockare papper behöver du större kapacitet. Om du strimlar mycket papper behöver du en behållare på minst 20 liter. Det klarar ungefär 200 strimlade A4- och A3-ark.

Det kan vara bra att tänka om det är värt att strimla papper i mindre bitar eller om det räcker med att strimla i större bitar. Mindre bitar tar också mindre plats vilket gör att du inte behöver tömma behållaren lika snabbt.

Beroende på hur många ni är som ska använda dokumentförstöraren kan följande anvisning hjälpa er rätt:

  • 1-2 användare, 10-60 ark
  • 2-5 användare, 60-100 ark
  • 5-10 användare, 100-250 ark
  • 10-50 användare, 500 ark

Vilket märke på dokumentförstörare?

Det finns många märken på olika dokumentförstörare. Vissa är mindre bra än andra och nedan ska vi återge våra recensioner av märken. Vi rekommenderar dock Rexel allra mest. Rexel tillverkar kontorsmaskiner till kunder över hela världen. De är allra bäst på dokumentförstörare, räknare och skärmaskiner vilket gör att de har en stor kundbas. Deras olika produkter är populära och finns i många nätbutiker.

Ett annat bra märke är Fellowes Brand som tillverkar kontors och tekniktillbehör. De driver totalt 17 dotterbolag vilket gör att de har verksamhet i många länder med stor kundbas.