Motorsåg bäst i test

Efter att ha gått igenom tiotals olika artiklar och tester har vi nu valt att skriva en egen artikel om motorsåg bäst i test, med våra egna reflektioner och kommentarer. Detta beror på att vi helt enkelt inte tyckte att den information vi letade efter fanns där eller var uppdaterad. Läs mer

Motorsåg bäst i test 2024

1. Motorsåg Husqvarna 435 II e-series

Motorsåg Husqvarna 435 II e-series 13"

Husqvarna 435 II e-series är designad för markägaren som föredrar en lätt och effektiv allroundsåg som är exceptionellt lätt att starta och manövrera. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Motorsåg Makita UC3551A

Elkedjesåg UC3551A från Makita har ett 350 mm svärd och verktygslös snabbspänning av kedja och svärd.

Sågen har en kedjehastighet på 14,5 m/s och ett gummibeklätt handtag vilket medför en säker och komfortabel arbetsställning. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Motorsåg Black & Decker CS2040 40 cm

Den här kedjesågen har en stark 2000 watt motor med en kedjehastighet på 11,5 meter per sekund, vilket gör den mycket effektiv vid kapning. Den har också ett dubbelt bromssystem som gör att kedjan snabbt kan stanna inom 0,15 sekunder. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Att köpa en bra och prisvärd motorsåg

Även om marknaden erbjuder många olika alternativ av kedjedrivna sågar finns det främst två typer att kolla på: bensindrivna och batteridrivna motorsågar. I våran jämförelse har vi tagit med för och nackdelar kring de bästa modellerna som marknaden erbjuder. Det som skiljer vår guide från andra är att vi har gått igenom omdömen och recensioner från användare. Tanken med detta är att du ska få förstahandsinformation från folk som redan köpt produkter som du tittar på.

Vi har valt att jämföra de mest prisvärda motorsågen som marknaden kan erbjuda. De märken som vi kollat på är premiummärken och priser som är rimliga i förhållande till funktion, kraft och slutresultat. Om du tycker att priset på den motorsåg du tittat på i en butik är dyr, kan du kolla igenom våra listade alternativ. Oftast finns det motorsåg på rea. Ser du ett bra pris ska du inte vänta. Detta har vi även nämnt tidigare när vi skrivit om andra verktyg, som exempelvis cirkelsågen.

Läs igenom produktbeskrivningarna och köpguiden. Välj därefter den modell som du tycker passar dig bäst. Gå sedan in på nätbutikerna och jämför lite innan du klickar hem din nya motorsåg. Om du är osäker eller har några frågor kan du alltid kontakta oss så ser vi till att hjälpa dig på kortast möjliga tid. Ett tips är att alltid kolla på möjligheten till tillbehör och reservdelar. Här talar egen erfarenhet och produkter med utbytbara delar har längre livslängd vilket är bättre för plånboken.

Att tänka på innan köp

Dessa råd gäller oavsett om du letar efter en stor eller liten motorsåg. Tipsen kommer från våra egna experter men också från andra i branschen.

 • Pris
  Välj en motorsåg som rymmer inom din egna budget.
 • Kraft
  Om du bara ska fixa i trädgården kan en liten motorsåg vara det bästa alternativet även om den har begränsad med kraft.
 • Utsläpp
  En motorsåg som inte släpper ut avgaser har många fördelar.
 • Säkerhetsfunktioner
  Tänk på att säkerheten är det viktigaste. Automatisk avstängning, reglage och skydd är viktiga saker att ha på en bra motorsåg.
 • Stark kedja
  Se till att det är lätt att kunna spänna kedjan och att den håller. De kostar oftast bara några hundralappar och finns i vilken verktyg och redskapsbutik som helst.

Ska du ha en bensindriven motorsåg?

Bensindrivna motorsågar är fortfarande de mest kraftfullaste varianterna som marknaden erbjuder. De kostar ibland lite mer men beroende på behov och i vilket syfte du ska använda den till, om det är för hemmafix i trädgården eller ute i skogen, kan denna göra rätt stor skillnad. Om du däremot inte är van med att äga en motorsåg kanske du inte ska välja en bensindriven modell. En batteridriven variant skulle nog vara ett bättre.

Ska du däremot arbeta i skogen  uppskattar du säkert att du får en kraftfull såg som gör arbetet enklare. Du behöver heller inte tänka på att få slut på batteri eller att du inte har ett eluttag nära till hands. Dock ska du i valet av en bra motorsåg tänka på vibrationsnivån. En bensindriven motorsåg från Husqvarana har bra nivåer på låg vibrationer. Detta gör Husqvarnas modeller till en klar favorit. På deras webbplats kan du läsa om vibrationerna och göra olika beräkningar.

Om du ska klyva ved och fixa med detta kan en bra idé vara att kika på en vedklyv som du kan ha stor användning utav.

Fördelar:

 • Kostar inte mycket
 • Mer kraft
 • Enkla att använda
 • Prisvärda
 • Lång driftstid
 • Du slipper bära runt på extra batterier

Nackdelar:

 • Låter en hel del
 • Vibrerar
 • Behöver underhållas

Vi tycker att fördelarna väger mer än de få nackdelar som finns. En expert som vi på Produktlistan.se har pratat med är en skogshuggare med flera års erfarenhet från trädfällning från skogar. Enligt hans egna rekommendationer är den bensindrivna varianten att föredra om du vill ha en kedjedriven såg som håller länge. Resultat från olika tester och omdömen visar att användarna är mest nöjda med en bensindriven variant. Även om du behöver underhålla den med olja, tändstift och filter kommer det inte att kosta dig mycket alls. Dessutom passar den i alla miljöer och för olika väder.

En användare skriver ”Jag har genom åren haft flera motorsåg. Har köpt olika märken och blivit besviken många gånger då kedjorna gått sönder efter snabb användning. Däremot har jag en modell från Husqvarna som dessutom är bensindriven. Kommer endast byta märke om jag hittar en bättre variant”.

Fördelar med en batteridriven motorsåg

Teknik och utvecklingen har lett till att marknadens bensindrivna modeller har fått en konkurrent, nämligen batteridrivna motorsågar. De är väldigt användarvänliga och vem som helst som har tidigare motorsågvana kan använda dessa utan krångel. Även om den främsta skillnaden är i styrkan kan de batteridrivna varianterna klara att fälla av buskar och vissa trädd. Tack vare att du kan köpa till flera batterier kommer du inte behöva oroa dig för att batteriet tar slut under jobbet. Du kan när som helst byta batteri och ladda de andra.

En batteridriven motorsåg passar de som arbetar med träd som inte är allt för stora. De passar också hemmafixaren som ska fälla ett par vanliga träd eller fixa i ordning buskarna där hemma, eftersom kraften ändå finns. Du har också lägre ljudnivå vilket gör att du kan använda den i trädgården i flera timmar utan att grannarna blir irriterade för att det är en motor som är igång. Den elmotor som finns håller länge och kräver inte någon underhåll på flera år.

Fördelar med batteridriven motorsåg:

 • Prisvärda
 • Lättanvänd
 • Mindre vibrationer
 • Låg ljudnivå
 • Miljövänlig
 • Väger mindre än bensindrivna varianter
 • Kräver lite underhåll

Nackdelar:

 • Mindre kraft
 • Batterier kan vara dyra
 • Användningsområdet är begränsat

Om du väljer att köpa en batteridriven motorsåg med batterier ska du välja ett märke som du redan har hemma för andra elektriska verktyg. Då kan du återanvända batterierna vilket är kostnadseffektivt. En bra och billig batteridriven motorsåg klarar de flesta jobb som du kan tänka dig. Därför kan det vara värt att investera ett par tusenlappar i den och gärna ett extra batteri så att du kan jobba på utan att behöva tänka på att batteriet tar slut. Dessutom är de sällan svårstartade utan är enkla och passar därför för hemmabruk.

Att välja rätt motorsåg är inte enkelt men det ska inte vara svårt heller. Vi förstår att det ändå handlar om ett par tusenlappar som du behöver investera i ett bra verktyg som du säkert vill kunna använda i flera år. Det är därför vi har tagit fram denna köpguide som baseras på information från olika källor men också våra egna tankar och råd. Hos oss kommer du verkligen att hitta en bra motorsåg bäst i test, oavsett om det är en batteridriven eller bensindriven variant.

Service och underhåll

Om du vill slippa att hålla på med service och underhåll rekommenderar vi att du väljer en batteridriven. Då slipper du alla problem som en motor har eftersom du inte behöver tänka på att byta olja, fylla på med bränsle och liknande. Dessutom är det billigare att fixa och byta ut delarna i en elektrisk motor. Det behöver alltså inte vara svårt, krångligt eller dyrt att underhålla din motorsåg. Du får också ökad livslängd på den och slipper därmed att köpa en ny lika ofta.

Beroende på hur ofta du använder din motorsåg kan det vara bra att gå igenom de olika sakerna. Exempelvis bör du se över batteriet om du har en batteridriven variant eftersom batteriet snabbt kan tömmas. Vi tycker att du kan ta loss batteriet och därefter ta fram en förvaringslåda som du kan ställa motorsågen i.

Innan användning räcker det att ladda batteriet ett par timmar.  Du bör också tänka på att byta ut själva svärdet om du känner att den inte drar tillräckligt. Inför varje gång du använder motorsågen kan du se till att sågkedjan är spänd. Om inte kan det vara värt att dra åt. Risken med en dålig kedja som inte är spänd är att den kan hoppa av och slå mot olika föremål. Detta kan vara skadligt så därför kan det vara bra att lägga ett par minuter på att kika på detta.

För att veta om kedjan har blivit dålig eller inte är spänd så kan du titta om den hänger från svärdet. Tänk dock på att inte spänna för hårt eftersom den då belastar. Glöm inte att smörja de olika delarna. Det finns också kedjeolja du kan använda vid behov. Läs gärna anvisningarna som medföljer för din såg. Är du osäker kan du alltid kolla igenom tillverkarnas produktblad.

Vem kan ha en motorsåg?

Om du arbetar med trädnedfällning, har skog eller en större tomt kan du ha stor nytta av en motorsåg. Vanligtvis kan man klara sig med vanliga verktyg när man arbetar i trädgården. Men ska du fälla träd så kan en eldriven liten motorsåg passa dig.

Dock är det bra att känna till: Motorsågen är ett stort och kraftigt verktyg. Den kan vara livsfarlig om den inte hanteras korrekt. Det är därför viktigt att du tänker på säkerheten för dig själv, omgivningen och föremål. Är du ovan och aldrig hanterat en motorsåg rekommenderar vi att du väljer att gå på en utbildning. Oftast täcker de allt från hantering av motorsåg, till planering, utförande och hur du hanterar avfall och andra rester. I utbildningen kan du också få lära dig hur du fäller träd samt andra saker som kan vara  bra att känna till.

När du arbetar med en motorsåg så bör du ser till att ha följande:

 • Hörselskydd
 • Hjälm
 • Glasögon
 • Arbetshandskar

Du bör endast såga där det är möjligt. Såga inte ned andra föremål än vad som är tänkt och håll dig borta från att såga nära elledningar och liknande. Är du osäker kan du alltid fråga grannen eller kontakta en trädgårdsskötare.

Fäll ned träd på rätt sätt

Att fälla ned träd kan vara en utmaning även för dig som har gjort det flera gånger innan. Det är en annan sak om du arbetar som skogshuggare eller avverkar massa skog varje dag i ditt yrke. Då kan du säkert rutinerna men det kan alltid vara bra att gå igenom en checklista så att du inte missar detaljerna. Rätt arbetsteknik underlättar ditt arbete och skapar en trygg och säker miljö.

Till en början kan det bara att tänka på att:

 • Vid trötthet och stress ska du lägga ifrån dig motorsågen
 • Arbeta endast om du har energi
 • Gå aldrig under hängande träd
 • Fäll aldrig träd på ett träd som är fällt

Rutinerna för att fälla träd liknar varandra till väldigt stor del, oavsett om du använder en bensindriven eller batteridriven träd. Det kan därför vara bra att tänka igenom arbetet flera gånger

 1. Planera arbetet noga
  Vad är det som ska fällas? Har du tagit på dig skyddsutrustning? Är området säkrat?
 2. Säkerställ att motorsågen fungerar
  Är motorsågen i bra skick? Fungerar alla delar som den ska och är kedjan spänd?
 3. Kolla hållet du ska fälla trädet åt
  Att fälla träd i rätt riktning är viktigt. Du bedömer riktningen genom att se hur grenarna växer. Är du osäker ska du kolla på trädet från ett par meters avstånd. Om du fortfarande är osäker kan du kolla upp vilken typ av träd det är. Gå igenom YouTube för att kolla hur experterna brukar göra.
 4. Fälla trädet
  Därefter är det bara att starta igång själva arbetet.
 5.  Städa upp kvistar, grenar och annat
  Städa upp efter dig så att inget ligger och skräpar.

Om det är första gången du ska köpa en motorsåg behöver du säkert läsa på och få även få chans att få svar på frågor som dyker upp. Vi hoppas att våra listade frågor hjälper dig i ditt köp. Om du har andra frågor än de som vi har skrivit kan du kontakta oss för att få svar på dina frågor.

Frågor och svar om motorsåg

Vilken styrka behöver jag?

Ska du såga ner stora träd vill du ha en kraftfull motor. Kolla på olika modeller från Stihl, Husqvarna och de andra tillverkarna. Om du däremot endast fixar med småbuskar i trädgården kan en liten elektrisk såg göra jobbet.

Vilket är det bästa märket?

Det finns många märken som är bra och ibland kan skillnaden vara minimal. Beroende på vad du själv föredrar rekommenderar vi iallafall att du kikar på Husqvarna, Stihl, Bosch, Stiga och de andra kända märken. Du kan självklart kolla på produkter från butiker som Biltema, Jula eller andra varuhus också.

Vilka tillbehör behöver jag?

Skyddsutrustning, batterier, sågsvärd och sågkedjor. Dessa behöver du ha.

Vad väger en motorsåg?

Beroende på modell kan den väga allt mellan 4 kg till 10 kg vilket är det vanligaste.

Hur förvarar man en motorsåg?

Det finns faktiskt förvaringslåda till motorsåg. De är robusta och skyddar ditt verktyg.