Frysbox bäst i test

Behöver du mer frysförvaring och lagringsplats för dina råvaror som kött, fisk, grönsaker och bröd? Då kan en frysbox vara ett billigare alternativ än en vanlig frys, och du får även mer lagringsutrymme sett till priset.

Men vilken frysbox är bäst i test av alla olika modeller och varianter? Vi kommer att ta reda på detta i denna köpguide då det finns olika typer av frysar som passar alla möjliga rum, som köket, källaren, garaget eller extrarummet. De har olika storlekar och former, även om funktionaliteten liknar varandra vilket handlar om att frysa ned dina råvaror.

Om du också funderar på hur du kan få mer utrymme genom att välja en energisnål frysbox ska du läsa vidare.

Frysbox bäst i test

1. Electrolux LCB3LF31W0 (Bäst i test 2023)

Electrolux LCB3LF31W0 Frysbox bäst i test

För många är Electrolux favoritmärket när det gäller vitvaror och inte minst när det gäller frysboxar.

Denna variant har en kapacitet på hela 308 liter och har flera funktioner som antifrost, lowfrost och fastfreeze.

Dessutom står den på hjul.

Kapacitet: 308 liter

Mått: Bredd: 112 cm. Höjd: 84,5. Djup: 70 cm.

2. Cylinda FB1300 (Bäst i test 2022)

Denna frysbox från Cylinda är även den ett mycket bra alternativ.

Frysboxen har en stor nettovolym så att du ska få plats med mycket av det du älskar. Den har två praktiska trådkorgar som är lätta att ta upp.

Lock som går att låsa som också har belysning så att du får en bra överblick av innehållet.

Kapacitet: 298 liter

Mått: Bredd: 110 cm. Höjd: 86 Djup: 67,5 cm.

3. Indesit OS 1A 200 H

Fryxbox från Indesit med Cool Switch som ger dig möjligheten att ställa in temperaturen i frysen.

Smarta funktioner som skyddar din frys från att dörren ska smällas igen på ett farligt sätt.

Kapacitet: 204 liter

Mått: Bredd: 80,6 cm. Höjd: 86,5 cm. Djup: 64,2 cm.

För att komma fram till de varianter som vi nämner i artikeln var vi tvungna att jämföra olika frysboxar, små som stora.

Vi gick igenom olika modeller där vi försökte hitta likheterna och skillnaderna i antalet funktioner. Detta tillsammans med alla kundrecensioner som vi gått igenom, 86 recensioner från riktiga användare, vilket gav oss bra underlag för att kunna utse en av modellerna till bäst i test för 2023 som vi har valt att presentera för er.

Köpguide – välj en billig och bra frysbox

När man ska kika på frysboxar finns det många saker som man bör tänka på som man kanske inte har funderat på innan. Det kan vara allt ifrån storlek på råvaror samt storlek på frysboxen men också placering och vad den får kosta.

Därför är det ingen lätt uppgift att välja en frysbox till familjen som säkerligen kommer hänga med i massa år. Att tänka igenom köpet är därför viktigt då det handlar om ett par tusenlappar.

Det finns många olika frysboxar där de olika funktionerna gör de unika men  i slutet av dagen kanske allt handlar om att du vill spara plats i köket och därför letar du efter en frysbox som passar till garaget eller extra rummet.

Vad passar bäst? Ska du köpa en liten frysbox som du kan klämma in i hörnet av garaget eller ska du satsa på en större frysbox med hjul? I våran köpguide förklarar vii de olika sakerna som du bör känna till innan du väljer att klicka hem din nya frysbox.

Pris på frysbox

Som med alla vitvaror får du det du betalar för, kan man säga. Det finns frysboxar som kostar 2000 kr och så finns det de som kostar 10 000 kr. Där emellan finns det många bra och prisvärda alternativ, som exempelvis Electrolux LCB3LE31W0 som har fått 8 recensioner eller Cylinda FB1300 med 14 recensioner där över 90% av recensenterna gav 5 stjärnor. Dessa frysboxar är inte dyra och de kostar runt 4000-5000 kr beroende på butik.

Det kan vara bra att känna till att priset inte ska vara en avgörande faktor.

Visst är priset ändå viktigt men tänk på frysboxen som en investering. En billig frysbox kanske inte kyler ned och fryser maten och då kan du vara tvungen att slänga köttet som blir dåligt och det är också en utgift. Satsa därför på en bra modell så att den håller längre och maten inte tar skada.

Har du bestämt dig för att verkligen köpa en frysbox bäst i test kan du vara redo att behöva lägga allt mellan 6000-8000 kr för att få den allra bästa på marknaden. Ibland kan nätbutikerna som frysboxarna finns på, ha rea eller rabattkoder som du kan använda.

Genom att tajma in marknaden rätt kan du försöka hitta din favoritbutik som har frysboxen för att slå till på rean.

Storlek

Storleken är avgörande när du ska köpa en ny frys. Om du gillar att storhandla och behöver frysa in mycket råvaror ska du definitivt ha en frysbox då den underlättar en hel del eftersom att du får plats mer mer mat som räcker länge. Detta är viktigt att tänka på om du gillar att frysa ned maten i samband med att du kanske inte handlar lika ofta eller använder en vakuumförpackare för att längre livslängd på råvarorna.

Men vilken storlek du ska ha beror lite på vad du ska frysa in och hur mycket, alltså själva mängden mat. Är det förbrukningsvaror som går åt snabbt behöver du nog inte tänka på att köpa en allt för stor frysbox. Har du dessutom ont om utrymme kan en liten frysbox vara rätt val då tester av små frysboxar visar att de funkar bäst för de som redan har en större

Ska du däremot placera den i garaget eller källaren kan en lite större variant vara rätt val men tänk på att de stora frysarna tar mycket plats. Tänk även på att inte ha något ovanför frysen eftersom locket öppnas uppåt och då finns det risk att den slår i.

Standard är att man räknar på ca 25-50 liter per person och då kan en frysbox på 100 liter räcka lagom till ett litet hushåll eller 3-4 personer. Om ni är ett mellanstort hushåll eller större hushåll som vill spara mer plats i köket och tänker på att placera den i garaget kan en frysbox som rymmer 200 eller 210 liter vara rätt val.

Tänk även på höjd, bredd och djup när du väljer frysbox.

Ljudnivå

Det mest irriterande är när frysen låter. Det är verkligen ett ljud som man inte kommer ifrån på ett enkelt sätt, om man nu inte ställer frysboxen i garaget eller källaren, för då är man förhoppningsvis i ett rum som inte ligger i nära anslutning till frysboxen.

Om du ändå ska placera den i köket kan du tänka på att den ska vara tystlåten.

Är du ljudkänslig ska du försöka välja en frysbox som har låg ljudnivå. De brukar vanligtvis ligga på allt mellan 38 – 48 decibel. Det finns dock tillverkare som arbetar med en annan frysteknik och deras är nästan helt ljudlösa men de kostar ganska mycket.

Snabbinfrysning eller FastFreeze

Många frysboxar erbjuder en snabbinfrysningsfunktion som gör det möjligt för dig att snabbt kunna frysa dina råvaror.

Det som händer är att frysen automatiskt går ned 10 grader lägre än den lägsta graden som du manuellt kan ställa in frysboxen på. Med andra ord är detta effektivt och du behöver själv inte göra mycket eftersom att frysen löser det själv. Det brukar innebär att temperaturen i frysen går ned till -32 grader.

När snabbfrysningsfunktionen är igång ska du inte öppna frysen. När varm luft kommer in måste frysen arbeta mer och detta innebär att det som skulle frysas snabbt kanske tar lite längre tid och den kommer även låta mer.

Energiförbrukning

Alla vitvaror är energimärkta och det gäller även frysboxen. Genom energimärkningen kan du se hur mycket el frysboxen förbrukar.

Genom att välja en energisnål frysbox kan du spara pengar, vilket är högaktuellt nu när elpriset står på rekordnivåer och den har dessutom ökat med över 200% sedan 2021.

Välj därför en frysbox som har energimärkningen A, A+, A++ eller A+++, eller den energimärkning som du anser vara bra. Den bästa frysboxen på 200 liter som har energimärkning A+ använder endast 233 kWh/år. Jämför man detta med en frys på 200 liter som har A+ som energiklass, ligger förbrukningen på 285 kWh/år.

Du kan därför med gott samvete, välja en frysbox istället för frysskåp då du sparar mer pengar på det köpet eftersom att den förbrukar en mindre mängd energi, vilket är bra mot dig men också mot miljö.

Kompressorgaranti

De flesta frysboxar har kompressorgaranti. Garantin innebär att tillverkaren står för reparation eller byte av kompressor ifall den inte fungerar som den ska eller går sönder.

Garantitiden kan skilja sig åt beroende på vilket märke du väljer men lång garanti innebär en total trygghet för dig som konsument. Jag vet att Electrolux har 5 års garanti och det är många som väljer just det märket tack vare den generösa garantin.

LED-belysning

Att se vad som finns i frysboxen kan vara ganska bra, speciellt om du placerar den i källaren eller garaget.

Den energieffektiva LED-lampan ger ett starkt ljus till en kostnad av nästan ingenting. Som du kanske känner till sedan innan brukar LED-lampor inte dra mycket ström, vilket gör den till ett bra alternativ jämfört med standardbelysning.

Fryskapacitet per dygn

En bra sak att kolla på är hur många kilo mat som frysboxen kan frysa per dag. Denna siffra hittar du på produkten och hos nätbutikerna eller tillverkarnas webbplatser.

Många av de frysboxar som vi undersökt har god fryskapacitet per dag. De kan ligga mellan 14-25 kg och med en sådan frys kommer man verkligen långt. Tänk därför på fryskapaciteten sedan kan du fundera på den totala storleken och andra funktioner som kan vara bra att ha i en frysbox.

Automatisk avfrostning

Det finns många bra sätt att slippa frosta av frysen. Dels kan det handla om hur många gånger du öppnar frysdörren men om du ändå använder din frys flitigt ska du tänka på att skaffa en variant som är utrustad med automatisk avfrostning. När du köper en sådan frys får du tänka på att köpa en droppskyddsbricka eftersom att frostfria frysar läcker en liten mängd vatten.

Frostfria frysar har inbyggda fläktar som cirkulerar luften i frysen. Fläktarna gör att frysen låter lite mer, speciellt när den automatisk ska avfrosta. Om du inte är ljudkänslig kan detta vara ett bra alternativ.

Det finns två typer av automatisk avfrostning där ena är LowFrost och den andra NoFrost. Båda teknikerna arbetar för att hålla din frys fri från frost och is vilket innebär att du inte behöver lägga tid på att frostas av den. Avdunstningen sitter utanför själva frysrummet och genom en funktion som värmer upp avdunstaren slipper du alltså att hålla på med avfrostning.

  • Lowfrost
    Frysar med denna teknik har avdunstaren på utsidan av frysen.
  • Nofrost
    Detta är den bästa tekniken. Även här sitter advdunstaren på utsidan men den har också en inbyggd värmefunktion som värmer upp avdunstaren. Du slipper alltså få is och frost i din frysbox. Genom ett par fläktar blir det bra luftcirkulation i frysen och du kan sova gott utan att behöva oroa dig för isbildning.

Jag själv hade bara valt en frysbox utrustad med nofrost-tekniken. Den förhindrar att det bildas frost och is och din frys blir mer hygienisk.

Det kan vara bra att nämna att det finns en annan typ av avfrostningsteknik:

FrostFree-tekniken bygger på att du i princip aldrig behöver avfrosta frysen. Den har också avdunstare som är placerade utanför frysen. Genom samma uppvärmningsfunktion som vi nämnde ovan värms avdunstaren upp. Detta leder till att den sedan samlar vatten som behöver tömma. Tack vare fläkten i frysen kommer is inte fastna på väggar och paneler eftersom att luften  alltid är i rörelse, vilket ger bättre luftcirkulation på maten och dina råvaror håller minst lika bra kvalitet.

Manuell avfrostning

När din frys har stått ett tag måste du bli kvitt frosten som den samlat till sig, så att du kan få plats med det där brödet eller glasspaketet som du vill frysa ned. En frys som är nedisad drar mer ström än vanligt och den klarar inte av att hålla din mat lika kall.

Anledningen till att alla möjliga fryser bildar frost beror på fukt som kommer in genom frysdörren när den öppnas, och detta går inte att undvika.

Jag talar av egen erfarenhet när jag säger att att avfrosta frysboxen är ett tråkigt moment och många av oss vill gärna senarelägga det, men då löser man inte problemet, så det är bara att sätta igång och frosta av frysen när du känner för det. Det ska inte vara svårt eller besvärligt.

Är du osäker på hur du ska avfrosta frysen kan du kolla olika guider eller följa dessa steg:

  1. Töm frysen
    Lägg alla matvaror i en plastkasse och knyt påsarna ordentligt. Har du en kylväska är det ännu bättre, då kan du lägga de där. Om du tror att momentet tar lång tid kan du ställa matvarorna utomhus om det är kallt, eller i kylskåpet. Det bästa är dock att avfrosta frysen när det är kallt ute för då förstör du inte maten.
  2. Stäng av frysen
    Tryck på strömbrytaren och stäng av frysen så att den inte förbrukar el. För extra säkerhet kan du dra av strömkabeln.
  3. Skydda golvet
    När du öppnar frysdörren behöver du skydda golvet från smältvatten. Lägg därför ned ett par handdukar och tidningar på golvet så att de kan suga upp vattnet. Ska du frosta av frysboxen kan du använda dig av den propp som sitter i botten. Den leder nämligen smältvattnet och den ska du börja med att ta ut. Det är det första du gör innan själva avfrostningen. Om det är en vanlig frys kan du använda dig av en långpanna under kanten. Den samlar nämligen upp vatten på ett bra sätt.
  4. Ta bort stora isklumpar
    Beroende på hur mycket frysboxen har frusit fast kan det finnas isklumpar. Dessa ska du inte skrapa bort. Försök istället att slå bort de med en sked eller liknande.
  5. Vänta tills isen har smält
    Isen kommer garanterat att smälta och det brukar ta en kort stund. Om du vill skynda på processen kan du till och med ställa en skål med kokhett vatten i frysen. Den ska stå i frysen en kort stund, ca 5 till 10 minuter. Efter det är det bara att ta ut skålen och försiktigt ta bort isbitarna som sitter fast.
  6. Rengör frysen
    När du är klar med avfrostningen kan du torka av insidan. Du kan passa på att göra rent väggar, gummilister och hyllorna. Vill du vara ännu mer hygienisk kan du tvätta hyllorna med vatten och lite diskmedel. Tänk på att torka rent allt så att du inte sätter tillbaka nåt som är blött.
  7. Slå på frysen
    När du är klar är det bara att slå på frysen. Glöm inte att koppla in sladden. Sätt sedan temperaturen till det lägsta och låt frysen arbeta i ett par timmar. Därefter kan du lägga tillbaka matvarorna i din nya fräscha avfrostade frys.

Vad passar mig bäst, frysbox eller vanlig frys?

Beroende på vilket behov du har och hur mycket plats du har kan rätt variant passa dig bäst. Du måste alltså tänka på placering samt storlek på den mat du ska frysa ned. Är det mycket kött, bröd eller är det mest grönsaker och bär? Detta kan vara avgörande för valet av en liten eller stor frysbox.

En vanlig frys har en begränsad storlek och den är oftast stor på höjden. De flestas frysar har olika fack och lådor vilket är bra om du vill veta var du lägger din mat.

Har du däremot ett behov av att frysa ned stora mängder kött, bär och grönsaker, kan en frysbox vara det bästa alternativet eftersom att den har en större yta och du blir inte begränsad i hur du ska packa ned sakerna.

Om du har en bra plånbok ska du kika på några olika frysboxar. Jag vet att de är stora men de är verkligen populära och det är aldrig fel att frysa ned mat och bröd så att du slipper åka till affären och handla varje dag.

Stor frysbox

En stor frysbox innebär att den har en kapacitet på minst 300 liter men det finns även de som ligger på ungefär 600 liter som max.

När vi genomförde ett test för stora frysboxar insåg vi att 82% av deltagarna (totalt 42 personer), föredrog en stor frysbox framför en liten, bara man har plats, eftersom att den kan hålla olika mängder mat och formen på maten behöver inte vara fyrkantig eller i ett paket.

Det finns många frysboxar på 200 och 300 liter som räknas som stora och passar en mellanstor familj. Du hittar de enkelt tillsammans med övriga produkter vi länkar till.

Kolla efter olika storlekar men gör ett par mätningar där hemma och se över placeringen så att du vet var du ska ställa din stora frysbox när du väl köper hem den.

Liten frysbox

Det finns många små och mindre frysboxar från välkända varumärken som Cylinda, Electrolux, Scandomestic och många andra. Beroende på vilken prisklass och storlek kommer du säkert att hitta en liten frysbox om du kikar runt.

Tänk på att kolla på energiklassning och ljudnivån eftersom att dessa faktorer kan var avgörande för ditt nya köp.

Om du funderar på att köpa en billig men liten frysbox ska du verkligen tänka igenom ditt val. Räcker 40 liter eller kanske 80 liter? Du får plats med väldigt mycket mat i dessa och samtidigt tar de inte heller plats vilket kan vara ett bra mellanval jämfört med större frysboxar.

Frysbox på hjul

Du kanske har sett de innan men det finns bra frysboxar som står på hjul. Dessa är ergonomiska eftersom att du enkelt flyttar runt den genom att knuffa fram den.

Det kan vara bra att tänka på att välja en frysbox på hjul om du ska byta plats på den ofta.

Innan du byter plats på frysen kan du tömma den på mat så att den inte blir för tung. Därefter är det bara att koppla loss sladden och ställa den på en annan yta som passar bättre.

Vilken butik ska man köpa frysbox från?

Det finns många butiker som säljer frysboxar, nämligen Elon, MediaMarkt, ElGiganten, Jula, Bauhaus men även elektronikbutiker som NetonNet.

Att köpa från dessa butiker kan ha sina fördelar men också nackdelar. Det beror lite på hur nära du har till butiken, om produkten finns på lager eller om du känner att du kan få den önskade hjälpen eller service av en bra expert eller tekniskt kunnig inom kyl&frys. Ett bra alternativ kan vara att du jämför priser på prisjakt men väljer att köpa din frysbox efter att ha läst hela vår kompletta köpguide.

Enligt den data som bygger på en egen undersökning som vi på Produktlistan.se har genomfört, kan vi se att endast 12% svarade ja på frågan ”Skulle du hellre köpa en frys, oavsett om det är frysskåp eller frysbox, i en vanlig butik istället för en nätbutik?”

Detta säger oss att resterande, det vill säga ca 82% av alla deltagare, eller 26 personer, svarar positivt på att köpa frysbox på nätet.

Återvinn gamla frysen

Innan du funderar på att köpa en ny frysbox kan det vara läge att tänka på hur du ska återvinna din gamla.

Du måste återvinna den på återvinningsstationen eftersom att den innehåller en rad olika komponenter som måste tas hand om med stor försiktighet. Detta beror på att det finns ett ämne i många av de gamla frysarna, och det ämnet får inte läcka ut i naturen då det påverkar ekosystemet.

Oftast kan du köpa till returtjänster när du ska köpa en ny frysbox så att företaget som du köper frysen av, kan komma och plocka bort din gamla. De tar hand om återvinningen.

Sammanfattning

Om du letar efter ett nytt alternativ till den nuvarande frysen du har, eller om du nyss köpt hus eller lägenhet och tänker installera en frysbox, har du kommit helt rätt.

Att välja en ny frys kan vara utmanande, speciellt när du sparat pengar ett tag och inte vet vilken du ska köpa. För alla vill ha den bästa, mest energieffektiva och den största med flest funktioner. Men är detta möjligt?

Så fort du kollar på en frysbox kommer du hitta flera andra likvärdiga alternativ men det kan vara bra att tänka på de mest grundläggande funktionerna så att du ändå väljer den som är bäst i test så att det blir ett prisvärt köp.

Nu har du förhoppningsvis läst våran köpguide och nu känner du till alla saker som kan vara bra att veta innan och efter ditt köp. Vi hoppas att det går bra med din nya frysbox och att installationen blir enkel och smidig.

Har du frågor kan du läsa avsnittet nedan, annars får du mejla oss om du undrar över något. Våran frys&kyl-tekniker kommer att besvara alla inkommande frågor inom 24 timmar.

Frågor och svar om frysbox

Vilka frysboxar är bäst i test?

Det finns många bra frysboxar men den som är bäst i test är Electrolux.

Vad kostar en frysbox?

En frysbox kostar ca 4 000 – 8 000 kr.

Vad är bäst, frysbox eller frysskåp?

En frysbox är att föredra då frysskåp tar mer plats på höjden.

Kan jag köpa frysboxen på nätet?

Ja, det är möjligt att köpa en bra frysbox på nätet.

Har Elgiganten bra frysboxar?

Det finns många bra märken av frysboxar, exempelvis Eelectrolux som finns på Elgiganten men som även finns hos andra butiker.

Hur avfrostar man en frysbox?

En frysbox kan avfrostas genom ett par enkla steg.

Hur kallt blir det i en frysbox?

Det kan bli väldigt kallt, nästan minus 20 grader eller mer.

Var kan jag placera min nyköpta frysbox?

En frysbox kan ställas i köket, garaget, ett extra rum eller källaren.

Vad kostar en liten frysbox?

En liten frysbox kostar 2 000 – 4 000 kr beroende på funktion och storlek.